Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Silimarina: beneficii, rol si mod de administrare

Silimarina: beneficii, rol si mod de administrare

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 iulie 2017 Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

Ficatul este un organ vital ce detine aproximativ 500 de functii in organism. Pe langa rolul principal, acela de a secreta bila, ficatul contribuie la buna digestie a grasimilor, regleaza nivelul zaharului din sange si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Stresul, poluarea, alimentatia gresita, consumul excesiv de alcool si medicamente, dar si anumite afectiuni ca, de exemplu, hepatita sau ciroza, il afecteaza si conduc la imbolnavirea sa. In conditii normale, celulele hepatice se regenereaza aproximativ la un an, insa un ficat afectat nu se va putea reface si nu va functiona la capacitatea sa reala fara un ajutor primit din exterior.

Silimarina este un extract obtinut din armurariu, planta folosita de peste 2000 de ani in tratarea diferitelor afectiuni, cu puternic rol antioxidant, ce contine un mix unic de flavonoide, silibina, silidianina si silicristina, fiind considerata in prezent cel mai puternic hepatoprotector si hepatoregenerator existent. Silimarina a fost descoperita in anul 1968 si de atunci a constituit tratamentul de baza in ameliorarea disfunctiilor hepatice. Cura cu silimarina nu prezinta contraindicatii, nefiind testata in sarcina, si este recomandata atat persoanelor suferinde de afectiuni ale ficatului, cat si persoanelor care-si doresc o protectie hepatica suplimentara si o detoxifiere sanatoasa a organismului.

Ce este silimarina forte? Cum recunosti silimarina? Ce este armurariul

Ce beneficii ofera silimarina? Ce beneficii ofera armurariul

Reactii adverse ale consumului exagerat de armurariu si silimarina 

Ce este silimarina forte? Cum recunosti silimarina? Ce este armurariul

Silimarina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti din lume ce are capacitatea de a anihila radicalii liberi ce ataca celulele hepatice. Aceasta creste nivelul glutationului in ficat, substanta responsabila cu detoxifierea, cu mai mult de 35 % in cazul subiectilor sanatosi, si stimuleaza sinteza proteinelor in ficat, ceea ce conduce la o crestere considerabila a productiei de celule noi hepatice. Conform unui studiu, desfasurat pe 170 de pacienti diagnosticati cu ciroza hepatica carora li s-au administrat 140 mg silimarina de trei ori pe zi, timp de 41 luni, rata de supravietuire a crescut la 58%, in cazul pacientilor carora li s-a administrat silimarina, si la doar 39% in cazul pacientilor cu placebo, cercetatorii neinregistrand efecte secundare ale consumului de silimarina.

Conform unui studiu publicat in Phytotherapy Research, armurariul, implicit silimarina, este benefic pacientilor diagnosticati cu diabet gratie capacitatii sale de a regla glicemia. Demn de luat in seama este si efectul benefic pe care-l are asupra sanatatii cerebrale, silimarina dovedindu-se a fi un neuroprotector puternic, cu raspuns pozitiv in tratarea maladiei Alzheimer si a sclerozei multiple. Un studiu recent, publicat in 2015 in Journal of Natural Products, ii atribuie silimarinei proprietati anticancerigene puternice, avand calitatea nu doar de a preveni, ci si de a inhiba proliferarea celulelor canceroase in organism.

Silimarina forte este un extract concentrat din planta medicinala Silybum marianum, cunoscuta si sub numele de armurariu sau ciulinul laptelui. Armurariul este originar din Asia si Sudul Europei, insa, in prezent, este cultivat pe aproape intreg globul, inclusiv in Romania (Dobrogea). Din punct de vedere chimic, silimarina este un amestec de trei flavonoide, numite silibinina, isosilibinina, respectiv silicristina. Aceste substante au proprietati hepatoprotectoare si antioxidante. Inca din Antichitate, grecii utilizau semintele de armurariu in scopuri terapeutice, silimarina bucurandu-se, inclusiv in zilele noastre, de o popularitate crescuta.

Este important de retinut, in primul rand, faptul ca silimarina este un compus de origine naturala, astfel ca nu poate fi incadrata ca un remediu propriu-zis, ci drept adjuvant, fiind folosita pentru a veni in sprijinul medicamentelor de sinteza.

Armurariu, cunoscut si sub denumirea de ”ciulin de lapte”, (nume stiintific ”Silybum marianum”) este o planta plina de proprietati benefice pentru organism. Daca ati observat vreodata ciulinul de lapte, s-ar putea sa va surprinda sa descoperiti ca este o specie plina de proprietati, deoarece aspectul sau robust ii face pe putini sa ii aprecieze cu adevarat beneficiile pe care le are asupra organismului. Aceasta planta colorata poate fi un aliat pentru sanatatea noastra, deci merita sa ii cunoastem mai bine calitatile.

Ciulinul de lapte (Silybum marianum) este o planta medicinala ce are un aspect de buruiana, fiind recunoscuta pentru faptul ajuta la imbunatatirea functiei hepatice. Tulpinile plantei ating inaltimi foarte variabile, in functie de teren si de alti factori, fiind capabile sa creasca pana la un metru si jumatate. Florile sunt intens colorate, in nuante de roz sau albastru-violet, iar partea folosita din armurariu sunt semintele. Semintele de armurariu au fost folosite timp de secole in diverse scopuri medicinale, inclusiv in detoxifierea ficatului, deoarece planta contine o substanta extrem de benefica pentru ficat – silimarina. In cadrul mai multor studii s-a observat ca extractul de armurariu este capabil sa protejeze ficatul si sa il regenereze, fiind de ajutor si in tratamentele de intoxicare cu toxine sau alcool. De asemenea, s-a demonstrat ca ajuta la reducerea flatulentei.

Ce beneficii ofera silimarina? Ce beneficii ofera armurariul

Primul mare beneficiu al silimarinei este actiunea regeneranta si protectoare asupra celulelor hepatice, aceasta formand un adevarat scut contra toxinelor si a produsilor chimici care pot afecta ficatul. Totodata, aceasta actioneaza ca un decongestionant hepatic stimuland fluxul biliar si prevenind astfel formarea calculilor biliari si a leziunilor hepatice. Pe de alta parte, silimarina sprijina sanatatea cardiovasculara prin determinarea cresterii colesterolului bun si normalizarea tensiunii arteriale.

Conform unui studiu publicat in Phytotherapy Research,armurariul, implicit silimarina, este benefic pacientilor diagnosticati cu diabet gratie capacitatii sale de a regla glicemia. Demn de luat in seama este si efectul benefic pe care-l are asupra sanatatii cerebrale, silimarina dovedindu-se a fi un neuroprotector puternic, cu raspuns pozitiv in tratarea maladiei Alzheimer si a sclerozei multiple. Un studiu recent, publicat in 2015 in Journal of Natural Products, ii atribuie silimarinei proprietati anticancerigene puternice, avand calitatea nu doar de a preveni, ci si de a inhiba proliferarea celulelor canceroase in organism.

Silimarina si ficatul

Atunci cand vorbim de planta de armurariu trebuie sa stim faptul ca aceasta planta are o multime de beneficii pentru organism. Florile de armurariu sunt un tratament eficient in caz de intoxicatii. Planta este benefica, de asemenea, pentru a usura digestia grea si greutatea abdominala. Este utila pentru tratamentul hepatitei, precum si in cel al ficatului gras. In cazurile de ciroza sau alte leziuni hepatice cauzate de consumul de cantitati mari de alcool, armurariu poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor si disconfortului. Armurariu a fost, de asemenea, utilizat la domiciliu pentru a reduce nivelul de zahar din sange.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si diuretice, armurariu este, de asemenea, foarte benefic pentru tratamentul tractului urinar inflamat, prin urmare, se poate utiliza si in cazuri de cistita. Aceasta planta este, de asemenea, capabila sa faca mai suportabile unele simptome ale menopauzei, de exemplu, bufeuri, migrene severe, transpiratii nocturne. De asemenea, ajuta la atenuarea tulburarilor menstruale sau a durerilor, precum si a disconfortului general care o insoteste. In cazul problemelor de circulatie, extractul de armurariu ajuta impotriva amortirii extremitatilor si poate fi chiar utilizat pentru a trata varicele si hemoroizii, deoarece are proprietati ideale de stimulare pentru aceste tulburari, de exemplu, are capacitatea de a stimula circulatia venoasa.

Daca este folosit local, sub forma de geluri, creme, este perfect pentru tratarea arsurilor, ranilor, datorita proprietatilor sale astringente. Armurariu serveste ca un tonic digestiv, ameliorand balonarea, fiind, de asemenea, eficient pentru o digestie optima, combinat cu alte medicamente. Reduce inflamatia, deoarece are proprietati antiinflamatorii. A fost folosit chiar si pentru a reduce inflamatia cailor respiratorii. Cu toate acestea, sunt inca necesare studii stiintifice suplimentare pentru a demonstra pe deplin daca aceasta planta are aceasta proprietate. Ajuta la scaderea in greutate, intrucat silimarina prezenta in componenta plantei poate fi benefica pentru cei care doresc sa piarda in greutate.

