Salak (fructul sarpelui): Un fruct exotic cu multiple beneficii pentru organism
Salak este abundent in Asia de Sud-Est, iar poreclele sale se datoreaza aspectului fructului. La exterior, fructul are un aspect solzos, de culoare rosiatica-maronie, aspru, insa in interior este destul de special, avand o aroma similara cu ananasul, dulce si oarecum amara in acelasi timp, dar mai crocanta. Fructul are spini prezenti la baza frunzelor, dar si trunchiul arborelui are placi solzoase. In ciuda aspectului sau solzos, asemanator cu pielea sarpelui, salak este un fruct recunoscut pentru proprietatile sale farmacologice datorita capacitatilor sale antioxidante. In plus, este foarte hranitor. Aroma sa deosebita il face preferat in cultura gastronomica asiatica.
Ce compusi benefici contine fructul salak?
In plus fata de aspectul sau special si aroma inovatoare, salak are multe proprietati benefice pentru organism, deoarece contine calciu, taninuri, flavonoide, vitamina C, vitamina D si fosfor, printre altele. Iata ce compusi benefici se regasesc in compozitia saꓽ
Beta-caroten - Previne bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale, deoarece este un antioxidant, pe langa beneficiile pe care le are asupra vederii.
Tanin - Ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism si intareste sistemul imunitar.
Calciu - Este folosit pentru a intari oasele si pentru a ajuta la mentinerea dintilor sanatosi, precum si a parului si unghiilor.
Fosfor – Este necesar pentru formarea tesutului osos, precum si pentru mentinerea echilibrului energetic, care impiedica dezvoltarea diabetului, obezitatii si gutei.
Potasiu - Salak este adesea mentionat ca ”fructul memoriei”. Continutul ridicat de potasiu, care este, de asemenea, important pentru sanatatea cardiovasculara si echilibrul apei, ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentratiei.
Fier - Ajuta la prevenirea anemiei cu deficit de fier prin mentinerea nivelului de hemoglobina.
Vitaminele C, B1, B2 – Intaresc imunitatea si imbunatesc functia tractului gastro-intestinal, printre altele.
Nutrientii si fitochimicalele continute in salak pot imbunatati unele probleme de sanatate. In timp ce aroma sa este similara cu cea a ananasului, textura si umiditatea sa speciala va vor face sa experimentati o noua lume a senzatiilor daca aveti ocazia sa incercati acest fruct.
Proprietati ale fructului sarpelui
Proprietatile sale benefice sunt destul de numeroase, fiind impregnate atat in fructele care se consuma proaspete, cat si in decoctul frunzelor sale, datorita continutului de calciu, taninuri, flavonoide, vitamina C, calciu si fosfor, printre altele. Printre beneficiile sale se numara:
Pentru sistemul digestiv
Ca o infuzie de frunze, precum si pulpa de fructe poate ajuta la imbunatatirea aciditatii stomacului, digestiei si ajuta la procesele diareice datorita continutului sau de saponine, taninuri, flavonoide si calciu. In plus, poate fi un tratament natural pentru tratarea hemoroizilor durerosi. Consumul sau este inclus in dietele pentru a pierde in greutate, deoarece ajuta la evitarea senzatiei de foame si, in acelasi timp, curata organismul de toxine.
Beneficii pentru piele
Continutul sau de vitamina C si antioxidantii fac din salak un remediu natural pentru a imbunatati pielea, pentru a o intineri si pentru a o mentine sanatoasa. Continutul sau de potasiu si pectina mentine creierul sanatos. Primul ajuta la transportul oxigenului catre creier, in timp ce al doilea protejeaza creierul de excesul de colesterol rau. Acest lucru face din salak "fructul memoriei". Totul in planta de salak este utilizabil, chiar si frunzele sale, care pot fi un tratament natural pentru tratarea hemoroizilor durerosi.
Imbunatateste vederea pe timp de noapte
Cu siguranta stiti proprietatile faimosului beta-caroten continut in morcovi, deoarece inca din copilarie, parintii ne indemnau sa ii consumam pentru a avea o vedere optima. In acest sens, salak este o sursa excelenta de beta-caroten, care mentine ochii sanatosi. Consumul de antioxidanti din alimente poate combate activitatea radicalilor liberi din organism. Mai multe teste de laborator au descoperit o capacitate antioxidanta buna in pulpa de salak, datorita prezentei vitaminei C. De asemenea, un alt studiu a caracterizat continutul de polifenoli din salak si puterea sa antioxidanta la animalele care aveau valori ridicate ale colesterolului. Cand soarecilor le-a fost administrata pulpa de salak, s-a observat o reducere semnificativa a lipidelor plasmatice.
Poate ajuta la controlul diabetului de tip 2
Un grup de experti a constatat ca nivelul de glucoza scade cu cantitati mici de salak. In plus, acest fruct reusit sa regenereze celulele pancreatice deteriorate la sobolanii experimentali. Stiinta a constatat, de asemenea, ca acest fruct are un efect inhibitor asupra anumitor enzime digestive. Acest lucru ajuta la scaderea absorbtiei de glucoza la pacientii cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane pentru a confirma efectul.
