Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Endometrioza: ce este, simptome asociate, metode de tratament

Endometrioza: ce este, simptome asociate, metode de tratament

Endometrioza este o boala benigna care afecteaza femeile in timpul vietii lor reproductive. Daca endometrul, care este situat in afara uterului, se dezvolta incorect, se poate stabili oriunde in abdomen, putand cauza implanturi (placi mici), noduli (placi mari) si endometrioame (chisturi in ovare). Afectiunea are un proces imprevizibil de evolutie. Unele femei au implanturi mici, nemodificate, in timp ce altele se pot dezvolta extensiv in pelvis. Este o boala inflamatorie, care, la randul sau, provoaca aderente intre organe.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afectiune ginecologica in care tesutul endometrial (cel care acopera uterul si care este eliminat in timpul menstruatiei) creste in afara uterului, de obicei pe ovare, trompe uterine, peretele pelvian sau alte organe din apropiere. Acest tesut endometrial suplimentar reactioneaza la fluctuatiile hormonale lunare, la fel ca endometrul normal, ceea ce inseamna ca se poate umfla si sangera. Aceasta sangerare poate cauza inflamatie, durere si formarea de tesut cicatricial.

Ce simptome apar?

Manifestarile care pot denota prezenta endometriozei includꓽ

Dismenoree (dureri menstruale)
Dismenoreea secundara, care apare mai tarziu de primele luni ale ciclului menstrual, creste in timp si este insotita de alte simptome tipice endometriozei. Aceasta durere se datoreaza, de obicei, formarii de prostaglandine, care provoaca contractii uterine puternice.

Dispareunie (durere in timpul actului sexual)
Penetrarea vaginala poate apasa o anumita zona cu endometrioza: ovare, tavan vaginal si ligamente uterine.

Sangerare anormala
Multe femei cu endometrioza nu prezinta modificari menstruale sau sangerare intre menstruatii, insa uneori pot aparea pierderi de sange. 

Probleme reproductive
La unele femei, sterilitatea sau infertilitatea sunt motivul consultatiei care permite diagnosticarea endometriozei.

In plus fata de acestea simptome, mai pot apareaꓽ

Disurie (eliminarea dificila a urinei)
Dischezie (eliminarea dificila a fecalelor)
Dureri pe traiectoria nervilor sciatici
Dureri toracice sau dureri ale umerilor
Endometrioza poate provoca infertilitate prin:

Inflamatie in abdomen, care impiedica unirea ovulului si a spermei.
Aderente pelvine care pot obstructiona trompele uterine.
Endometrioza in ovare, care impiedica ovulatia normala si produce hormoni sexuali.
Secretia de substante neobisnuite in abdomen care impiedica procesul normal de fertilitate.
Femeile cu endometrioza au un risc crescut de avort, care scade odata ce boala este corectata.

Cu toate acestea, endometrioza nu afecteaza intotdeauna fertilitatea, astfel incat femeia poate ramane gravida inainte de tratamentul chirurgical. Daca, in plus fata de simptome, motivul pentru consultarea medicului este sterilitatea, nu exista nicio garantie absoluta a sarcinii dupa interventia chirurgicala. Se poate asigura ca posibilitatea de a ramane gravida, in absenta altor factori, creste semnificativ imediat dupa terapia medicala si/sau chirurgicala. Sarcina are un efect protector asupra dezvoltarii endometriozei viitoare. Ovarele sunt tinute in repaus in timpul gestatiei, fara secretia de hormoni feminini.

Care sunt cauzele endometriozei?

Cauza endometriozei este inca necunoscuta. Unii specialisti sustin faptul ca poate fi un posibil defect de imunitate responsabil pentru curatarea microbilor si a celulelor anormale din abdomen. Mecanismele de aparare sunt de calitate inferioara si acest lucru le-ar impiedica sa recunoasca ca ciudate celulele endometriale (de obicei numai in interiorul uterului) si sa le lase libere pentru insamantarea lor in organele interne. Pe de alta parte, exista femei care au in familie cazuri de endometrioza, astfel incat poate exista o componenta mostenita. Desi cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, predispozitia genetica pare a fi un risc suplimentar. Exista mai multe teorii care pot justifica aparitia acestei patologii:

Menstruatia retrograda: Este teoria cea mai acceptata si consta in faptul ca endometrul, in timpul menstruatiei, trece anormal prin trompele uterine spre cavitatea peritoneala sau peritoneu (membrana care acopera toate organele abdomenului). Desi aceasta menstruatie anormala apare la aproape 80% dintre femei, trebuie sa apara alti factori pentru ca endometrioza sa apara, deoarece acest fapt singur nu ar justifica aceasta boala.
Transformarea unor portiuni ale peritoneului in celule endometriale, datorita expunerii indelungate la hormoni, de obicei estrogen, si, de asemenea, la inflamatia cronica.
Raspandirea celulelor endometriale prin canalele limfatice, venele si arterele organismului.
Existenta ramasitelor structurilor embrionare din afara uterului, care sunt stimulate hormonal si transformate in celule endometriale, ceea ce ar putea explica, in mod exceptional, existenta endometriozei.

Pot aparea complicatii?

Complicatiile apar numai in cazuri severe si pot fi:

Perforatie intestinala si, uneori, peritonita acuta.
Ruptura unui chist endometriotic, provocand o imagine a caracteristicilor similare perforatiei intestinale.
Afectarea tractului urinar, uneori cu sange in urina si, in mod exceptional, afectarea rinichilor.
Sangerare rectala asociata sau nu cu defecarea.
Infertilitate: La mai mult de 25% dintre pacientele diagnosticate cu endometrioza.
Avortul din cauza toxicitatii cauzate de sangele acumulat si oxigenarea scazuta, impreuna cu o concentratie scazuta de hormoni, in principal progesteron.
Cancerul: Posibilitatea ca endometrioza sa devina un cancer este exceptionala, dar nu imposibila, fiind mai putin de 1% din totalul endometriozelor depistate.  

Tratament pentru endometrioza

Ecografia transvaginala este una dintre cele mai decisive proceduri de astazi pentru a diagnostica aceasta boala, desi medicul poate recomanda si efectuarea altor teste si investigatii. Ulterior, tratamentul depinde de severitatea cazului si de varsta pacientei. In general, ar trebui sa se prescrie un tratament prin care sa se minimizeze simptomele dureroase si intense si sa se evite complicatiile evolutive care pot aparea. Cele doua alternative de baza pentru tratament sunt:

Tratamentul chirurgical, cu sau fara terapie hormonala asociata: Se aplica in acele cazuri care prezinta endometrioza ovariana mai mare de doi centimetri, insotita de dureri menstruale si la femeile care doresc sa ramana insarcinate. Aceasta procedura se face de preferinta prin laparoscopie, o tehnica minim invaziva. In cazurile chirurgicale de succes, intre 30% si 60% dintre femei reusesc sa ramana insarcinate in primul an dupa interventie, restul trebuie sa utilizeze tehnici de reproducere asistata.
Tratamentul hormonal: Un astfel de tratament poate fi efectuat inainte si chiar dupa interventia chirurgicala, deoarece nu exista un tratament hormonal definitiv, desi se poate face pana cand se ia o decizie chirurgicala.

La pacientele care nu doresc sa aiba copii si mai ales in situatii grave in care sanatatea femeii este in joc, se poate recurge la indepartarea ovarelor si a uterului.
Daca endometrioza este usoara, medicul poate sa nu prescrie tratamente specifice, desi specialistii indica adesea masuri terapeutice evolutive, indiferent de cat de usoara este afectiunea. Prin urmare, in aceste cazuri, monitorizarea medicala ar trebui sa primeze pentru a detecta modificari sau agravari ale patologiei.

Educatie sexuala: Boli si afectiuni ginecologice. Ce trebuie sa stim

Femeile se pot confrunta cu o serie de afectiuni specifice, care afecteaza sistemul reproducator. Uneori apar doar mici probleme trecatoare, insa alteori poate fi vorba despre boli grave. Afectiunile ginecologice pot avea o serie de cauze si manifestari si pot fi intalnite chiar si la adolescente. Afectiunile ginecologice sunt boli care afecteaza sistemul reproductiv feminin, inclusiv organele reproductive, tesuturile si hormonii. 

Acestea pot include tulburari hormonale precum sindromul ovarelor polichistice (PCOS), sindromul premenstrual (PMS) si menopauza. Alte afectiuni ginecologice includ incontinenta urinara, prolapsul uterin si probleme legate de sterilizare si fertilizare. Iata care sunt cele mai intalnite afectiuni ginecologice, de ce apar, cum se manifesta si cum pot fi tratate:

Dismenoreea reprezinta termenul care descrie durerile menstruale. Acest tip de afectiune poate fi de doua feluri: dismenoree primara si secundara. Dismenoreea primara este reprezentata de durerile recurente din timpul menstruatiei iar dismenoreea secundara este asociata cu diverse afectiuni ginecologice.

In timpul menstruatiei, uterul se contracta iar uneori apar contractii foarte puternice. In timpul acestor contractii, uterul poate comprima vasele de sange din jur, intrerupand astfel transportul de oxigen catre muschii din aceasta zona. Astfel se produc durerile menstruale primare. In ceea ce privesc durerile menstruale secundare acestea apar din cauza unor afectiuni ale sistemului reproducator.

Tot ce vrei sa stii despre bolile care pot aparea in viata unei femei

20 aprilie 2023
Related posts
Igiena intima: De ce infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati Igiena intima: De ce infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati

Infectiile urinare sunt printre cele mai raspandite infectii bacteriene si pot afecta orice parte a sistemului urinar, de la uretra la vezica urinara si plamani. In general, sistemul imunitar elimina aceste bacterii, insa atunci cand agentii patogeni trec de sistemul nostru de aparare, se inmultesc necontrolat si duc la aparitia infectiilor.

30 ianuarie 2023
citește articolul
De ce au nevoie femeile de vitamina E De ce au nevoie femeile de vitamina E

Vitamina E previne formarea cheagurilor de sânge, deci împiedică blocarea funcționarii unor organe sau apariția altor consecințe mai grave precum comoție cerebrală sau acumularea unor cheaguri de sânge la inimă sau în alți mușchi. Vitamina E se găsește în cantități mai mari în produse precum avocado, migdale, nuci, alune, gălbenuș de ou, uleiuri vegetale sau cereale integrale. În plus, alimentele bogate in vitamina e ajută extrem de mult în menț

9 ianuarie 2020
citește articolul
Infertilitatea la femei: simptome, cauze si tratament Infertilitatea la femei: simptome, cauze si tratament

Infertilitatea, atat in randul femeilor cat si al barbatilor, a devenit, la nivel mondial, o problema grava de sanatate, fiind incadrata, incepand cu anul 2010, la categoria boli si afectiuni. Conform statisticilor, in prezent aproximativ 30% dintre cupluri se confrunta cu o problema de infertilitate, in proportie de peste 50% fiind afectate femeile.

12 septembrie 2017
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.