Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tipuri de ciuperci si beneficiile acestora pentru sanatate

Tipuri de ciuperci si beneficiile acestora pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 februarie 2025 Ultima actualizare: 3 februarie 2025

Unul dintre cele mai mari beneficii ale consumului de ciuperci este faptul ca contin substante nutritive si vitamine care duc la o imbunatatire rapida a nivelului de energie, a concentrarii mentale si a dispozitiei, experimentand in acelasi timp o reducere a durerilor, alergiilor, problemelor digestive si infectiilor care sunt consumate cu recurenta. Printre ingredientele care transforma ciupercile in super alimente se afla zaharuri complexe cunoscute sub numele de beta-glucani, steroli vegetali care actioneaza ca precursori ai hormonilor din organism, polizaharide care lupta impotriva dezvoltarii celulelor canceroase si substante acide numite triterpene care opresc raspunsul organismului la alergii.

Exista o larga varietate de ciuperci mai mari sau mai mici, albe sau colorate care au o importanta aparte pentru buna functionare a organismului. Din pacate NU toate sunt benefice si recomandate pentru consum. Exista si mai multe specii de ciuperci otravitoare iar multe dintre ele au similitudini cu ciupercile comestibile. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt Champignon si Pleurotus, dar exista si alte ciuperci comestibile in padurile noastre. Cum le putem deosebi? De obicei ciupercile otravitoare sunt colorate rosu strident, dar nu toate au aceasta coloristica. Un alt test simplu care poate fi facut este acela de a zdrobi cu varful unui bat o bucata din respectiva ciuperca. Ciupercile comestibile au un miros de pamant reavan si au un suc galben albicios. Cele otravitoare au un miros intepator atunci cand sunt strivite sau zdrobite si culoarea acelui suc este verde-albastru ca de spirt.

Tipuri de ciuperci comestibile si cu proprietati benefice pentru organism

  • Ciupercile Champignon au palaria perfect rotunda, alba si neteda, dar exista si specii de Champignon care au culoarea bej-gri si sunt deosebit de gustoase.
  • Ciupercile Pleurotus cresc pe busteni de copaci putreziti de aceea mai sunt cunoscute si sub denumirea de pastravi sau ciuperci de copac. Numele de pastrav provine de la culoarea asemanatoare cu nuanta pastravilor din apele de munte. Acestea sunt foarte sigure pentru consum.
  • Ciupercile Amanita sau buretii de padure cresc in zonele mai calde, in padurile de foioase, la deal si campie. Majoritatea ciupercilor din familia Amanita sunt toxice daca se consuma negatite. Nu pot fi folosite pentru salate, dar daca sunt pregatite la tigaie au un gust intens de padure. Dintre ciupercile Amanita cea mai apreciata este Buretele domnesc, o ciuperca de culoare roz-somon, care are palaria rotunda. Aceasta se poate consuma si cruda, dar in cantitati mici, pentru ca se digera mai greu. O alta ciuperca gustoasa din familia Amanita este Cucul care creste in padurile de foioase. Aceasta are o palarie rotunda, rozalie, iar atunci cand palaria este taiata, culoarea ei rozalie se intensifica, ceea ce o diferentiaza fata de alte specii de ciuperci Amanita. Cucul se consuma doar gatit.
  • Ciupercile Boletus sau hribii de padure sunt foarte gustoase, dar se recomanda sa se consume doar gatite, deoarece unele pot fi otravitoare in stare cruda.
  • Ciupercile Leccinum sau hribii cu picior solzos sunt foarte populare iar cea mai cunoscuta ciuperca din aceasta familie este hribul de plop. Aceasta creste pe plopii tremuratori si apare incepand din luna iunie si pana in octombrie, dupa ploile de vara. Este o ciuperca cu un gust intens, care se consuma doar preparata termic.
  • Ciupercile Armillaria sau ghebele sunt ciuperci cu palarii rotunde, care cresc in buchete la baza trunchiurilor de copaci Acestea trebuie consumate doar gatite. Ghebele de stejar fac parte din familia Gymnopus si sunt ciuperci savuroase, cu un gust deosebit si foarte nutritive.
  • Ciupercile Cantharellus sunt galbiorii si trambitele. Galbiorii au o forma de palnie si culoarea galbena, frumoasa si atragatoare. Trambitele sunt tot ciuperci sub forma de palnie, insa de culoare neagra. Ambele specii de ciuperci sunt comestibile si sunt foarte cautate in padure.
  • Ciupercile Tuber sau trufele sunt ciuperci deosebite, care cresc la radacina unor anumiti copaci sau pomi fructiferi salbatici. Sunt ciuperci rare, cu un gust aparte de aceea sunt si foarte scumpe. La noi in tara cresc trufele negre care sunt gasite doar cu ajutorul cainilor special antrenati pentru a le depista aroma ascunsa in pamant.

Cand sa consumi ciuperci si pentru ce afectiuni

Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatate, dar fiind faptul ca acestea contin o serie de nutrienti, ce reprezinta un real suport terapeutic. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa integrezi ciupercile in planul alimentar:

Regleaza sistemul digestiv si previn constipatia

Fibrele din ciuperci joaca un rol foarte important in acest sens. Ciupercile contin amidon care ajuta la eliminarea bacteriilor din colon si la mentinerea unui intestin sanatos.

Regleaza tensiunea arteriala

Anumite ciuperci albe contin o cantitate mare de potasiu ceea ce ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Un studiu publicat in jurnalul "Nutrition Journal" a aratat ca un extract de ciuperci Reishi a dus la o scadere semnificativa a tensiunii arteriale in randul participantilor care aveau hipertensiune arteriala usoara sau moderata. Pentru a mentine tensiunea arteriala sanatoasa, este important sa se adopte un stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate, controlul greutatii si reducerea stresului. 

Intaresc firul de par si mentin calitatea tenului

Ciupercile sunt singurele alimente care contin vitamina D. Vitamina B2 din ciuperci confera un plus de sanatate pielii iar vitamina B8 intareste firul de par si ii confera stralucire.

Combat carenta alimentara

Dat fiind faptul ca se poate inlocui carnea cu ciupercile, acestea sunt foarte eficiente pentru ca au un gust foarte bun, putine calorii si multe vitamine si minerale precum: seleniu, cupru, vitaminele B2, B3 si vitamina D.

Sustin buna functionare a sistemului reproductiv

Ciupercile sunt bogate si in seleniu, care sustine in parametrii optimi activitatea glandei tiroide si a sistemului reproductiv.

Previn tulburarile digestive

Un compus important al ciupercilor este amidonul rezistent, ce se aseamana foarte bine cu fibrele alimentare si ajunge intact in colon. Asadar, sub actiunea florei intestinale, acest amidon contribuie la prevenirea tulburarilor digestive. Cum fac asta? Pentru ca Ciupercile au un continut de apa de 92%. Este foarte important sa avem un aportul adecvat de apa in organism, pentru sanatatea organelor interne si buna lor functionare. In acest sens, se recomanda consumul alimentelor care au un continut ridicat de apa, cum ar fi ciupercile care se prepara in propria umiditate in timpul aburirii

Reprezinta o sursa excelenta de vitamine

Contine un aport important de vitamina B, C si D. Ciupercile au o cantitate semnificativa de vitamina B12, care se regaseste cel mai frecvent in produsele de origine animala. Vitamina B9 reprezinta un nutrient cheie pentru dezvoltarea optima a bebelusului in stare intrauterina. Continutul de vitamina C joaca un rol important pentru sistemul imunitar. Vitamina D este o vitamina liposolubila pe care corpul nostru o poate produce prin expunerea la lumina soarelui si ajuta la absorbtia calciului si cresterea oaselor.

Sunt o sursa de minerale

Printre mineralele esentiale pentru functionarea optima a organismului se numara: potasiul, fierul, cuprul, seleniul, zincul, fosforul si magneziul. Toate acestea sunt prezente si in unele soiuri de ciuperci si ajuta la sustinerea functiilor cognitive, a sistemului imunitar, a circulatiei si sanatatii osoase.

Contin fibre, proteine si antioxidanti

Fibrele din ciuperci sustin sanatatea sistemului cardiovascular, scad nivelul colesterolului din sange si ajuta la tratarea diabetului de tip 2 iar antioxidantii ajuta corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi.

 

Beneficiile ciupercilor cordycheps pentru om


Antioxidantii sunt molecule care lupta impotriva leziunilor celulare, neutralizand radicalii liberi, care pot contribui la imbolnavire si imbatranire. Alte studii in acest sens au evidentiat ca in cazul persoanelor care au primit Cordyceps, dupa o perioada de 6 luni ridurile de expresie ale acestora s-au diminuat. Cordyceps poate combate, de asemenea, efectele secundare asociate cu multe forme de terapie pentru cancer. Una dintre aceste reactii adverse este leucopenia. Leucopenia nu este leucemie, ci o afectiune in care numarul de celule albe din sange (leucocite) scade, fapt ce scade capacitatea naturala de aparare a organismului si sporeste riscul de infectare. Consumul de ceai din aceasta ciuperca uscata sau consumata pe diferite tipuri de alimente ajuta organismul sa produca mai multe celule albe.

In cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat insulino-dependent, studiile au aratat ca ciupercile Cordyceps au proprietatea de a mentine un nivel normal al zaharului in sange, imitand practic actiunea insulinei si reusind sa scada un nivel glicemic prea inalt. In acest sens, Cordyceps contine un tip special de zahar care poate ajuta la tratarea diabetului zaharat. De asemenea, este suficient de puternica pentru a mentine un nivel de zahar in sange normal, intr-un interval sanatos, prin imitarea actiunii insulinei. In ceea ce priveste cercetarile efectelor pe care Cordyceps le are asupra sanatatii inimii, beneficiile acestei ciuperci devin din ce in ce mai evidente. Cordyceps este aprobat in China pentru tratamentul aritmiei, o afectiune in care bataile inimii sunt prea lente, prea rapide sau neregulate.

Si asta nu e tot. Cordyceps ajuta la combaterea inflamatiilor din organism. Desi unele stari inflamatorii sunt bune, prea multe pot provoca boli, cum ar fi afectiunile cardiace si cancerul. Cercetarile au aratat ca atunci cand celulele umane sunt expuse la Cordyceps, proteinele speciale care pot spori inflamatia in organism sunt suprimate. Datorita acestor efecte, cercetatorii sunt de parere ca aceasta ciuperca poate servi ca un supliment antiinflamator util sau chiar si ca medicament.

BIBLIOGRAFIE

Balon, T. W., Jasman, A. P., and Zhu, J. S. A fermentation product of Cordyceps sinensis increases whole-body insulin sensitivity in rats. J Altern Complement Med 2022;

Che YS and Lin LZ. Clinical observation on therapeutic effects of JinShuiBao on coronary heart disease, hyperlipidemia, and blood rheology. Chinese Traditional Herbal Drugs 2016;

Chen, H. and Weng, L. [Comparison on efficacy in treating liver fibrosis of chronic hepatitis B between Astragalus Polygonum anti-fibrosis decoction and jinshuibao capsule]. 2022;

Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., and Cooper, C. B. Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) Complement Med 2020;

Cheng JH, Guo XM, and Wang X. Analysis of therapeutic effects of Jinshuibao capsule in adjuvant treatment of 20 patients with terminal stage of lung cancer. J Administration Traditional Chinese Med 2023;

Cheng, YP, Liu, WZ, Shen, LM, and Xu, SN. Comparisons of fermented Cordyceps mycelia in natural Cordyceps sinensis in treating 30 patients with renal failure. Chinese Traditional Herbal Drugs 2016;

Articole similare
Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre

Coacazele negre sunt racoritoare si acrisoare, gustoase, contin foarte multe vitamine, minerale, dar si alti compusi benefici pentru sanatate. In compozitia lor se afla o cantitate mare de fitonutrienti si antioxidanti si putine grasimi si calorii, de aceea este bine sa se regaseasca in dieta zilnica. Aceste fructe fac adevarate minuni pentru sanatate si va puteti bucura de gustul lor apetisant in diverse moduri. 

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Limba Mielului: Cum recunosti aceasta floare, beneficii si proprietati Limba Mielului: Cum recunosti aceasta floare, beneficii si proprietati

Aceasta floare are o tulpina inalta si flori superbe in forma de stea cu cinci petale de culoare albastra sau roz. In compozitia ei, se afla o mare cantitate de minerale, cu precadere potasiu si calciu dar si fier si cupru. De asemenea, pe langa aceste minerale mai contine si numeroase vitamine, precum: A, complexul B, vitamina C, Omega 6, dar si numerosi antioxidanti si anticoagulanti.

10 aprilie 2023
Edited 10 aprilie 2023
citește articolul
Disfonia: Cum se poate vindeca cu ajutorul tratamentelor homeopate Disfonia: Cum se poate vindeca cu ajutorul tratamentelor homeopate

Daca raguseala este insotita de o durere in gat, acest lucru poate indica iritarea gatului. Pentru dureri in gat si raguseala, gargara cu apa calda sarata poate oferi rezultate eficiente. Pentru a face acest lucru, pregatiti o solutie adaugand o jumatate de lingurita de sare la 1 pahar de apa calda.  fac gargara in gat luand o inghititura din aceasta solutie pana cand simt usurare.

10 aprilie 2023
Edited 10 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.