Poate stabiliza nivelurile ridicate de acid uric
O revizuire se refera la prezenta a 2 compusi din salak, care sunt legati de ameliorarea gutei. Cu toate acestea, unul dintre aceste substante a dovedit o activitate mai buna pentru a preveni formarea cristalelor de acid uric. Desi sunt necesare mai multe studii pe oameni, prezenta unor antioxidanti in fructele de salak poate avea un efect anticancerigen si, de asemenea, se considera ca acesti antioxidanti pot preveni bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale si simptomele menopauzei. Acest fruct va ajuta sa va controlati greutatea, deoarece are o cantitate buna de nutrienti. In plus, prezenta carbohidratilor si a continutului de calciu din fruct ajuta in timpul dietei.
Cum ajuta fructul salak imbunatatirea memoriei
In fiecare zi aduni o multime de informatii noi, care ajung sa fie stocate in memoria ta. Numarul foarte mare de date receptate poate fi coplesitor, mai ales ca unele dintre ele nici nu sunt relevante pentru tine: le retii fara sa vrei. In aceste conditii, intr-o lume a informatiilor haotice, pare din ce in ce mai dificil sa reusesti sa te concentrezi (la birou sau la orice alte activitati de zi cu zi) si sa iti amintesti lucrurile cu adevarat utile sau importante.
In acest context, trebuie sa stii ca natura a pus la dispozitia noastra o multime de tool-uri si plante care sa ne jute sa avem un memorie aproape infailibila. Ginkgo Biloba este o astfel de planta care s-a dovedit stiintific ca are efecte benefice cand vine vorba de procesele cerebrale si de functiile ce tin de o anumita zona a memoriei. In cazul memoriei si a altor procese cognitive, pe termen lung si acizii grasi omega 3 au un rol hotarator. Pentru a putea avea o memorie imbunatatita, trebuie stiute cateva aspecte.
Asa cum am spus anterior, mai multe cercetari au aratat ca acizii grasi Omega 3 sunt deosebit de benefici pentru sanatatea creierului. Diferite specii de peste de apa dulce si apa sarata contin, pe langa proteine, si o sursa bogata de Omega 3, in special pestele gras de apa rece, cum ar fi somonul, tonul, halibutul, pastravul, macroul, sardinele si heringul. Legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti, substante care protejeaza celulele creierului de daunele provocate de radicalii liberi. In special, legumele si fructele colorate sunt mai bogate in antioxidanti. La fel de bune sunt si nucile datorita cantitatii de seleniu, semintele de in, samburii de piersica sau alunele de copac. Totodata, ceaiul verde este un puternic antioxidant si datorita polifenolilor protejeaza impotriva radicalilor liberi care afecteaza celulele organismului. Printre multe alte beneficii, consumul regulat de ceai verde poate spori memoria si poate incetini imbatranirea creierului.
Contraindicatii consum pentru salak. La ce trebuie sa fim atenti
Fructele imature nu trebuie consumate de persoanele cu hiperaciditate, gastrita si predispozitie la ulcer peptic. Sucul sau are capacitatea de a coroda mucoasa stomacului, precum o poate face sucul de ananas. Organismul poate reactiona negativ la alimente necunoscute. Acest lucru este valabil pentru orice aliment exotic. Prin urmare, nu ar trebui sa fie consumate in cantitati mari dintr-o data. Nu este recomandat sa hraniti copiii mici cu fructe exotice.
Salak nu este compatibil cu laptele proaspat. Acest lucru este valabil mai ales pentru smochine. Taninurile se leaga de fibre si formeaza o masa groasa. Acest lucru poate duce la constipatie si obstructie intestinala. Daca fructul nu este spalat inainte de consum, exista riscul ca bacteriile daunatoare si substantele chimice cu care se trateaza fructele inainte ca acestea sa se trimita spre vanzare, sa patrunda in organism. Acest lucru poate provoca intoxicatii severe.
De ce avem nevoie de magneziu in organism si cat magneziu gasim in fructul sarpelui?
Dupa cum am spus, magneziul este vital pentru sinteza proteinelor, controlul glicemiei si prevenirea aritmiilor cardiace. De acest mineral depind in mare masura sanatatea fizica si psihica deopotriva. Concret, exista o legatura directa intre echilibrul psihic al unei persoane si cantitatea de Magneziu prezenta in organism.
Metabolizarea glucozei si a carbohidratilor - Magneziul ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange si are un rol insemnat in prevenirea diabetului zaharat. Concret, acest mineral ajuta la eliberarea de insulina in organism pentru a contracara cantitatea de zaharuri din sange. De altfel, diabetul de tip 2 a fost asociat cu deficitul de magneziu, iar riscul de a dezvolta aceasta boala cronica este mai scazut in randul persoanelor care au in corp cantitatea corecta de Magneziu. In plus, magneziul are si o contributie majora in procesul de transformare a zaharului in energie.
Reglarea tranzitului intestinal si a digestiei - asupra muschilor din interiorul aparatului digestiv, astfel incat are o actiune directa asupra digestiei. Practic el ajuta la reglarea tranzitului intestinal si este esential in combaterea constipatiei.
Cresterea densitatii osoase - Magneziul este implicat direct in formarea oaselor si influenteaza activitatea osteblastelor si osteoclastelor, celule responsabile de formarea de tesut osos. Altfel spus, forta danturii, a maxilarului, rezistenta molarilor, premolarilor, a femurului, este strans corelata cu cantitatea de Magneziu fixata in oase. Totodata, persoanele care nu au carente de magneziu au sanse mai mici de a suferi de osteoporoza. Mai mult decat atat, magneziul contribuie la sanatatea sistemului osos si prin rolul pe care il are in procesul de absorbtie a calciului.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70; "Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum"; Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;