Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Data publicării: 19 mai 2023
Ultima actualizare:
23 mai 2023
Ceaiul Matcha este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ceai verde la nivel mondial si unul dintre tipurile de ceai cel mai consumat oriunde in lume. Extrem de versatil si cu o textura care permite consumul de ceai verde atat fierbinte, cald, rece sau insotit de cuburi de gheata, ceaiul Matcha este mai mult decat o bautura sociala in diminetile de la birou sau in timpul micului-dejun. Ceaiul Matcha este un ceai promovat intens de nutritionisti si specialisti in nutritie pentru proprietatile sale antioxidante, diuretice, purative, un adjuvant important in diferite diete si suplimente de slabit.
Ce este de fapt ceaiul Matcha? Este o pulbere extrem de fina, asemanatoare la textura cu faina de grau, este de fapt un ceai verde extrem de concentrat, realizat din cele mai bune frunze, macinat extrem de fin si folosit de mii de ani in ceremoniile japoneze de catre Samurai in timpul ritualului Cha-No-Yu. Insusi denumirea ceaiului isi are originile in istoria tumultoasa a Japoniei, in perioada Shogunatului.
Termenul „matcha” este derivat din cuvintele japoneze care inseamna „pamant” si „ceai”. Dincolo de taxonomia asiatica, Matcha este facut din frunzele plantei de ceai Camellia sinensis, un arbust vesnic verde din familia Theaceae. Plantele care vor fi utilizate pentru productia de pudra de ceai matcha sunt crescute la umbra, prin acoperirea acestora cu 20-30 de zile inainte de a fi recoltate. Astfel, este evitat contactul direct cu razele soarelui, pentru a creste productia de clorofila, un antioxidant puternic, dar si de aminoacizi, componente ale proteinelor. Dupa recoltare, frunzele de ceai verde sunt aburite, uscate si transformate intr-o pulbere fina. Care sunt beneficiile pentru organism oferite de ceaiul Matcha si cum trebuie folosit descopera in urmatorul articol.
Ce este ceaiul Matcha? Cum trebuie consumat ceaiul Matcha. Matcha Beneficii
Asa cum am spus anterior, Matcha este un tip de ceai verde facut din frunze de ceai intregi, pudra. Este cultivat din plante care au un proces de crestere foarte precis si regimentat si este facuta din Camellia sinensis, aceeasi planta ca ceaiul alb, verde, negru si oolong. Acest superaliment primeste gustul sau unic savuros, umami si un impuls antioxidant dintr-un proces de crestere care necesita forta de munca, care implica umbrirea si protejarea de Soare a campurilor de ceai.
Fiind crescuta la umbra, ii confera un echilibru de arome intre catechine, compusul care ii confera ceaiului matcha amaraciunea si astringenta, si aminoacidul dulce L-teanina. Aminoacizii sunt moleculele care stau la baza proteinelor si sunt esentiali pentru buna functionare a organismului. De asemenea, permite acestor elemente benefice sa se concentreze in frunza si, deoarece intreaga frunza este consumata - mai degraba decat un simplu decoct ca multe alte ceaiuri - este mult mai robust.
Lauren Danson, CEO al Mizuba Tea Co., considera ca este util sa folosesti analogia sampaniei atunci cand te gandesti la matcha: „De exemplu, matcha va fi intotdeauna ceai verde sub forma de pudra, dar orice ceai verde sub forma de pudra produs in afara Japoniei nu va fi in mod intrinsec matcha”, spune ea. Tot ea a prezentat o serie de beneficii pentru consum ale ceaiului Matcha. Acestea sunt:
Ceaiul Matcha poate imbunatati sanatatea cardiovasculara - Micronutrientii sunt abundenti in matcha, in special unul cunoscut sub numele de epigalocatechin-3-galat (EGCG), un compus vegetal care poate avea efecte pozitive asupra sanatatii. Cercetarile adunate privind EGCG si impactul sau asupra sanatatii cardiovasculare si metabolice arata ca poate „prezenta o gama larga de proprietati terapeutice, inclusiv anti-ateroscleroza, hipertrofie anti-cardica, anti-infarct miocardic, anti-diabet, anti-inflamator si antioxidant”, potrivit la un studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology. Pe scurt, Matcha ajuta la sustinerea functionarii sanatoase a sistemului cardiovascular, prevenind acumularea placii, ingrosarea tesutului cardiac, precum si alte afectiuni, cum ar fi atacurile de cord.
Ceaiul Matcha este bogat in antioxidanti - Antioxidantii elimina moleculele rele din organism si scad stresul oxidativ. Matcha si ceaiurile verzi in general, sunt bogate in substante care actioneaza ca antioxidanti, inclusiv catechine. „Ceaiul contine si flavonoide, compusi despre care se spune ca au proprietati antioxidante, avand multe efecte benefice. In plus, flavonoidele din ceai reduc inflamatia, au efecte antimicrobiene si previn cariile. ”, subliniaza un studiu in Food Research International.
Ceaiului Matcha poate avea efecte de combatere a cancerului- Multe dintre componentele benefice ale matcha au fost cercetate pentru proprietatile lor anticancerigene. Exista studii extinse care examineaza consumul de ceai verde si efectele inverse ale cancerelor gastrice. Un astfel de studiu din Cancer Causes & Control, format din peste 1.400 de persoane, a constatat ca consumul de ceai verde a fost asociat cu un risc mai scazut de cancer de stomac. Catechinele si acidul galic, substante fitochimice din matcha, au fost utilizate impreuna cu tratamentele de chimioterapie si au fost cercetate pentru a vedea daca imbunatatesc eficacitatea anumitor medicamente pentru chimioterapie.
Ceaiului Matcha poate stimula pierderea in greutate - Institutul National pentru Sanatate afirma ca ceaiul verde „creste consumul de energie si oxidarea grasimilor, reduce lipogeneza si absorbtia grasimilor” si are un „efect posibil modest asupra greutatii corporale”. Un studiu clinic in obezitate a urmarit 76 de persoane supraponderale timp de patru luni, determinand ca consumul zilnic al unei bauturi de ceai verde ajuta la pierderea in greutate.
Ceaiului Matcha poate oferi o piele sanatoasa si stralucitoare - Pudra matcha si ceaiurile verzi nu sunt bune numai pentru afectiunile interne, ci pot fi folosite si pentru a imbunatati sanatatea pielii. „Constituentii ceaiului verde pot fi utili pe plan local pentru promovarea regenerarii pielii, vindecarea ranilor sau tratamentul anumitor afectiuni epiteliale, cum ar fi ulcerele aftoase, psoriazisul, rozaceea si cheratoza actinica”, noteaza studiul Food Research International.
Ceaiul Matcha poate fi consumat zilnic? Diete care recomanda ceaiul Matcha
Asa cum spuneam anterior, ceaiul Matcha este bogat in antioxidanti si este recomandat intr-o multime de diete datorita proprietatilor sale de catalizator metabolic si pentru capacitatea sa de arde grasimile. Una dintre dietele in care se recomanda ceaiul Matcha este Dieta Ketogenica sau keto. Aceasta dieta implica un consum bogat in grasimi, dar sarac in carbohidrati.
In timpul acestei diete, consumul de carbohidrati este redus considerabil si drastic, este inlocuit cu grasimi. Aceasta este ceea ce ajuta organismul sa ajunga la acea stare metabolica de cetoza. Cand este atinsa, organismul ramane fara rezerve de energie si trebuie sa utilizeze grasimi ca combustibil. Consecinta este ca exista o tranzitie in metabolism, in care carbohidratii sunt inlocuiti de grasimi si cetone. In mod similar, nivelul zaharului din sange si al insulinei sunt reduse.
Pentru a intelege relatia dintre dieta ketogenica si alimentele permise, este esential sa stim cum functioneaza organismul. Organismul obtine glucoza din carbohidrati simpli (fructe, lapte sau zahar) si complexe (leguminoase, paste, faina sau cereale). Glucoza este principala sursa de energie a organismului, in special pentru inima si creier. Aceasta circula in sange si este depozitata ca glicogen in muschi si ficat. Din acest motiv, atat timp cat exista glucoza sau glicogen, organismul nu isi va folosi rezervele de grasime ca sursa de energie. Pe de alta parte, in dieta ketogenica, consumul de carbohidrati este redus in favoarea unei cresteri a grasimilor si proteinelor sanatoase.
O alta dieta in care se recomanda consumul de ceai Matcha pentru o mai buna metabolizare a proteinelor si o ardere mai accentuata a grasimilor este Dieta nordica. Aceasta dieta se caracterizeaza printr-o dieta bogata in produse precum lapte integral si se consuma suficient lapte fermentat, sunt preferate cerealele integrale si un aport zilnic mediu de un litru si jumatate de apa.
Prin urmare, metabolismul de nutrienti are loc astfel incat intre 25 si 40% din consumul de alimente sunt predominant bogate in grasimi, 60% pentru carbohidrati si 10 pana la 20% proteine. Cea mai mare diferenta in ceea ce priveste dieta nordica este, in acest caz, uleiul. In tarile nordice, predomina folosirea uleiului de rapita. Dieta nordica a fost legata de beneficiile pentru sanatate in mai mult de un studiu. Potrivit Universitatii Harvard, o dieta traditionala nordica bazata pe cereale integrale, fructe de padure, ulei de rapita si peste imbunatateste valorile legate de riscul de boli de inima, chiar si in cazurile in care persoanele care o urmeaza nu pierd in greutate.
Ceaiul Matcha este recomandat si in Dieta mediteraneana. Aceasta dieta este o modalitate sanatoasa de a manca si de a trai, bazata pe alimente sanatoase, in principal din regiunea mediteraneana. Aceasta dieta a fost studiata pe larg si s-a constatat ca poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si cancerul. Consumul de alimente in aceasta dieta se bazeaza pe alimente intregi, bogate in nutrienti, cum ar fi fructele si legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile si semintele, precum si pe consumul moderat de peste, carne si produse lactate. Uleiul de masline este un ingredient de baza in dieta mediteraneana si este utilizat in cantitati mari pentru a adauga gust si beneficii nutritionale la mancarurile preparate.
Aceasta dieta este bogata in antioxidanti, fibre, acizi grasi esentiali si vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina C, vitamina E, vitamina K, calciu si magneziu. Studiile arata ca dieta mediteraneana poate ajuta la reducerea inflamatiei, imbunatatirea sanatatii creierului si a functiei cognitive, precum si la reducerea riscului de boli cronice.
Dieta mediteraneana se bazeaza pe alimente intregi, bogate in nutrienti, cum ar fi fructele si legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile si semintele, precum si pe consumul moderat de peste, carne si produse lactate. Uleiul de masline este un ingredient de baza in dieta mediteraneana si este utilizat in cantitati mari pentru a adauga gust si beneficii nutritionale la mancarurile preparate.
Moduri permise de preparare ale ceaiului Matcha. Contraindicatii consum ceai Matcha
Pasul 1 - Se pune apa la fiert, pana aceasta ajunge la aproximativ 80 de grade Celsius. Daca nu ai un termometru pentru apa, lasa capacul peste apa fiarta timp de 10 minute, iar aceasta va ajunge la temperatura ideala. Pasul 2 -Se pune aproximativ 1 gram de pudra matcha intr-un “chawan” unde se toarna apoi 80 de ml de apa fiarta peste si se amesteca cu chasen-ul (maturica din bambus), pana se obtine o spuma delicata. Dupa ce ati amestecat aproximativ 15 secunde, puteti savura ceaiul delicios.
In videoclipul de mai jos, puteti vedea, in detaliu, cum se prepara ceaiul Matcha.
Daca pana acum am vorbit doar de beneficiile ceaiului Matcha si de moduri in care se poate folosi/prepara, remane totusi valabila si intrebarea - Este ceaiul Matcha sigur? Unele studii au aratat ca anumite ceaiuri contin cantitati notabile de plumb, pesticide si chiar interfereaza cu alte medicamente. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste cercetari nu a fost facuta in mod specific pe matcha. Cel mai bine este sa obtineti matcha de la companii de renume, cu standarde de inalta calitate a produselor si aprovizionare.
Cu toate acestea, chiar daca vorbim de ceai Matcha din culturi avizate, culturi vegane, cantitate adecvata de cofeina per portie, variaza 19 la 44 de miligrame pe gram, in functie de calitatea si procesarea frunzelor. Altfel spus, ceaiul Matcha daca este consumat in exces, mai ales seara dupa ora 19 sau 7 pm poate da urmatoarele efecte adverse precum: Insomnie, Anxietate, Ritmul cardiac rapid, Stomac deranjat, Greata, Durere de cap si o stare accentuata de anxietate si disforie.
Tipuri de ceai negru si reguli de consum
Ceaiul negru este contraindicat si persoanelor care au deficienta de calciu, intrucat poate da ameteala si chiar se poate ajunge, in cazuri extreme, la pierderea cunostintei. Intrucat este bogat in teina, hipertensivii pot consuma o ceasca de ceai negru pe zi, dar numai cu acordul medicului. In farmacii si in magazinele de specialitate exista mai multe tipuri de ceai negru precum:
Ceai negru Assam care are o aroma asemanatoare maltului de orz;
Ceai negru Ceylon care are o aroma indrazneata cu note de ciocolata sau condimente precum cuisoare;
Ceai negru Darjeeling care are o aroma mai delicata cu note fructate sau florale de flori de piersic;
Ceai negru Earl Grey care se deosebeste prin aroma de bergamota sau citrice precum lime;
Ceai negru English Breakfast care tinde sa fie plin de corp fiind cel mai asemanator ceaiurilor Assam sau Ceylon;
Ceai negru Irish Breakfast cu o culoare rosiatica si aroma de malt de orz precum cel folosit la diferite tipuri de whiskey single malt;
Ceai negru Keenumcu o aroma fructata si gust apropiat vinului rosu datorita continutului de rezveratrol;
Ceai negru Tanzania cu gustul puternic si putin picant ca de piper negru;
Ceai negru Lapsang Souchong care se remarca prin aroma sa de fum de fag;
Ceai negru Yunnan cu aroma de ciocolata, malt si pe alocuri condimentat de cuisoare;
Tot ce vrei sa stii despre modul de preparare si consum ale ceaiului negru
BIBLIOGRAFIE:
Di Lorenzo, A., et al. (2017). Effects of tea and coffee consumption on cardiovascular diseases and relative risk factors;Filippini, T., et al. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer;Guasch-Ferré, M., et al. (2017). Dietary polyphenols, Mediterranean diet, prediabetes, and type 2 diabetes: A narrative review of the evidence;Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults;Koch, W., et al. (2019). Applications of tea (Camellia sinensis) and its active constituents in cosmetics;Kokubo, Y., et al. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population;Kuriyama, S., et al. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan;Liu, K., et al. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: A meta-analysis of 17 randomized controlled trials;
Urzicile sunt folosite si in procesul de detoxifiere al organismului si in curatarea sangelui. In cazul in care ne confruntam cu problema caderii parului, un tratament des folosit este urzica. Uleiul din urzica se poate gasi in compozitia sampoanelor, a balsamurilor de par sau a mastilor speciale pentru podoaba capilara.
Ceaiul verde este originar din Asia de sud-vest, mai exact primele plantatii de ceai dateaza din China Antica din anul 5.000 inaintea erei noastre. Insasi denumirea de ceai verde vine tocmai de la faptul ca frunzele de ceai verde raman verzi chiar si dupa prepararea termica.
Hibiscusul este o planta bogata in nutrienti, flavonoide si minerale care reduc absorbtia de grasimi si carbohidrati. Mai mult, hibiscusul este un diuretic natural, fiind astfel un produs valoros pentru eliminarea surplusului de apa si managementul greutatii.
Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.