Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Este gripa sau raceala? Cum stii ce sa tratezi?

Este gripa sau raceala? Cum stii ce sa tratezi?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 octombrie 2016 Ultima actualizare: 1 iulie 2023

Pentru gripa sunt responsabile virusurile Influenza A, B si C, in timp ce raceala poate fi provocata de mai mult de 200 de virusuri; cu toate acestea, gripa este mult mai grava decat raceala. O persoana, in general, sanatoasa poate face fata simptomelor de raceala si gripa fara complicatii daca tine cont de cateva recomandari, precum: repausul, consumul crescut de lichide non-alcoolice si un tratament adecvat.

 

Simptomele racelii

 

Racelile incep, de obicei, cu o durere in gat, urmata de simptome cum ar fi congestia nazala insotita de secretii nazale clare, stranut, senzatie de oboseala resimtita ca o stare de rau general, febra moderata, care, de regula, nu depaseste 38 de grade C. Poate aparea senzatia de raguseala si tusea. Chiar daca simptomele dureaza mai multe zile sau secretiile nazale devin mai groase si neclare, in foarte putine cazuri inseamna ca ati dezvoltat o infectie, deci este contraindicat tratamentul cu antibiotic fara acordul medicului. Simptomele pot dura aproximativ o saptamana si, in primele trei zile ale manifestarii, raceala comuna este contagioasa.

Simptomele gripei

 

Gripa se instaleaza mult mai rapid decat o raceala comuna, iar simptomele, desi asemanatoare, sunt mult mai severe. Caracteristica este febra mare, intre 38 si 40 de grade C, cu debut brusc, insotita de dureri musculare, frisoane, senzatie de epuizare cu nevoia de a sta intins, tuse uscata si persistenta. Poate aparea, dar mult mai rar, si congestia nazala si senzatia de stranut. Senzatiile de oboseala si slabiciune pot dura chiar si doua-trei saptamani.

Cand este necesar controlul medical

 

Sunt anumite situatii in care, indiferent ca vorbim de raceala sau gripa, trebuie apelat la medic. Este vorba de afectiuni cronice precum astm, diabet, boli cardiovasculare, dar si de situatii in care febra este foarte mare si nu cedeaza rapid sau cazuri in care apar dureri puternice de cap, abdominale sau in piept. In cazul femeilor insarcinate si a copiilor mici, este obligatoriu consultul medical.

Ce rol are echinaceea pentru organismul uman? Cum te ajuta in lupta cu raceala?

Potrivit specialistilor, Echinaceea pare sa activeze substante chimice in organism care ajuta la scaderea anumitor inflamatii, urmand astfel sa reduca simptomele de raceala si gripa. Cercetarile de laborator sugereaza ca echinaceea poate stimula sistemul imunitar al organismului, precum si ca aceasta pare sa contina unele substante ce pot ataca in mod direct fungii daunatori sanatatii.

Echinaceea este extrem de apreciata si folosita in tarile temperate dar mai ales cele nordice pentru ca este un bun aliat in sezonul rece.  Se stie deja ca temperaturile schimbatoare slabesc sistemul imunitar, iar astfel devenim din ce in ce mai predispusi la anumite boli, gripe sau raceli. In timp ce spalarea corecta a mainilor, acoperirea gurii in timpul tusei sau consumarea fructelor si legumelor proaspete sunt un adevarat zid impotriva racelilor, echinaceea nu e altceva decat o modalitate inteligenta de a stimula sistemul imunitar in toate anotimpurile anului.

Efectele plantelor sunt miraculoase si nu exista nicio indoiala vis-a-vis de acest lucru. Echinaceea este cea care contine o serie de compusi terapeutici ce sunt extrem de benefici pentru starea generala de sanatate. Cea mai buna modalitate de te bucura de o serie larga de beneficii aduse organismului, este de a consuma o ceasca de ceai cald de echinaceea in fiecare zi sau de a introduce in dieta zilnica minim o capsula cu pulbere de echinaceea.

Cum sa folosesti corect florile de echinaceea?

Bibliografie:

Barth, A., Hovhannisyan, A., Jamalyan, K., & Narimanyan, M. (2015). Antitussive effect of a fixed combination of Justicia adhatoda, Echinacea purpurea and Eleutheroccus senticosus extracts in patients with acute upper respiratory infection: A comparative, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Phytomedicine;

Heitmann, K., Havnen, G.C., Holst, L., & Nordeng, H. (2016). Pregnancy outcomes after prenatal exposure to Echinacea: the Norwegian mother and child cohort study. European Journal of Clinical Pharmacology;

Raus, K., Pleschka, S., Klein, P., Schoop, R., & Fisher, P. (2015). Effect of Echinacea-based hot drink versus oseltamivir in influenza treatment: A randomized, double-blind, double-dummy, multicenter, noninferiority clinical trial. Current Therapeutic Research;

Ross, S. (2016). Echinacea purpurea: A proprietary extract of Echinacea purpurea is shown to be safe and effective in the prevention of the common cold. Holistic Nursing Practice;

Tafazoli, A. (2017). Herbal prevention of pneumonia epidemics in multinational refugee camps: Echineacea for refugees. Swiss Journal of Integrated Medicine,29;

Articole similare
Pulsul cardiac: Factori care influenteaza valorile acestuia Pulsul cardiac: Factori care influenteaza valorile acestuia

Valorile pulsului sunt direct influentate de modul in care folosim diferite alimente. De exemplu, excesul de sare conduce la cresterea periculoasa a tensiunii arteriale, un factor de risc atat pentru instalarea fibrilatiei atriale, cat si pentru agravarea simptomelor sale. Recomandarile medicale spun ca pacientii cu probleme cardiace trebuie sa isi limiteze aportul de sodiu la 2,4 grame pe zi.

17 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Catina alba, alimentul minune care stimuleaza imunitatea Catina alba, alimentul minune care stimuleaza imunitatea

Datorita efectului antiinflamator, ceaiul de catina alba se administreaza pentru durerile articulare, in reumatism sau artroza, dar poate calma si spasmele abdominale sau durerile de cap.

5 februarie 2023
Edited 13 decembrie 2023
citește articolul
Cartoful: beneficii pentru organism, reguli de consum Cartoful: beneficii pentru organism, reguli de consum


O detoxifiere rapida si sanatoasa presupune eliminarea completa din alimentatie a produselor amintite mai sus, inclusiv a sucurilor din comert, si introducerea in meniul zilnic a alimentelor naturale, de preferat fructe, legume si verdeturi de sezon.

5 februarie 2023
Edited 7 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina