Toxoplasmoza: cauze, simptome si optiuni de tratament
Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit mic numit Toxoplasma gondii. Acest parazit unicelular este cel mai frecvent intalnit la pisici, dar si oamenii si alte animale se pot infecta. Toxoplasmoza este o infectie comuna care poate fi transmisa prin contactul cu secretia fecala a pisicilor, sau din carnea infectata, de obicei este inofensiva dar poate crea mari probleme in randul femeilor insarcinate sau in randul oamenilor cu sistemul imunitar slabit.
Acest parazit poate supravietui perioade lungi de timp in corpurile gazda ale oamenilor, uneori chiar pe tot parcusul vietii. Insa, persoanele care prezinta acest parazit, extrem de putine ajung sa faca boala datorita sistemului imunitar care functioneaza normal. Acesta nu va permite parazitului sa cauzeze aceasta afectiune. Pe langa femeile insarcinate si persoanele cu sistemul imunitar slabit, mai sunt predispuse persoanele afectate de HIV / SIDA.
Ce cauzeaza toxoplasmoza?
Toxoplasmoza este cauzata de o infectie cu parazitul T. gondii. Oamenii fac toxoplasmoza dupa ce au mancat accidental ceva contaminat cu parazitul. Din cauza modului in care parazitul se ascunde in corpul persoanelor, pot exista simptome de toxoplasmoza atunci cand esti infectat initial sau mai tarziu. Cand parazitul intra initial in organism, unii oameni au simptome asemanatoare gripei. Insa, in majoritatea cazurilor, un sistem imunitar normal poate scapa de infectia initiala fara a provoca nici un simptom. In timp ce celulele imunitare lupta cu parazitul T. gondii, formeaza mici saci (chisturi) in corpul persoanei. Poate trai in aceste chisturi latente perioade lungi de timp.
Cercetarile sugereaza ca chisturile se deschid periodic si corpul persoanei afectate va lupta impotriva infectiei. Ca si infectia initiala, aceasta de obicei nu provoaca simptome. Pe de alta parte, daca sistemul imunitar este slabit, totusi, aceste chisturi rupte pot provoca un nou caz de toxoplasmoza (reactivare).
Cum se mai poate transmite toxoplasmoza? Simptomele toxoplasmozei la oameni
De obicei, toxoplasmoza se transmite ingerand ceva continand parazitul T.gondii. Acesta se reproduce de obicei in intestinul pisicilor. Secretia fecala a pisicilor poate contamina pamantul, apa si mancarea pe care o ingeram. Accidental se poate transmite parazitul prin contactul cu ceva contaminat, cum ar fi atunci cand se curata litiera pisicilor, gradinaritul unui sol unde traiesc pisicile, consumul apei care nu a fost fiarta sau tratata, consumul fructelor si legumelor nespalate si consumul carnurilor gatite putin sau racite la insuficiente grade in frigider.
Toxoplasmoza nu este contagioasa, dar o femeie insarcinata poate transmite parazitul mai departe catre fat, se poate transmite de altfel prin transplantul de organe sau transplantului de sange, cazuri foarte rare. Simptomele toxoplasmozei depind de locul in care parazitul este activ. Aceasta tinde sa fie diferite in functie de faptul daca o noua infectie si se numeste acuta sau o reactivare sau prezenta la nastere numindu-se congenitala. Exista 4 tipuri de toxoplasmoze care pot aparea la oameni:
Toxoplasmoza oculara sau cea care se dezvolta la nivelul ochilor poate sa apara intr-un ochi sau chiar in amandoi. Este intalnit destul de des la adolescenti sau tineri adulti care au fost nascuti cu parazitul T. gondii. Uneori, toxoplasmoza oculara apare atunci cand este prima data cand persoana ia contact cu infectia T. Gondii. Simptomele pot include dureri de ochi, viziune blurata, orbire partiala sau totala. Toxoplasmoza acuta se dezvolta de obicei ca raspuns al corpului la o infectie obisnuita cu T. gondii. Majoritatea persoanelor nu se simt rau, dar pot interveni anumite simptome asemanatoare racelii cum ar fi febra, oboseala, dureri musculare, gat uscat, ficat marit si cel mai rar toxoplasmoza oculara.
Toxoplasmoza reactivata apare deseori la persoanele cu sistemul imunitar slabit, cei care au avut in trecut infectia T. gondii au riscul permanent de a se reactiva in timp din cauza sistemului imunitar care nu face fata parazitului sau a altor forme de boli, cum ar fi cancerul/HIV/SIDA. Cei care mai sunt supusi riscului avand in sistem imunitar mai slabit sunt cei care iau medicamente care scad nivelul sistemului imunitar in organism. Toxoplasmoza reactivata de obicei are simptome cum ar fi dureri de cap, febra, schimbari ale vederii, corp slabit, encefalita, paralizie partiala sau totala a fetei, coma.
Toxoplasmoza congenitala este cea care apare la nastere, fiind transmisa de la mama catre fat. Unii bebelusi au sansa ca sa nu intalneasca anumite simptome la nastere, dar au un risc ridicat de a le dezvolta mai tarziu in perioada adulta. Aceste simptome includ piele si ochi galbui, eczema, marirea ficatului si a splinei, pierderea vederii, durere oculara sau sensibilitate la lumina, fluid pe creier, intarzierea in dezvoltarea abilitatilor motorii.
Ce teste se vor face pentru a diagnostica toxoplasmoza? Cum se trateaza toxoplasmoza?
Pentru a diagnostica toxoplasmoza, furnizorul de servicii medicale poate comanda unele sau toate aceste teste:
Analize de sange - analizele de sange sunt aproape intotdeauna efectuate pentru a diagnostica toxoplasmoza. Dupa ce sangele este recoltat, acesta este trimis in laborator pentru a cauta anticorpi impotriva T. gondii.
Biopsie - rareori, furnizorul de servicii medicale poate lua o cantitate mica de tesut si o poate trimite la un laborator pentru a cauta semne de T. gondii.
Imagistica - Daca furnizorul de servicii medicale suspecteaza ca o persoana poate contine toxoplasmoza in creier, este posibil recomandarea unui RMN sau scanare CT.
Punctie lombara - Atunci cand o persoana este suspecta avand toxoplasmoza in maduva spinarii, medicul recomanda efectuarea unei punctii lombare. In aceasta procedura, medicul foloseste un ac pentru a extrage lichidul cefalorahidian (LCR) din partea inferioara a spatelui.
Amniocenteza - Recomandat de obicei pentru femeile insarcinate, dupa ce au fost diagnosticare cu toxoplasmoza, medicul poate recomanda o amniocenteza. Furnizorul de servicii medicale foloseste un mic ac pentru a colecta celulele din lichidul din jurul fatului.
Ultrasunete - De asemenea, recomandat pentru femeile insarcinate. Daca au fost diagnosticate cu toxoplasmoza, se poate recomanda o ecografie. Medicul trece un dispozitiv de mana peste abdomen pentru a obtine imagini ale fatului. Acest lucru poate diagnostica toxoplasmoza singur, dar poate prezenta modificari ale creierului fatului care ar putea indica o infectie.
Toxoplasmoza se trateaza cu o combinatie de medicamente antiparazitare si antibiotice. Acestea opresc T.gondii sa creasca si sa se reproduca in organism. De asemenea, este folosit acidul folinic pentru a reduce efectele secundare ale medicamentelor antiparazitare.
Ce este intoxicatia alimentara cu Salmonella? Asemanari cu toxoplasmoza
Alimentele contaminate cu Salmonella sau alti microbi daunatori au, de obicei, un aspect normal, la fel si gustul si mirosul. Prin urmare, este important sa stiti cum sa preveniti infectia. Salmonella provoaca mai multe cazuri de boala decat v-ati astepta. Pentru fiecare caz de boala Salmonella confirmat prin teste de laborator, aproape 30 de alte cazuri nu sunt raportate. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea persoanelor care au simptome de boala alimentara nu merg la medic.
Prevenirea infectiei cu Salmonella implica practici bune de igiena alimentara, cum ar fi spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de a manca si de a pregati alimente, gatirea completa a alimentelor, evitarea consumului de alimente crude sau insuficient gatite, pastrarea alimentelor la temperaturi adecvate si evitarea contaminarii incrucisate intre alimente. Este important sa cumparati alimente de la surse de incredere si sa le verificati data de expirare si aspectul. In cazul in care aveti simptome de infectie cu Salmonella, trebuie sa va adresati medicului pentru a primi tratament adecvat.
Puteti obtine o infectie cu Salmonella prin consumul de diferite alimente, cum ar fi pui, curcan, carne de vita si porc, oua, fructe, legume si chiar alimente procesate, cum ar fi placinte din carne congelata. Unele focare recente de Salmonella care au imbolnavit oamenii din multe state au fost legate de carnea de pui, carnea de curcan, carnea de vita, tonul, ciupercile, ceapa, piersici, papaya.
Tot ce vrei sa afli despre intoxicatia cu Salmonella
Bibligrafie:
Adams PD, Afonine PV, Bunkoczi G, Chen VB, Davis IW, Echols N, Headd JJ, Hung LW, Kapral GJ, Grosse-Kunstleve RW, McCoy AJ, Moriarty NW, Oeffner R, Read RJ, Richardson DC, Richardson JS, Terwilliger TC, Zwart PH. PHENIX: a comprehensive Python-based system for macromolecular structure solution. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;
Amatsu S, Sugawara Y, Matsumura T, Kitadokoro K, Fujinaga Y. Crystal structure of Clostridium botulinum whole hemagglutinin reveals a huge triskelion-shaped molecular 2013;
Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2001;