Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Degenerescenta maculara: cauze, simptome si tratament

Degenerescenta maculara: cauze, simptome si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 aprilie 2023 Ultima actualizare: 20 aprilie 2023

Degenerescenta maculara este o afectiune oftalmologica care afecteaza macula, partea centrala a retinei. Aceasta patologie este mai frecventa la persoanele in varsta si poate duce la pierderea vederii centrale, in timp ce vederea periferica ramane intacta. Macula este zona centrala a retinei si cu ea obtineti imagini clare si pefecte. Este punctul pe care il folosim pentru a ne uita la lucrurile pe care vrem sa le vedem pentru a le aprecia in toate detaliile lor si concentreaza tot ceea ce vedem, deci este zona retinei care este folosita, de exemplu, pentru citire. Degenerescenta maculara este o boala degenerativa a retinei care afecteaza aceasta zona particulara si consecinta acesteia este pierderea vederii centrale.

Aceasta afecteaza in principal persoanele in varsta si, prin urmare, se numeste degenerescenta maculara asociata varstei. Exista insa si alte cauze care nu au legatura cu varsta, cum ar fi miopia ridicata (degenerescenta maculara miopica), infectiile sau inflamatiile retiniene care se afla in macula sau exista unele tipuri care pot fi mostenite. Aspectul sau este lent, nu dureros si progresiv. De obicei, pacientul care sufera incepe sa observe ca liniile drepte, incep sa fie percepute ca ondulate. 

Afectiunea ajunge sa afecteze majoritatea activitatilor zilnice ale unei persoane, cum ar fi cititul, scrisul, privitul la televizor, mersul la cinema, condusul, vederea caracteristicilor unei persoane etc. Degenerescenta maculara nu afecteaza vederea periferica, ceea ce este important pentru pacient sa stie, deoarece o persoana afectata de degenerescenta maculara nu este niciodata complet oarba.

Tipuri de degenerescenta maculara

Uscata sau atrofica
Este cea mai comuna forma de degenerescenta maculara avansata si se caracterizeaza printr-o progresie lenta, dar constanta, de-a lungul anilor, care duce la pierderea vederii centrale. Este important sa se evalueze tipul de atrofie si utilizarile asociate cu aceasta pentru a identifica riscul de progresie a bolii. Acest tip este cauzat de imbatranirea si subtierea tesuturilor maculei.

Daca pacientul are degenerescenta maculara de tip uscat, pierderea vederii va fi treptata, deci este important sa se efectueze verificari zilnice, precum si testul Amsler. Daca nu este disponibil niciun tratament, pacientul poate beneficia de o dieta bazata pe vitamine si suplimente alimentare. Cel mai frecvent simptom este vederea incetosata. Pe masura ce celulele maculei se deterioreaza, detaliile se pierd in acuitatea vizuala, dar, de obicei, se imbunatatesc atunci cand lumina este mai stralucitoare. Daca pierderea celulelor sensibile la lumina este mai severa, poate aparea o mica pata in crestere in centrul campului vizual.

Umeda
Este cea mai severa forma de degenerescenta maculara si se caracterizeaza prin aparitia brusca a modificarilor de vedere datorate sangerarii si acumularii de lichid in macula. Acest proces duce la cicatrici si, uneori, pierderea severa a vederii centrale. Apar noi formatiuni ale vaselor de sange care cresc sub macula. Aceste vase formeaza ceea ce este cunoscut sub numele de membrana neovasculara. Cel mai frecvent simptom este perceperea liniilor drepte ca fiind ondulate.

