Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Stretchingul: tipuri, beneficii si ce trebuie sa stii inainte

Stretchingul: tipuri, beneficii si ce trebuie sa stii inainte

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 decembrie 2024 Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

Discutand despre stretching ne gandim imediat la procesul de elongatie sau intindere, dar acesta incapsuleaza mult mai mult. Stretchingul implica exercitii dedicate flexarii sau extensiei deliberate a muschilor si tendoanelor. Principalul sau beneficiu este cresterea elasticitatii muschilor, conducand astfel la un tonus muscular optim si un confort sporit in miscare. Prin aceste practici, se obtine nu doar o mai buna flexibilitate, dar si o amplitudine de miscare imbunatatita si o senzatie accentuata de control asupra propriului corp.  Aceste avantaje sunt esentiale nu doar pentru performanta sportiva, dar si pentru o viata cotidiana mai placuta si mai putin supusa riscului de accidentari.

Ce sunt exercitiile de tip stretching si cat de importante sunt?

Stretchingul, adesea privit ca un preludiu sau epilog al antrenamentelor fizice, este o practica esentiala pentru mentinerea si imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii articulare. Acest proces implica extinderea deliberata a muschilor, tendoanelor si ligamentelor, contribuind astfel la o elongatie a acestora. Rezultatele? O mobilitate imbunatatita si o capacitate crescuta de a efectua miscari cu mai mare usurinta, indiferent daca este vorba despre practicarea unui sport sau despre activitatile zilnice. Pe langa prevenirea ranilor, stretching-ul are un impact pozitiv semnificativ asupra performantei sportive, flexibilitatii, mobilitatii, circulatiei sanguine si asupra reducerii stresului si tensiunii musculare. 

Importanta sa intr-o rutina de fitness zilnica este adesea neglijata. Este important sa integram stretching-ul in regimul nostru de exercitii, efectuandu-l atat inainte pentru a pregati musculatura pentru efort, cat si dupa pentru a asigura o recuperare adecvata si a diminua durerea musculara. Practicarea stretching-ului nu trebuie sa fie o activitate solitara sau fara ghidare, mai ales in fazele initiale, este recomandabil sa se solicite asistenta unui specialist. Acest lucru poate ajuta la stabilirea unei rutine eficiente si sigure, minimizand riscul de accidentari. Integrarea regulata a stretching-ului in activitatile noastre zilnice este o investitie in sanatatea si binele nostru fizic, cu beneficii care transcend simpla pregatire pentru alte forme de exercitii.

Tipuri de exercitii de tip stretching

Fiecare forma de stretching are caracteristici unice si ofera beneficii specifice, esentiale pentru pregatirea musculara, imbunatatirea mobilitatii si recuperare. Incalzirea, prima etapa in orice rutina de exercitii, include miscari simple, cum ar fi rotiri ale capului sau ale umerilor, menite sa stimuleze circulatia sanguina si sa pregateasca muschii pentru efortul ce urmeaza. Este o forma preliminara de stretching ce pregateste terenul pentru activitati mai intense. Stretchingul activ solicita utilizarea unor grupuri musculare pentru a intinde alte grupuri vizate, cum ar fi incercarea de a atinge varful picioarelor cu mainile pentru a intinde musculatura coapsei. Aceasta metoda este preferata in sporturile de intensitate ridicata datorita beneficiilor sale in flexibilitate si mobilitate.

Stretchingul pasiv sau asistat se bazeaza pe forte externe, cum ar fi ajutorul unei alte persoane sau utilizarea unei benzi elastice, pentru a realiza intinderea. Acest tip este frecvent utilizat in recuperarea medicala sau pentru persoanele cu mobilitate redusa, oferind o metoda sigura si eficienta de intindere fara a solicita excesiv musculatura. Stretching-ul dinamic implica miscari controlate, precum leganari ale picioarelor sau rotatii ale bratelor, pentru a imbunatati gama de miscare si flexibilitatea. Aceasta forma este adesea recomandata ca parte a incalzirii, pregatind corpul pentru exercitii mai solicitante.

Stretchingul static este cel mai raspandit, implicand intinderea unui grup muscular pana la limita sa maxima si mentinerea acestei pozitii pentru un interval de timp determinat. Ideal pentru perioada de racorire, acest tip de stretching ajuta la relaxarea musculaturii dupa exercitii, favorizand recuperarea si reducerea tensiunii. Desi stretching-ul ofera multe avantaje, precum imbunatatirea flexibilitatii si prevenirea accidentarilor, este important sa se acorde atentie tehnicii corecte si contextului practicarii sale. De exemplu, stretching-ul static efectuat inainte de exercitii fizice intense poate afecta negativ performanta, in special in sporturile ce necesita forta.

Principalele beneficii ale stretchingului

Prin efectuarea regulata a acestor exercitii se poate observa o imbunatatire semnificativa a relaxarii atat musculare, cat si psihice, contribuind astfel la diminuarea tensiunii si a durerilor musculare. Mai mult, stretchingul joaca un rol esential in imbunatatirea circulatiei sanguine si a mobilitatii articulare, facilitand o miscare mai fluida si mai eficienta. Unul dintre cele mai remarcabile avantaje ale practicarii stretchingului este cresterea eficientei fizice, ce se traduce printr-o performanta imbunatatita in antrenamente si activitati cotidiene. Acesta nu numai ca ajuta la imbunatatirea posturii corporale si a activitatii cardiace, dar contribuie si la reducerea riscului de accidentari, prin sporirea elasticitatii musculare.

