Endometrioza: ce este, simptome asociate, metode de tratament
Endometrioza este o boala benigna care afecteaza femeile in timpul vietii lor reproductive. Daca endometrul, care este situat in afara uterului, se dezvolta incorect, se poate stabili oriunde in abdomen, putand cauza implanturi (placi mici), noduli (placi mari) si endometrioame (chisturi in ovare). Afectiunea are un proces imprevizibil de evolutie. Unele femei au implanturi mici, nemodificate, in timp ce altele se pot dezvolta extensiv in pelvis. Este o boala inflamatorie, care, la randul sau, provoaca aderente intre organe. Endometrioza este o afectiune ginecologica in care tesutul endometrial (cel care acopera uterul si care este eliminat in timpul menstruatiei) creste in afara uterului, de obicei pe ovare, trompe uterine, peretele pelvian sau alte organe din apropiere. Acest tesut endometrial suplimentar reactioneaza la fluctuatiile hormonale lunare, la fel ca endometrul normal, ceea ce inseamna ca se poate umfla si sangera. Aceasta sangerare poate cauza inflamatie, durere si formarea de tesut cicatricial.
Cum apare boala si care sunt cauzele endometriozei?
Cauza endometriozei este inca necunoscuta. Unii specialisti sustin faptul ca poate fi un posibil defect de imunitate responsabil pentru curatarea microbilor si a celulelor anormale din abdomen. Mecanismele de aparare sunt de calitate inferioara si acest lucru le-ar impiedica sa recunoasca ca ciudate celulele endometriale (de obicei numai in interiorul uterului) si sa le lase libere pentru insamantarea lor in organele interne. Pe de alta parte, exista femei care au in familie cazuri de endometrioza, astfel incat poate exista o componenta mostenita. Desi cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, predispozitia genetica pare a fi un risc suplimentar. Exista mai multe teorii care pot justifica aparitia acestei patologii.
Menstruatia retrograda- Este teoria cea mai acceptata si consta in faptul ca endometrul, in timpul menstruatiei, trece anormal prin trompele uterine spre cavitatea peritoneala sau peritoneu (membrana care acopera toate organele abdomenului). Desi aceasta menstruatie anormala apare la aproape 80% dintre femei, trebuie sa apara alti factori pentru ca endometrioza sa apara, deoarece acest fapt singur nu ar justifica aceasta boala.
Transformarea unor portiuni ale peritoneului in celule endometriale, datorita expunerii indelungate la hormoni, de obicei estrogen, si, de asemenea, la inflamatia cronica.Raspandirea celulelor endometriale prin canalele limfatice, venele si arterele organismului. Existenta ramasitelor structurilor embrionare din afara uterului, care sunt stimulate hormonal si transformate in celule endometriale, ceea ce ar putea explica, in mod exceptional, existenta endometriozei.
Cum recunosti simptomele endometriozei
It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
Manifestarile care pot denota prezenta endometriozei includꓽ
- Dismenoree (dureri menstruale) - Dismenoreea secundara, care apare mai tarziu de primele luni ale ciclului menstrual, creste in timp si este insotita de alte simptome tipice endometriozei. Aceasta durere se datoreaza, de obicei, formarii de prostaglandine, care provoaca contractii uterine puternice.
- Dispareunie (durere in timpul actului sexual) - Penetrarea vaginala poate apasa o anumita zona cu endometrioza: ovare, tavan vaginal si ligamente uterine.
- Sangerare anormala - Multe femei cu endometrioza nu prezinta modificari menstruale sau sangerare intre menstruatii, insa uneori pot aparea pierderi de sange.
- Probleme reproductive - La unele femei, sterilitatea sau infertilitatea sunt motivul consultatiei care permite diagnosticarea endometriozei.
In plus fata de acestea simptome, mai pot apareaꓽ
- Disurie (eliminarea dificila a urinei)
- Dischezie (eliminarea dificila a fecalelor)
- Dureri pe traiectoria nervilor sciatici
- Dureri toracice sau dureri ale umerilor
Endometrioza poate provoca infertilitate prin:
- Inflamatie in abdomen, care impiedica unirea ovulului si a spermei.
- Aderente pelvine care pot obstructiona trompele uterine.
- Endometrioza in ovare, care impiedica ovulatia normala si produce hormoni sexuali.
- Secretia de substante neobisnuite in abdomen care impiedica procesul normal de fertilitate.
- Femeile cu endometrioza au un risc crescut de avort, care scade odata ce boala este corectata.
Cu toate acestea, endometrioza nu afecteaza intotdeauna fertilitatea, astfel incat femeia poate ramane gravida inainte de tratamentul chirurgical. Daca, in plus fata de simptome, motivul pentru consultarea medicului este sterilitatea, nu exista nicio garantie absoluta a sarcinii dupa interventia chirurgicala. Se poate asigura ca posibilitatea de a ramane gravida, in absenta altor factori, creste semnificativ imediat dupa terapia medicala si/sau chirurgicala. Sarcina are un efect protector asupra dezvoltarii endometriozei viitoare. Ovarele sunt tinute in repaus in timpul gestatiei, fara secretia de hormoni feminini.
Ce trebuie sa retii despre endometrioza
Complicatiile apar numai in cazuri severe si pot fi:
- Perforatie intestinala si, uneori, peritonita acuta.
- Ruptura unui chist endometriotic, provocand o imagine a caracteristicilor similare perforatiei intestinale.
- Afectarea tractului urinar, uneori cu sange in urina si, in mod exceptional, afectarea rinichilor.
- Sangerare rectala asociata sau nu cu defecarea.
- Infertilitate: La mai mult de 25% dintre pacientele diagnosticate cu endometrioza.
- Avortul din cauza toxicitatii cauzate de sangele acumulat si oxigenarea scazuta, impreuna cu o concentratie scazuta de hormoni, in principal progesteron.
- Cancerul: Posibilitatea ca endometrioza sa devina un cancer este exceptionala, dar nu imposibila, fiind mai putin de 1% din totalul endometriozelor depistate.
Ecografia transvaginala este una dintre cele mai decisive proceduri de astazi pentru a diagnostica aceasta boala, desi medicul poate recomanda si efectuarea altor teste si investigatii. Ulterior, tratamentul depinde de severitatea cazului si de varsta pacientei. In general, ar trebui sa se prescrie un tratament prin care sa se minimizeze simptomele dureroase si intense si sa se evite complicatiile evolutive care pot aparea. Cele doua alternative de baza pentru tratament sunt:
- Tratamentul chirurgical, cu sau fara terapie hormonala asociata: Se aplica in acele cazuri care prezinta endometrioza ovariana mai mare de doi centimetri, insotita de dureri menstruale si la femeile care doresc sa ramana insarcinate. Aceasta procedura se face de preferinta prin laparoscopie, o tehnica minim invaziva. In cazurile chirurgicale de succes, intre 30% si 60% dintre femei reusesc sa ramana insarcinate in primul an dupa interventie, restul trebuie sa utilizeze tehnici de reproducere asistata.
- Tratamentul hormonal: Un astfel de tratament poate fi efectuat inainte si chiar dupa interventia chirurgicala, deoarece nu exista un tratament hormonal definitiv, desi se poate face pana cand se ia o decizie chirurgicala.
La pacientele care nu doresc sa aiba copii si mai ales in situatii grave in care sanatatea femeii este in joc, se poate recurge la indepartarea ovarelor si a uterului.
Daca endometrioza este usoara, medicul poate sa nu prescrie tratamente specifice, desi specialistii indica adesea masuri terapeutice evolutive, indiferent de cat de usoara este afectiunea. Prin urmare, in aceste cazuri, monitorizarea medicala ar trebui sa primeze pentru a detecta modificari sau agravari ale patologiei.
Boli si afectiuni ginecologice care au o prevalenta mai mare la femei
Femeile se pot confrunta cu o serie de afectiuni specifice, care afecteaza sistemul reproducator. Uneori apar doar mici probleme trecatoare, insa alteori poate fi vorba despre boli grave. Afectiunile ginecologice pot avea o serie de cauze si manifestari si pot fi intalnite chiar si la adolescente. Afectiunile ginecologice sunt boli care afecteaza sistemul reproductiv feminin, inclusiv organele reproductive, tesuturile si hormonii. Acestea pot include tulburari hormonale precum sindromul ovarelor polichistice (PCOS), sindromul premenstrual (PMS) si menopauza. Alte afectiuni ginecologice includ incontinenta urinara, prolapsul uterin si probleme legate de sterilizare si fertilizare. Iata care sunt cele mai intalnite afectiuni ginecologice, de ce apar, cum se manifesta si cum pot fi tratate:
Dismenoreea reprezinta termenul care descrie durerile menstruale. Acest tip de afectiune poate fi de doua feluri: dismenoree primara si secundara. Dismenoreea primara este reprezentata de durerile recurente din timpul menstruatiei iar dismenoreea secundara este asociata cu diverse afectiuni ginecologice. In timpul menstruatiei, uterul se contracta iar uneori apar contractii foarte puternice. In timpul acestor contractii, uterul poate comprima vasele de sange din jur, intrerupand astfel transportul de oxigen catre muschii din aceasta zona. Astfel se produc durerile menstruale primare. In ceea ce privesc durerile menstruale secundare acestea apar din cauza unor afectiuni ale sistemului reproducator.
Bibliografie:
Pruritus vulvae. NICE Clinical Knowledge Summaries. cks.nice.org.uk, last revised May 2017;
Gynaecology. Oxford handbook of general practice. Oxford Medicine Online. oxfordmedicine.com, published online June 2020;
Chlamydia - uncomplicated genital. NICE Clinical Knowledge Summaries. cks.nice.org.uk, last revised August 2020;
Chlamydia. Sexwise. Public Health England. www.sexwise.org.uk, last updated October 2018;
Warts - anogenital. NICE Clinical Knowledge Summaries. cks.nice.org.uk, last revised April 2017;
Genital warts. Sexwise. Public Health England. www.sexwise.org.uk, last updated September 2017;
Gonorrhoea. NICE Clinical Knowledge Summaries. cks.nice.org.uk, last revised March 2019;
Trichomoniasis. NICE Clinical Knowledge Summaries. cks.nice.org.uk, last revised November 2019;