Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alimentatia corecta in perioada alaptarii

Alimentatia corecta in perioada alaptarii

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 august 2017 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Alimentatia din perioada alaptarii este la fel de importanta ca si cea din timpul sarcinii, deoarece, in aceasta perioada, tot ceea ce consuma mama ajunge, prin laptele matern, direct la bebelusi. Astfel, pot exista alimente care sa nu fie pe placul celui mic si sa-i provoace de la colici si pana la alergii. Pe de alta parte, de alimentatia mamei depinde nu doar calitatea laptelui matern, ci si cantitatea, motiv pentru care dieta trebuie sa fie echilibrata si bogata in substante nutritive.

Alimente interzise in alaptare

Exista anumite alimente care, prin compozitia lor, pot interactiona negativ si pot duce la scaderea consistentei, calitatii si, cel mai important aspect, sigurantei laptelui matern. In aceasta categorie intra mancarurile grase, prajelile, alimentele afumate, conservele, mezelurile, fructele de mare, maioneza, ciupercile, pepenele si ciocolata. De asemenea, trebuie evitate alimentele bogate in carbohidrati, de exemplu pastele si produsele de patiserie, dar si mancarea de tip fast-food. O serie de alimente pot provoca gaze intestinale si este indicat a fi evitate: varza, fasolea, broccoli, laptele nefiert, strugurii si fructele acide. Totodata, ar trebui consumate cu moderatie alimentele cu miros puternic, de exemplu, usturoiul, ceapa, telina, hreanul, deoarece acestea pot schimba gustul si mirosul laptelui matern si cel mic va refuza sa-l consume. Pe de alta parte, cafeaua si cacaoa trebuie consumate in cantitati cat mai mici, iar bauturile din comert trebuie evitate, deoarece acestea contin foarte mult zahar care va favoriza eliminarea nutrientilor din organism. Daca bebelusul nu prezinta alergie la prosusele apicole, zaharul poate fi inlocuit cu miere. Punctam ca nu se va consuma alcool absolut deloc in aceasta perioada.

Fructe permise in alaptare


Si la acest capitol se face o diferentiere importanta, unele fructe putand provoca balonare sau aciditate crescuta. Conform medicilor pediatri se recomanda ca mamele care alapteaza sa aiba intre 2-4 portii de fructe pe zi, cu precadere fructe care contin acid folic, vitamina C, vitamina A, fier si calciu. Fructele recomandate in alaptare sunt bananele, merele, perele, afinele, ananasul, papaya, mango, caisele, smochinele, parte din acestea fiind eficiente si in cresterea productiei de lapte matern. Specialistii considera ca ar trebui evitate capsunile, deoarece acestea contin multi alergeni. De asemenea, citricele nu trebuie consumate in cantitati mari, desi sunt bogate in vitamina C, acestea au aciditate mare. Un pahar de suc de citrice pe zi este suficient. Daca se va depasi limita, este indicat ca mama sa consume multa apa pentru a se dilua concentratia acida.

Alaptarea la san a bebelusilor

Alaptarea la san a bebelusilor aduce numeroase beneficii, atat in timp real cat si ulterior. Laptele matern este alimentul ideal, cel putin in primele 6 luni de viata, acesta continand toate substantele nutritive si anticorpii de care bebelusul are nevoie. Astfel, acesta ofera protectie antiinfectii, antialergii si antimicrobi, stimuleaza dezvoltarea creierului si previne sindromul de moarte subita a sugarului. In plus, este steril si contribuie, conform studiilor, la prevenirea mai multor boli pe care cel mic le-ar putea dezvolta ulterior. Pe de alta parte, punctam ca alaptatul aduce numeroase avantaje si proaspetei mamici: previne cancerul mamar si ovarian, previne depresia post-natala, ajuta uterul sa revina mai repede la forma initiala si determina o ardere mai rapida a caloriilor, favorizand pierderea kilogramelor acumulate in plus in timpul sarcinii.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina