Nutritie: Cum se formeaza gustul alimentelor, la ce trebuie sa fim atenti in diete
Cine nu a incercat sa gateasca mai sanatos? Dar ceea ce ne descurajeaza este adesea faptul ca nu stim cum sa gatim alimentele, astfel incat preparatele sa fie nu doar sanatoase, ci si gustoase. Cand ne propunem sa mancam mai sanatos, de multe ori sacrificam o parte din aroma retetelor, deoarece nu avem idei de preparare, iar astfel rezultatul poate fi nu foarte savuros. Gatitul sanatos nu este intotdeauna complicat. Desi exista multe tendinte in lumea alimentelor, in acest articol ne propunem sa evidentiem cele mai simple si practice sfaturi, astfel incat sa va hraniti sanatos si gustos.
Ce trebuie sa stii despre alimente inainte de a incepe sa le gatesti
Echilibrati texturile si aromele
O supa cremoasa devine magnifica daca o insotiti cu un topping crocant, precum sunt crutoanele. Un fel de mancare de legume castiga complexitate daca adaugati o nota acida sau picanta, de exemplu. Amintiti-va ce savoare ofera verdeturile! Pe de alta parte, un fel de mancare atractiv pentru ochi ne face sa gustam mai mult. Sa ne bucuram de el cu atentie deplina si calm – ca intr-o experienta gastronomica de neuitat, chiar in propria bucatarie.
Cultivarea propriilor legume si condimente
Incercati sa cresteti ierburi precum coriandru, patrunjel, busuioc, rozmarin, cimbru sau menta. In primul rand, acestea dau viata spatiului, ajuta la purificarea aerului si, in special, au arome placute. Alte optiuni simple de ingrijire sunt frunzele verzi (salata verde, spanac, etc.); ridichi, morcovi si rosii cherry.
Evitati vasele din plastic
Odata ce caldura este degajata, recipientele din plastic elibereaza substante toxice care ajung in alimentele noastre. Daca puteti, scapati incet de tigaile antiaderente sau din aluminiu si inlocuiti-le cu altele din fier forjat, otel inoxidabil, ceramica sau sticla (pentru coacere). Este recomandat sa faceti acelasi lucru cu ustensile si cu vesela. Mai putin plastic si mai multa sticla, lemn (fara smalt), ceramica etc. este intotdeauna o idee mai in ceea ce priveste materialele ustensilelor. In plus, puteti folosi borcanele de sticla, sunt excelente pentru pastrarea alimentelor in frigider sau in camara si sunt foarte usor de identificat datorita transparentei sticlei.
Folositi condimente pentru a da gust mancarii
Incearcati sa folositi ierburi aromatice, condimente si sosuri sanatoase, cum ar fi usturoiul, ghimbirul, turmericul, chimenul, piperul, mustarul, sosul de soia, pentru a da o nota de savoare mancarii. Intr-o dieta gustoasa si sanatoasa nu poate lipsi condimentele. Va recomandam cateva dintre ele:
Piper: Activeaza metabolismul, imbunatateste circulatia si faciliteaza digestia.
Ghimbirul: Imbunatateste digestia, combate aciditatea si elimina lichidele.
Scortisoara: Regleaza nivelul zaharului din sange si promoveaza digestia. S-a dovedit ca actioneaza ca un antidiabetic.
Turmeric: Antioxidant, antiinflamator si analgezic, un excelent medicament natural.
Gatiti la cuptor sau gratar
In loc sa le prajiti in ulei. Aceste metode de gatire sunt mult mai sanatoase si reduc cantitatea de grasimi si calorii din alimente. De asemenea, puteti gati alimentele la aburi sau intr-un slow cooker pentru a pastra nutrientii si a evita adaugarea de ulei.
Alegeti alimente proaspete si de calitate
Cu cat sunt mai proaspete si mai sanatoase ingredientele, cu atat veti obtine o mancare mai gustoasa si mai nutritiva. Alegeti legume si fructe de sezon si evitati alimentele procesate si pline de aditivi.
Incercati noi retete
Experimentati cu retete noi si sanatoase pentru a va diversifica meniul si pentru a descoperi noi arome si texturi. Puteti cauta retete online sau in carti de bucate sanatoase si sa incercati sa le adaptati dupa preferintele personale.
Dressing cu otet si zeama de lamaie
Gatitul mai sanatos nu inseamna prezentarea de feluri de mancare seci, fara dressinguri si condimente. Cu toate acestea, pentru a nu folosi multa sare sau sosuri nesanatoase, putem folosi otet de mere si suc de lamaie sau doar zeama de lamaie.
Ambele ofera mai multe beneficii:
Imbunatatiti gustul retetelor.
Imbunatatestc asimilarea nutrientilor.
Promoveaza digestia.
Acestea regleaza nivelul pH-ului si al aciditatii.
Ajuta la eliminarea fluidelor.
Optati pentru ulei de cocos
Din cand in cand, ne putem permite sa mancam alimente prajite. Cu toate acestea, va fi mult mai sanatos daca folosim ulei de nuca de cocos sau ulei de masline extra virgin, care sunt cele mai potrivite pentru a le supune la temperaturi ridicate.
Insotiti intotdeauna preparatele cu legume
Orice fel de mancare pe care il manancati ar trebui sa contina intotdeauna o portie de legume sub forma de salata, legume crude, suc, supa, etc. In acest fel, vom evita orice exces alimentar. S-a demonstrat ca aportul regulat de legume contribuie la reducerea riscului de imbolnavire.
Diminuati consumul de produse lactate cu continut scazut de grasimi
Consumul excesiv de produse lactate cu continut scazut de grasimi poate afecta foarte mult sanatatea si ne poate face sa castigam in greutate cu usurinta, mai ales daca exista patologii anterioare. Din acest motiv, va sugeram sa inlocuiti produsele lactate cu continut scazut de grasimi cu optiuni vegane, realizate din cereale, seminte si nuci, care vor fi mult mai hranitoare, usoare si digestive. In plus, ele contin fibre care promoveaza tranzitul intestinal.
Optati pentru carne slaba
Expertii in nutritie indica faptul ca includerea carnii slabe in dieta noastra este importanta, deoarece aceasta este o sursa buna de proteine, au un procent scazut de grasimi si, prin urmare, ofera un continut mai scazut de calorii.
Indepartati pielea sau grasimea
Cand gatiti pui, puteti elimina pielea, astfel incat gatitul sa nu aiba atat de multa grasime, in acest fel puteti reduce o parte din colesterolul pe care il contine carnea de pui. Cu putina creativitate si atentie la ingredientele pe care le folositi, puteti gati mancaruri sanatoase si gustoase in acelasi timp.
Cum sa gatim legumele pentru a le pastra gustul si proprietatile nutritive
O problema foarte frecventa atunci cand se trateaza legumele in bucatarie, este de a cunoaste timpul lor de gatit. Ca si in cazul pastelor, fiecare leguma are nevoie de un anumit timp de gatire pentru a obtine cea mai buna aroma si pentru a pastra toate proprietatile.
In acest fel, gasim legume care au nevoie de putin timp de gatit, cum ar fi sparanghel sau spanac. Legumele care au nevoie de mai mult timp de gatit includ si ceapa. In plus, coapte sau la gratar, toate legumele de primavara sunt un aliat pentru mentinerea sanatatii generale. In plus, se pot prepara sub diferite forme sau se pot consuma ca atare. Legumele sunt o sursa de vitamine si minerale esentiale organismului care pot fi folosite in multe feluri, in functie de preferintele individuale.
Coacerea este o modalitate excelenta de a gati legume precum cartofii dulci, dovleceii, varza de Bruxelles si rosiile. Incercati sa coaceti legumele in cuptor, presarate cu condimente si ulei de masline. Gatirea la aburi este o alta alternativa sanatoasa si usoara de a gati legumele de sezon, pastrandu-le nutrientii. Legumele care se pot gati la aburi includ sparanghelul, broccoli, morcovii, mazarea si fasolea verde. Pe gratar se pot rumeni ardeii, vinetele, dovleceii, ciupercile, sparanghelul si rosiile.
Tips and tricks despre o nutritie echilibrata. Ce inseamna o dieta hipocalorica