Dieta Ketogenica: beneficii si riscuri ale acestei diete cu continut redus de carbohidrati
Dieta ketogenica sau keto implica un consum bogat in grasimi, dar sarac in carbohidrati. Scopul este de a obtine mai multe calorii din proteine si grasimi decat din carbohidrati. Aceasta dieta are ca obiectiv principal crearea unor compusi metabolici care sunt generati in ficat, ca urmare a lipsei rezervelor de energie.
In timpul acestei diete, consumul de carbohidrati este redus considerabil si drastic, este inlocuit cu grasimi. Aceasta este ceea ce ajuta organismul sa ajunga la acea stare metabolica de cetoza. Cand este atinsa, organismul ramane fara rezerve de energie si trebuie sa utilizeze grasimi ca combustibil. Consecinta este ca exista o tranzitie in metabolism, in care carbohidratii sunt inlocuiti de grasimi si cetone. In mod similar, nivelul zaharului din sange si al insulinei sunt reduse.
Cum functioneaza dieta keto? Beneficiile acestei diete
Pentru a intelege relatia dintre dieta ketogenica si alimentele permise, este esential sa stim cum functioneaza organismul. Organismul obtine glucoza din carbohidrati simpli (fructe, lapte sau zahar) si complexe (leguminoase, paste, faina sau cereale). Glucoza este principala sursa de energie a organismului, in special pentru inima si creier. Aceasta circula in sange si este depozitata ca glicogen in muschi si ficat. Din acest motiv, atat timp cat exista glucoza sau glicogen, organismul nu isi va folosi rezervele de grasime ca sursa de energie. Pe de alta parte, in dieta ketogenica, consumul de carbohidrati este redus in favoarea unei cresteri a grasimilor si proteinelor sanatoase. Care este procentul potrivit pentru fiecare?
Grasimi - Trebuie consumate intre 50 si 60%.
Proteine - Intre 20 si 30%.
Carbohidrati - 10% sau mai putin.
Organismul, in absenta unor carbohidrati suficienti ca combustibil (glucoza), va epuiza depozitele de glicogen si principala sursa de energie va fi arderea grasimilor.
Ajuta la pierderea in greutate
Este nevoie de mai multa munca pentru a transforma grasimea in energie decat este nevoie pentru a transforma carbohidratii in energie. Din acest motiv, o dieta ketogenica poate ajuta la accelerarea pierderii in greutate. Si pentru ca dieta este bogata in proteine, nu va cauzeaza foame ca alte diete.
Reduce acneea
Exista mai multe cauze diferite pentru acnee, iar una poate fi legata de dieta si de zaharul din sange. O dieta bogata in carbohidrati procesati poate altera bacteriile intestinale si poate provoca fluctuatii mai dramatice ale zaharului din sange, care pot influenta sanatatea pielii.
Poate ajuta la reducerea riscului de cancer
Dieta ketogenica a fost intens cercetata cu privire la modul in care poate ajuta la prevenirea sau chiar tratarea anumitor tipuri de cancer. Un studiu a constatat ca acest lucru poate fi un tratament complementar adecvat pentru chimioterapie si radiatii la persoanele cu cancer. Acest lucru se datoreaza faptului ca ar provoca mai mult stres oxidativ in celulele canceroase decat in celulele normale.
Imbunatateste sanatatea inimii
Atunci cand dieta ketogenica este urmata intr-un mod sanatos, exista unele dovezi ca dieta poate imbunatati sanatatea inimii prin scaderea colesterolului. Un studiu a constatat ca nivelurile de colesterol HDL ("bun") au crescut semnificativ la cei care au urmat dieta keto. Colesterolul LDL ("rau") a scazut semnificativ.
Acesta poate reduce convulsiile
Combinatia de grasimi, proteine si carbohidrati se crede ca modifica modul in care organismul utilizeaza energia, ducand la cetoza. Cetoza este un nivel ridicat de cetone in sange. Cetoza poate duce la reducerea crizelor la persoanele cu epilepsie. Specialistii nu stiu inca cat de eficient este acest lucru, desi pare a fi mai eficient la copiii care au convulsii focale.
Ce riscuri asociate are dieta keto
Desi dieta keto poate fi eficienta pentru pierderea in greutate si poate oferi beneficii pentru sanatate, exista unele riscuri si efecte secundare care trebuie luate in considerare:
Cetoacidoza diabetica: Aceasta este o afectiune rara, dar periculoasa care poate aparea la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care urmeaza dieta keto. Cand nivelurile de cetona sunt prea ridicate, poate aparea o acumulare excesiva de acizi in sange, ceea ce poate duce la probleme grave de sanatate.
Dificultati digestive: Deoarece dieta keto implica consumul redus de carbohidrati si cresterea consumului de grasimi, poate fi dificil pentru sistemul digestiv sa se adapteze la aceasta schimbare brusca. Acest lucru poate duce la probleme digestive, cum ar fi constipatia, diareea si greata. Deficiente nutritionale: Deoarece dieta keto exclude multe alimente bogate in nutrienti esentiali, cum ar fi fructele si legumele, poate fi dificil sa obtineti suficiente vitamine si minerale importante pentru sanatatea generala.
Probleme hepatice: Persoanele care urmeaza dieta keto pot prezenta un risc mai mare de dezvoltare a problemelor hepatice, cum ar fi ciroza hepatica, din cauza consumului excesiv de grasimi si proteine.E Dieta keto poate duce la o serie de efecte secundare, cum ar fi respiratia urat mirositoare, oboseala, iritabilitate si probleme de somn.
Ce alimente sunt indicate in dieta ketogenica?
Alimentele recomandate intr-o dieta ketogenica trebuie sa fie reprezentate de proteine si grasimi. Prin urmare, trebuie sa se includa urmatoarele:
Carne - Curcan, pui, cotlet, carnati, sunca si carne rosie sunt permise in aceasta dieta.
Peste - In special peste gras, cum ar fi ton, macrou, pastrav sau somon.
Branzeturi - Se recomanda consumarea celor care nu sunt procesate, de exemplu, mozzarella, branza cremoasa, de capra si cheddar.
Oua - Ouale pasteurizate bogate in omega 3 ar trebui sa fie alese pentru aceasta dieta.
Uleiuri - Acestea includ masline extra virgine, avocado si nuca de cocos.
Seminte si nuci - Nucile, migdalele, semintele de in, chia sau dovleacul se pot consuma.
Legume cu continut scazut de carbohidrati - Ardei, ceapa, rosii etc.
Condimente - Pe piata veti gasi o mare varietate de condimente si ierburi sanatoase cu care sa va condimentati mesele.
Avocado – Se poate consuma ca atare sau sub forma de pasta, ca dresing.
Ce alimente ar trebui evitate in dieta ketogenica?
O dieta keto exclude consumul alimentelor bogate in carbohidrati. Prin urmare, trebuie sa eliminati sau sa reduceti consumul de:
Fructe - Aproape nici unele dintre nu sunt permise. Singurele exceptii sunt portiuni mici de fructe de padure.
Sosuri si condimente - Evitati grasimile saturate si zaharurile.
Grasimi saturate - Consumul de maioneza si uleiuri rafinate trebuie sa fie limitat.
Mese zaharoase - Sucurile de fructe, bauturile racoritoare, dulciurile, inghetata si smoothie-urile sunt de evitat.
Amidon sau cereale - Nu este recomandat sa consumati cereale sau pseudocereale, cum ar fi quinoa;
Produse dietetice - Acestea sunt, de obicei, bogate in substante care afecteaza nivelul de cetone. De asemenea, acestea tind sa fie alimente procesate.
Leguminoase - Naut, mazare, linte si fasole rosie.
Tuberculi de radacina si legume - Morcovi, cartofi dulci si cartofi obisnuiti.
Alcool - Din cauza continutului ridicat de carbohidrati, cel mai bine este sa evitati alcoolul in timpul acestui tip de dieta.
Inainte de a manca orice aliment, ar trebui sa cititi eticheta nutritionala. Cu acest gest simplu puteti verifica continutul de carbohidrati si proportia acestuia. Pe scurt, pentru ca dieta ketogenica sa fie eficienta, ar trebui sa evitati alimentele bogate in carbohidrati, cum ar fi zaharurile, cerealele si leguminoasele. De asemenea, cartofii, orezul, dulciurile, sucurile si cele mai multe fructe se vor evita.
Pe de alta parte, dieta ketogenica este contraindicata persoanelor de peste 65 ani, adolescenti si copii, precum si pentru femeilor care alapteaza si femeilor insarcinate. De asemenea, nu este indicata pentru persoanele cu risc de insuficienta renala sau hepatica sau cu probleme cardiovasculare. In mod similar, nu este recomandat pentru cei care au calculi biliari, au fierea eliminata sau au diabet necontrolat.
De ce sa reduci consumul de carne? Cum te ajuta dieta ketogenica sa reusesti asta
Majoritatea oamenilor nu stiu ca aproximativ 80% din suprafata agricola este utilizata pentru productia de hrana pentru animale. In plus, nu este obisnuit sa se stie ca 14% din emisiile de CO2 se datoreaza industriei zootehnice si ca aceasta este cauza a numeroase defrisari. Toate acestea sunt mai mult decat suficiente motive pentru a lua in considerare ceea ce se face cu resursele naturale si pentru a deveni constienti. In acest sens, un gest mic implica mari schimbari. Asigurarea continuitatii planetei depinde de fiecare cetatean.
Cu toate acestea, este adevarat ca alimentele de origine animala au un nivel ridicat de proteine, in plus fata de multi nutrienti, minerale si vitamine. Prin urmare, desi dietele vegetariene permit ca aceste produse sa fie inlocuite in mod satisfacator, dieta flexitariana ofera posibilitatea de a manca fara a renunta la ele. Astfel, flexitarismul combina cele mai bune dintre ambele diete: beneficiile unei diete bazate pe fructe, legume si leguminoase si nutrienti din carne si peste.
Lucruri mai putin cunoscute despre Dieta Flexitariana
Bibliografie:
Wright, Margaret E.; Chang, Shih-Chen; Schatzkin, Arthur; Albanes, Demetrius; Kipnis, Victor; Mouw, Traci; Hurwitz, Paul; Hollenbeck, Albert; Leitzmann, Michael F. (15 February 2007). "Prospective study of adiposity and weight change in relation to prostate cancer incidence and mortality";
"Defining Adult Overweight and Obesity". Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021. Archived from the original on 28 September 2021;
"Metabolic syndrome – PubMed Health". Ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 5 February 2011;
Omega-3 fatty acids Archived 9 July 2008 at the Wayback Machine. Umm.edu (5 October 2011);
What I need to know about eating and diabetes (PDF). U.S. Dept. of Health and Human Services, National Institutes of Health, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Diabetes Information Clearinghouse. 2007;