Studiile au aratat ca extractul de armurariu poate imbunatati conditiile pielii. Astfel, datorita proprietatilor antioxidante pe care aceasta planta le are, este capabila sa regenereze celulele pielii, sa o protejeze, dar si sa o lase catifelata si neteda. Amelioreaza anumite alergii - Planta a fost folosita pentru a trata alergiile sezoniere, cum ar fi cele cauzate de polenul de flori. Inainte de a utiliza aceasta planta pentru ameliorarea simptomelor produse de alergii, trebuie sa consultati opinia unui medic. Imbunatateste functionarea ficatului, intrucat componenta sa – silimarina – are proprietati hepatoprotectoare, ideala fiind pentru a elimina toxinele din celulele hepatice si pentru a imbunatati sinteza hepatocitinei, o proteina prezenta in acest organ important. Ajuta la tratarea diabetului, deoarece aceasta planta are un usor efect hipoglicemic. Acesta este motivul pentru care a fost folosit ca tratament pentru scaderea glucozei din sange, in special la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Reactii adverse ale consumului exagerat de armurariu si silimarina

Este important sa nu exageram in consumul acestei plante, deoarece ar putea avea efecte negative asupra corpului nostru. Dar daca doriti sa consumati armurariu ca tratament adjuvant pentru anumite afectiuni, consultati-va cu medicul curant. De asemenea, trebuie sa cunoastem interactiunile pe care preparatele pe baza de armurariu le pot produce in organismul nostru, daca urmam anumite tratamente cu medicamente, chiar daca acestea sunt pe baza de plante. Combinarea mai multor medicamente poate fi atat benefica, cat si daunatoare pentru sanatate.

In ciuda proprietatilor terapeutice pe care le detine silimarina, exista si o serie de contraindicatii pentru utilizarea silimarinei:

  • alergia la plantele din familia Asteraceae (armurariu, floarea-soarelui, coada soricelului, margarete, papadie etc.);
  • tratamentul cu medicamente anticoagulante sau antiplachetare, cum ar fi warfarina, pentru ca silimarina poate modifica farmacocinetica acestor medicamente;
  • sarcina sau alaptarea, neexistand suficiente dovezi privind siguranta utilizarii silimarinei in aceste perioade;
  • anumite tulburari de coagulare a sangelui, deoarece silimarina poate afecta procesul de coagulare sanguina;

Bibliografie:

Hummel, T., Landis, B. N., & Hüttenbrink, K.-B. (2012, April 26). Smell and taste disorders. GMS Current Topics in Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery;
Jimson, S., Rajesh, E., Krupaa, R. J., & Kasthuri, M. (2015, April). Burning mouth syndrome. Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences;
Risso, D. S., Howard, L., VanWaes, C., & Drayna, D. (2015, December). A potential trigger for pine mouth: A case of a homozygous PTC taster. Nutrition Research;
Snyder, D. J., & Bartoshuk, L. M. (2016, June). Oral sensory nerve damage: Causes and consequences. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders;

Articole similare
Granadilla: Un fruct exotic cu proprietati unicat pentru sanatate Granadilla: Un fruct exotic cu proprietati unicat pentru sanatate

Granadilla poate ajuta la prevenirea constipatiei, gastritei si arsurilor la stomac. In plus, daca se consuma impreuna cu semintele sale, ofera corpului un continut ridicat de fibre, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamine, proteine si carbohidrati.

21 februarie 2023
citește articolul
Brocolli: Reguli de consum, beneficii pentru organism Brocolli: Reguli de consum, beneficii pentru organism

Broccoli poate fi consumat crud sau gatit, fiind folosit adesea in salate, supe si alte feluri de mancare. La gatirea broccoli, este important sa nu fie supra-gatit, deoarece aceasta poate cauza imbibarea si pierderea valorii nutritionale.

21 februarie 2023
citește articolul
Ananas: Un fruct cu multiple beneficii pentru sanatate Ananas: Un fruct cu multiple beneficii pentru sanatate

Ananasul este inclus in numeroase diete pentru caloriile sale scazute, este un fruct bogat in vitamine si minerale, cu proprietati multiple si beneficii pentru sanatate, fiind un aliat excelent in digestie.

21 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...