Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Pietrele la fiere: Cum apar, simptome, cum se pot preveni

Pietrele la fiere: Cum apar, simptome, cum se pot preveni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 februarie 2023

Calculii biliari (sau pietrele la fiere) sunt depozite intarite de lichid digestiv, care se pot forma in vezica biliara. Vezica biliara este un organ mic, in forma de para, pe partea dreapta a abdomenului, chiar sub ficat, continand un lichid digestiv numit bila, care este eliberat in intestinul subtire.  Calculii biliari au dimensiuni variind de la mici, cum ar fi particulele de nisip, la mari, precum sunt mingile de golf. Unii oameni dezvolta doar o singura piatra biliara, in timp ce altii pot avea mai multe in acelasi timp. Cei care au simptome, de obicei, acestea necesita ca vezica biliara sa fie indepartata prin interventie chirurgicala. Calculii biliari care nu provoaca semne sau simptome, de regula, nu au nevoie de tratament.

Tipuri de calculi biliari

Tipurile de calculi biliari care se pot forma in vezica biliara includ urmatoarele:

Calculi de colesterolul
Sunt cel mai frecvent tip de calculi biliari, fiind compusi in principal din colesterol nedizolvat, dar pot contine si alte componente.

Calculi pigmentari
Aceste pietre maro inchis sau negre se formeaza atunci cand bila contine prea multa bilirubina. Cauzele calculilor biliari sunt neclare, insa specialistii considera ca acestia se pot dezvolta atunci cand:

Bila contine prea mult colesterol - Bila contine, de obicei, suficiente substante chimice pentru a dizolva colesterolul eliberat de ficat. Cu toate acestea, daca ficatul secreta mai mult colesterol decat se poate dizolva, excesul de colesterol poate fi transformat in cristale si, mai devreme sau mai tarziu, in pietre.
Bila contine prea multa bilirubina - Bilirubina este o substanta chimica care se produce atunci cand organismul distruge celulele rosii din sange. Unele boli pot determina ficatul sa secrete prea multa bilirubina, cum ar fi ciroza hepatica, infectii ale ductului biliar si anumite tulburari ale sangelui.
Vezica biliara nu se goleste in mod corespunzator - Daca vezica biliara nu se goleste complet sau suficient, bila poate deveni prea concentrata, iar acest lucru contribuie la formarea calculilor biliari.

Factori de risc pentru pietrele la bila

Factorii care pot creste riscul de calculi biliari includ:

Sexul feminin
Varsta de peste 40 de ani
Obezitatea
Sedentarismul
Sarcina
O dieta bogata in grasimi si in colesterol
O dieta cu continut scazut de fibre
Un istoric familial de calculi biliari
Diabetul
Anumite tulburari ale sangelui, cum ar fi anemia sau leucemia
Pierderea rapida in greutate
Medicamente care contin estrogen, cum ar fi contraceptive orale sau medicamente pentru terapie hormonala
Boli hepatice

Simptome ale calculilor biliari

Calculii biliari nu pot provoca semne sau simptome, insa daca o piatra biliara este depusa intr-o conducta si provoaca un blocaj, semnele si simptomele rezultate pot include urmatoarele:

Durere brusca, care se intensifica rapid in partea superioara dreapta a abdomenului
Durere brusca, care se intensifica rapid in abdomenul central, chiar sub piept
Dureri de spate
Durere in umarul drept
Greata sau varsaturi
Durerea de calculi biliari poate dura de la cateva minute la cateva ore. Complicatiile calculilor biliari pot include:

Inflamatia vezicii biliare - O piatra biliara depusa in gatul vezicii biliare poate provoca inflamatia vezicii biliare (colecistita), care genereaza dureri severe si febra.
Obstructia ductului biliar comun - Calculii biliari pot bloca tuburile (conductele) prin care bila curge de la vezica biliara sau ficat la intestinul subtire. Pot aparea dureri severe, icter si infectii ale canalelor biliare.
Obstructia ductului pancreatic - Canalul pancreatic este un tub care paraseste pancreasul si se conecteaza la canalul biliar comun chiar inainte de a intra in duoden. Sucurile pancreatice, care ajuta la digestie, trec prin canalul pancreatic.
O piatra biliara poate provoca un blocaj in ductul pancreatic, care poate duce la inflamatia pancreasului (pancreatita). Pancreatita provoaca dureri abdominale intense si constante si, de obicei, necesita spitalizare.
Cancerul vezicii biliare - Persoanele cu un istoric de calculi biliari prezinta un risc mai mare de cancer al vezicii biliare. Dar cancerul vezicii biliare este foarte rar, deci, desi riscul de cancer este ridicat, probabilitatea de cancer al vezicii biliare este inca foarte scazuta.

Se pot preveni calculii biliari?

Puteti reduce riscul de calculi biliari urmand aceste recomandari:

Nu sariti peste mese
Pierdeti treptat in greutate (si nu brusc)
Mancati mai multe alimente bogate in fibre
Mentineti o greutate sanatoasa, deoarece obezitatea si excesul de greutate pot creste riscul de calculi biliari.
Diagnosticare
Testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea calculilor biliari si a complicatiilor acestora includ:

Ecografie abdominala - Acest test este cel mai frecvent utilizat pentru a cauta calculii biliari.
Ecografie endoscopica - Aceasta procedura poate ajuta la identificarea pietrelor mai mici care pot fi omise la o ecografie abdominala. In timpul ultrasunetelor endoscopice, medicul trece un tub subtire, flexibil (endoscop) prin gura si tractul digestiv.
Alte teste prin imagistica - Testele suplimentare pot include colecistografia orala, o scanare hepatobiliara a acidului iminodiacetic, tomografia computerizata, colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica sau colangiopancreatografia retrograda endoscopica. Calculii biliari descoperiti cu colangiopancreatografia endoscopica retrograda pot fi indepartati in timpul procedurii.
Teste de sange - Testele de sange pot dezvalui infectii, icter, pancreatita sau alte complicatii cauzate de calculi biliari.
Tratament pentru calculii biliari
Majoritatea persoanelor cu calculi biliari care nu provoaca simptome nu vor avea niciodata nevoie de tratament. Medicul va determina daca tratamentul pentru calculi biliari este recomandat, pe baza simptomelor si a rezultatelor testelor de diagnostic.

Optiunile de tratament pentru calculi biliari includ urmatoarele:

Chirurgie pentru indepartarea vezicii biliare (colecistectomie) -  Medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a elimina vezica biliara, deoarece calculii biliari revin adesea. Odata ce vezica biliara este indepartata, bila curge direct de la ficat la intestinul subtire, mai degraba decat sa ramana stocata in vezica biliara. Eliminarea acesteia nu va afecteaza capacitatea de a digera alimentele, dar poate provoca diaree, care este de obicei temporara.
Medicamente pentru dizolvarea calculilor biliari - Medicamentele pe care le luati pe cale orala pot ajuta la dizolvarea calculilor biliari. Cu toate acestea, dizolvarea calculilor biliari in acest fel poate dura luni sau ani de tratament, iar calculii biliari sunt mai predispusi sa se formeze din nou daca tratamentul este oprit.
Uneori, medicamentele nu functioneaza, in special cand calculii au o dimensiune mai mare. Iar in aceste cazuri, precum si in altele, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala, prin care se indeparteaza vezica biliara.

Ce este dischinezia biliara si cum poate fi evitata

Dischinezia biliara, cunoscuta sub numele de „fiere lenesa” este o afectiune care are legatura cu regimul alimentar, obiceiurile de alimentatie si anumite vicii alimentare - consumul exagerat de fast-food, dulciuri, bauturi carbogazoase, alcool. Doctorii nu recomanda persoanelor supraponderale alimentatia bogata in grasimi saturate si nesaturate, si la fel de periculos este mancatul seara dupa ora 19. In plus, lipsa de activitate fizica, folosirea liftului si a scarilor rulante in locul a 10-15 minute de miscare poate cauza complicatii.

Daca primele semne de dischinezie sunt asimptomatice, specialistii recomanda ca daca avem senzatii de greata cu o frecventa din ce in ce mai crescuta si dureri apasatoare in partea dreapta, sau stari generale de rau, e bine sa apelam la un specialist. Dischinezia biliara este de fapt o tulburare de motilitate si de tonus al cailor biliare extrahepatice si aici ne referim la vezica biliara sau la colecist, la canalul cistic.

Asa cum am spus de la inceput, problemele asociate cu bila/fierea sunt legate in mod direct de obiceiurile alimentare. E bine sa evitam sa mancam repede, sa amestecam mancarea cu alcoolul, sa evitam mancatul in fata calculatorului sau televizorului, trebuie sa mancam in liniste, sa mestecam bine alimentele, sa evitam tot ce inseamna tocatura, prajeli, rantas, maioneze, mezeluri, alimente afumate din comert, produse pe baza de margarina, dulciuri.

Ce avem voie in schimb? Ceaiuri pe baza de sunatoare, planta care pe langa efectele benefice pentru bila este ideala pentru relaxare si ca antidepresiv, lavanda o alta planta care ajuta organismul sa se relaxeze, ideala in ceaiuri sau tincturi. De obicei plantele de munte stimuleaza secretia de bila si ajuta digestia. La fel de sanatos este si sucul de coacaze rosii, dar si extractul de rozmarin.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina