Ce este anxietatea?
Anxietatea este o stare care tine de psihic si care se referă la îngrijorări excesive şi incontrolabile privind evenimente de viată cotidiene, chiar dacă nu există sau există doar puţine motive pentru îngrijorare. Altfel spus, o persoana care este anxioasa sau care intra intr-o stare de anxietate manifesta si teama de a comunica despre simptomele ei. In plus, anxietatea sociala este doar forma unui proces care arata ca manifestarile anxietatii si a celorlalte probleme au in spate un background care vorbeste despre persoana in cauza si problemele ei.
Anxietatea este o tulburare iar tulburările de anxietate sunt de fapt o fobie sociala. Mai trebuie precizat faptul ca atunci cand vorbim de o tulburare de anxietate vorbim practic de o persoana care a fost intr-o zona in care nu s-a simtit confortabil si in prezent sufera de anxietate. În cazul in care o teama se transforma intr-un atac de panică care se transformă în atacuri de panică succesive, se poate intampla ca problemele mentale sa se somatizeze la nivelul intregului organism si sa se transforme in simptome fizice sau, cum spun specialistii pacientul sa treaca printr-o faza numita tulburarea de panică. Aceasta apare la 5-9% din populaţie, iar incidenţa este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi. Anxietatea generalizată debutează de regulă în adolescenţă sau la începutul vârstei adulte.
De regulă, persoanele cu anxietate generalizată sunt însă extrem de îngrijorate vizavi de mai multe aspecte ale vieţii, adesea resimţind anxietate crescută faţă de pericole nerealiste, evenimente care au o probabilitate foarte mică de apariţie sau care nu pot fi niciodată controlate de acţiunile unui om (ex. catastrofe naturale, criza financiară etc.). Aceste persoane întâmpină dificultăţi mari în îndeplinirea sarcinilor de la locul de muncă şi acasă sau le este greu să se bucure de viață și de relațiile cu ceilalți, deoarece sunt blocate mental in diferite crize existentiala nefondate.
Exista legatura intre aminoacizi si anxietate?
Anumiti aminoacizi de exemplu sunt esentiali pentru procesele neuronale, anumiti hormoni sunt vitali pentru starea de bine si, in plus, sa nu uitam faptul ca creierul uman nu poate depozita substante nutritive sau alti nutrienti asa cum se intampla cu alte zone alte corpului.
Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. Asa cum deja am enuntat, aceste afectiuni au numeroase cauze, dar una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Pentru identificarea acestor deficiente si enuntarea unui diagnostic relevant, medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita.
Un alt lucru mai putin cunoscut este faptul ca multe dintre tulburarile mentale au legatura directa cu intestinul gros considerat al doilea creier de catre multi specialisti si neurologi. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag. Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in apropierea anusului, masurand aproximativ noua metri.
In aceste conditii, nu e de mirare ca atunci cand avem anumite carente de vitamine si minerale trecem prin multiple transformari. Cum putem sa evitam aceste momente? Natura si stiinta si-au dat din nou mana in crearea unor produse pentru astfel de probleme.
De ce sunt importanti aminoacizii pentru functionarea optima a sistemului nervos
Aminoacizii eseniali sunt sintetizati numai de catre anumite plante prin intermediul procesului de fotosinteza. Importanta lor in organism este extrem de vitala, mai ales pentru procesele cognitive.
Lizina de exemplu este un aminoacid vital care ajuta la mentinerea optima a nivelului de azot din organism si este extrem de util in perioade de stres extrem si oboseala fizica. De asemenea, prezenta lui este vitala pentru a produce anticorpi, hormoni precum testosteron, insulina, enzime, colagen pentru a repara tesuturi deteriorate.
Arginina este un aminoacid esential pentru reflexivitatea proceselor neuronale si comunicarea eficienta a sinapselor neuronale. Arginina ajuta corpul uman sa produca oxid nitric, molecula vitala pe care organismul nostru o produce pentru a ajuta celulele sa comunice intre ele prin transmiterea de semnale eficient in tot corpul.
Fenilalanina ajuta memoria si creste nivelul de adrenalina si ajuta la procesarea corecta a vitaminei D in organism.
Cum apare anxietatea?
Cercetările arată că istoricul familial joacă un rol foarte important în dezvoltarea anxietății generalizate. Astfel, persoanele ai căror părinți sau rude au această tulburare, au o probabilitate de 5 ori mai mare de o dezvolta, deși mecanismele genetice care cresc vulnerabilitatea pentru dezvoltarea tulburării de anxietate generalizată nu s-au identificat cu exactitate.
Este cunoscut faptul că anumiți factori de mediu pot predispune persoanele spre tulburări de anxietate – de exemplu: evenimentele negative din copilărie, precum neglijarea sau abuzul din partea părinților, depresia mamei sau divorțul, pot crește riscul de apariție a tulburării de anxietate generalizată la vârsta adultă, dar și a altor tulburări de anxietate sau depresie. De asemenea, expunerea prelungită la evenimentele stresante de viață s-au dovedit a avea un impact puternic asupra dezvoltării acestor tulburări. Pe scurt , e important sa incercam sa avem o dieta echilibrata, si daca asta nu da rezultate, sa apelam la un medic specialist.