Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Simptome sarcina: semnele ca esti insarcinata si cum sa o gestionezi corect

Simptome sarcina: semnele ca esti insarcinata si cum sa o gestionezi corect

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 decembrie 2024 Ultima actualizare: 31 decembrie 2024

Atunci cand vorbim de semnele unei sarcini, cel mai comun semn este intarzierea ciclului menstrual, dar acest lucru nu se intampla in toate cazurile. Plus ca sunt boli care pot deregla ciclul menstrual si fara sa existe o sarcina sau exista cazuri documentate de femei care aveau in paralel si ciclu menstrual activ dar si o sarcina in dezvoltare. Un alt semn care poate indica aparitia unei sarcini este senzatia de greata, oboseala si stari de tip ameteli si lipotomii. Unele femei, pe langa starile de greturi si varsaturi manifesta si sensibilitate in zona sanilor. Care sunt toate simptomele care pot anunta o sarcina si cum putem gestiona corect perioada in care suntem insarcinata, afla din acest material.

Simptome sarcina. Care sunt primele simptome de sarcina?

Atunci cand vorbim de perioada fertila la femei si de ovulatie ne gandim totodata si la posibilitatea ca o femeie sa ramana insarcinata. Care sunt acele simptome care apar in timpul sarcinii, ce inseamna acel cumul de elemente pe care specialistii le definesc ca simptome sarcina si care sunt primele simptome de sarcina si in cate saptamani de la fecundare apar descopera in acest material.

Chiar daca nu apare la inceput si nu la toate femeile, un alt simptom din categoria simptome sarcina este si Linea nigra, care inseamna literalmente „linie neagra” in latina. Aceasta este o linie verticala intunecata care apare pe abdomenul multor femei in timpul sarcinii. Este o linie temporara care apare de obicei la mijlocul sarcinii, intre saptamana 13 si 27 de sarcina, si care se poate extinde de la pubis la buric. Este rezultatul modificarilor hormonale care apar in timpul sarcinii. In acest timp, organismul produce un hormon numit melatonina, care este responsabil pentru colorarea pielii. Nivelurile crescute de melatonina pot duce la aparitia liniei nigra. Linea nigra nu este un simptom de ingrijorare si este considerata o reactie normala a organismului la sarcina. De obicei, dispare treptat dupa nastere, dar in unele cazuri poate dura mai mult pana la decolorare completa.

Linea nigra este doar una dintre numeroasele schimbari ale pielii care se pot intampla in timpul sarcinii. Aproape toate femeile insarcinate dezvolta un anumit tip de hiperpigmentare a pielii, in anumite zone. De exemplu, multe femei insarcinate observa ca areolele lor se intuneca sau experimenteaza pete intunecate ale pielii care apar pe fata, cunoscute sub numele de melasma. Aceste melanocite sunt stimulate de hormoni precum estrogenul si progesteronul, care cresc in timpul sarcinii.

Principalul factor implicat in aparitia liniei este hormonul melatonina. In timpul sarcinii, nivelurile de hormoni, inclusiv estrogenul si progesteronul, cresc semnificativ in corpul unei femei. Acesti hormoni afecteaza productia de melanina, pigmentul responsabil de culoarea pielii, parului si ochilor. Cresterea productiei de melanina poate duce la aparitia unor zone mai intunecate pe piele, inclusiv a liniei negre. Melatonina, un alt hormon implicat in ciclul somn-vigil, poate juca si un rol in aparitia liniei nigra. Cresterea nivelurilor de melatonina poate contribui la hiperpigmentarea pielii, inclusiv la formarea liniei nigra.

Este important sa mentionam ca aparitia liniei negre este un fenomen comun si normal in timpul sarcinii si nu indica o problema de sanatate. Este doar o manifestare a schimbarilor hormonale specifice acestei perioade. Linia neagra de obicei se estompeaza si dispare treptat dupa nastere, pe masura ce nivelurile hormonale se stabilizeaza. Nu toate femeile dezvolta linia nigra in timpul sarcinii. Aparitia sa poate fi influentata de mai multi factori, inclusiv de predispozitia genetica si de nivelul hormonal. Unele femei pot dezvolta o linie foarte pronuntata si intunecata, in timp ce altele pot avea o linie mai putin vizibila sau chiar deloc. In timp ce unele schimbari fizice care se intampla in sarcina, cum ar fi marirea sanilor au un scop biologic, expertii afirma ca nu exista niciun motiv clar pentru care corpul ar trebui sa dezvolte linea nigra.

 

Cand apar primele simptome de sarcina. Cum poti afla daca esti insarcinata

Cand apar primele simptome de sarcina si cum poti afla daca esti insarcinata sunt intrebari legimite pentru toate femeile aflate in perioada fertila si care isi doresc sa ramana insarcinate.

Asa cum am precizat la inceput, poti incepe sa te gandesti la primul moment al primelor simptome legate de sarcina atunci cand ciclul menstrual este intarziat si in fiecare dimineata te trezesti cu senzatia de greturi si varsaturi. Apoi un alt simptom mult mai vizibil este aparitia acelei ,,linii negre,,. Ce poti sa faci daca a aparut acestv semn?

  • Evita expunerea prelungita la soare: Expunerea la soare poate accentua linia nigra. Protejeaza-ti pielea de soare folosind o crema de protectie solara cu un factor de protectie ridicat si evita expunerea directa in timpul orelor de varf ale zilei.
  • Alimentatie sanatoasa: O alimentatie echilibrata si bogata in nutrienti poate contribui la sanatatea pielii. Consuma alimente bogate in vitamine si antioxidanti, precum fructe si legume proaspete, pentru a mentine o piele sanatoasa.
  • Hidratare corecta: Asigura-te ca bei suficienta apa pe parcursul zilei pentru a mentine pielea hidratata si sanatoasa.
  • Exfoliere si hidratare: Poti exfolia usor pielea pentru a indeparta celulele moarte si a mentine un aspect mai uniform al pielii. Apoi, aplica o lotiune hidratanta pentru a mentine pielea supla si hidratata. Daca doresti sa reduci temporar aspectul liniei nigra, poti incerca sa acoperi zona cu un fond de ten potrivit pentru tenul tau. Asigura-te ca alegi un produs sigur de utilizat in timpul sarcinii si aplica-l cu grija pentru a obtine un aspect uniform.

Daca te intrebi cand va disparea linea nigra, va trebui sa ai rabdare. Cel mai probabil vei sesiza unele schimbari ale pielii la scurt timp dupa nastere. Pe masura ce nivelurile hormonale incep sa scada si sa se stabilizeze, linea nigra ar trebui sa inceapa sa se estompeze in saptamanile si lunile imediat urmatoare ede la nastere. La unele femei poate dura pana un an pentru a se estompa, in timp ce pentru alte femei linia nu va disparea complet. Nu exista cu adevarat remedii la domiciliu pe care le poti utiliza pentru a scapa de linea nigra in timpul sau dupa sarcina. Daca continua sa ramana dupa nastere, ia in considerare un consult dermatologic. Un alt sfat pretios este folosirea SPF-ului atunci cand te expui la soare. Razele UV pot agrava petele hiperpigmentare. Cum poti afla daca esti insarcinata? Cel mai usor mod prin care poti sa faci asta fara sa apelezi la un medic specialist si la o ecografie abdominala cu ultra sunete este sa achizitionezi un test de sarcina. Exista mai multe tipuri de teste de sarcina disponibile, dar cel mai comun este testul de sarcina cu urina, care detecteaza prezenta hormonului hCG (gonadotropina corionica umana) in urina. 

 

Simptome de sarcina, semne sarcina. Ce trebuie sa stim despre sarcina

Atunci cand vorbim de simptome de sarcina sau semne sarcina precum Linea Nigra, trebuie sa stim despre sarcina cateva aspecte: in ce perioada se afla, daca este o sarcina dezvoltata normal sau este extrauterina si daca persoana care este insarcinata isi doreste sa pastreze copilul sau nu.

Odata ce s-a confirmat sarcina fie printr-un test de sarcina, o ecografie cu ultrasunet sau datorita unui cumuli de simptome printre care si aparitia linia nigra e timpul sa actionezi in consecinta si sa te adresezi doar unui medic pediatru sau unui medic ginecolog pentru urmatoarele saptamani. E important si vital sa nu folosesti surse de documentare care nu sunt avizate din punct de vedere medical si mai ales sa nu crezi in diferite mituri. De exemplu, cel mai  cunoscut mit despre linia nigra este ca aceasta dezvaluie sexul bebelusului, informatie total eronata si neconfirmata de specialisti. Aparitia sau absenta liniei nigra nu este legata de sexul bebelusului sau de orice alt aspect specific al dezvoltarii sale. Este pur si simplu o reactie normala a corpului la schimbarile hormonale din timpul sarcinii. Determinarea sexului bebelusului in mod precis poate fi facuta prin teste medicale specifice, cum ar fi ecografia. Daca doresti sa afli sexul bebelusului, este recomandat sa respecti fiecare consult medical. In plus, controalele regulate in primul rand au rolul de a verifica sanatatea fatului si a mamei.

Absenta sa in timpul sarcinii nu este o problema si nu trebuie sa iti ridice ingrijorari. Aparitia sau absenta liniei nigra poate varia de la femeie la femeie si nu exista un standard absolut in acest sens. Fiecare sarcina este diferita, iar prezenta sau absenta liniei nigra poate varia. Acea dunga este rezultatul schimbarilor hormonale care au loc in timpul sarcinii, in special cresterea productiei de melanina. Daca nivelurile de hormoni nu conduc la hiperpigmentarea pielii in acea zona specifica, linia poate sa nu apara sau poate fi mai putin vizibila. Linea nigra este o parte normala a sarcinii si, de obicei, se estompeaza natural in timp. Daca ai orice ingrijorare sau daca observi modificari neobisnuite ale liniei nigra sau ale pielii, este intotdeauna recomandat sa consulti medicul ginecolog pentru o evaluare adecvata.

 

Care sunt simptomele unei sarcini extrauterine. E posibil sa fii insarcinata si sa ai ciclu?

Din pacate, nu toate sarcinile se dezvolta normal. Una dintre cele mai comune probleme in perioada de sarcina este existenta unei sarcini extrauterine. Care sunt simptomele unei sarcini extrauterine sau daca e posibil sa fii insarcinata si sa ai ciclu, afla din urmatorul articol.

Sarcina extrauterina (numita si sarcina ectopica) este acea sarcina care se formeaza in afara uterului, in perioada cand femeia este gravida, provocand numeroase probleme de sanatate si putand chiar sa reprezinte un pericol vital, daca nu este tratata la timp. Altfel spus, o sarcina normala este aceea care se formeaza si se dezvolta in interiorul uterului (intrauterin), dupa ce are loc fecundarea ovulului in trompa uterina si apoi, acesta migreaza catre uter, unde se va implanta in termen de 5-6 zile de la fecundare. Odata formata sarcina, aparatul reproducator isi schimba comportamentul, unul dintre primele semne fiind absenta menstruatiei. In cazul unei sarcini extrauterine, ovulul fecundat nu mai ajunge in uter si poate ajunge sa puna in pericol sanatatea sau chiar viata pacientei. Se disting mai multe tipuri de sarcina ectopica, in functie de locul in care se formeaza. Sarcina extrauterina (ectopica) este caracterizata prin implantatia ovocitului in afara endometrului. Aceasta sarcina nu poate fi finalizata. Pe parcursul evolutiei, pot aparea o multitudine de complicatii, ce vor pune viata mamei in pericol. Ovocitul se poate implanta la:

  • Nivelul trompelor uterine;
  • Nivelul colului uterin;
  • Nivelul cavitatii abdominale;
  • Nivelul cavitatii pelviene;
  • Nivelul ovarelor.

Aceasta problema este una dintre cele mai periculoase patologii ce poate aparea la mame. Daca sarcina etopica nu este depistata intr-un timp util, sarcina extrauterina poate duce chiar spre moarte. O astfel de complicatie va putea fi descoperita strict de catre un medic specialist, deoarece in primul trimestru, pacienta nu va prezenta simptome.Simptomele se vor manifesta pe masura ce sarcina va avansa. Insă, o astfel de sarcina nu poate fi finalizata sub nici o forma. Dupa cum am specificat anterior, ovocitul se poate implanta in afara endometrului la nivele diferite. Prin urmare, vor exista diferite tipuri de sarcina ectopica. O alta complicatie care poate aparea in timpul sarcinii este daca pacienta sufera de Sindromul Raynaud. Sindromul Raynaud este o afectiune care afecteaza de obicei degetele de la maini si de la picioare si se caracterizeaza prin schimbari de culoare si senzatie de amorteala sau furnicaturi in aceste zone. Principala caracteristica a sindromului Raynaud este spasmodicarea vaselor de sange mici ale extremitatilor, care determina o reducere temporara a fluxului sanguin catre aceste zone.

Boala Raynaud se incadreaza in categoria afectiunilor reversibile ale circulatiei sangelui de la nivelul extremitatilor. Schimbarea caracteristica a culorii tegumentelor rezulta ca urmare a crizelor de spam ce au loc la nivelul arteriolelor digitale si cutanate. Afectiunea poate fi declansata de temperaturi reci sau stres emotional si poate fi clasificata in doua tipuri principale:

  • Sindromul Raynaud primar: Raynaud primar este cel mai frecvent si afecteaza de obicei femeile sub varsta de 30 de ani si nu este asociat cu nicio alta afectiune.
  • Sindromul Raynaud secundar: Acest tip este asociat cu alte afectiuni medicale, cum ar fi lupus eritematos sistemic, sclerodermie, artrita reumatoida, boala arteriala periferica si alte afectiuni ale sistemului vascular. Sindromul Raynaud secundar poate fi mai sever si poate necesita investigatii suplimentare pentru a identifica si trata afectiunea subiacenta.

Fenomenul Raynaud rezulta atunci cand exista o scadere a fluxului de sange catre degete, atunci persoana este expusa la vreme rece sau stres, din cauza unei constrictii exagerate in vasele de sange. Degetele sau degetele de la picioare isi schimba de obicei culoarea, iar acest lucru poate provoca amorteala, furnicaturi si durere. Aceste simptome apar intermitent si tind sa se rezolve spontan. O alta complicatie care poate aparea in timpul sarcinii este sangerarea in zona vaginala, sangerare care poate fi confundata cu menstruatia. Desi exista aceasta posibilitate medicala in anumite cazuri, menstruatia care apare in timpul sarcinii nu este propriu zis o menstruatie, desi poate fi confundata cu una si poate fi sursa unor ingrijorari din partea mamicii. Exista mai multe surse posibile pentru sangerarile din timpul sarcinii si este intotdeauna important ca acestea sa fie monitorizate atent de catre un medic specialist.

Ce trebuie retinut si care sunt diferentele dintre sangerarile vaginale din timpul sarcinii si ciclul menstrual. In primul rand, menstruatia este un fenomen ce apare doar in lipsa graviditatii. Asa cum am precizat la inceput este un simptom care poate anunta ca o femeie este gravida. Desi pot fi intarzieri ale ciclului menstrual si la femei care sufera de dereglari hormonale chiar daca nu sunt insarcinate, invers medical nu este posibil. Altfel spus, poti avea menstruatia intarziata si sa NU fii insarcinata dar NU poti sa ai o sarcina activa si sa ai si menstruatie. Asa cum am precizat anterior in cele mai multe cazuri sangerarile din timpul sarcinii care apar recurent pot fi cauzate din cauza unei sarcini ectopice sau extra uterine.  



Bibliografie:

Campbell RL, et al. Anaphylaxis: Acute diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 27, 2021;

Anaphylaxis. American Academy of Allergy Asthma & Immunology. https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/allergies/anaphylaxis Accessed June 27, 2021;

Anaphylaxis. American College of Allergy, Asthma and Immunology. http://acaai.org/allergies/anaphylaxis. Accessed Nov. 20, 2016;

Campbell RL, et al. Anaphylaxis: Emergency treatment. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 27, 2021;

Lee SE. Management of anaphylaxis. Otolaryngology Clinics of North America. 2017; doi:10.1016/. Accessed June 27, 2021;

Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, authors. Lancet. 2021;

Articole similare
Util: Cum sa ai grija de ochii tai acasa si la birou Util: Cum sa ai grija de ochii tai acasa si la birou

Este deosebit de important sa respectam nevoia de odihna a ochilor. La fiecare 30 de secunde este nevoie de efort constient din partea noastra ca sa clipim, trebuie sa ne indepartam de monitor la cel putin sase metri cand ne odihnim si sa nu il mai privim deloc, sa privim in departare, sa ne concentram la un punct fix cat mai indepartat. Cand obosim este bine sa luam pauze indiferent ce facem si sa lasam ochii sa isi revina cel putin 10-20 de minute, sa ii inchidem eventual, daca putem.

9 septembrie 2024
Edited 9 septembrie 2024
citește articolul
Ciuperca maitake: Proprietatile si beneficiile acestei ciuperci pentru sanatate Ciuperca maitake: Proprietatile si beneficiile acestei ciuperci pentru sanatate

Ciuperca Maitake are o istorie lunga de utilizari medicinale in tarile din Orientul Indepartat, de peste 2000 de ani, datorita proprietatilor sale de vindecare. Recent, G. lucidum a facut obiectul unui control stiintific pentru a evalua continutul de componente bioactive care afecteaza fiziologia umana si a fost exploatat pentru componente puternice in farmacologie, nutraceutice, si industrii cosmetice.

30 mai 2024
Edited 30 mai 2024
citește articolul
Nutritie: Ce beneficii ofera consumul de couscous. Contraindicatii Nutritie: Ce beneficii ofera consumul de couscous. Contraindicatii

Una dintre cele mai importante componente din couscous este seleniul, un mineral greu de gasit in alimente si, in acelasi timp, esential pentru corpul uman. Intr-o singura portie de cuscus vom gasi zilnic 60% din consumul sugerat de seleniu. Cuscusul ne ajuta, de asemenea, sa dezvoltam masa musculara datorita contributiei sale mari de proteine, care ne ajuta, de asemenea, sa vindecam ranile interne si externe. Pe de alta parte, acest aliment este, de asemenea, un mare aliat atunci cand dorim sa pierdem in greutate, deoarece are un continut scazut de calorii, sodiu, colesterol si grasimi saturate.

15 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.