Tarhonul: cum il recunosti, proprietati si beneficii pentru sanatate
Tarhonul, cunoscut si sub numele de estragon, este o planta aromatica perena, originara din Asia Centrala si Europa de Est. Acesta are o varietate de proprietati si beneficii pentru sanatate. Tarhonul este o planta foarte nutritiva care, dincolo de a da aroma meselor, are grija de corpul nostru. Se remarca prin proprietatile sale digestive, in special dupa aporturi consistente, in timp ce regleaza tranzitul intestinal datorita continutului sau de fibre. In plus, se recomanda, de asemenea, pentru combaterea flatulentei.
Proprietati oferite de tarhon
Pe de alta parte, tarhonul contine o substanta numita nerol, care ajuta la prevenirea aparitiei ulcerelor in stomac. Continutul sau de vitamina C il face un antioxidant puternic care intarzie simptomele imbatranirii si lupta impotriva radicalilor liberi. De asemenea, preparat sub forma de infuzie, planta poate ajuta femeile care au dezechilibre ale ciclului menstrual. Este, de asemenea, utilizat pentru a curata impotriva parazitilor intestinali si a durerilor de cap. Cu toate acestea, pentru aceste utilizari se recomanda consultarea prealabila a medicului de familie.
In plus, aceasta planta ofera vitamina A si toate vitaminele din complexul B: folati, piridoxina, niacina, riboflavina. Acestea din urma sunt principii active importante pentru sistemul nervos si pentru buna functionare a metabolismului. De asemenea, este bogat in minerale. Frunzele sale sunt o sursa excelenta de fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc si contine, de asemenea, carbohidrati, grasimi, proteine si apa.
Proprietati antiinflamatorii: Tarhonul contine compusi naturali care pot ajuta la reducerea inflamatiei in corp. Aceasta proprietate face tarhonul util pentru ameliorarea durerii si a inflamatiilor in articulatii si muschi.
Proprietati antioxidante: Tarhonul este bogat in antioxidanti, care ajuta la combaterea stresului oxidativ din corp.
Proprietati antibacteriene: Tarhonul contine uleiuri esentiale care au proprietati antibacteriene si antifungice. Aceste proprietati pot ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor bacteriene si fungice.
Proprietati digestive: Tarhonul poate ajuta la imbunatatirea digestiei prin stimularea secretiei de sucuri gastrice si enzime digestive.
Proprietati diuretice: Tarhonul poate ajuta la eliminarea excesului de apa si a sarurilor din corp prin proprietatile sale diuretice. Acest lucru poate ajuta la reducerea umflaturilor cauzate de retentia de apa si la imbunatatirea functionarii rinichilor.
Proprietati anti-stres: Tarhonul poate ajuta la reducerea nivelului de stres prin reducerea secretiei de cortizol, hormonul de stres.
Beneficiile tarhonului
Contine acid salicilic, deci este eficient impotriva durerilor de cap si a muschilor.
In cele mai vechi timpuri, radacina a fost folosita (topic) pentru a calma durerea de dinti. In plus, avand un continut ridicat de vitamina C si A, a fost folosit impotriva scorbutului.
Tarhonul este excelent pentru stimularea apetitului si stimuleaza digestia. Datorita vitaminei C.
Asigura un tranzit bun. Este recomandat pentru constipatie usoara. Tarhonul este, de asemenea, un bun diuretic.
In cazul parazitilor intestinali, tarhonul este un bun deparazit. Purifica organismul si filtreaza parazitii.
In cazul spasmelor musculare, tarhonul este un foarte bun antispasmodic si de asemenea, poate ameliora durerile articulare si crampele.
Este, de asemenea, eficient in reducerea tensiunii si anxietatii.
Tarhonul poate reduce, de asemenea, durerile de gat.
Tarhonul contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si, prin urmare, incetinesc debutul bolilor cardiovasculare, cancerului si imbatranirii celulare.
Pentru uz extern, uleiul esential extras din tarhon are proprietati antiinflamatorii si antialergice.
Este, de asemenea, un analgezic eficient pentru ameliorarea, sub forma de masaje, a durerilor menstruale sau pentru colici renale.
Consumul de tarhon are multe alte efecte pozitive asupra sanatatii. Unul dintre acestea este ca favorizeaza scaderea zaharului din sange, deci este recomandat pentru persoanele care sufera de diabet. Pe de alta parte, are proprietati antibiotice si antiseptice. Este capabil sa lupte impotriva unor bacterii care provoaca intoxicatii alimentare. De fapt, in trecut a fost folosit pentru conservarea alimentelor.
Un mare aliat al sanatatii digestive
Tarhonul este asociat cu multiple calitati de vindecare si beneficii pentru sanatate. Printre acestea, proprietatile digestive ies in evidenta. Acesta poate fi consumat ca infuzie, dupa o masa foarte grea, pentru a facilita procesul digestiv si pentru a combate prezenta gazelor. De asemenea, regleaza tranzitul intestinal prin continutul sau de fibre.
Favorizeaza producerea bilei
Unul dintre cele mai mari beneficii pentru sanatate ale tarhonului este ca favorizeaza producerea bilei in ficat. Efectul asupra sanatatii va fi de a facilita digestia si de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Acest lucru va curata, de asemenea, ficatul si vezica biliara si va preveni aparitia pietrelor.
Utilizat pentru a imbunatati apetitul si pentru a lupta impotriva parazitilor intestinali
Tarhonul este utilizat pe scara larga pentru a induce apetitul la copii si pentru a combate anorexia. Este, de asemenea, folosit pentru a lupta impotriva sughiturilor. Aceasta planta are, de asemenea, capacitatea de a amorti gura, astfel incat este folosit pentru a calma durerile de dinti. In cazul parazitilor intestinali, tarhonul este, de asemenea, un aliat excelent pentru a le combate.
Accelereaza vindecarea ranilor
Aceasta planta este, de asemenea, utilizata pentru a vindeca ranile, deoarece, pe langa proprietatile sale antibiotice si antiseptice, are si efect analgezic. I se atribuie efecte pozitive pentru a contracara respiratia urat mirositoare si, deoarece are proprietati sedative, este, de asemenea, utilizat pentru a combate insomnia si nervozitatea.
Previne ulcerele stomacale si amelioreaza durerile menstruale
Un alt beneficiu cunoscut al tarhonului este ca ajuta la prevenirea ulcerelor stomacale, regleaza ciclul menstrual si ajuta la ameliorarea crampelor menstruale. In cele din urma, i se atribuie, de asemenea, capacitatea de a inhiba activarea trombocitelor. Acest lucru poate preveni formarea cheagurilor de sange in artere catre inima si creier.
Favorizeaza eliminarea toxinelor
Deoarece favorizeaza productia biliara de catre ficat, tarhonul faciliteaza digestia si eliminarea toxinelor din organism.
Impiedica infundarea vaselor de sange
Se crede ca tarhonul are un anumit compus care inhiba activarea trombocitelor, impiedicand infundarea vaselor de sange. Astfel, riscul formarii cheagurilor in caile inimii si creierului este redus, ceea ce limiteaza aparitia tulburarilor cardiovasculare si cerebrale.
Tarhonul poate fi utilizat in diverse feluri, cum ar fi sub forma de ceai, ca ingredient in diferite retete culinare sau sub forma de supliment alimentar. Este important sa discutati intotdeauna cu medicul curant inainte de a incepe un nou regim alimentar sau de a lua un supliment alimentar.
Ce beneficii pentru organism aduce anghinarea? Asemanari intre aghinare si tarhon
Poate ca nu stiati dar ficatul este cel mai mare organ al corpului uman si indeplineste peste 500 de functii, de sanatatea sa depinzand sanatatea intregului organism. Una dintre cele mai importante functii ale ficatului este intocmai detoxifierea organismului. Toxinele sunt substante chimice care se gasesc in mediul inconjurator, inclusiv in mancare, apa, aer, produse cosmetice, medicamente, haine, si care produc efecte nocive si iritante in organism prin declansarea unui stres major la nivelul functiilor biochimice.
Cele mai des intalnite toxine sunt pesticidele si cele existente in fumul de tigara, alcool, gaze de esapament, radiatii solare, dar si radicalii liberi rezultati in urma descompunerii alimentelor la nivelul intestinelor. Cu toate ca ficatul are capacitatea naturala de a elimina toxinele prin filtrarea sangelui, din cauza gradului de poluare crescut la care suntem expusi zilnic, detoxifiereea nu mai este realizata corespunzator, iar ficatul oboseste.
In acest context, orice aliat al ficatului trebuie tinut cat mai aproape. Specialistii spun ca frunzele de anghinare au proprietati hepatoprotectoare si totodata acestea stimuleaza functia hepatica. In plus, au si o actiune care determina cresterea debitului de bila pe care o secreta organismul. Printre numeroasele beneficii, specialistii mentioneaza si o actiune diuretica a plantei, cat si una care ajuta la scaderea colesterolului si la scaderea lipidelor.
Lucruri mai putin cunoscute despre anghinare
Bibliografie:
Corrado R. L., Torres D. M., Harrison S. A. Review of treatment options for nonalcoholic fatty liver disease. Medical Clinics of North America. 2014;
Eguchi A., Povero D., Alkhouri N., Feldstein A. E. Novel therapeutic targets for nonalcoholic fatty liver disease. Expert Opinion on Therapeutic Targets. 2013;
Uhl P., Fricker G., Haberkorn U., Mier W. Current status in the therapy of liver diseases. International Journal of Molecular Sciences. 2014;
Mouzaki M., Allard J. Non-alcoholic steatohepatitis: the therapeutic challenge of a global epidemic. Annals of Gastroenterology.
Jadeja R., Devkar R. V., Nammi S. Herbal medicines for the treatment of nonalcoholic steatohepatitis: current scenario and future prospects. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2014;
Mulinacci N., Prucher D., Peruzzi M., et al. Commercial and laboratory extracts from artichoke leaves: estimation of caffeoyl esters and flavonoidic compounds content. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis.