Salaul: Cum recunosti acest peste, cum se poate consuma, beneficii organism
Salaul este de departe pestele preferat al pescarilor sportivi. Este un peste rapitor de apa dulce, traieste doar in apele curgatoare, balti. Il intalnim in multe zone de pe glob, in Ural, Anatolia, Marea Caspica, Marea Neagra, Marea Baltica, Europa Occidentala. In general acest peste rapitor este vazut in apele din porturile Europei, lacuri, canale, rauri foarte adanci, in ape adanci si tulburi. Are o carne fina si gustoasa, usor de gatit in orice fel de combinatii, este pline de vitamine si de minerale, protejeaza inima si arterele, reduce dramatic si riscul dezvoltarii bolilor de inima.
Ca sa iti dai seama daca ai in fata un salau sau un alt peste te uiti la forma corpului sau, este alungit, fusiform, pe spate are o inotatoare vizibila, subdivizata. Capul are o forma ascutita, gura este mare, larga, dintii ascutiti, marginile branhiilor sunt zimbatate, pe tot corpul are solzi. Pe spate vei observa culoarea cenusie verzuie, abdomenul este alb argintiu. Daca il pescuiesti il vei putea prinde usor pentru ca este carnivor si vine imediat la orice fel de sursa de proteine ai in carlig. In fiecare portie de salau ai proteine de calitate si acizi grasi Omega-3 foarte buni pentru intreg organismul. Per portie ai doar 67 calorii, 13 pana la 20 g proteine, 1.31 g lipide bune. Se adauga vitamina B12, seleniul, fosforul, sodiul sau colina.
Pestele preferat al pescarilor sportivi imbunatateste sanatatea oaselor pentru ca are continut mare de fosfor, este bun si pentru dantura, oasele si dantura vor fi mai puternice, gingiile vor fi mai sanatoase. Densitatea osoasa se va imbunatati simtitor la un consum regulat de salau, osteoporoza nu va mai fi deloc o problema la varste inaintate.
Carnea de salau: Scade colesterolul si te ajuta sa previi dereglarile glandei tiroide
Tot fosfosforul protejeaza inima si asigura sanatatea sistemului cardiovascular, faciliteaza digestia, iar niacina si riboflavina vor ajuta la metabolizarea energiei la nivelul sistemelor de raspuns ale corpului. Scapi de constipatie, de indigestie, de diaree, ai scaune normale prin consumul regulat de salau, dar elimini si toxinele din corp. Slabiciunea musculara, oboseala sunt tratate mai usor prin diete bogate in salau de calitate, gatit corect. In plus, pot fi ameliorate simptomele asociate cu scaderea dorintei sexuale, motilitatea spermatozoizilor si impotenta, frigiditatea. Proteinele din salau vor fi folosite si la mentinerea unei structuri normale a testurilor musculare, se vor sintetiza si folosi rapid pentru a asigura sanatatea musculara perfecta.
Creierul functioneaza mai bine, vei gandi mai usor si mai bine, memoria se va imbunatati simtitor la un consum mai mare de salau. Sunt prevenite dementa si boala Alzheimer la batrani. Imunitatea va deveni mai buna, colesterolul rau se reduce daca avem in farfurie salau, ateroscleroza nu va mai aparea atat de repede si nici nu va mai afecta atat de tare vasele de sange.
Pacientii cu diabet pot consuma salau pentru a reduce nivelul zaharului din sange si glicemia, niacina controleaza usor nivelul de HBA1C. Iodul din salau regleaza functionarea glandei tiroide, este evitat hipotiroidismul. Tot in salau avem vitamina D, ideala pentru oase, dar si mangan, seleniu, deci in fiecare farfurie vom avea o sursa foarte buna de minerale si vitamine pentru corpul nostru, indiferent de varsta.
Scapi mai usor si de kilogramele in plus acumulate in timp, slabesti mai usor si iti mentii o greutate normala prin consumul regulat de salau. Cu imunitate imbunatatita si celule care se dezvolta normal corpul tau va functiona mai bine odata ce ai inceput sa te obisnuiesti cu un consum mai mare de salau. Acizii grasi Omega-3 din salau impiedica aritmia, se reduce riscul de coagulare rapida a sangelui, scade nivelul trigliceridelor, tensiunea arteriala este mentinuta in limite normale. Se accelereaza metabolismul general al organismului, este stimulata odihna mai buna, oxidarea grasimilor la femeile in varsta a fost mai eficienta.
Si tot legat de femei, salaul poate ameliora sindromul premenstrual si toate simptomele asociate, de vina fiind acizii grasi Omega-3 din salau. Recuperarea dupa oboseala fizica si sport intens este mai simpla, musculatura se regenereaza mai usor. Cum incluzi salaul in dieta ta, cum il gatesti? Este simplu. Este un peste gras, uleios, deci 200 g iti vor fi suficiente per portie. Il poti folosi cand vrei sa slabesti, nu ai multe calorii per portie, este o carne alba carne de salau. La cuptor, pe gratar, la abur, oricum vrei sa il prepari iti va iesi delicios, iar daca adaugi si ceva legume este si mai bine.
La prajire foloseste doar ulei de masline sau ulei de foarte buna calitate, nu il incinge prea tare pentru ca ai o carne foarte fina si o vei strica. De multe ori carnea de salau se sfarama si nu isi pastreaza forma, deci prefera sa il gatesti in asa fel incat sa nu fie nevoie sa interactionezi cu preparatul prea mult-la cuptor sau pe un gratar bine incins, sub forma de file, va fi un mod de gatire ideal daca vrei sa te bucuri in continuare de gustul bun.
Ce trebuie sa stii inainte sa consumi carne de salau
Desigur, pot sa consume salau toti membrii familiei, si copiii il vor adora cu siguranta. Cu multe legume, cu sosuri usoare, cu salate langa pline de cruditati de sezon va fi si mai bun. Nu uita de lamaie si de putin piper, sare, condimentele preferate, ai rabdare cu pregatirea pestelui inainte de gatire, pentru ca se curata ceva mai greu, dar la final vei avea cea mai delicioasa masa, fii sigur de asta.
Si inca un lucru: foloseste salau proaspat, evita-l pe cel congelat de Nil, pentru ca are o carne ceva mai greu de „gestionat” si nici gustul nu este la fel ca atunci cand ai in tava sau pe gratar un salau proaspat. Pretul este ceva mai piperat, da, dar vei manca ceva extraordinar de bun o data sau de doua ori pe saptamana, cum recomanda medicii, si te vei bucura de o savoare unica. Asa vei impresiona si familia, dar si prietenii care iti vin la masa, la evenimentele importante din viata ta. Spor la gatit si la pescuit si nu uita sa ai mereu salau pe masa indiferent de perioada din an in care te afli si sa il gatesti cat mai simplu si fara prea multe complicatii culinare.
Eglefinul: Cum recunosti acest peste, unde il gasesti, beneficii pentru inima si imunitate
Eglefinul este o ruda mai indepartata a codului. Traieste in ape sarate, il recunosti usor pentru ca are o linie laterala neagra, dar si o pata neagra deasupra inotatoarei pectorale. Are greutate de pana la 15 kg, depaseste si un metru in lungime, eglefinul pescuit este totusi mai mic si se vinde de obicei intreg, se pescuieste doar la plasa. Poate fi afumat, congelat, il gatesti exact ca pe cod, dar carnea este mult mai buna, gustul este de peste de mare in general.
Daca te uiti din lateral sau din fata eglefinul ar semana cu un rechin, are si o pata pe piept neagra, deci este usor de deosebit de alte specii de pesti. Eglefinul va fi observat doar in ape adanci, la peste 20 m adancime, in apropiere de fundul marii la 200 m. Daca ai vrea sa pescuiesti acest peste il vei intalni in Marea Baltica, Marea Barents, in largul coastelor Insulelor Feroe sau in largul coastelor Islandei, pe coasta nord-americana a Atlanticului. Peste deosebit de gustos, eglefinul are o multime de vitamine, vitamina PP, C, E, B2, dar si retinol si niacina in cantitati mari. Se adauga fosfor, potasiu, magneziu, iod, crom, cobalt, cupru, fluor. La nivel de calorii nu trebuie sa iti faci griji, eglefinul contine 17% proteine, 0.5% grasimi, avem si acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Pentru ca avem acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 vei avea o sanatate a inimii excelenta, sistemul cardiovascular va functiona fara probleme, vor fi evitate bolile de inima. Creierul va functiona mai bine odata ce te inveti sa consumi si eglefin, pielea va arata mai bine, va fi prevenita dermatita.e Fosforul si seleniul din eglefin te vor ajuta sa ai oase mai puternice si dinti mai sanatosi, densitate osoasa mai buna, seleniul va combate efectele nedorite ale radicalilor liberi, care ar putea interfera cu dezvoltarea celulara, ducand la instalarea bolilor cronice.
Bibliografie:
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;