Remedii pentru constipatie la copii
Constipatia este o problema foarte des intalnita in randul copiilor si poate fi definita fie prin scaune rare, fie prin scaune tari, eliminate cu durere. Un copil sufera de constipatie daca are mai putin de trei scaune in decursul unei saptamani. Conform statisticilor, aproximativ 10% dintre copii, cu precadere baietei, se confrunta cu constipatie ocazionala, iar cei cu varsta intre 2-4 ani sunt cei mai expusi constipatiei cronice. Cercetarile evidentiaza ca un procent de 25% dintre acestia prezinta riscul de a se confrunta cu acest simptom si in viata de adult.
Cauzele constipatiei la copii
Dieta este principala cauza care conduce la aparitia constipatiei in randul copiilor, si aici se diferentiaza cativa factori de risc major. Trecerea de la hrana lichida la hrana solida poate bulversa tranzitul intestinal al micutilor si poate favoriza aparitia constipatiei ocazionale. De asemenea, dieta saraca in fibre si lichide este un aspect important care conduce la instalarea neplacutului simptom. Copiii care schimba frecvent formula de lapte sau consuma peste 500 ml de lapte de vaca zilnic sunt mult mai expusi tulburarilor de tranzit intestinal, in aceasta categorie intrand si micutii care mananca dulciuri in exces. Dincolo de dieta, stilul de viata al celor mici are o contributie esentiala in mentinerea unei bune digestii. Cei care nu fac miscare suficienta isi incetinesc tranzitul intestinal, o alta cauza a constipatiei fiind si faptul ca amana mersul la toaleta, cu atat mai mult cu cat se afla in perioada de tranzit de la pampers la olita. Conform datelor, 1 din 5 copii prezinta acest comportament in perioada specificata. De asemenea, schimbarile aparute in rutina zilnica, de exemplu mersul in vacanta, pot provoca tulburari de tranzit intestinal in randul micutilor. Studiile au demonstrat ca exista si o componenta genetica, astfel, daca unul sau ambii parinti, au suferit la un moment dat de constipatie, cel mic se va confrunta, de asemenea, cu acest simptom. Tineti cont ca anumite medicamente ca, de exemplu codeina, suplimentele cu fier, antihistaminicele sau anticonvulsivele, pot cauza constipatie in randul copiilor.
Ceaiuri pentru constipatie la copii
In primul rand, pentru tratarea si prevenirea constipatiei, parintii trebuie sa fie foarte atenti la activitatea si obiceiurile micutului. Sa-l stimuleze sa mearga la toaleta de cate ori simte nevoia si sa-l invete sa adopte pozitia corecta, cu spatele drept, atunci cand sta pe olita. Totodata, copilul trebuie incurajat sa faca miscare si sa se joace pentru a stimula tranzitul intestinal. Pe de alta parte, se recomanda administrarea laxativelor naturale, de exemplu consumul prunelor uscate, al caiselor sau al perelor, ca atare sau sub forma de suc, sau consumul uleiului de in si al ceaiurilor pentru constipatie. Acestea din urma trebuie sa aiba la baza doar ingrediente naturale, cele mai eficiente fiind cele pe baza de crusin, volbura, flori de calin, de soc, de fenicul, de frasin sau de patlagina.
Alimente contra constipatiei la copii
Parintii sunt sfatuiti sa introduca in meniul celor mici cat mai multe alimente bogate in fibre si, pentru a nu parea o condamnare, este recomandat ca acestia sa le consume alaturi de micuti. Astfel, micul dejun trebuie sa contina o portie de cereale integrale cu lapte sau iaurt si, pe parcursul zilei, trebuie incurajati sa consume fructe cu tot cu coaja si legume proaspete. Regula de baza este sa se adauge 0,5 grame de fibre la fiecare kilogram al copilului. De exemplu, un copil de 3 ani are nevoie de 8 grame de fibre, iar un copil de 7 ani trebuie sa consume 12 grame de fibre. Statisticile anunta ca doar 2 din 10 copii se mai confrunta cu constipatie in urma adoptarii unei diete bazata pe fibre. De asemenea, se recomanda consumul cat mai mare de lichide, apa si ceaiuri, dar si de popcorn facut in casa, acesta fiind extrem de bogat in fibre si antioxidanti.