Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Litchi: Fructul exotic cu numeroase beneficii pentru organism

Litchi: Fructul exotic cu numeroase beneficii pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 februarie 2023

Litchi are o serie de proprietati benefice pentru sanatatea noastra. Astfel, acest fruct este o sursa excelenta de vitamine C si B, precum si minerale, cum ar fi potasiu si fosfor. Litchi contine, de asemenea, antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor noastre de daune. 

Acest fruct este scazut in calorii si grasimi, ceea ce il face o alegere excelenta pentru cei care doresc sa piarda in greutate sau sa o mentina. Aportul sau de vitamina C, fara a fi la fel de mare ca cel al citricelor, face din litchi un aliment ideal pentru cei care nu tolereaza fructele acide. Aceasta vitamina ajuta la regenerarea tesuturilor corporale, in plus fata de a permite absorbtia fierului si de a reduce infectiile.

Potasiul este necesar pentru transmiterea si generarea impulsului nervos, pentru activitatea musculara normala si, de asemenea, intervine in echilibrul apei in interiorul si in afara celulei. In timp ce magneziul este legat de functionarea intestinului, nervilor si muschilor, acesta imbunatateste imunitatea si are un efect laxativ. Fructele de litchi contin o gama impresionanta de vitamine, fibre si antioxidanti. Potrivit specialistilor, acestea au o cantitate semnificativa de potasiu si la fel de multe fibre ca un mar (cu coaja).

Litchi, un fruct care poate fi folosit si ca laxativ natural

In functie de felul in care actioneaza in organism, laxativele pot fi de trei feluri: stimulente, mecanice si osmotice. Laxativele stimulente se mai numesc si purgative si au rolul de a stimula muschii si a impulsiona defecatia. Senna este una dintre cele mai puternice plante din natura cu efect purgativ. Astfel de suplimente sunt recomandate cu precadere in caz de constipatie severa.

Acestea isi fac efectul in aproximativ 8 ore de la ingerare si se recomanda a fi administrate seara, inainte de culcare. Laxativele mecanice sunt administrate in cazuri usoare sau ocazionale de constipatie si au la baza un amestec de fibre care grabesc digestia si favorizeaza eliminarea materiilor fecale. In aceasta categorie intra sucul de aloe vera, de struguri, de mere, dar si semintele de in, de psyllium si taratele de ovaz. Laxativele osmotice contin foarte multe minerale si actioneaza prin cresterea cantitatii de apa din intestine, astfel incat scaunul sa devina mai moale si mai usor de eliminat. Un astfel de efect il au ciresele daca sunt consumate crude sau sub forma de ceai.

Cel mai rapid laxativ pentru a combate constipatia sunt supozitoarele cu glicerina, efectul manifestandu-se la doar cateva ore dupa aplicare. Un alt laxativ natural rapid este uleiul de ricin. Se recomanda administrarea pe stomacul gol, dimineata, a maxim o lingurita de ulei de ricin. De asemenea, scoarta de crusin si extractul de senna au un puternic rol purgativ, detoxifiant si laxativ puternic, acestea actionand direct asupra peristaltismului intestinal si diminuand consistenta scaunelor pentru a usura eliminarea acestora. Pe de alta parte, semintele de psyllium au efect laxativ foarte rapid, gratie fibrelor solubile continute care accelereaza tranzitul intestinal si combat in mod sanatos constipatia.

Beneficii si proprietati oferite de Litchi

Unul dintre cei mai importanti nutrienti din fructele de litchi este vitamina C. Aceasta vitamina are multe functii in corpul uman, care actioneaza ca un cofactor esential in reactiile enzimatice. In acest fel, joaca un rol in productia de colagen, carnitina (care ajuta organismul sa transforme grasimea in energie) si catecolamine (hormoni produsi de glandele suprarenale).

Vitamina C este, de asemenea, utilizata de organism pentru a vindeca ranile, pentru a repara si mentine sanatatea oaselor si dintilor si joaca un rol in a ajuta corpul sa absoarba fierul. Vitamina C este considerata o vitamina anti-imbatranire si, de fapt, a inversat anomaliile legate de varsta la soarecii cu tulburare de imbatranire prematura. Vitamina C are si rol in prevenirea racelii comune, a cancerului, osteoartritei, degenerarii maculare legate de varsta, astmului, printre altele.

Sustine sanatatea mitocondriala
Pulpa de litchi contine cantitati mari de compusi fenolici si are astfel activitati antioxidante. Intr-un studiu pe animale, fenolicele din pulpa de litchi au ajutat la protejarea impotriva leziunilor hepatice induse de stres prin modularea disfunctiei mitocondriale. Cercetatorii au concluzionat faptul ca din acest motiv, pulpa de litchi poate fi un aliment care poate atenua stresul oxidativ.

Activitate antivirala
Anumite proantocianidine din semintele de litchi s-au dovedit a avea o activitate antivirala puternica. Proantocianidinele suplimentare din semintele de litchi au aratat o activitate antioxidanta mai puternica decat vitamina C.

Noi cercetari confirma utilizarile traditionale ale fructelor de litchi
In mod traditional, fructele litchi au fost folosit in multe culturi pentru a trata afectiuni de sanatate, de la obezitate si diabet la tuse, flatulenta, hernie si dureri nervoase.

Conform remediilor populare, fructul poseda o serie de proprietati functionale, inclusiv anti-cancer, anti-virale, analgezice, diuretice. Un studiu a urmarit recent sa determine daca aceste utilizari medicinale au fost justificate. Cercetatorii au colectat date de la reviste stiintifice, carti si baze de date acceptate la nivel global si au dezvaluit dovezi semnificative ca litchi ofera beneficii medicinale.

Astfel, cercetarile fitochimice au aratat ca principalele componente chimice ale fructelor litchi sunt flavonoidele, sterolii, triterpenii, fenolicii si alti compusi bioactivi. Extractele din acest fruct au prezentat activitati antioxidante semnificative.

Flavonoide care lupta impotriva bolilor
Flavonoidele – compusi antioxidanti gasiti in anumite fructe si legume, ierburi si condimente – sunt cunoscute pentru rolul lor in prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul. Fructele de litchi contin quercetina, un antioxidant puternic cu proprietati antiinflamatorii, dar si un alt compus care protejeaza inima si lupta impotriva cancerului.

La ce poti sa folosesti fructul Litchi

Protectie antioxidanta
Antioxidantii sunt modul natural de a oferi celulelor o aparare adecvata impotriva atacului speciilor reactive de oxigen sau impotriva radicalilor liberi. Daca nu aveti o cantitate adecvata de antioxidanti pentru a ajuta la eliminarea radicalilor liberi, atunci ati putea fi predispusi riscului de stres oxidativ, care provoaca leziuni accelerate ale tesuturilor si organelor.

Numeroase studii au confirmat beneficiile antioxidantilor si rolul lor in mentinerea unei sanatati bune si reducerea riscului de boli de inima, Parkinson, Alzheimer si cancer. Antioxidantii ajuta, de asemenea, la incetinirea procesului de imbatranire, putand astfel avea efecte uriase asupra sanatatii pielii. Litchi sunt bogate in vitamina C antioxidanta, asigurand un aport deosebit de mare din aceasta vitamina, aproximativ suficient pentru a acoperi necesarul zilnic.

Sustine sanatatea inimii
Flavonoidele, fibrele si antioxidantii din litchi pot sustine sanatatea inimii. In plus, la animalele studiate, s-a demonstrat ca oligonolul derivat din fructul de litchi creste nivelurile de oxid nitric. Nivelurile ridicate de oxid nitric din sange pot deschide vasele de sange infundate si pot scadea tensiunea arteriala. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca oligonolul este un amestec de antioxidanti din litchi si alte surse (cum ar fi ceaiul verde), dar nu este prezent in mod natural in fructele litchi.

Favorizeaza circulatia sangelui
Nutrientii din litchi, inclusiv magneziu, cupru, fier, vitamina C, manganul si acidul folic, sunt necesari pentru circulatia sanguina.  

Intaresc vasele de sange
Litchile au cea mai mare concentratie de polifenoli dintre toate fructele, continand si un  bioflavonoid cunoscut pentru intarirea vaselor de sange. Din acest motiv, aceste fructe sunt adesea folosite in cazuri de  vene varicoase si hemoroizi, precum si vanatai. De fapt, un deficit de bioflavonoide poate permite vaselor de sange sa se rupa mai usor, motiv pentru care, daca sunteti predispus la vanatai, consumul de litchi poate ajuta.  

Beneficii antiinflamatorii
Extractul bogat in flavanoli de fructe de litchi, care provine in principal din fructul de litchi, are beneficii puternice antiinflamatorii si s-a dovedit a suprima inflamatia si leziunile tisulare cauzate de antrenamentul de intensitate ridicata, iar cercetatorii cred ca ar putea fi chiar utilizat pentru tratarea bolilor inflamatorii.

Extractele brute si compusii izolati ai fructului contin o cantitate insemnata de antioxidanti, care asigura beneficii pentru organism. De asemenea, litchi sunt fructe cu continut ridicat de zahar, motiv pentru care se recomanda consumarea acestora cu moderatie, in special de catre persoanele care sufera de diabet ori urmeaza o dieta pentru a pierde kilogramele in plus.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina