Beneficiile antrenamentelor HIIT pentru sanatatea ta

Antrenamentul HIIT (High-Intensity Interval Training) este o forma de antrenament cardiovascular care presupune alternarea perioadelor de efort intens cu perioade de recuperare activa sau inactiva. Acest tip de antrenament este caracterizat prin perioade scurte de activitate de intensitate foarte mare, urmate de perioade de odihna sau de exercitii de intensitate mai scazuta.
Antrenamentul HIIT poate fi realizat prin diverse exercitii, cum ar fi alergarea, ciclismul, inotul sau diferite exercitii de forta. O sesiune de antrenament HIIT poate dura intre 20 si 45 de minute, in functie de nivelul de conditie fizica al persoanei. Avantajele antrenamentului HIIT includ imbunatatirea capacitatii cardiovasculare, cresterea fortei si a masei musculare, arderea mai multor calorii intr-un timp mai scurt si imbunatatirea sensibilitatii la insulina. In ultima perioada, antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training) sau antrenamentele pe intervale de intensitate au devenit tot mai populare.
Caracteristici generale ale antrenamentelor HIIT
HIIT sunt antrenamente cardio scurte, de 30-40 minute in care pulsul urca mult in urma efortului intens depus. In general constau din exercitii in care efortul maxim se depune intre 20 si 90 de secunde, iar apoi urmeaza o perioada de repaus cuprinsa intre 10 si 30 de secunde. Pauza se face in functie de raportul ales – 3:1 sau 2:1.
Intocmai din prisma faptului ca sunt deosebit de intense, antrenamentele HIIT ajuta la obtinerea unor rezultate uimitoare. Acest tip de exercitii nu se recomanda a fi facut zilnic deoarece corpul are nevoie de relaxare, sa se obisnuiasca cu efortul depus si sa se pregateasca inainte de inceperea exercitiilor. Daca te simti atras de antrenamentele HIIT, alege sa faci acest tip de exercitii fizice doar de 2-3 ori pe saptamana, cate 20 de minute de fiecare data. Beneficii si avantaje ale antrenamentelor HIIT
Se fac rapid
Un HIIT workout dureaza in medie undeva intre 20 si 30 de minute, de aceea poate fi introdus cu usurinta in program iar beneficiile aduse sunt excelente. Daca faci pentru prima data aceste exercitii, te poti opri chiar si dupa primele 5- 10 minute. Tine cont de faptul ca scopul sportului nu este de a te epuiza fizic si psihic, ci de a fi cat mai energic, de aceea nu merita sa-ti epuizezi resursele. Antrenamentele cardio sunt extrem de solicitante de aceea trecerea la urmatorul nivel este destul de dificila.
Imbunatatesc sanatatea inimii
In timp ce faci flotari, genuflexiuni, fandari sau orice alte exercitii la intensitate maxima, inima iti bate foarte tare. Din acest punct de vedere este benefica perioada de pauza dintre exercitii, in care poti respira in voie pentru a-ti oxigena intregul organism. Totusi nu mari pauzele, deoarece cheia succesului la antrenamente o constituie pauzele scurte. Cu fiecare antrenament inima va deveni mai puternica iar circulatia sangelui va fi imbunatatita considerabil datorita depunerii efortului crescut.
Pot fi facute oriunde
De cele mai multe ori, antrenamentele HIIT se fac utilizand greutatea corpului. Toate celelalte elemente, cum ar fi echipamentul si locatia, depind de preferintele tale. Te poti antrena acasa, seara sau in orice moment reusesti sa te eliberezi de activitatile cotidiene. Ai nevoie de doar o saltea si o imbracaminte adecvata pentru sport. Adaptarea este cheia iar reusita consta in continuitatea antrenamentului si realizarea circuitului de exercitii.
Ajuta la arderea grasimilor
Intensitatea exercitiilor duce in mod instant la arderea accelerata a grasimilor. Aceste rezultate nu se obtin doar pentru perioada scurta in care este efectuat ci si pe termen lung. Organismul va lucra in mod benefic pentru 24 de ore de la terminarea antrenamentului. Putem spune ca in acest fel poti slabi rapid si sanatos. Iar daca nu renunti la aceste antrenamente dupa numai cateva saptamani, scazi si riscul de a recupera kilogramele lasate in urma.
Nu elimina masa musculara
Foarte multi oameni se tem atunci cand este vorba despre slabit ca odata ce dispar kilogramele nedorite si grasimea, va disparea si masa musculara. In cazul unui antrenament HIIT nu exista nici o temere. High Intensity Interval Training este un exercitiu extraordinar care ajuta la reglarea metabolismului si contribuie la buna functionare a acestuia. Pentru un plus de efect, poti adauga cateva greutati la exercitii si vei creste mai mult masa musculara.
Sporesc memoria si capacitatea de concentrare
Toate simturile ti se ascut prin antrenamentele cardio la nivel avansat. Prin urmare, te vei putea concentra mult mai bine, mintea ti se va limpezi si vei memora mai usor lucrurile importante pe parcursul zilei. Vei invata sa traiesti in prezent si sa te bucuri din plin de fiecare experienta.
Implica tot corpul
Spre deosebire de antrenamente tipice, cele HIIT se concentreaza pe toate grupele de muschi, de la fiecare nivel al corpului. Fiecare sesiune presupune un mix de exercitii diferite, care te solicita in mod echilibrat. Nicio parte a corpului nu va fi indelung solicitata iar beneficiile se resimt imediat. Un corp bine tonifiat va arata minunat, iar o minte antrenata va fi cat mai agila.
Iti trezeste imaginatia
Circuitele HIIT sunt nelimitate, astfel ca pot fi adaptate dupa bunul plac. Renunta la miscarile mai greoaie si include-le pe cele care le poti face cu usurinta.Nu exita sa schimbi exercitiile intre ele. Jongleaza cu diferite tipuri si antreneaza-ti imaginatia pentru a continua rutina de fitness fara probleme. Respecta intensitatea exercitiilor, deoarece aceasta regula este vitala. Daca esti o persoana sedentara, nu indicat sa incepi direct cu antrenamentele HIIT.
Trecerea de la sedentarism la miscare fizica intensa trebuia facuta in mod treptat. Pentru a intra in lumea exercitiilor fizice, ai nevoie de un antrenor personal online care sa te indrume in pasii de urmat. Exercitiile fizice sunt extrem de benefice pentru a combate sedentarismul insa trebuie sa incepeti cu un nivel scazut de complezitate pentru a creste gradual. Exosta o serie de programe de sport si nutritie care te vor pregati mental si fizic pentru antrenamentele cardio de tip HIIT. Daca esti pregatit sa devii cea mai buna versiune a ta, nu trebuie decat sa te familiarizezi cu tehnica, sa tii cont de pauze si sa alegi exercitiile pe care ti se potrivesc cel mai bine. Nu uita ca totul depinde de tine si de circuitul ales.
- Genunchiera din bumbac tratata cu carbune din bambusîncepand de la 41,90 Lei
De ce sistemul limfatic e influentat direct de activitatea sportiva
Cuvantul limfa provine din latina (limfa), care indica aspectul sau apos. Limfa este un lichid limpede, usor albicios sau galben (atunci cand este incarcat cu grasime) si aproape incolor cand este curatat de impuritati. Compozitia sa este de 90% apa, iar restul sunt proteine, grasimi, celule moarte, bacterii si celule maligne, in cazul unui cancer. Limfa se gaseste in spatiul interstitial (prelinfa) si in sistemul limfatic. Se gaseste in mod normal la nivelul gatului, axilei, zonei inghinale, centrul abdomenului si pieptului.
Sistemul limfatic este al doilea cel mai important sistem de transport din corpul uman dupa sistemul circulator al sangelui. Este denumit astfel pentru faptul ca are un fluid numit limfatic, ce circula prin el. Acest lichid se deplaseaza in interiorul corpului intr-un mod unidirectional, de la picioare pana la gat, prin canalele limfatice si vase. Aceasta retea de transport este localizata in corp la un nivel foarte aproape de epiderma, sub piele. In calea sa, limfa trece, de asemenea, prin ganglionii limfatici si organe, cum ar fi splina, amigdalele. In cele din urma, continutul sau curge in sistemul circulator, unde deseurile vor fi eliminate.
Ce este banda kinesiologica si cum o poti folosi pentru antrenamentele HIIT
Bandajul kinesiologic, cunoscut si sub denumirea de banda kinesiologica sau banda KT (Kinesio Tape), este un dispozitiv medical elastic si adeziv utilizat in tratamentele de fizioterapie si reabilitare. A fost dezvoltat in anii 1970 de catre Dr. Kenzo Kase, un chiropractician japonez. Banda kinesiologica are mai multe proprietati care o fac utila in terapiile fizice:
Elasticitate: este fabricata dintr-un material elastic, similar cu pielea umana, pentru a permite miscarea naturala a corpului.
Adeziune: are o parte adeziva care permite aplicarea pe piele si mentinerea pe loc pe durata tratamentului.
Respirabilitate: materialul permite pielii sa respire, evitand acumularea de umiditate si reducand riscul de iritatii.
Rezistenta la apa: multe variante ale benzii kinesiologice sunt rezistente la apa, ceea ce permite pacientilor sa o utilizeze in timpul activitatilor fizice si in diferite conditii meteorologice.
Banda kinesiologica este folosita intr-o varietate de situatii medicale si sportive pentru a sustine reabilitarea, pentru ameliorarea durerii si pentru imbunatatirea performantei. Cateva dintre principalele situatii in care se utilizeaza banda kinesiologica:
Tratamentul leziunilor musculare si ligamentare: banda kinesiologica este adesea aplicata pentru a sprijini articulatiile si muschii afectati de entorse, intinderi musculare sau alte leziuni.
Reducerea inflamatiei si a durerii: prin aplicarea bandei kinesiologice, se poate obtine o usurare a disconfortului si a durerii asociate cu afectiuni precum tendinite, bursite sau alte probleme inflamatorii.
Recuperare post-operatorie: banda kinesiologica poate fi utilizata pentru a ajuta la recuperarea mai rapida si mai confortabila dupa interventii chirurgicale ortopedice sau musculare.
Corectarea posturii: bandajele kinesiologice pot fi folosite pentru a corecta pozitia gresita a corpului si pentru a ameliora tensiunea si durerea asociate pozitiilor incorecte.
Sprijinirea articulatiilor: atletii si persoanele active pot utiliza banda kinesiologica pentru a oferi sprijin articulatiilor in timpul activitatilor fizice intense si pentru a preveni ranile.
Imbunatatirea performantei sportive: unele cercetari sugereaza ca banda kinesiologica poate spori performanta sportiva prin stimularea musculara si a sistemului nervos.
Bibliografie:
https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;