Util: Cum sa ai grija de ochii tai acasa si la birou

Astazi avem in jurul nostru tot mai multe dispozitive si ecrane. Fata de acum 20-30 de ani, cand nu existau telefoane smart, tablete, calculatoare, laptopuri, monitoare de tot felul, ochii nostri sunt mult mai afectati si mai obositi. Oboseala oculara sau astenopia acomodativa este cel mai periculos efect al unei sanatati oculare tot mai greu de mentinut in parametri normali.
Cum se manifesta ea? Avem ochii inrositi, obositi, iritatia oculara este evidenta, avem mereu o senzatie de mancarime, ochii sunt aposi sau uscati, vedem ca prin ceata sau vedem dublu uneori, ne concentram mai greu, sensibilitatea la lumina creste, apar si durerile de cap, senzatiile de nisip in ochi, de corp strain, durerile de ochi, dificultatile de focalizare. Daca folosim pe o perioada lunga dispozitivele cu ecrane ajungem sa avem sindromul vederii la calculator sau suprasolicitare digitala. Cand se folosesc tot felul de dispozitive digitale ochii obosesc mai usor pentru ca vei clipi mai rar fara sa fii constient de asta. Nu mai exista lubrifiere corecta si apar iritatiile tipice. Contrastul slab, ecranele care tot „palpaie”, postura incorecta in fata ecranelor, expunerea la lumina albastra permanenta, toate vor contribui la agravarea sindromului vederii la calculator.
Cum pot afecta in timp acuratetea vizuala ecranele telefoanelor, laptopurilor, tabletelor?
Cand se agraveaza simptomatologia? Cand stam prea mult in fata monitoarelor, peste 4 ore fara oprire, fara pauze, cand avem deja sindrom de ochi uscat, cand exista vicii de refractie netratate, cand stam in pozitie incorecta in fata ecranelor, cand avem setari inadecvate ale ecranului, cand lumina ambientala este inadecvata, cand umiditatea din camera este redusa. Cum sa mentii sanatatea oculara in era digitala? Desi pare dificil mai ales daca depinzi de dispozitivele smart si de ecrane, mentinerea sanatatii oculare este foarte usoara. Incepi prin limitarea expunerii la dispozitivele cu lumina artificiala, se fac pauze la fiecare ora, pauze de cinci minute-privesti la distanta, clipesti activ, iei pauze de 20 de secunde la 20 de minute. Se reduce activitatea pe dispozitive smart de orice fel, telefoane, tablete ca sa nu mai soliciti asa de mult ochii, mai ales ca le tii la distanta mica fata de ochi. Se renunta la urmarirea de continut multimedia pe telefon, este mai bine sa le proiectati pe televizor.
Se va evita pseudohipnoza, rata de clipire scade atunci si cu 50%, uitam sa mai clipim, ceea ce este foarte grav, suprafata oculara nu mai este protejata, ochii ajung sa se usuce si sa se irite foarte rau. Se va evita lucrul sau statul intr-un mediu cu aer conditionat, ventilator, ca sa nu uscam si mai tare suprafata oculara. Se vor folosi lacrimile artificiale oricand este nevoie de ele ca sa reduceti din impactul folosirii dispozitivelor moderne asupra ochilor. Controlul oftalmologic este obligatoriu mai ales pentru cei cu vicii de refractie pentru o prescriptie de corectie optica. Oftalmologul va recomanda ochelari fara dioptrii, daca nu sunt probleme oculare, dar cu filtru pentru calculator, se reduce simtitor componenta albastra. Chirurgia refractiva poate ajuta cand sunt probleme oculare mai grave sau cand se doreste sa se evite purtarea ochelarilor clasici.
Pozitia in fata ecranelor, respectarea nevoii de odihna a ochilor si exercitii pentru ochi
Foarte importanta este si pozitia corecta in fata ecranelor, monitoarelor de laptop sau calculator, desktop. Distanta sa fie de 50-70 cm fata de orice ecran, centrul ecranului trebuie sa fie cu 15-20 de grade mai jos fata de nivelul ochilor. Atentie la setarile de luminozitate si de contrast ale monitoarelor, luminozitatea va fi mai mare pentru persoanele peste 50 de ani.
Se va evita pozitionarea directa cu fata sau spatele catre geam, se va limita si intensitatea luminii cu ajutorul unor jaluzele. Copiii nu vor avea voie in fata dispozitivelor smart cand sunt prea mici, fara televizor, fara telefon si orice fel de ecrane cel putin pana la 4-5 ani. Se va folosi o solutie salina ori de cate ori apar iritatii oculare, se aplica, se lasa sa actioneze 15 minute. Cand este nevoie se va utiliza si un umidificator pentru aerul din camera, daca este prea uscat in anumite sezoane, perioade de peste an.
Este deosebit de important sa respectam nevoia de odihna a ochilor. La fiecare 30 de secunde este nevoie de efort constient din partea noastra ca sa clipim, trebuie sa ne indepartam de monitor la cel putin sase metri cand ne odihnim si sa nu il mai privim deloc, sa privim in departare, sa ne concentram la un punct fix cat mai indepartat. Cand obosim este bine sa luam pauze indiferent ce facem si sa lasam ochii sa isi revina cel putin 10-20 de minute, sa ii inchidem eventual, daca putem.
Cum ochii au nevoie de cat mai multa lumina pentru a nu obosi trebuie sa ne asiguram o cantitate mare de lumina cand lucram, privim in monitoare. La nevoie se vor aprinde instalatiile de iluminat, chiar daca nu este necesar la acel moment al zilei. Zilnic va fi nevoie si de exercitii pentru ochi-ii rotim, strangem pleoapele, deschidem ochii cat mai mult. Daca ai ochelari trebuie sa stergi bine lentilele, sa eviti sa le zgarii, sa le schimbi la timp. Mareste ori de cate ori ai nevoie textul de pe ecrane, ecranele trebuie sa fie putin mai luminoase decat mediul de lucru, alege monitoare cu rata de reimprospatare buna, tehnologie flicker-free, contrast bun, cu senzori ce pot ajusta luminozitatea in functie de cea din mediu.
Stai intr-o pozitie confortabila cand esti in fata ecranelor, stai cu spatele drept, pe scaune comode, ai grija sa ai ochii mereu la nivelul ecranelor, redu cat se poate intensitatea luminii de deasupra ta, daca esti la birou. Lampile de birou se vor directiona spre spatiul de lucru, nu spre ochi, monitorul nu are voie sa reflecte lumina ambientala, prefera iluminatul natural. Dupa cum vezi sunt atat de multe lucruri simple pe care le poti face ca sa iti ajuti ochii incat nu ai nicio scuza sa nu treci la actiune si sa ai grija de ochii tai, sa mentii sanatatea oculara in parametri normali chiar si in era digitala.
Lentilele de contact: Ce trebuie sa stii, ce sa eviti
Daca ai ajuns in momentul in care trebuie sa alegi dintre ochelarii obisnuiti si lentilele de contact, atunci cu siguranta ti-a suras mai tare ideea lentilelor de contact. Insa, inainte de a face o asemenea alegere, este necesar sa cunosti cateva lucruri esentiale despre acestea. Ca idee, desi par extrem de moderne si versatile, lentilele de contact au fost inventate cu mai mult de 100 de ani in urma.
Ele au in primul rand un scop optic pentru a corecta probleme de vedere (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia), permit totodata o mai buna corectie optica in anizometropie (diferente mari de dioptrii intre cei 2 ochi), permit o vedere mai buna decat ochelarii in unele boli oculare (keratoconus). Au apoi si un scop estetic pentru schimbarea culorii irisului, la ochi sanatosi sau pentru “mascarea” unor defecte oculare, cicatrici posttraumatice. Exista si lentile care pot elibera substante terapeutice sau care ajuta corneea in leziunile de tip simblefaron sau trichiazis.
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention. Vision Health Initiative. Common Eye Disorders and Diseases. (https://www.cdc.gov/visionhealth/basics/ced/index.html) Assessed 1/14/2022;
American Academy of Ophthalmology. Eye Health A-Z. (https://www.aao.org/eye-health/a-z) Assessed 1/14/2022;
National Institutes of Health. National Eye Institute. Keep Your Eyes Healthy. (https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/keep-your-eyes-healthy) Assessed 1/14/2022;
Centers for Disease Control and Prevention. Vision Loss: A Public Health Problem. (https://www.cdc.gov/visionhealth/basic_information/vision_loss.htm) Assessed 1/14/2022.