Lecitina: recomandari, administrare, contraindicatii
Ce inseamna un creier sanatos
Un creier sanatos precum si alte componente ale sistemului nervos au nevoie de hidratare si substante nutritive pentru a lucra la capacitate maxima. Oamenii de stiinta au descoperit ca exista produse si substante care ajuta la imbunatatirea memoriei pe termen lung si la stimularea memoriei in situatii cheie. De exemplu, s-a intamplat vreodata sa aveti un examen si sa nu va puteti concentra la fel ca in alte situatii? Si in acest caz ca si in alte situatii totul poate sa fie legat de anumite vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a creierului.
Acizi grasi omega-3 precum si alti aminoacizi au capacitatea de a imbunatati procesele congnitive, iar capacitatea de concentrare, memorie si rapiditatea comenzilor neuronale este direct influentata de odihna, anumite diete, vitamine, minerale. Anumite alimente, inclusiv fructele și legumele, au nutrienți care pot impiedica deteriorarea creierului, in timp ce suplimentele nutritive care contin acesti nutrienți s-au dovedit a sprijini memoria si mentinerea functionalitatii creierului.
Atunci cand ai probleme cu anumite procese ce tin de componente legate creier, e bine sa intelegi cum functioneaza creierul uman si care componenta a memoriei are nevoie de un boost de energie.Ca idee, dintr-o multime de substante care ajuta procesele cognitive si de memorare, acetil l carnitina este o substanta extrem de importanta care si-a castigat statutul de ajutor pentru creier in ultimii ani.
Ce este lecitina si cum ajuta sistemul nervos
Lecitina este un nutriment ce se regaseste in anumite alimente, cum ar fi carne rosie, oua si legume verzi dar poate fi folosit si drept supliment alimentar care este facut din soia, galbenus de ou sau produse animale. Suplimentele de lecitina se folosesc pentru scaderea colesterolului sau pentru diferite afectiuni neurologice sau inflamatorii. Acestea nu sunt folosite pentru a preveni sau a trata aceste afectiuni, ci doar pentru a le ameliora. Lecitina face parte din categoria fosfolipidelor. Acestea sunt un tip de grasime ce joaca un rol foarte important in protectia celulelor, contribuind la buna functionare a creierului, sistemului nervos, ficatului si a altor organe.
Datorita proprietatilor emulsificatoare ale lecitinei, aceasta este folosita in industria alimentara pentru a combina ingrediente precum apa si uleiul. Lecitina se gaseste in torturi si dulciuri, branzeturi procesate, inghetate sau salate deja preparate.
Ce beneficii are lecitina?
Lecitina ajuta, in special, la reglarea metabolismului si mentinerea celulelor sanatoase dar si pentru a transmite cu usurinta informatia prin sistemul nervos. Aceasta este recomandata pentru:
sporirea performantei atletice;
atenuarea stresului si a anxietatii;
scaderea colesterolului;
reducerea inflamatiilor;
imbunatatirea functiei ficatului;
prevenirea aparitiei dementei.
calmarea si hidratarea pielii
Lecitina este deseori folosita pentru imbunatatirea simptomelor unor diverse afectiuni, cum ar fi : colesterolul marit, mastita si colita, dar si pentru boli ce afecteaza sistemul nervos cum este Alzheimer. Aceasta actioneaza astfel:
scaderea colesterolului
Este dovedit faptul ca lecitina din soia poate reduce nivelul colesterolului, astfel ca 500 de miligrame de lecitina pe zi, timp de doua luni, reduce colesterol bun cu 42%, iar “cel rau”, cu 56,15%. Persoanele care au colesterolul marit ar trebui sa foloseasca lecitina ca supliment alimentar. Totusi, administrata in exces lecitina poate duce la efecte adverse, cum ar fi aparitia aterosclerozei sau a problemelor cardiace.
colita ulcerativa
Colita ulcerativa este o boala inflamatoare intestinala care apare din cauza unui nivel scazut de fosfolipide. Acestea fac parte din mucusul tractului digestiv si protejeaza colonul impotriva inflamatiilor si bacteriilor. Suplimentele de lecitina pot reduce inflamatile intestinale in cazul pacientilor care sufera de colita ulcerativa.
mastita
Mastita reprezinta o inflamatie a testutului mamar care apare in cazul femeilor care alapteaza, din cauza infundarii canalului de lapte. Studiile facute in acest sens arata ca lecitina poate preveni blocarea acestui canal. Totusi exista posibilitatea ca lecitina sa faciliteze ingrosarea laptelui matern, de aceea nu trebuie luata decat la recomandarea medicului.
Alzheimer
Lecitina poate imbunatati simptomele bolii Alzheimer sau Parkinson, deoarece ajuta la imbunatatirea transmisiilor nervoase din creier. In acest fel, se amelioreaza simptomele afectiunilor neurologice progresive, care afecteaza creierul si nervii odata cu trecerea timpului.
Cum functioneaza lecitina?
Lecitina ajuta la protectia celulelor nervoase si reduce riscul de aparitie a dementei prin incetinirea degenerarii celulelor gliale. Lecitina este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca un stil de viata echilibrat. Aceasta ajuta la imbunatatirea digestiei datorita proprietatilor de emulsionare ale lecitinei, imbunatatind astfel mucusul din intestin, ceea ce face ca procesul de digestie sa se desfasoare mult mai usor. Lecitina este recomandată persoanelor care sufera de colita ulcerativa, sindrom de colon iritabil sau alte conditii ce afecteaza procesul digestiv.
Lecitina protejeaza sanatatea ficatului, oferind un real ajutor in digestia grasimilor si impiedica depozitarea acestora la nivelul ficatului. Se recomanda in special persoanelor care consuma alcool, tutun, cafea sau produse procesate industrial. Lecitina ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor autoimune, in special a diabetului zaharat. Aceasta poate creste numarul de celule albe si limfocitecare joaca un rol esential pentru imunitate.
De asemenea, lecitina ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, in special daca persoana respectiva prezinta deja un risc de a dezvolta hipertensiune arteriala sau boli de inima. Aceasta contribuie in mod evident la reglarea presiunii arteriale, a ritmului cardiac si protejeaza vasele de sange de depunerea grasimilor.
Lecitina este folosita si pentru frumusete, avand un rol important in calmarea si hidratarea pielii. Aceasta face parte din ingrediente de baza ale unor produse de ingrijire a pielii, de aceea daca esti preocupata de acest aspect, urmareste cu atentie componentele cremelor folosite.
Avand un rol emolient, lecitina ajuta la netezirea pielii prin restabilirea unui nivel adecvat de hidratare. In cele mai multe produse de acest fel, tipul de lecitina folosit poarta denumirea de lecitina hidrogenata. In plus, s-au efectuat diverse studii care au aratat ca lecitina poate contribui la vindecarea unor eczeme si a acneei, ceea ce subliniaza inca o data importanta acestui supliment alimentar.
Cum poate fi consumata lecitina?
Lecitina se gaseste intr-o diversitate de alimente, care ar trebui incluse in planul alimentar zilnic. Acestea sunt:
Carne din organe, cum ar fi ficatul;
Carne rosie;
Fructe;
Oua;
Arahide;
Germeni de grau;
Ulei de floarea soarelui;
Legume verzi, precum broccoli si varza de Bruxelles;
Leguminoase: fasolea neagra, fasolea si soia.
Efecte adverse ale lecitinei
Folosirea lecitinei duce rareori la posibile efecte adverse, de aceea trebuie prescrise mereu de un medic specialist. Iata care sunt efectele nedorite cu care v-ati putea confrunta:
scaderea apetitului;
diaree;
greata;
dureri abdominale;
balonare.
Persoanele care au alergie la soia pot sa dezvolte o reactie alergica la lecitina, insa, acest lucru se intampla foarte rar, dat fiind faptul ca lecitina nu contine suficiente proteine de soia pentru a provoca o reactie alergica. Totusi, lecitina trebuie luata doar la recomandarea medicului, in special de catre femeile insarcinate si nu trebuie administrata la copii.
Lecitina este o substanta utilizata frecvent ca supliment alimentar. Ae mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea functiei creierului, reducerea nivelului de colesterol si promovarea sanatatii ficatului. Se administreaza de obicei sub forma de capsule si este sigura pentru cei mai multi oameni atunci cand este utilizata la dozele recomandate. Cu toate acestea, dozele mari pot cauza efecte secundare gastrointestinale, cum ar fi diareea, greata si dureri abdominale. Inainte de a lua suplimente de lecitina, este recomandat sa consultati un medic pentru a determina doza potrivita si a evalua orice interactiuni medicamentoase sau riscuri pentru sanatate.