Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Loboda: beneficii, valori nutritive, contraindicatii de consum

Loboda: beneficii, valori nutritive, contraindicatii de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 1 noiembrie 2024

Loboda sau Spanacul francezului este o leguma usor de cultivat, care se consuma din cele mai vechi timpuri si ocupa un loc de top in ceea ce priveste aportul de minerale si vitamine. Loboda salbatica a aparut cu mult timp in urma, insa primele culturi sunt situate in Orientul Mijlociu. Arabii l-au adus in Peninsula Iberica, conferind o atentie deosebita calitatilor sale curative, datorita proprietatilor sale. Frunzele de loboda verde c au ajuns in Europa doar la sfarsitul Evului Mediu, iar ceva mai tarziu s-a raspandit si in America.

Loboda este o planta anuala, erbacee care se cultiva primavara dar este intalnita si in stare salbatica. Are radacina ramificata iar tulpina florifera creste pana la 30 de cm. Frunzele sunt carnoase, lung petiolate si se desprind usor din tulpina scurta de la nivelul solului. Florile sunt mici, grupate in inflorescente situate spre varful tulpinii  si au culoarea galben verzui. Este o leguma cu continut scazut de calorii si cu un continut ridicat de fibre, ceea ce il face o alegere ideala pentru dietele de slabire sau pentru mentinerea greutatii corporale. Loboda poate fi consumata atat cruda, cat si fiarta sau preparata cu diferite alte alimente. Care sunt beneficiile pentru sanatate oferite de loboda si la ce trebuie sa fim atenti inainte de a o consuma descopera in acest material.

Ce este loboda

Din punct de vedere botanic, loboda este o planta membra a genului Atriplex, din care mai fac parte peste 250 de specii diferite de plante, multe dintre ele fiind folosite in alimentatie inca din Antichitate pentru ca in aceasta familie intra si spanacul, gulia rosie, ridichea, etc. In functie de terroir (specificul fiecarui tip de sol unde este cultivata) loboda poate avea un gust usor acidulat, alte soiuri pot fi mai gustoase si pot fi folosite in diverse preparate, sau consumate frunzele crude. Oamenii mananca de obicei loboda rosie (Atriplex hortensis), care are un gust acid, dar care poate fi gatita sau inclusa in diverse feluri de mancare exact ca spanacul. Loboda era extrem de populara in regiunea mediteraneana in vremurile stravechi, insa a fost in mare parte inlocuita de spanac. Cu toate acestea, datorita continutului de minerale si vitamine cu beneficii pentru organism, loboda si-a recapatat treptat din notorietatea de odinioara, iar in Franta se consuma cu preponderenta, de aceea si denumirea de spanacul francezului.

Loboda: beneficii pentru sanatate

Puterea nutritiva oferita de loboda consta in continutul ridicat de vitamine si minerale. 100 g de loboda asigura doua treimi din necesarul zilnic de vitamina A, adica tot acidul folic, jumatate din vitamina C si un sfert din magneziu si fier necesar pe zi. Din acest punct de vedere isi merita pe deplin aprecierea ca fiind o leguma super sanatoasa. Spanacul frantuzesc (Loboda) mai contine si cantitati importante de calciu, fosfor, sulf, clorofila, oligoelemente, enzime si fibre, de aceea merita sa fie introdusa in planul alimentar zilnic. Continutul de proteine este de doar 2,8% insa acestea sunt mai complete decat in alte legume. Loboda este utilizata in scopuri terapeutice cu rol de laxativ, depurativ, hipotensiv, antianemic, remineralizant, hipoglicemiant, nutritiv si afrodisiac. Sucul de loboda joaca un rol foarte important in starile de convalescenta si pentru ameliorarea anemiei. Totodata loboda are un potential preventiv si terapeutic extraordinar. Consumul regulat ajuta la prevenirea anumitor afectiuni si ajuta organismul sa lupte eficient impotriva unor boli. Iata care sunt beneficiile pentru sanatate oferite de loboda:

loboda_proprietatiloboda_proprietati

Previne anemia

Loboda ofera 2,71 mg de fier la 100 g, practic mai mult decat carnea. Desi fierul de origine vegetala se absoarbe cu mai multa dificultate decat cel de origine animala, vitamina C, provenita din loboda faciliteaza asimilarea acestuia si ajuta la metabolizarea fierului.

Ajuta la absorbtia colesterolului rau

Fibrele din loboda previn absorbtia colesterolului si a acizilor biliari iar antioxidantii din frunze reduc oxidarea colesterolului LDL si previn ateroscleroza.

Adjuvant in detoxifierea ficatului

Loboda favorizeaza purificarea ficatului, avand un rol laxativ. Curata organismul de toxine, datorita aportului marit de antioxidanti de aceea merita sa fie introdusa in curele de detoxifiere a organismului fie consumata cruda fie sub forma de fiertura sau suc.

Elimina constipatia

Frunzele de loboda sunt benefice in lupta impotriva constipatiei, inlatura senzatiile de greata si durerile intestinale. Fibrele din loboda purifica tractul digestiv, stimuland digestia.

Ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Consumul de loboda contribuie la fortificarea vaselor sanguine, fiind un bun adjuvant in bolile cardiovasculare previne infarctul si atacurile cerebrale si ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Doar 3 linguri de suc de spanac pe zi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Previne pierderea acuitatii vizuale

Luteina si zeaxantina sunt doi compusi din loboda care au o actiune antioxidanta puternica asupra celulelor sistemului ocular si previn pierderea acuitatii vizuale datorate degenerescentei maculare.

Adjvant pentru o sarcina sanatoasa

Loboda trebuie introdusa in alimentatia femeilor insarcinate deoarece contribuie la protejarea sistemului nervos al fatului si la dezvoltarea  acestuia. In plus, aportul ridicat de acid folic ce se regaseste in loboda joaca un rol esential impotriva starilor anemice.

Aliment recomandat in diferite diete de slabit

Aceasta leguma contine foarte putine calorii, si-anume 22 cal/100 g si multe vitamine de aceea reprezinta un adjuvant excelent in dieta.

Ajutor in caz de dermatite si ulceratii ale pielii

Datorita continutului de iod, loboda ajuta la combaterea unor afectiuni ale pielii. Pentru ameliorarea arsurilor, dermatitelor, acneei sau a ulcerelor de piele, se pot aplica cataplasme din spanac sau comprese cu suc de spanac. Antioxidantii ce se regasesc in spanac alaturi de vitamina E protejeaza derma de daunele solare si de procesul natural de imbatranire.

beneficii_lobodabeneficii_loboda

Cum consumam loboda. Cum poti sa o folosesti corect

Loboda se consuma cruda sau uscata, dar si in alte forme, oferind o serie intreaga de beneficii organismului. In stare cruda se foloseste in salate si se utilizeaza doar frunzele fragede, la care se adauga un dressing, alte legume sau branza. Frunzele de loboda au efecte anticancerigene si de remineralizare a organismului. De asemenea, frunzele crude se recomanda a fi consumate si de catre copii sau varstnici.

Daca se consuma fiarta, acesta trebuie lasata in apa clocotita maxim 8 minute. Pentru a-si pastra culoarea naturala este necesar sa adaugati sare in apa si un strop de suc de lamaie. Apa in care s-a fiert nu trebuie consumata, deoarece contine prea multi oxalati. Loboda mai poate fi pregatita si in tigaie, cu unt sau ulei de masline, smantana, usturoi sau alte ingrediente. Loboda mai poate fi amestecata cu lapte cald si consumata ca un fel de mancare dietetica. Totodata din loboda se mai poate face suc sau ceai, dar se poate folosi si sub forma de cataplasma.

Sucul de loboda se obtine prin mixarea frunzelor proaspete si este foarte benefic in afectiunile tubului digestiv. In acest sens, se poate face cate o cura primavara cand se consuma cate 500 ml de suc de loboda zilnic. Acesta se poate combina cu  sucul a 2 mere si 150 ml apa. Ceaiul de frunze proaspete de loboda se face dintr-o lingurita de frunze tocate si oparite cu o cana de apa clocotita. Se lasa 15 minute acoperita, se strecoara si se consuma cate 2 cani pe zi. Aceasta infuzie mareste diureza in bolile de rinichi sau bila. Daca se combina sucul de loboda cu vin rosu, se obtine un tonic impotriva anemiilor, depresiilor nervoase si asteniilor. Proportia este de 250 ml suc de loboda la un pahar de vin rosu. Prin oparirea in ulei de masline a frunzelor crude de loboda se obtin cataplasmele care aplicate local ajuta la ameliorarea arsurilor si a ulceratiilor pielii.

mancare_de_lobodamancare_de_loboda

Contraindicatii consum loboda

Loboda are un continut bogat de minerale care, daca este consumata in exces de catre persoanele care urmeaza un tratament bazat pe anticoagulante poate da efecte adverse si sa genereze sangerari nazale sau rectale. De aceea e bine sa vorbiti cu un specialist inainte de a include frunze de loboda in dieta daca urmati un tratament specific. Totodata loboda trebuie evitata complet de persoanele care se stiu cu alergii alimentare la plante din familia Amaranthaceae. Chiar daca planta are multe beneficii este bine sa eviti consumul in cantitati prea mari de loboda pentru ca poate duce la tulburari digestive si metabolice.

loboda_beneficiiloboda_beneficii

Este loboda buna pentru sistemul imunitar?

Loboda este o planta bogata in vitamine si minerale, iar una dintre vitaminele cheie in fortificarea sistemului imunitar este vitamina C care este prezenta in loboda aproape 140 de mg la 100 de grame de frunze proaspete. Totodata, loboda contine fier care este un mineral esential pentru producerea de hemoglobina sanguina, iar un sange sanatos poate crea un scut mult mai puternic impotriva infectiilor si poate fortifica sistemul imunitar.