Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Flatulenta excesiva: care sunt cauzele ce o provoaca?

Flatulenta excesiva: care sunt cauzele ce o provoaca?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 noiembrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Flatulenta este procesul prin care organismul elimina gazele rezultate in urma digestiei. Acest proces este absolut normal, atata timp cat se incadreaza in 6 si 20 astfel de episoade pe zi. Anumite alimente, de exemplu carnea si ouale, pot provoca flatus urat mirositor, iar alimentele bogate in fibre pot provoca flatus inodor. Flatulenta poate fi insotita de disconfort abdominal, manifestat prin balonare si dureri.


Cauzele flatulentei


Cea mai comuna cauza a flatulentei este reactia chimica dintre bacteriile aflate in intestinul gros si substantele nedigerate. Exista o serie de alimente care provoaca cel mai adesea flatulenta, categorie in care intra varza, fasolea, mazarea, conopida, broccoli si ceapa. Consumul brusc si mare de fibre poate provoca gaze intestinale, motiv pentru care se recomanda introducerea treptata a acestora in dieta. Fructoza, zaharul regasit in fructe, este si aceasta o cauza a flatulentei. Pe de alta parte, flatulenta poate fi un simptom care atesta o intoleranta la lactoza a organismului. De asemenea, flatulenta poate fi cauzata de aerofagie, ingerarea aerului in timpul mesei, dar si de consumul exagerat de bauturi carbogazoase.


Tratament pentru flatulenta


In cazuri foarte rare flatulenta devine un simptom medical care necesita vizita la medic si tratament. Pentru tratarea flatulentei se recomanda abordarea unui regim alimentar adecvat si a unui stil de viata care sa includa activitate fizica zilnica. Anumite plante ca, de exemplu, ghimbir, menta, musetel, nucsoara, fenicul, coriandru, oregano au efecte benefice asupra sistemului gastrointestinal. Acestea pot fi consumate sub forma de ceai sau in suplimente alimentare. Curele regulate de detoxifiere pot, de asemenea, trata flatulenta. Pe de alta parte, mancati incet si mestecati alimentele corespunzator, indicat cu gura inchisa pentru a nu favoriza patrunderea aerului, si nu fumati dupa masa si nici nu mestecati guma.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina