Rubarba: Cum recunosti planta, cum se prepara, beneficii pentru organism
Primavara si vara pe piata se gaseste o planta cel putin ciudata, cu proprietati si beneficii foarte multe pentru corpul uman. Este vorba despre rubarba, provenita din Asia, cultivata usor in zonele mai racoroase. De la rubarba se pot consuma doar tulpinile, frunzele sunt toxice si au mult acid oxalic. Etimologia denumirii ar proveni dintr-un derivat din secolul 14, de la frantuzescul rubarbe, care vine de la latinescul rhabarbarum si de la grecescul rha barbaron, insemnand rubarba straina.
Originea precisa a rubarbei nu este cunoscuta. Speciille Rheum rhabarbarum si R. Rhaponticum au fost cultivate in Europa inainte de secolul 18 si erau folosite doar in scopuri medicinale. La inceput de secol 18 deja cele doua specii erau cultivate in Anglia si Scandinavia ca legume. Desi este o leguma din punct de vedere stiintific, rubarba este folosita in bucatarie ca fruct. Tulpinile se folosesc si crude, au o textura crocanta, dar se adauga zahar si merg bine in orice deserturi unde ai nevoie si de ceva un pic mai deosebit. Ele pot fi rosii, roz deschis, verzi, au gust acrisor cand sunt proaspete. Gustul atat de acru se datoreaza acidului malic si acidului oxalic din rubarba.
Acidul malic este gasit cam in toate fructele si legume ceva mai acrisoare. Fiecare portie de 100 g contine 21 kcalorii, carbohidrati, zahar, fibre, grasimi, proteine multe, vitaminele B, acidul pantotenic, colina, vitamina, A, C, E, K, minerale, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc. Avand atat de multe vitamine si minerale nu este de mirare ca si beneficiile sale pentru sanatate sunt foarte multe. Rubarba este o sursa excelenta de vitamina K, esentiala pentru sanatatea osaselor si petru evitarea cheagurilor de sange, este prevenita osteoporoza - densitatea osoasa este mentinuta in limite normale, riscul de fracturi scade.
Beneficii pentru ochi, piele, sistem digestiv si sistem circulator
Vitamina A ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi si cu efectele lor asupra celulelor pielii si ale organismului, protejeaza ochii - are luteina si vitamina C, excelente pentru vedere-, imbunatateste vederea, reda pielii aspectul sanatos si tanar. Pielea este mai stralucitoare, se incurajeaza productia de colagen, esential pentru piele si sanatatea ei. In plus, ea este protejata de infectii si de bacterii, ciuperci, este intalnita in produse cosmetice foarte eficiente in incercarea de a preveni imbatranirea pielii. Pentru ca are foarte multe fibre de calitate, rubarba ajuta la scaderea colesterolului rau si a trigliceridelor crescute, asa previi si bolile de inima, atacul de cord, AVC-urile, ateroscleroza, sanatatea sistemului cardiovascular este mult imbunatatita daca se consuma in mod regulat, macar in sezon, rubarba. Vitamina K, despre care am discutat deja, combate cu succes calcifierea vaselor de sange, antioxidantii au efecte antiinflamatoare odata ce ajung in organism, deci inima este protejata si mai bine. Se imbunatateste sanatatea creierului datorita prezentei vitaminei K, este evitata boala Alzheimer si simptomele ei devastatoare pentru creier si organism.
Aceleasi fibre din rubarba te scapa de probleme digestive, constipatie, scaunele sunt regulate, usor de eliminat, planta poate fi si un laxativ natural oricand ai nevoie de el, este evitata diareea mai ales in sezonul cald, cand este foarte periculoasa. Daca este consumata cat mai putin prelucrata, gatita, rubarba este excelenta si pentru rinichi si pentru cei care sufera de diabet, tine glicemia in limite normale. Studii recente au aratat ca antioxidantii din rubarba, care lupta cu efectele radicalilor liberi din organism, ar putea sa reduca si stresul oxidativ si distrugerea celulelor, reducand astfel si riscul dezvoltarii unor anumite tipuri de cancer. Proprietatile antiinflamatoare ale substantelor din rubarba pot contribui si la vindecarea rapida a ranilor. Daca vrei sa slabesti rubarba este un ajutor de nadejde, vei da jos mai rapid kilogramele in plus acumulate in timp, metabolismul este accelerat, scapi de grasimea corporala mai simplu. La femei, rubarba poate ameliora simptomatologia care insoteste menopauza.
Colorarea firelor de par si vopsirea ar putea sa fie mai simpla daca folosesti si rubarba, este un colorant natural al parului. Vei obtine nuante maronii deschise sau blonde, scalpul nu este afectat, culoarea obtinuta va dura mai mult. Cum introducem rubarba in alimentatie si cum o gatim corect? De obicei, rubarba este fiarta cu zahar si folosita in placinte si diverse deserturi, insa merge bine si in preparate sarate si murate.
Se poate deshidrata si se infuzeaza cu suc de fructe, cu suc de capsune. Poti sa o cumperi de la piata din aprilie pana in iunie, tijele de rubarba trebuie sa fie ferme si crocante, frunzele trebuie sa fie micute ca sa iei planta tanara si sa nu risti nimic. Intr-o saptamana se vor folosi tulpinile de rubarba, se taie doar cand esti gata sa gatesti cu ele sau sa le incluzi in salate. Rubarba in bucatarie se foloseste fie cruda, fie se poate pune in smoothie, se transforma si in gem de rubarba, compot de rubarba, in inghetata delicioasa, in sosuri pentru carne de porc, carne de pui in special. Se va praji uneori cu miere si se va introduce in orice salate de sezon, cele care nu sunt foarte acide. La nivel de condimente va merge de minune cu ghimbir, scortisoara, nucsoara. Si tot din rubarba se obtin bauturi alcoolice foarte sanatoase, vinuri din fructe, este consumata asa in Finlanda. Un taco de peste ar merce cu rubarba la fel de bine ca o tarta cu mult ananas si cateva bucati de rubarba.
Cand o consumi si la ce sa fii atent?
E foarte important sa o mananci proaspata in sezon, este buna pentru toata familia, se poate prepara foarte usor dupa cum ai vazut, se gateste repede, iar aroma si gustul nu pot fi intrecute de nimic. Fiind atat de simplu de inclus si in deserturi, dar si in feluri principale, rubarba devine un ingredient versatil care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria ta atat timp cat vrei sa gatesti mereu ceva sanatos pentru familie si pentru prieteni. Daca nu ai mai mancat pana acum rubarba este bine sa iei una de pofta, o tulpina, sa vezi cum o primeste sistemul tau digestiv, ce fel te obisnuiesti cu gustul, si de abia dupa ce vezi ce poti face cu ea si daca este buna sau nu pentru tine si familia ta sa cumperi cantitati mai mari. Vrei sa o folosesti tot anul? O poti congela rapid odata ce ai luat-o de la piata si te asiguri ca este proaspata.
Nutritie: Ce este leurda, similitudini cu rubarba
Leurda are multiple beneficii pentru sanatate si este usor de folosit intr-o multime de preparate delicioase. O ruda mai indepartata a usturoiului, leurda este o planta care s-a dovedit ca are mai multe beneficii pentru organismul nostru decat usturoiul obisnuit pentru ca ea creste salbatic intr-un mediu nealterat de om. Gustul este usor amarui dupa ce treci de aroma puternica de usturoi. In multe din tarile din Europa, in special in tarile nordice cu stepe si spatii verzi protejate, leurda mai este cunoscuta si sub acronimul de ”Planta mileniului trei”, datorita efectelor sale benefice asupra inimii si a vaselor de sange, dar si asupra digestiei, sistemului imunitar si a celui endocrin. Leurda contine quercetina, in special cea verde, cruda dar si carotenoizi, vitaminele A si C, vitamine din complexul B, plus o multime de saruri minerale precum: calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si proteine.
Bibliografie:
Slimestad R, Fossen T, Vågen IM (December 2007). "Onions: a source of unique dietary flavonoids". Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Mitchell AE, Hong YJ, Koh E, Barrett DM, Bryant DE, Denison RF, Kaffka S (Jul 2007). "Ten-year comparison of the influence of organic and conventional crop management practices on the content of flavonoids in tomatoes". Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Petrus K, Schwartz H, Sontag G (Jun 2011). "Analysis of flavonoids in honey by HPLC coupled with coulometric electrode array detection and electrospray ionization mass spectrometry". Analytical and Bioanalytical Chemistry.