Factori de risc

Cauza exacta a degenerescentei maculare nu este cunoscuta, dar se crede ca varsta, fumatul, expunerea la lumina solara, antecedente familiale si o dieta saraca in nutrienti pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni. Principalul risc este varsta, deoarece de la varsta de 50 de ani probabilitatea de a dezvolta afectiunea creste progresiv. Alti factori sunt:

Obezitatea: Persoanele obeze, potrivit unor cercetari, au un risc mai mare de a trece de la stadiul initial si median la stadiul avansat al degenerarii maculare mai repede.
Fumatul: Creste riscul prin intreruperea circulatiei coroidale. In plus, de obicei, persoanele fumatoare raspund mai greu la tratament.
Sexul: Femeile sunt mai predispuse la degenerescenta maculara decat barbatii.
Rasa: Persoanele albe sunt mai predispuse in a avea degenerescenta maculara decat afro-americanii.
Istoricul familial: Membrii unei familii cu rudenie directa cu degenerescenta maculara au un risc mai mare de a mosteni aceasta patologie oculara.
Hipertensiune arteriala: Exista o posibila relatie intre hipertensiune arteriala si degenerescenta maculara.
Culoarea deschisa a ochilor.

Cea mai frecventa cauza a modificarii maculare este degenerescenta maculara legata de varsta, desi o putem observa si la pacientii care au orice alta problema care afecteaza macula ambilor ochi, cum ar fi retinopatia diabetica sau bolile ereditare care afecteaza macula, cum ar fi boala Stargardt.

Simptome ale degenerescentei maculare
Formele initiale nu produc simptome, deci este important sa verificati periodic sanatatea oculara, in special dupa varsta de 50 ani, mai ales daca exista un istoric familial de degenerescenta maculara.

Cele mai frecvente simptome sunt:

Vedere centrala neclara, cu dificultati de citire, de vizionare la televizor, de efectuat plata cu numerar.
Senzatia de a vedea liniile drepte strambe/ondulate (rame de usi si ferestre, televizor, lampi stradale).
Dificultatea de a aprecia adancimile sau inaltimile, dobandirea de obiecte forme si dimensiuni anormale, astfel incat veti avea dificultati in a merge in jos pe scari si in plasarea obiectelor. Pete intunecate in campul central de vizualizare.

Tratament pentru degenerescenta maculara

Nu exista un tratament complet pentru degenerescenta maculara, dar unele terapii pot incetini progresia bolii si pot imbunatati simptomele. Printre acestea se numara:

injectiile cu medicamente care pot opri dezvoltarea vaselor de sange anormale si pot reduce inflamatia;
terapia cu laser, care poate distruge tesutul anormal si poate preveni deteriorarea suplimentara;
suplimentele nutritive, cum ar fi vitamina C, vitamina E, zincul si luteina, care pot ajuta la incetinirea progresiei bolii.

Tratament degenerescenta maculara uscata

In prezent, nu exista un tratament eficient pentru acest tip de degenerescenta maculara, desi se efectueaza studii clinice cu diferite medicamente pentru a incetini progresia acesteia cu rezultate promitatoare. Se recomanda sa se ia anumite complexe de vitamine care, potrivit unor studii, par sa incetineasca progresia.

Tratament degenerescenta maculara umeda

Pentru acest tip, exista un tratament specific. De fapt, administrarea corecta a medicamentelor antiangiogenice injectate in interiorul ochiului permite evitarea orbirii in mai mult de 95% din cazuri si recuperarea vederii intr-unul din trei cazuri. Daca boala este intr-un stadiu evoluat, prezentand o cicatrice pe macula sau atrofie, nu va exista nicio posibilitate de imbunatatire. In orice caz, nu va provoca orbire totala. Acest lucru face ca diagnosticul si tratamentul precoce sa fie foarte importante.

Este important sa va consultati medicul oftalmolog daca aveti simptomele de mai sus, mai ales daca acestea afecteaza vederea centrala. Un diagnostic timpuriu si un tratament adecvat pot ajuta la imbunatatirea sanatatii oculare si la prevenirea pierderii vederii.

Ce este cataracta? Similitudini cu degenerescenta maculara

Imbatranirea este cea mai frecventa cauza care duce la aceasta boala a sistemului ocular. Acest lucru se datoreaza modificarilor normale ale ochilor care incep sa apara dupa varsta de 40 de ani. Atunci proteinele normale din cristalin incep sa se descompuna. Aceasta este ceea ce face ca albul ochilor sa devina tulbure. Oamenii de peste 60 de ani incep de obicei sa aiba o oarecare tulburare a elementelor care alcatuiesc globul ocular. Cu toate acestea, problemele de vedere pot sa nu apara decat ani mai tarziu.

Daca persoana bolnava a avut in tinerete o  leziune oculara, o interventie chirurgicala la ochi sau tratamente cu radiatii pe partea superioara a corpului, sau daca ati petrecut mult timp la soare, in special fara ochelari de soare care sa va protejeaza ochii de razele ultraviolete (UV) daunatoare sau ati folosit ochelari de Soare fara certificat de conformitate, sunt sanse ca dupa o anumita varsta sa apara cataracta.

Totodata, cataracta este asociata direct cu abuzul de anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii, care pot provoca formarea precoce a cataractei. Cele mai multe cazuri cu aceasta boala sunt legate de varsta pacientilor. Alte cataracte se pot dezvolta mai repede, cum ar fi cele la persoanele mai tinere sau cele la persoanele cu diabet. Medicii nu pot prezice cat de repede se va dezvolta cataracta unei persoane.

Lucruri mai putin cunoscute despre cataracta

Bibliografie:

Kokavec J, Min SH, Tan MH, Gilhotra JS, Newland HS, Durkin SR, et al. (September 2016). "Biochemical analysis of the living human vitreous". Clinical & Experimental Ophthalmology;
Donati S, Caprani SM, Airaghi G, Vinciguerra R, Bartalena L, Testa F, et al. (2014). "Vitreous substitutes: the present and the future". BioMed Research International. 2014;
Shui YB, Holekamp NM, Kramer BC, Crowley JR, Wilkins MA, Chu F, et al. (April 2009). "The gel state of the vitreous and ascorbate-dependent oxygen consumption: relationship to the etiology of nuclear cataracts". Archives of Ophthalmology; 
Jalil A, Steeples L, Subramani S, Bindra MS, Dhawahir-Scala F, Patton N (April 2014). "Microincision cataract surgery combined with vitrectomy: a case series;
Bollinger KE, Langston RH (March 2008). "What can patients expect from cataract surgery?". Cleveland Clinic Journal of Medicine;
Spencer RW, Andelman SY (July 1965). "Steroid cataracts. Posterior subcapsular cataract formation in rheumatoid arthritis patients on long term steroid therapy". Archives of Ophthalmology;

Articole similare
Cum se poate mentine sanatatea ochilor prin diete si suplimente alimentare Cum se poate mentine sanatatea ochilor prin diete si suplimente alimentare

Vederea este unul dintre cele mai importante simturi, iar datorita ochilor, putem vedea obiecte, ne putem orienta si putem distinge lumina de intuneric. Fiecare obiect este perceput diferit, in functie de luminozitate si culoare. Pe de alta parte, pupila reactioneaza diferit in functie de faptul daca exista mai multa luminozitate sau mai multa distanta.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Sanatatea mentala: Cum sa ai grija de ea prin alimentatie, exercitii fizice si suplimente Sanatatea mentala: Cum sa ai grija de ea prin alimentatie, exercitii fizice si suplimente

Cercetarile arata ca multe tulburari comune de sanatate mentala sunt asociate cu deficiente nutritionale. De exemplu, vitaminele, mineralele si acizii grasi omega-3 sunt adesea deficitari in populatia generala si sunt semnificativ deficitari la pacientii cu tulburari mintale.

22 august 2024
Edited 22 august 2024
citește articolul
Util: Ce medicamente si suplimente sa luam cu noi in vacanta? Util: Ce medicamente si suplimente sa luam cu noi in vacanta?

Pentru a preveni o raceala, o durere de cap sau dureri menstruale, nu uita de medicamente antiinflamatorii si analgezice. In cazul loviturilor, este de asemenea recomandat sa ai un gel sau o crema pentru diminuarea durerii musculare. De asemenea, un termometru, iti va fi de folos pentru a controla eventualele stari febrile.

18 aprilie 2023
Edited 18 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate