Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Kombucha: ce este, cum se prepara si care sunt beneficiile pentru sanatate

Kombucha: ce este, cum se prepara si care sunt beneficiile pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 ianuarie 2024 Ultima actualizare: 31 ianuarie 2024

Kombucha este o bautura fermentata din ceai zaharat, ce se face remarcata pentru beneficiile sale potentiale pentru sanatate si gustul sau diferit. Procesul de fermentare implica folosirea unei culturi simbiotice de bacterii si drojdii, care este cunoscuta sub numele de SCOBY, adica simbiotic culture of bacteria and yeast, cu scopul de a transforma zaharul din ceai in acid acetic, acid gluconic si alte substante bioactive. Productia de kombucha implica in general urmatorii pasi:

Prepararea ceaiului - Ceaiul negru sau verde este preparat si indulcit cu zahar. Zaharul este esential cu scopul de a alimenta procesul de fermentare.

Racirea ceaiului - In urma prepararii si indulcirii, ceaiul trebuie sa fie racit la temperatura camerei inainte de a adauga cultura SCOBY.

Adaugarea culturii SCOBY – Cultura SCOBY este adaugata in ceaiul racit. Aceasta reprezinta o structura gelatinoasa ce are in componenta bacterii si drojdii care sunt benefice pentru fermentare.

Fermentarea - Ceaiul impreuna cu cultura SCOBY este lasat sa fermenteze intr-un mediu protejat de lumina, de cele mai multe ori intr-un vas care este acoperit cu o panza sau cu un alt material poros. Pe perioada fermentarii, bacteriile si drojdiile metabolizeaza zaharul din ceai, astfel transformandu-l in acid acetic, acid gluconic si dioxid de carbon, printre altele.

Aromatizarea optionala - In urma fermentarii, kombucha de baza poate fi aromatizata prin adaugarea fructelor, plantelor, mirodeniilor sau ale altor arome, in functie de preferintele fiecarui consumator.

Fermentare secundara si imbuteliere - Dupa adaugarea aromelor, kombucha poate fi lasata sa fermenteze in plus in recipiente sigilate cu scopul de a dezvolta bule naturale. Acest proces este numit fermentare secundara. In timpul acestei etape, dioxidul de carbon care este generat in mod natural poate sa ramana in bautura, fapt ce o face sa devina efervescenta.

Kombucha este apreciata pentru continutul sau potential de probiotice si substante bioactive, dar si pentru gusturile variate pe care le poate avea in functie de ingredientele adaugate. Insa, este necesar sa se acorde atentie igienei in timpul productiei acasa cu scopul de a preveni contaminarea si pentru a asigura siguranta consumului.

 

Cum se prepara kombucha?

Ingrediente:

Un plic de ceai negru sau verde, sau o lingura de frunze de ceai.
O cana de zahar alb.
4 litri de apa.
Cultura SCOBY, pe care o puteti obtine de la un prieten ce prepara in general kombucha sau puteti achizitiona din mediul online.
Una sau doua cani de kombucha ce a fost preparata anterior, avand rolul de a fi starter lichid.
Un vas de sticla sau ceramica, foarte important sa nu fie de metal sau din plastic.
Un material poros, de preferat panza sau tifon, utilizat cu scopul de a acoperi vasul.
O banda elastica sau sfoara cu scopul de a fixa materialul de acoperire.

Instructiuni:

Prepararea ceaiului 

Adaugati ceai intr-un vas si turnati peste acesta 4 litri de apa fiarta. Lasati ceaiul sa se infuzeze conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi indepartati plicurile sau frunzele de ceai.

Adaugarea zaharului 

Cat timp ceaiul este inca fierbinte, adaugati cana de zahar si amestecati foarte bine pana in momentul in care zaharul este dizolvat complet. Apoi lasati ceaiul sa se raceasca pana la temperatura camerei. Nu adaugati cultura SCOBY in timp ce lichidul este inca fierbinte, pentru ca temperatura ridicata poate afecta culturile de bacterii si drojdii utile.

Adaugarea culturii SCOBY si starterului 

In momentul in care ceaiul este racit complet, adaugati cultura SCOBY in vas, impreuna cu una sau doua cani de kombucha preparata anterior. Etapa aceasta contribuie la acidifierea mediului si la inceperea procesului de fermentare.

Fermentarea 

Acoperiti vasul cu un material poros si fixati-l cu o banda elastica sau sfoara cu scopul de a preveni contaminarea. Vasul trebuie lasat intr-un loc intunecat, la temperatura camerei, pentru un timp de aproximativ de la 7-14 zile. Timpul de fermentare poate fi diferit, depinzand de temperatura ambientala si preferintele dumneavoastra personale. Cu cat timpul de fermentare va fi mai lung, cu atat kombucha va deveni mai acida.

Testarea gustului 

Dupa aproximativ o saptamana, este recomandat sa incepeti sa verificati gustul kombucha. In cazul in care atinge nivelul de aciditate pe care vi-l doriti si are gustul si aroma pe care o preferati, puteti sa opriti procesul de fermentare.

Fermentarea secundara si imbutelierea, acest proces este optional

In cazul in care doriti sa aveti kombucha efervescenta si sa imbunatatiti aromele, puteti imbutelia lichidul in sticle de sticla sigilate, adaugand astfel arome optionale. Lasati sticlele la temperatura camerei pentru cel putin 2 zile, pana la 7 zile, apoi puneti-le in frigider cu scopul de a opri procesul de fermentare.

Consumul 

Kombucha este gata pentru a fi consumata in urma fermentarii secundare sau dupa fermentarea initiala, in cazul in care nu doriti o fermentare secundara. Aceasta se serveste rece. Luati in considerare faptul ca pot aparea mici cantitati de dioxid de carbon in sticlele de kombucha, astfel este recomandat sa deschideti sticlele cu mare grija.

 

Care sunt beneficiile acesteia pentru sanatate?

Kombucha este de multe ori considerata a avea potentiale beneficii pentru sanatate, insa trebuie mentionat faptul ca cercetarile stiintifice in acest domeniu sunt inca in curs. Cateva dintre posibilele beneficii pentru sanatate asociate cu consumul moderat de kombucha sunt urmatoarele:

Probiotice - Kombucha are in componenta bacterii probiotice care sunt sanatoase si pot sustine sanatatea intestinala, dar pot contribui si la echilibrul florei microbiene.

Imbunatatirea digestiei - Consumul regulat de kombucha poate contribui la imbunatatirea digestiei si la absorbtia substantelor nutritive.

Sistem imunitar - Se spune despre consumul de kombucha ca ar putea sprijini sistemul imunitar multumita continutului de probiotice si substante bioactive ce pot contribui la mentinerea unui echilibru sanatos al florei intestinale.

Controlul glicemiei - Exista anumite studii preliminare care au indicat despre kombucha ca ar putea avea un efect benefic asupra nivelului de zahar din sange.

Sanatatea cardiovasculara - Unele cercetari spun despre consumul de kombucha ca ar putea avea un impact pozitiv asupra sanatatii inimii prin diminuarea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale.

Ce este ashwagandha si ce proprietati similare are cu bautura Kombucha

Ashwagandha este un arbust vesnic verde, care creste in Asia centrala si de Est, si creste cu preponderenta in tari precum India, China, Vietnam, Malaezia, Indonezia, Filipine, dar il intalnim si tari din Africa Centrala si de Vest. Acesta este utilizat in mod obisnuit pentru stres, deoarece contine substante chimice care pot ajuta la calmarea sinapselor neuronale, dar si la reducerea inflamatiilor, scaderea tensiunii arteriale si la sustinerea sistemului imunitar. Denumirea sanscrita a plantei, ashwa=cal si ganda=miros, face referire la eficienta sa ca energo-stimulent in Ayurveda sau medicina ayurvedica, radacina sa fiind unul dintre cele mai importante remedii de mii de ani recomandat pentru relaxare, tonifiere musculara, afrodisiac.

In India, planta este cunoscuta sub numele de “puterea armasarului”, deoarece, in mod traditional, a fost folosita pentru a consolida sistemul imunitar dupa boala. De asemenea, a fost denumita si “ginseng indian” datorita capacitatii sale de a imbunatati rezistenta si de a functiona ca si calmant natural. Care sunt toate beneficiile acestei plante, cum trebuie consumata corect si ce se intampla daca facem abuz de aceasta planta, descopera in urmatorul material.

Deoarece ashwagandha este folosita in mod traditional ca adaptogen, este folosita pentru multe conditii legate de stres. Adaptogenii sunt ganditi pentru a ajuta organismul sa reziste stresului fizic si mental. Unele dintre conditiile pentru care planta este folosita includ insomnia, imbatranirea, anxietatea si multe altele.

Denumirea sa botanica este Withania somnifera, desi este cunoscuta si sub numele ginseng indian, datorita proprietatilor sale similare. Este folosit in mod traditional pentru a da energie si a combate imbatranirea prematura. Multe dintre beneficiile sale pentru sanatate sunt atribuite concentratiei sale ridicate de withanolide, substante care s-au dovedit ca lupta impotriva inflamatiilor si ajuta la micsorarea tumorilor. In cazul femeilor, aceasta planta reprezinta un sprijin pentru sanatatea organelor de reproducere. In ceea ce priveste barbatii, proprietatile oferite de Ashwagandha sprijina functia sistemului reproducator.

BIBLIOGRAFIE:
 

Abbas SS, Bhalla M, Singh N. Proc workshop on essential medicines, adverse drug reactions and therapeutic drug monitoring. Lucknow: Scientific Convention Centre; 2005. A clinical study of Organic Ashwagandha in some cases of uterine tumors (fibroids) and dermatofibrosarcoma;

 

Abdel-Magied EM, Abdel-Rahman HA, Harraz FM. The effect of aqueous extracts of Cynomorium coccineum and Withania somnifera on testicular development in immature Wistar rats. 2001;

 

Atta-ur-Rahman, Samina-Abbas, Dur-e-Shahwar, Jamal SA, Choudhary MI, Abbas S. New withanolides from Withania spp. Journal of Natural Products. 1991;

 

Begum VH, Sadique J. Effect Of Withania-Somnifera On Glycosaminoglycan Synthesis in Carrageenin-Induced Air Pouch Granuloma. Biochemical Medicine and Metabolic Biology. 1987;

 

Bhandari CR. Ashwagandha (Withania somnifera) “Vanaushadhi Chandroday” (An Encyclopedia of Indian Herbs) Vol. 1. Varanasi, India: CS Series of Varanasi Vidyavilas Press;

 

Bhattacharya SK, Goel RK, Kaur R, Ghosal S. Anti - stress activity of Sitoindosides VII and VIII. New Acylsterylglucosides from Withania somnifera. Phytother Res. 1987;

 

Bhattacharya SK, Kumar A, Ghosal S. Effects of glycowithanolides from Withania somnifera on animal model of Alzheimer's disease and perturbed central cholinergic markers of cognition in rats. Phytother Res. 1995;

 

Changhadi Govardhan Sharma, author. Ashwagandharishta - Rastantra Sar Evam Sidhyaprayog Sangrah - Krishna-Gopal Ayurveda Bhawan (Dharmarth Trust);

Articole similare
Cum sa elimini stresul, complicatii ale bolii Cum sa elimini stresul, complicatii ale bolii

Lipsa somnului sau insomnia este o tulburare foarte frecventa care se datoreaza diferitelor cauze: stres, mediu, factori emotionali, printre altele. Pe de alta parte, anxietatea este o angoasa sau o stare de neliniste care insoteste, de obicei, bolile acute.

1 martie 2023
citește articolul
Cum poti sa ai un somn odihnitor si sa scapi de insomnii Cum poti sa ai un somn odihnitor si sa scapi de insomnii

Schimbarile sezoniere ne afecteaza in mai multe moduri. Odata cu venirea primaverii, zilele devin mai lungi. 

1 martie 2023
citește articolul
De ce apare anxietatea depresiva in lunile reci de iarna? De ce apare anxietatea depresiva in lunile reci de iarna?

In timpul iernii, lipsa luminii determina organismul sa produca mai multa melatonina, ceea ce este decisiv atunci cand vine vorba de calitatea somnului. De aceea ne simtim mai obositi, apatici si somnorosi. 

1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina