Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum alegi produsele daca vrei sa renunti la fumat. La ce trebuie sa fim atenti

Util: Cum alegi produsele daca vrei sa renunti la fumat. La ce trebuie sa fim atenti

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 iulie 2023 Ultima actualizare: 6 iulie 2023

Atunci cand vrei sa te lasi de fumat, e important sa o faci in asa fel incat organismul sa isi revina cat mai repede, mai ales daca au trecut ani in care organismul tau a devenit dependent de nicotina. Exista in farmacii produse care te pot ajuta sa renunti la fumat. Produsele de acest tip au in componenta nicotina in doze mai mici decat cele continute in tigari, iar utilizatorii acestora le pot folosit cu scopul de a reduce dependenta de nicotina si a atenua simptomele de sevraj atunci cand acestia doresc sa renunte la fumat.

Guma de mestecat pentru cei care vor sa renunte la tigari au in componenta nicotina ce este eliberata in organism prin mucoasa bucala in timpul mestecarii. Plasturii transdermici de exemplu sunt pozitionati pe piele, iar apoi vor elibera nicotina treptat in organism cu ajutorul stratului superior al pielii. Aerosol nazal, spre deosebire de celelalte produse, ofera utilizatorului o doza mai rapida de nicotina prin pulverizarea in nas. Produsele unt folosite intr-un program de renuntare la fumat, ce poate include si consiliere sau sport comportamental in sprijinul persoanelor care au nevoie.

Cum sa renunti la fumat?

Din cauza dependentei create de catre nicotina, renuntarea la fumat poate deveni chiar o provocare, insa este un pas Important pentru sanatatea dumneavoastra. Cateva sfaturi care va pot ajuta sa renuntati la fumat, sunt urmatoarele:

Stabiliti-va o data pentru a renunta - Acest proces nu poate fi stabilit de pe o zi pe alta, astfel incat este indicat sa alegeti o zi in viitorul apropiat pentru a incepe procesul de renuntare. Este important sa fiti hotarat si sa va pregatiti mental pentru acest proces deoarece nu va fi unul usor, dar rezultatele vor fi pe masura.
Creati-va un plan - Pentru a va ridica sansele de succes, este recomandat sa va creati un plan detaliat. Cu ajutorul acestui plan veti decide ce metode sau produse de renuntare la fumat veti utiliza si cand veti face fata tentatiilor sau simptomelor de sevraj.

Cautati sprijin si impartasiti-va intentiile – Cand v-ati decis sa renuntati la fumat, este indicat sa va informati familia prietenii si colegii ca va pregatiti de acest proces. In cazul in care intampinati dificultati, puteti cere sprijinul acestora. De asemenea, va puteti alatura unui grup suport sau sa consultati un profesionist care sa va motiveze pe tot parcursul acestui proces.
Identificati si evitati factorii declansatori - Este important sa observati care sunt situatiile, locurile sau activitatile care va indeamna la fumat, iar apoi incercati sa le evitati sau sa gasiti modalitati de a le inlocui. Spre exemplu, in cazul in care dumneavoastra obisnuiti sa fumati dupa masa, puteti incerca sa inlocuiti acest obicei cu o gustare sanatoasa.

Utilizati metode de renuntare la fumat - In ultimii ani s-au dezvoltat o multitudine de metode si produse disponibile create pentru a ajuta fumatorii sa renuntati la fumat. Un exemplu relevant ar fi terapia de substitutie a nicotinei cu ajutorul gumelor de mestecat, plasturilor transdermici si aerosolilor nazali. De asemenea, alte metoda este utilizarea medicamentelor prescrise sau tehnici de renuntare prin terapie comportamentala. Cel mai important lucru este sa consultati un medic sau un farmacist pentru a va informa in legatura cu optiunile pe care le aveti si acesta va poate recomanda care este cea mai potrivita solutie pentru dumneavoastra.

Adoptati un stil de viata sanatos - Priviti renuntarea la fumat ca pe o oportunitate sa inlocuiti obiceiurile nesanatoase cu unele sanatoase. De exemplu, puteti incepe sa practicati exercitii fizice regulate, sau sa aveti mare grija la alimentatia dumneavoastra astfel incat sa fie una echilibrata. In aceeasi masura, este important sa va acordati timp pentru a va relaxa si pentru a va gestiona stresul creat de acest proces.

Fiti perseverent si pregatit pentru provocari - Din cauza faptului ca fumatul este o dependenta, renuntarea poate fi dificila si vor exista momente in care tentatia va fi mare sau vor aparea simptome de sevraj. Trebuie sa fiti pregatit si hotarat in ceea ce priveste renuntarea la fumat. In cazul in care ati avut parte de esecuri temporare nu va descurajati. Prin intermediul fiecarei incercari va veti apropia cat mai mult de obiectivul pe care vi-l doriti.

De ce este indicat sa renuntati la fumat?

Cu toate ca procesul de a renunta la fumat va fi unul dificil, acesta va fi extrem de benefic pentru sanatatea dumneavoastra in mai multe moduri. Cateva dintre cele mai relevante motive pentru care ar trebui sa va lasati de fumat sunt urmatoarele:

Riscul redus de afectiuni - Fumatul este asociat cu un risc ridicat de dezvoltare al unor boli si afectiuni grave, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si boli pulmonare cronice. Renuntarea la fumat diminueaza semnificativ acest risc.

Imbunatatirea functiei respiratorii - Fumatul afecteaza in special sistemul respirator, lucru ce duce la ingustarea cailor respiratorii, astfel reducand capacitatea pulmonara. A renunta la fumat poate insemna imbunatatirea functiei pulmonare.

Incetinirea procesului de imbatranire a pielii - Din cauza tuturor substantelor nocive din tigari, fumatul provoaca imbatranirea prematura a pielii.  Astfel, renuntarea la fumat poate contribui la mentinerea unui aspect tanar al pielii dumneavoastra.

Imbunatatirea fertilitatii si sanatatii reproducerii - Din pacate, fumatul nu afecteaza doar sistemul respirator si vascular, acesta poate afecta chiar si sistemul reproducator. Din cauza acestui lucru, pot aparea complicatii in timpul sarcinii, spre exemplu avortul spontan sau nasterea prematura.

Economisirea de bani - In afara aspectului legat de sanatate, consumarea de tigari sau tutun sub orice alta forma poate fi costisitoare din punct de vedere al banilor. Prin acest lucru, un sfat in renuntarea la fumat este, de fiecare data cand simtiti nevoia sa achizitionati produse cu nicotina, sa puneti deoparte banii pe care i-ati fi folosit pe acestea.

Cardiopatia ischemica: Cum apare boala si care e legatura ei cu fumatul

Cardiopatia ischemica este o tulburare miocardica datorata unui dezechilibru intre fluxul coronarian, (aportul sanguin de substante nutritive si oxigen necesare pentru o buna functionare a inimii), ce este scazut prin afectarea arterelor inimii si necesitatile miocardice. Cauzele afectarii vaselor inimii, numite si coronare, pot fi organice, adica structurale, (cea mai frecventa cauza fiind ateroscleroza, depunerea colesterolului in peretii vaselor), functionale (de exemplu spasmul coronarian) si mixte.

Cardiopatia ischemica poate fi dureroasa (asta include angina pectorala stabila si instabila, infarctul miocardic) si nedureroasa (ce cuprinde moartea subita coronariana, tulburarile de ritm si de conducere, insufucienta cardiaca de cauza ischemica). De ce apare boala si cum se poate vindeca in materialul urmator.

Cardiopatia ischemica apare atunci cand presiunea arteriala coronariana (de aceea mai este numita si boala cardiaca ischemica) sau un alt atac de cord reduce fluxul de sange catre inima, daunand muschiului. Pe masura ce ventriculii inimii (camerele inferioare) se maresc si slabesc din cauza leziunilor, inima lucreaza mai mult pentru a pompa sangele in restul corpului. Acest lucru poate duce la insuficienta cardiaca, boli ale valvelor cardiace, cheaguri de sange si alte afectiuni cardiace. Cardiopatia ischemica este un tip de cardiomiopatie dilatativa. Cardiomiopatia non-ischemica este o forma de cardiopatie care nu are legatura cu boala coronariana, dar are legatura cu tensiunea fluxului de sange.

Tot ce ai nevoie sa stii despre cardiopatia ischemica

Bibliografie:

Albus C (October 2010). "Psychological and social factors in coronary heart disease". Annals of Medicine;
Felitti VJ, Anda RF, Nordenberg D, Williamson DF, Spitz AM, Edwards V, et al. (May 1998). "Relationship of childhood abuse and household dysfunction to many of the leading causes of death in adults. The Adverse Childhood Experiences (ACE) Study". American Journal of Preventive Medicine;
Grant PJ (July 2003). "The genetics of atherothrombotic disorders: a clinician's view". Journal of Thrombosis and Haemostasis (Review);
Padmanaban P, Toora B (2011). "Hemoglobin: Emerging marker in stable coronary artery disease". Chronicles of Young Scientists;
Fajar JK (27 February 2017). "The β fibrinogen gene G-455A polymorphism in Asian subjects with coronary heart disease: A meta analysis". Egyptian Journal of Medical Human Genetics;
Ambrose JA, Singh M (2015). "Pathophysiology of coronary artery disease leading to acute coronary syndromes";
Aziz S, Ramsdale DR (June 2005). "Chronic total occlusions--a stiff challenge requiring a major breakthrough: is there light at the end of the tunnel?";

Articole similare
Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata

Trebuie retinut faptul ca aspectul clinic al fibromului traumatic este similar cu GCT si este cea mai frecventa leziune a cavitatii bucale si in peste 60% din cazuri se formeaza in zona laringelui de aici si denumirea de cancer laringian.

2 iulie 2024
Edited 2 iulie 2024
citește articolul
Faringita streptococica: De ce apare, simptome, cum se trateaza Faringita streptococica: De ce apare, simptome, cum se trateaza

In caz de faringita streptococica, majoritatea pacientilor considera ca scurgerile nazale galben-verzui semnifica o infectie bacteriana si ca urmare, isi auto-administreaza ca tratament de prima intentie, antibiotice. Iar acest lucru nu este intotdeauna benefic.

7 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Chistul testicular: Cum apare, metode de tratament si preventie Chistul testicular: Cum apare, metode de tratament si preventie

Un barbat se poate confrunta cu infertilitate in caz de impotenta, ejaculare precoce sau intarziata, insa procentul in aceste cazuri este unul destul de mic, 1%. Totodata un barbat poate ajunge la infertilitate din cauza unui chist testicular.

15 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate