Colica renala: cauze, simptome, tratament

Durerea de rinichi este o problema cu care multe persoane se confrunta, aceasta durere apare de obicei in partile laterale, la spate, la burta, dar si in zona inghinala. Fiind adesea confundata cu durerea de spate, durerea de rinichi poate avea mai multe cauze printre care se numara pietrele la rinichi, o infectie, dar si o leziune. De asemenea, cancerul la rinichi poate fi si el o problema care poate duce la aparitia durerii de rinichi.
Ce este durerea de rinichi?
Ea apare ca un disconfort in zona rinichilor, aceste organe aflandu-se de fiecare parte a coloanei vertebrale. Durerea de rinichi nu inseamna mereu ca este o problema cu rinichii tai, dar de obicei indica o problema a sistemului urinar. Oamenii se confrunta cu aceasta durere resimtind-o in spate. Exista insa si unele diferente intre durerea de rinichi, precum si durerea de spate.
Care este diferenta intre durerea de rinichi si cea de spate?
Durerea de spate afecteaza mijlocul spatelui si anume partea inferioara a acestuia. Problemele legate de coloana vertebrala provoaca si ele aceste dureri. Durerea de rinichi este de obicei localizata pe spate, ea fiind mai profunda. Simptomele acestei dureri apar de cele mai multe ori sub coaste, la dreapta sau la stanga coloanei vertebrale. Aceasta poate radia si in alte zone precum zona inghinala sau zona abdomenului. Durerea de sold poate fi si ea confundata uneori cu durerea de rinichi.
Care sunt cauzele aparitie acestei dureri?
Rinichii sunt conectati la vezica urinara, dar si la uretre. Pietrele la rinichi sunt cele mai comune cauze ale aparitiei aceste probleme, ele fiind provocate de acumularea de compusi sau de minerale in corp. Acestea pot fi mici cat un graunte de nisip, sau pot ajunge sa fie mari cat o perla. Pietrele mici de obicei parasesc singure corpul, dar pietrele mari pot deveni o problema. Acestea pot ajunge sa blocheze tractul urinar, impiedicand trecerea urinei.
Retentia urinara poate provoca si ea aceasta afectiune si anume ca in acest caz nu se goleste complet vezica urinara. Acest lucru se poate intampla brusc sau se poate intampla in timp. Refluxul vezico-ureteral poate face urina sa curga inapoi in rinichi, lucru care duce la unele probleme. Desi acest lucru se poate intampla oricui, cei mai predispusi la aceasta problema sunt copiii si sugarii.
Printre cauze se mai numara si obstructia jonctiunii ureteropelviene. Aceasta afectiune provocand un blocaj care apare in punctul in care ureterul se ataseaza de rinichi. Acest lucru poate duce la unele dureri care radiaza in general spre zona stomacului. Infectia renala este si ea una dintre cauzele comune ale aparitiei aceste probleme. Atunci cand bacteriile infecteaza rinichii, apare o durere care poate include febra, frisoane, dar si dureri de spate sau chiar laterale. Aceste dureri mai includ de obicei si varsaturi, precum si greata.
Persoanele care sufera de boala polichistica de rinichi au de-a face cu saci umpluti cu lichid in interiorul rinichilor. Pe masura ce aceste chisturi se extind, rinichii se maresc semnificativ si pot incepe sa provoace durere. Acest lucru duce la proasta functionare a rinichilor, iar problemele incep sa se agraveze din ce in ce mai mult. Cancerul la rinichi este si el un motiv al aparitiei acestei dureri. Acest tip de cancer afecteaza in general persoanelor cu o varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani.
Care sunt cele mai comune simptome?
O durere surda si constanta in spate este simptomul cel mai comun. De asemenea, durerea in partile laterale sau in abdomen este si ea un simptom comun. Durerea vine de obicei in valuri si mai poate aparea chiar si in zona inghinala. Aceasta durere de rinichi este insotita de obicei de greata, dar si de varsaturi, mai ales in situatia in care durerea se datoreaza pietrelor la rinichi.
Cele mai comune simptome ale durerilor de rinichi includ:
Durere sau disconfort in partea inferioara a spatelui, pe o parte
Senzație de greata sau varsaturi
Febra si transpiratii
Urinare frecventa sau dificultate la urinare
Sange în urina
Durere sau disconfort la nivelul abdomenului inferior sau inghinal
Care este tratamentul pentru durerea de rinichi
Tratamentul depinde de afectiunea care o cauzeaza. Daca aveti dureri la rinichi din cauza unei infectii, atunci medicul va prescrie antibiotice care va ajuta din acest punct de vedere. De asemenea, daca va confruntati cu dureri de rinichi din cauza pietrelor, medicii recomanda un anumit tratament pentru a elimina aceste pietre.
Se realizeaza asadar o analiza a urinei, acest test verificand prezenta sangelui, precum si a globulelor albe sau a proteinelor. De asemenea, medicul mai poate recomanda o ecografie sau o tomografie computerizata pentru a vedea clar care este problema cu care va confruntati. Medicul va mai poate spune si daca fluxul de urina este unul adecvat si daca acesta este sau nu afectat de problema cu care va confruntati.
Daca aveti de-a face cu durerile de rinichi, cel mai bine este sa mergeti la un doctor pentru ca aceasta va va face recomandarile cele mai bune. Daca simptomele sunt grave, atunci aveti in vedere serviciile de urgenta pentru ca acestea va pot scapa de o astfel de problema.
Stati cat mai bine hidratati si beti cat mai multa apa pentru a elimina bacteriile din tractul urinar. De asemenea, evitati pe cat posibil bauturile cu cofeina sau alcoolul. Daca durerea va creeaza probleme, puteti incalzi zona respectiva pentru ca durerea de rinichi sa fie diminuata. Analgezicele sunt si ele bune pentru a calma disconfortul sau febra. Puteti lua analgezice fara prescriptie medicala, dar cu toate acestea este foarte indicat sa va adresati medicului pentru ca acesta va fi cel mai in masura sa va dea sfaturile potrivite pentru a trece cu bine peste aceasta problema cu care va confruntati si sa gasiti tratamentul potrivit.
Cum sa ai grija de rinichii tai si sa eviti infectiile urinare?
Pentru ca tractul urinar sa ramana „curat”, este important sa tinem cont de o serie de factori ce tin de stilul de viata: de la obiceiul de a ne spala mainile de fiecare data inainte de a folosi toaleta si de a nu amana sa mergem sa urinam atunci cand simtim nevoia si pana la asigurarea unei bune imunitati locale si generale. De asemenea, dat fiind ca mare parte dintre infectiile urinare se transmit pe cale sexuala, este foarte importanta crearea rutinei de a urina dupa actul sexual si de a asigura igiena organelor sexuale (inainte si dupa sex).
In ceea ce le priveste pe femei – care, prin anatomia aparatului lor genital, sunt mai expuse la astfel de infectii –, mai exista unele detalii care fac diferenta intre sanatate si boala. Este vorba, in primul rand, despre felul cum se foloseste hartia igienica (atentie, directia corecta de stergere este dinspre partea din fata catre partea din spate, pentru a nu contamina orificiul uretral cu bacterii din zona anala!). Apoi, trebuie evitata folosirea lenjeriei intime de tip tanga, a protej slipurilor zilnice parfumate si a unor produse nepotrivite pentru igiena intima, deoarece favorizeaza si intretin infectiile urinare.
Daca o infectie urinara isi face simtita prezenta, se recomanda, de obicei, urmarea unui tratament cu antibiotic, pentru distrugerea agentului patogen cauzator. Se practica prescrierea unor antibiotice cu spectru larg, care actioneaza asupra celor mai intalniti agenti patogeni (Escherichia coli sau Staphylococcus saprophyticus, de exemplu). Totusi, pentru ca antibioticul sa fie cel potrivit, ordinea corecta este realizarea unei antibiograme pe baza analizei de urocultura. Insa, in lipsa unor masuri de prevenire a recidivelor, agentii patogeni pot dezvolta rezistenta la antibiotic, ceea ce ar face mult mai dificila tratarea infectiilor urinare.
Ca in orice alta patologie infectioasa, tratamentul infectiilor urinare incepe cu identificarea microbului care provoaca problemele. In acest sens, este nevoie ca o proba din prima urina a zilei – recoltata in conditii de perfecta igiena, din jetul de mijloc – sa fie dusa imediat la un laborator de analize.
Daca rezultatul de la urocultura arata o infectie, se va face antibiograma, pentru a sti exact la ce tip de antibiotic este sensibil microbul in cauza. De-abia dupa aceea, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic, pe o durata de sapte-zece zile. Respectarea indicatiilor de administrare a antibioticului este importanta, pe moment, pentru succesul tratamentului si, pe termen lung, pentru a preveni aparitia efectului de rezistenta la antibioticul respectiv.
Bibliografie:
1. Nesrallah GE. Understanding determinants of home dialysis use in Canada: a mixed-methods study [master’s thesis on the Internet]. Hamilton: McMaster University, 2013 September;
2. Canadian organ replacement register annual report: treatment of end-stage organ failure in Canada, 2004 to 2013. Ottawa: CIHI; 2015 April;
3. Couchoud C, Bolignano D, Nistor I, Jager KJ, Heaf J, Heimburger O, et al. Dialysis modality choice in diabetic patients with end-stage kidney disease: a systematic review of the available evidence. Nephrol Dial Transplant [Internet]. 2015 Feb;
4.Pike E, Hamidi V, Ringerike T, Wisløff T, Desser A, Harboe I, et al. Health technology assessment of the different dialysis modalities in Norway [Internet]. Oslo, Norway: Norwegian Knowledge Centre for the Health Services, 2013;
5. Karopadi AN, Mason G, Rettore E, Ronco C. The role of economies of scale in the cost of dialysis across the world: a macroeconomic perspective. Nephrol Dial Transplant. 2014 Apr;
6. Chui BK, Manns B, Pannu N, Dong J, Wiebe N, Jindal K, et al. Health care costs of peritoneal dialysis technique failure and dialysis modality switching. Am J Kidney Dis. 2013 Jan;
7. Walker R, Marshall MR, Morton RL, McFarlane P, Howard K. The cost-effectiveness of contemporary home haemodialysis modalities compared with facility haemodialysis: a systematic review of full economic evaluations. Nephrology (Carlton);