Orzul: beneficii pentru sanatate, reguli de consum
Orzul este un tip de cereale ce contine multe vitamine B, cum ar fi acidul folic. De asemenea, se remarca pentru faptul ca este o cereala cu multa fibra si mai ales fibre solubile, ceea ce este important pentru un bun control al nivelului de zahar din sange, precum si pentru a reduce colesterolul. De asemenea, ofera si alte minerale, cum ar fi potasiu, calciu, fosfor si zinc, printre altele, toate aceste minerale sunt esentiale pentru buna functionare a organismului.
Proprietati si beneficii ale orzului
Orzul este un aliment cu multe posibilitati nutritive si gastronomice. In plus, este o sursa buna de energie, in special deoarece contine carbohidrati cu asimilare lenta, precum si minerale precum potasiu, magneziu, calciu, fier si fosfor. Dar cea mai mare comoara a orzului este oligoelementele sale, printre care seleniul antioxidant, zincul, manganul si cuprul, care il fac hrana ideala in starile de deficienta. In plus, orzul este bogat in mai multe vitamine B (B1, B3 si B6). Desi nu are la fel de multa proteina ca graul, contributia sa nu este neglijabila (aproape 10%). Fibra sa solubila, bogata in beta-glucani, este asociata cu prevenirea bolilor cardiovasculare.
In ultimii 20 de ani, a existat o proliferare de cercetari care vizeaza confirmarea faptului ca orzul poate ajuta in controlul colesterolului si protectia cardiovasculara. Printre cele trei mari grupuri alimentare care furnizeaza mai multe fibre in alimentatia zilnica (legume, fructe si cereale), fibra acestui tip de cereale este cea care a fost asociata cu cea mai mare rezistenta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Orzul contine substante inhibitoare (tocothiorenoli) care blocheaza productia hepatica de colesterol LDL „rau”. Efectul anti-colesterol al orzului este imbunatatit prin continutul sau de fibre solubile (beta glucanii). Fibra solubila (beta glucanii) protejeaza mucoasele intestinale iritate si este responsabila pentru efectul hipoglicemic, in asociere cu continutul sau deloc neglijabil de crom. Orzul contine, de asemenea, o substanta care actioneaza ca antiseptic intestinal, fiind indicat in enterita, colita, diaree, holera si diverse infectii.
Contribuie la eliminarea constipatiei, iar acest lucru se datoreaza continutului bun de fibre solubile, esentiale pentru echilibrul microbiotei intestinale. Promoveaza o sanatate buna a colonului, deoarece ajuta la buna functionare a intestinului, faciliteaza miscarea fecala si mentine stomacul curat, ceea ce reduce riscurile de cancer de colon si hemoroizi.
Orzul este un emolient, restaurator, digestiv, diuretic, detoxifiant, tonic, antiinflamator, laxativ, alcalinizant si antiseptic.
Seleniul se regaseste si acesta in orz, ceea ce promoveaza elasticitatea pielii si o protejeaza de deteriorarea cauzata de radicalii liberi.
Protejeaza sistemul nervos, deci este recomandat persoanelor care au stres, tensiune sau anxietate.
Poate fi utilizat in cazuri de oboseala si tensiune arteriala scazuta.
Aminoacizii continuti in orz stimuleaza sinteza proteinelor in muschi, astfel incat consumul de orz poate reduce oboseala. In acest sens, este recomandat sportivilor, fiind unul dintre alimentele pentru antrenament perfect. Poate fi utilizat ca un substitut mai sanatos pentru zahar, deoarece contine zaharuri, dar este usor asimilat de organism (glucoza, fructoza, maltoza si maltodrextrina). Proteinele pe care le contine garanteaza starea buna a keratinei, motiv pentru care consumul sau regulat contribuie la cresterea si intarirea parului.
Controlul greutatii: Datorita continutului sau ridicat de fibre, orzul poate ajuta la controlul greutatii. Fibrele confera senzatia de satietate, ceea ce poate duce la o reducere a aportului caloric si la o gestionare mai eficienta a greutatii corporale. Reglarea nivelului de zahar din sange: Orzul are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca eliberarea de glucoza in sange este mai lenta si mai constanta. Acest lucru poate fi benefic in mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale si in prevenirea cresterilor bruste ale glicemiei.
Sanatatea inimii: Consumul de orz poate contribui la sanatatea cardiovasculara. Fibrele solubile din orz pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau"), reducand astfel riscul de boli cardiovasculare. Antioxidanti: Orzul contine antioxidanti, cum ar fi beta-glucanii, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ si la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi. Acest lucru poate sprijini sanatatea generala si poate contribui la prevenirea bolilor cronice.
Sanatatea intestinala: Orzul contine prebiotice, care sunt substante care alimenteaza bacteriile benefice din intestin. Consumul de orz poate ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos al florei intestinale si la sustinerea sistemului imunitar. Sursa de energie: Carbohidratii complecsi din orz furnizeaza energie treptata si de durata. Aceasta poate fi benefica pentru sustinerea nivelului de energie pe parcursul zilei si pentru imbunatatirea performantei fizice.
Intareste sistemul imunitar - Vitamina C, fierul si cuprul pe care le contine promoveaza dezvoltarea globulelor rosii si a hemoglobinei, intarind sistemul imunitar si evitand racelile si gripa. Favorizeaza eliminarea toxinelor - Fibra este responsabila pentru eliberarea organismului de toxine, precum si pentru mentinerea bacteriilor bune in intestinul gros. In plus, promoveaza tranzitul intestinal prin evitarea constipatiei si mentinerea stomacului curat, ceea ce reduce, de asemenea, sansele de hemoroizi si cancer de colon.
Fiind bogat in vitamina B si avand un continut glicemic scazut, orzul regleaza nivelul colesterolului si al glicemiei, reducand astfel riscul ca inima sa fie afectata de diverse patologii. Orzul este, de asemenea, un aliat in ingrijirea pielii si a parului. In timp ce proteinele sale sunt responsabile de asigurarea starii de intarire a keratinei si de stralucire a parului, seleniul promoveaza elasticitatea pielii si il protejeaza de deteriorarea cauzata de radicalii liberi.
Consumul de orz este indicat in special pentru femeile aflate in stadiul de menopauza, deoarece este un aliment care asigura sanatatea oaselor datorita fosforului si cuprului. In cazul persoanelor care au niveluri ridicate de colesterol sau hipertensiune arteriala, este recomandat consumul de cereale. In concluzie, putem rezuma faptul ca orzul are o concentratie mare de carbohidrati, care ne ofera energie timp de cateva ore. Este, de asemenea, o sursa de proteine care, combinate cu leguminoase, completeaza si ofera o proteina de buna calitate, comparabila cu cea a carnii.
In plus, orzul este bogat in fosfor, potasiu, minerale necesare pentru o buna intretinere a sanatatii noastre osoase si cardiovasculare. Este, de asemenea, o sursa de acizi grasi nesaturati, adica tipul de grasime care este considerat sanatos. Contine beta-glucani, compusi ce au fost asociati cu multiple beneficii pentru sanatate, reducerea in principal a riscului de boli de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (numit si colesterol ”rau”) si colesterol total.
Graul Spelta: Cum il recunosti, beneficii pentru sanatate. Puncte in comun in orzul
Spelta (Triticum spelta) este un tip de grau mai putin cunoscut si mult mai vechi decat varul sau modern, graul pe care il cunoastem cu totii (Triticum aestivum). Se estimeaza ca soiul spelta a fost deja cultivat acum mai bine de 7.000 de ani. Cu toate acestea, in secolul al XIX-lea, dupa evolutia rapida a tehnicilor agricole moderne, nu a mai fost cultivata, deoarece nu mai era profitabila pentru fermieri. Agricultorii puteau recolta graul comun intr-un singur proces, in timp ce soiul spelta avea nevoie de proceduri suplimentare pentru extragerea invelisului exterior dur, ceea ce a complicat si a facut procesul mai scump. Din fericire, la mijlocul anilor '80 a fost redescoperit graul spelta in Europa, asa ca astazi ne putem bucura de aceasta cereala magnifica.
Acest tip de grau ancestral arata foarte mult ca graul modern, cu o diferenta foarte importanta. Samburele (samanta) graului spelt este strans inconjurata de o cochilie sau coaja exterioara dura, care reprezinta 30-35% din greutatea totala a bobului. Graul modern a fost crescut special pentru a nu mai avea aceasta coaja (o pierde in timpul recoltei) – astfel se reduce timpul de recoltare si creste randamentul.
Cum poate fi folosit graul spelta?
Bibliografie:
Green PHR. The Role of Endoscopy in the Diagnosis of Celiac Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;
Rashid M, Butzner JD, Warren R, et al. Home blood testing for celiac disease: recommendations for management. Physician. 2009;
Kalf RR, Mihaescu R, Kundu S, De knijff P, Green RC, Janssens AC. Variations in predicted risks in personal genome testing for common complex diseases. Genet Med. 2014;