Mango cofiat: Beneficii pentru organism, reguli de consum

Mango cofiat: Beneficii pentru organism, reguli de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 octombrie 2024 Ultima actualizare: 25 octombrie 2024

Mango, acel fruct exotic plin de savoare si nutrienti, castiga teren si in forma sa deshidratata. Deshidratarea nu numai ca extinde durata de pastrare a acestui fruct altfel perisabil, dar si transforma mango intr-un snack delicios si nutritiv. In ciuda pierderii unor vitamine solubile in apa, precum vitamina C, in procesul de uscare, mango confiat isi pastreaza o mare parte din valoarea sa nutritiva.

Acesta ramane o sursa importanta de vitamina A, acid folic, vitaminele B1, B3, B6, si ofera minerale esentiale precum calciu, fier, mangan, cupru si potasiu. Un alt beneficiu al mango-ului uscat este continutul sau de fibre – aproximativ 2 grame intr-o portie de o treime de cana, alaturi de aproximativ 30 de grame de zahar natural. Este recomandat sa avem in vedere moderatia in consum. Mango confiat, desi delicios si nutritiv, este de asemenea bogat in calorii. O portie de mango uscat poate contine pana la 160 de calorii, facandu-l mai dens energetic comparativ cu fructul proaspat.

Mango confiat, un deliciu exotic cu beneficii surprinzatoare pentru sanatate

Mango confiat, un fruct tropical adesea intalnit in deserturi si gustari, ascunde o serie de beneficii pentru sanatate care merita explorate. Acest fruct, prin continutul sau nutritiv, ofera nu numai un gust placut, dar si o serie de avantaje importante pentru sanatate. In primul rand, mango confiat este un aliat de nadejde pentru o digestie sanatoasa. Bogat in fibre, contribuie la stimularea miscarilor peristaltice, ameliorand simptomele neplacute ale constipatiei si diareei. Mai mult, echilibreaza nivelul bacteriilor benefice din intestin, esentiale pentru un sistem digestiv sanatos.

Pe langa beneficiile pentru sistemul digestiv, mango confiat se dovedeste a fi un prieten de nadejde pentru piele. Datorita continutului sau ridicat de vitamina A, acesta contribuie la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii. Studiile sugereaza ca vitamina A poate incetini procesul de imbatranire, mentinand pielea tanara si stralucitoare.In contextul gestionarii greutatii, mango confiat se poate dovedi util. Chiar daca este mai dens caloric dupa uscare, continutul sau bogat in fibre si carbohidrati ajuta la satisfacerea rapida a senzatiei de foame. Totusi, este important de retinut ca trebuie consumat cu moderatie.

Un alt aspect remarcabil al mango confiat este capacitatea sa de a sustine sanatatea osoasa. Prin aportul de minerale si vitamine, contribuie la cresterea densitatii minerale osoase, reducand astfel riscul de osteoporoza, o preocupare comuna pe masura ce imbatranim. Mango confiat poate avea un rol in stimularea circulatiei sanguine. Prezenta fierului in acest fruct ajuta la ameliorarea simptomelor anemiei si sprijina o circulatie sanguina eficienta, esentiala pentru o sanatate optima.

Mango uscat folosit in dietele de slabire

Fructele uscate, precum mango, sunt adesea considerate alternative sanatoase la dulciuri, in special pentru cei care doresc sa evite zaharul rafinat. Mango in forma sa uscata are un continut ridicat de zahar natural, ceea ce il face considerabil mai caloric decat in starea proaspata.Desi consumul moderat de mango proaspat poate fi inclus intr-o dieta echilibrata, varianta uscata poate fi mai putin benefica pentru cei care isi propun sa slabeasca, datorita densitatii calorice ridicate.

Mango proaspat ofera avantaje semnificative in ceea ce priveste pierderea in greutate, datorita continutului sau scazut de calorii si a proprietatilor sale nutritive. Acest fruct contribuie la reglarea sistemului digestiv, imbunatatirea metabolismului si furnizarea unor nutrienti esentiali.Procesul de uscare a fructelor de mango, desi nu implica adaugarea de zahar, schimba compozitia nutritionala a fructului. Fructele uscate pastreaza dulceata naturala a mango, insa unele produse de pe piata pot include sirop de zahar adaugat pentru a imbunatati textura si gustul.

In ceea ce priveste valoarea calorica, mango uscat are aproximativ 314 kilocalorii la 100 de grame, ceea ce il face o gustare mai putin potrivita pentru cei care doresc sa-si mentina sau sa-si reduca greutatea corporala.In timp ce mango proaspat poate fi o componenta valoroasa a unei diete sanatoase, varianta uscata ar trebui consumata cu mai mare precautie, avand in vedere densitatea sa calorica si potentialul continut adaugat de zahar.

Mango uscat, aliat in medicina

Mango uscat reprezinta o sursa de sanatate, mentinand aceleasi proprietati nutritive ca fructul proaspat. Bogat in fibre dietetice, acesta joaca un rol esential in detoxifierea organismului si sustinerea functionalitatii digestive. Este, de asemenea, un aliat valoros in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, contribuind la mentinerea sanatatii inimii.Beneficiile mango uscat nu se opresc aici. Acesta este un tonic eficient pentru sistemul nervos, ajutand la imbunatatirea calitatii somnului si la stabilizarea functiilor senzoriale, precum vederea si auzul. Datorita unui profil bogat in minerale, mango uscat stimuleaza metabolismul, ajutand la echilibrarea proceselor corporale.

Mango uscat contribuie la intarirea sistemului imunitar. Micro si macronutrientii prezenti in acest fruct deshidratat sunt esentiali pentru normalizarea tensiunii arteriale si imbunatatirea compozitiei sanguine, consolidand astfel sanatatea vaselor de sange. Un alt aspect remarcabil este capacitatea sa de a incetini procesele de imbatranire, facand din mango uscat nu doar un aliment, ci si un companion in calatoria spre o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Mango uscatul este o gustare delicioasa si nutritiva, insa este crucial sa stim cum sa-l alegem si sa-l depozitam corect pentru a beneficia de toate proprietatile sale. Primul pas este alegerea produsului potrivit. Este important sa evitam mango uscatul cu o culoare portocalie intensa si stralucitoare deoarece aceasta poate indica folosirea dioxidului de sulf (E200) in procesul de uscare. Acest conservant prelungeste durata de viata a fructelor si le mentine aspectul atractiv, dar poate fi daunator sanatatii, provocand iritatii ale gatului, tuse, simptome asemanatoare racelii si chiar reactii mai grave la doze mari.Pentru a face o alegere mai sanatoasa, optati pentru mango uscat cu o nuanta de portocaliu mai palida, care arata mai natural. Aceasta este o indicatie ca fructul nu a fost tratat cu substante chimice daunatoare.

In ceea ce priveste depozitarea, este esential sa pastram mango uscatul intr-un loc racoros, intunecat si bine ventilat, departe de surse de mirosuri puternice. Temperatura ideala de depozitare nu trebuie sa depaseasca 22 de grade Celsius. Respectand aceste conditii, ne asiguram ca fructele isi vor pastra calitatea si proprietatile benefice pentru o perioada mai lunga de timp.

Bibliografie:

Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, authors. Lancet. 1991;

Rieder MJ. Prevention of neural tube defects with periconceptional folic acid. Clin Perinatol. 1994;

De Wals P, Tairou F, Van Allen MI, et al. Reduction in neural-tube defects after folic acid fortification in Canada. N Engl J Med. 2007;

Pietrzik K, Bailey L, Shane B. Folic acid and l-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet. 2010;

Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. Am J Clin Nutr. 2010;

Miller AL. The methylation, neurotransmitter, and antioxidant connections between folate and depression. Altern Med Rev. 2008;

Ulrich CM, Kampman E, Bigler J, et al. Lack of association between the C677T MTHFR polymorphism and colorectal hyperplastic polyps. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000;

Articole similare
Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile

Catalizatorii metabolici sunt practic acele suplimente alimentare sau substante inrudite care contribuie la arderea excesul de grasimI din organism. Unele dintre aceste SUPLIMENTE le gasim in forma genuina in natura. Acestea includ cafeina si yohimbina. Utilizarea suplimentelor suplimentare poate interfera cu metabolismul sau sanatatea generala. Atunci cand sunt combinate cu un stil de viata activ si o dieta inteligenta, catalizatorii metabolici pot fi eficienti. Exista diferite tipuri de catalizatori metabolici.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament

Specialistii sustin ca anorexia poate afecta orice persoana. Este adevarat ca cele mai predispuse sunt femeile adulte, insa se intalnesc si cazuri de anorexie la copii si preadolescenti. Anorexia daca nu e depistata la timp duce la malnutritie.

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Ritmul Circadian: Ce este, cum impacteaza metabolismul Ritmul Circadian: Ce este, cum impacteaza metabolismul

Somnul este pentru creier o etapa care se defineste ca o stare a constiintei, inhibarea activitatii senzoriale si lipsa de activitate a aproape tuturor muschilor voluntari. Somnul limiteaza, in acelasi timp, si interactiunea persoanei cu mediul si lasa mintea si corpul sa se refaca si sa se relaxeze.

7 februarie 2023
Edited 7 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.