Pe langa beneficiile fizice, stretchingul are un impact pozitiv si asupra starii de bine mentale. Practicarea acestuia poate ajuta la eliberarea stresului si la imbunatatirea coordonarii, datorita fluidizarii miscarilor. Exercitiile de stretching stimuleaza eliberarea endorfinelor, cunoscute ca hormonii fericirii, inducand astfel o stare generala de bine, de calm si de buna dispozitie. In special pentru sportivii de performanta, stretchingul este de neinlocuit. Ofera o imbunatatire semnificativa a performantei fizice si minimizeaza riscul de accidentari, permitand sportivilor sa se miste mai eficient si cu un consum energetic redus. Flexibilitatea articulatiilor obtinuta prin stretching faciliteaza o miscare mai libera si mai agila, reducand tensiunea in tesutul muscular si, implicit, riscul de accidentari nedorite.

Importanta stretching-ului si adaptarea sa in functie de varsta si conditie fizica

Stretchingul reprezinta o componenta vitala a unui stil de viata activ, contribuind semnificativ la imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii. Este binecunoscut faptul ca, pe masura ce imbatranim, flexibilitatea si mobilitatea noastra tind sa scada, motiv pentru care abordarea stretching-ului ar trebui sa fie una personalizata, luand in considerare varsta si starea de sanatate fizica a fiecarei persoane. Pentru copii si adolescenti, avand in vedere nivelul lor natural ridicat de flexibilitate, este posibila integrarea unei game variate de exercitii de stretching, de la cele mai fundamentale la cele avansate. Aceasta le permite sa exploreze si sa se bucure de un spectru larg de miscari. Pe de alta parte, adultii si seniorii ar trebui sa se concentreze pe exercitii de stretching mai blande, orientate spre mentinerea mobilitatii si prevenirea rigiditatii musculare, pentru a combate efectele imbatranirii.

Starea de sanatate fizica joaca un rol esential in alegerea tipului de stretching. Indivizii activi, care se bucura de o conditie fizica robusta, pot sa se angajeze in stretching activ si dinamic, care presupune un angajament muscular mai intens. Cei care se confrunta cu afectiuni specifice sau care au o conditie fizica mai fragila ar putea gasi mai benefic stretchingul pasiv sau static, ce implica folosirea unei forte externe sau mentinerea unui anumit grad de intindere pentru o perioada. Este important sa aliniem stretchingul la activitatile fizice practicate regulat.

De exemplu, alergatorii ar trebui sa prioritizeze stretching-ul orientat spre musculatura picioarelor, in timp ce inotatorii ar beneficia mai mult de exercitii care tintesc musculatura spatelui si a umerilor. Stretchingul poate oferi relief specific si imbunatatiri ale mobilitatii pentru persoanele care sufera de conditii cum ar fi artrita, subliniind astfel importanta sa in gestionarea si ameliorarea simptomelor anumitor afectiuni.Integrarea stretching-ului in rutina zilnica este esentiala pentru promovarea unei vieti sanatoase si pentru maximizarea performantei fizice. Prin adaptarea tipului si intensitatii stretching-ului la varsta si starea fizica personala, putem beneficia de avantajele sale vast inclusiv imbunatatirea mobilitatii, mentinerea unei posturi corecte, prevenirea accidentarilor si diminuarea stresului.  Incorporarea regulata a stretching-ului in activitatile noastre zilnice ne poate ajuta sa ne mentinem corpul suplu, flexibil si gata de orice provocare.

Bibliografie:

Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;

Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;

Articole similare
Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii

Controlul medical de specialitate te va scapa de orice fel de infectii bacteriene si iti va da siguranta ca nu vei pati nimic la urechi si vei auzi la fel de bine si inainte. Se vor face analize de sange, se vor preleva proble de tesut daca este nevoie, se va merge la cabinetul O.R.L. pentru consult amanuntit si diagnosticare complexa, se vor face CT-uri, RMN-uri, orice este indicat pentru a sti ce se intampla cu urechile rosii si ce nu este bine cu ele.

5 septembrie 2024
Edited 17 decembrie 2024
citește articolul
Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Daca ati primit diagnosticul de sindromul Raynaud, ca sa evitati senzatia de frig in zona picioarelor se recomanda sa purtati sosete si pantofi adecvati, optand pentru fibre naturale, cum ar fi bumbacul, aceasta tesatura va poate ajuta sa va mentineti picioarele mai calde. Incaltamintea este, de asemenea, esentiala si cel mai bun aliat pentru plimbarile de afara. Este bine sa alegeti o incaltaminte din material termorezistent si care sa acopere piciorul pana in dreptul inferior al gambei.

29 iulie 2024
Edited 29 iulie 2024
citește articolul
Sindromul Bloom: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala genetica rara Sindromul Bloom: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala genetica rara

Sindromul Bloom afecteaza multe sisteme diferite ale corpului si se caracterizeaza prin crestere lenta, sensibilitate la soare si un risc crescut de cancer. Simptomele includ statura scurta, eruptii cutanate sensibile la soare si un sistem imunitar care nu functioneaza corect. Unele persoane cu sindrom Bloom au dizabilitati de invatare, diabet de tip 2 si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si dezvolta cancer.

16 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate