Graul Spelta: Cum il recunosti, beneficii pentru sanatate, cum se poate folosi
Spelta (Triticum spelta) este un tip de grau mai putin cunoscut si mult mai vechi decat varul sau modern, graul pe care il cunoastem cu totii (Triticum aestivum). Se estimeaza ca soiul spelta a fost deja cultivat acum mai bine de 7.000 de ani. Cu toate acestea, in secolul al XIX-lea, dupa evolutia rapida a tehnicilor agricole moderne, nu a mai fost cultivata, deoarece nu mai era profitabila pentru fermieri. Agricultorii puteau recolta graul comun intr-un singur proces, in timp ce soiul spelta avea nevoie de proceduri suplimentare pentru extragerea invelisului exterior dur, ceea ce a complicat si a facut procesul mai scump. Din fericire, la mijlocul anilor '80 a fost redescoperit graul spelta in Europa, asa ca astazi ne putem bucura de aceasta cereala magnifica.
Acest tip de grau ancestral arata foarte mult ca graul modern, cu o diferenta foarte importanta. Samburele (samanta) graului spelt este strans inconjurata de o cochilie sau coaja exterioara dura, care reprezinta 30-35% din greutatea totala a bobului. Graul modern a fost crescut special pentru a nu mai avea aceasta coaja (o pierde in timpul recoltei) – astfel se reduce timpul de recoltare si creste randamentul.
In aceeasi idee, graul spelta trebuie decojit mecanic, prin 2 etape de procesare suplimentare – ceea ce face productia si procesarea mai inceata si mai costisitoare. Totusi, ce s-a pierdut cand s-a trecut la varianta comuna de grau. Graul modern este mai sensibil la insecte si boli pentru ca nu mai are acea cochilie suplimentara care proteza samanta si este mai sarac in nutrienti. In plus, desi spelta este o cereala mai veche, nu a suferit atatea modificari genetice ca graul, care a fost manipulat pentru a satisface nevoile de fabricatie. Spelta si-a pastrat multe dintre caracteristicile sale originale, care ii ofera un profil nutritional incredibil, impreuna cu o digestie usoara care ii confera calitati antiinflamatorii.
Ce contine graul spelta si cum se poate folosi
Proteine: Este adevarat ca spelta are mai multe proteine decat graul comun ( cu 15% cel putin mai mult), dar cel mai important este ca aceste proteine contin cei opt aminoacizi necesari corpului uman. Acesti aminoacizi sunt numiti „esentiali”, deoarece organismul nu ii poate produce si, prin urmare, suntem nevoiti sa ii procuram din alimente. In plus, aceste proteine contin un aminoacid numit „lizina”, care transforma proteinele intr-unele de o calitate biologica mai mare.
Fibre: Fibrele din graul spelta sunt in mare parte fibre solubile. Acest lucru intarzie absorbtia carbohidratilor, prin urmare, acest soi este benefic pentru toti oamenii, dar mai ales pentru diabetici. De asemenea, si datorita continutului ridicat de fibre, este ideal impotriva constipatiei si ca aliat in curele de slabire.
Minerale: Continutul de minerale este, de asemenea, mai mare in cazul graului spelta, evidentiindu-se elemente precum magneziu, fosfor, fier si zinc.
Vitamine: Graul spelta contine vitamine B, E si A. Pentru a va face o idee, o felie de paine din grau spelta contine aproximativ 75% riboflavina (vitamina B2), care este ideala impotriva migrenelor
Datorita bogatiei sale mari de nutrienti, graul spelta este un mare aliat pentru sanatatea noastra, sustinand intr-un mod sanatos functiile si sistemele organismului, in special sistemul cardiovascular, osos, nervos si sistemul imunitar.
Are cantitati mari de triptofan, considerat aminoacidul fericirii, deoarece favorizeaza productia naturala de serotonina.
Ofera o gama larga de minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, mangan, seleniu si sodiu. Toate sunt importante pentru sanatatea oaselor, sangelui, muschilor si sistemului nervos.
Are o cantitate surprinzatoare de proteine.
Este o sursa de vitamine A, K, B3, B5 si B9.
Este bogat in acizi polinesaturati de tip Omega, in special Omega 3 si Omega 6.
Are un continut exceptional de ridicat de fibre.
Nu are colesterol.
Este graul cel mai bine tolerat de organism, fiind si moderat caloric (aproximativ 338 cal / 100 g ) si avand un continut mai mare de proteine decat graul comun. Carbohidratii sunt in mare parte complecsi si sunt insotiti de fibre abundente. Prin urmare, graul spelta are un indice glicemic scazut, iar asimilarea carbohidratilor in organism este lenta si progresiva, oferind energie mult timp.
Cu un continut scazut de grasimi, in mare parte monoinsaturate, restul componentelor sale includ vitaminele B si E; minerale precum magneziu, mangan, fosfor, fier, cupru, zinc, seleniu sau potasiu si fitochimice care il fac o cereala foarte recomandata.
Beneficii oferite de graul spelta
Spre deosebire de alte cereale, graul spelta are un continut nutritional neobisnuit de bogat. Daca il folosim pentru a inlocui graul in retetele obisnuite, vom avea acces la mai multi nutrienti decat daca consumam faina comuna de grau. Iata cele mai apreciate beneficii ale acestui tip de grau:
Datorita continutului sau de triptofan, ajuta la reducerea stresului si promoveaza somnul odihnitor. Imbunatateste functionarea organelor si sistemelor corpului prin continutul sau mineral ridicat si variat: calciu pentru oase, fosfor pentru formarea naturala a proteinelor si un echilibru hormonal, fier pentru procese metabolice, cum ar fi sinteza acidului dezoxiribonucleic, zinc pentru intarirea sistemului imunitar, magneziu pentru a mentine energia celulelor noastre etc.
Regleaza sistemul digestiv si este usor digerabil.
Are un aport de energie de durata. Continutul sau de carbohidrati este echilibrat cu continutul de fibre si continutul scazut de zahar, toate acestea il fac un aliment de asimilare lenta.
Ajuta la pierderea in greutate. Actioneaza ca o intarire a dietelor de slabire pentru puterea sa mare de satire si nivelurile ridicate de fibre. In mod traditional, a fost indicat pentru stari de slabiciune in general si, prin urmare, pentru stari convalescente; impotriva insomniei si a starilor de stres; impotriva colitei si pentru ameliorarea migrenelor. Mai recent, toate efectele pozitive ale consumului regulat ca parte a unei diete sanatoase au fost definite:
Este un bun preventiv al problemelor cardiovasculare si al colesterolului.
Imbunatateste functia intestinului subtire.
Intareste sistemul imunitar.
Ajuta la reglarea coagularii sangelui.
Exercita efecte de curatare in sange.
Poate ajuta in unele cazuri de diabet de tip 2 si anumite tipuri de obezitate.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca, desi este mai sarac in gluten decat graul clasic, tipul spelta nu este indicati persoanelor care au boli celiace. Cerealele de tip spelta sunt vechi, se spune ca exista de mai bine de 7.000 de ani. Faina din grau spelta este folosita in principal pentru a face paine, dar se aplica si la elaborarea de paste, biscuiti, prajituri si pizza. Graul spelta este o sursa buna de carbohidrati si proteine de inalta calitate nutritionala, capabile sa ofere organismului cei 8 aminoacizi esentiali.
Intrucat contine gluten, poate afecta persoanele care au afectiuni intestinale, cum ar fi boala Crohn sau sindromul intestinului iritabil. Daca suferiti de oricare dintre aceste afectiuni, consultati medicul inainte de a incorpora acest tip de grau in dieta sau incercati-l in cantitati mici, pentru a vedea daca organismul il asimileaza corespunzator.
De ce este recomandat sa consumam secara? Asemanari cu graul spelta
Datorita continutului sau de fibre si carbohidrati complecsi, secara poate ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale. Consumul de produse pe baza de secara poate reduce riscul de diabet de tip 2 si poate fi benefic pentru persoanele care sufera deja de aceasta afectiune. Consumul de secara poate contribui la protejarea sanatatii inimii. Fibrele din secara pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau") si la mentinerea unui nivel sanatos de trigliceride in sange, ceea ce poate reduce riscul de boli de inima si de accidente vasculare cerebrale.
Secara este bogata in nutrienti esentiali. Ea contine vitamine precum vitamina B, vitamina E si niacina, minerale precum fierul, magneziul, zincul si fosforul, precum si fitonutrienti si antioxidanti benefici pentru sanatate. In plus, fibrele solubile din secara pot actiona ca prebiotice, adica pot stimula cresterea si activitatea bacteriilor benefice din intestin. Acest lucru poate contribui la mentinerea unei flore intestinale sanatoase si la sustinerea sistemului imunitar.
Cum recunosti secara si cum se poate folosi?
Bibliografie:
Green PHR. The Role of Endoscopy in the Diagnosis of Celiac Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;
Rashid M, Butzner JD, Warren R, et al. Home blood testing for celiac disease: recommendations for management. Physician. 2009;
Kalf RR, Mihaescu R, Kundu S, De knijff P, Green RC, Janssens AC. Variations in predicted risks in personal genome testing for common complex diseases. Genet Med. 2014;