Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi
Postat in: Sanatatea ta

Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi

Inca din cele mai vechi timpuri, ceaiul a facut parte din stilul de viata al oamenilor din intreaga lume, care au cautat in aceasta bautura proprietatile sale vindecatoare, relaxante si nu numai, iar in prezent, exista mai mult tipuri de ceai care au multiple beneficii pentru organism.  Beneficiile medicinale ale infuziilor pe baza de plante sunt, de asemenea, un lucru bine cunoscut si in vremurile actuale. De exemplu, oricine ar putea recomanda ceaiul de tei persoanelor stresate, care au insomnii si musetel pentru o digestie optima.

Practic, toata lumea cunoaste intr-o masura mai mare sau mai mica proprietatile medicinale ale plantelor asupra organismului. Desi atunci cand vine vorba de dovezi stiintifice, nu totul este atat de clar si, uneori, cercetarile asupra multora dintre aceste plante sunt rare. Cu toate acestea, sunt persoane pentru care ceaiurile de plante sunt nelipsite din rutina zilnica, atribuindu-le fie tratarea si ameliorarea unei afectiuni, fie placerea de a savura o ceasca de ceai. 

Ce ceaiuri de plante au beneficii multiple pentru sanatate?

Ceai de musetel
Printre ingredientele sale se numara flavonoidele si terpenoidele (de asemenea antioxidanti). Ceaiul de musetel poate ajuta la controlul zaharului din sange, la calmarea anxietatii, la ameliorarea inflamatiei si la scaderea colesterolului, desi majoritatea studiilor au fost facute pe animale. Se pare ca aceasta planta lupta impotriva infectiilor si previne bolile de inima, insa florile de musetel sunt folosite si pentru a ajuta in insomnii, precum si in afectiunile gastrice. Musetelul este o planta care actioneaza in procesele digestive, reducand arsurile gastrice, precum si refluxul acid. Pe de alta parte, musetelul are, de asemenea, efecte antiinflamatorii, antioxidante si poate ajuta la reducerea stresului, potrivit cercetarilor.

Ceai de tei
O alta infuzie cunoscuta pentru beneficii multiple este cea facuta din flori de tei. Ceaiul este utilizat in stari anxioase datorita efectului sau calmant. De asemenea, persoanele care se lupta cu insomniile apeleaza la puterea acestei plante. O contraindicatie a consumului ceaiului de tei o reprezinta persoanele care au valori scazute ale tensiunii, intrucat teiul o poate scadea si mai mult, prin urmare, se recomanda prudenta. Unele studii au indicat aceste proprietati ale florilor de tei, sugerand ca efectul lor asupra organismului tinde sa inhibe excitabilitatea sistemului nervos, motiv pentru ceaiul se poate utiliza in situatiile tensionate si stresante.

Ceai de ghimbir
Ghimbirul este o alta planta care prezinta avantaje pentru sanatate. Este cunoscut a fi un puternic antiinflamator, fiind capabil sa contribuie la reducerea durerilor musculare si menstruale.

Dovezile stiintifice au aratat, de asemenea, capacitatea ghimbirului de a lupta impotriva obezitatii. Deoarece este capabil sa activeze secretia de insulina prin stimularea pancreasului si, prin urmare, sa faciliteze digestia, care, la randul sau, promoveaza arderea grasimilor. De asemenea, durerile de stomac pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de ceai de ghimbir. In cele din urma, ghimbirul pare sa imbunatateasca sistemul imunitar si sa reduca greata in timpul sarcinii sau in urma tratamentelor pentru cancer.

Ceai de echinacea
Echinacea este o planta erbacee originara din America de Nord si este folosita in special datorita proprietatilor sale benefice pentru sistemul imunitar. Desi dovezile stiintifice sunt rare, anumite studii au aratat capacitatea acestei plante de a proteja impotriva bolilor infectioase, in principal legate de tractul respirator, consumul sau fiind comun ca remediu pentru raceli. In plus, numeroase produse naturiste pentru gripa si raceala contin extract de echinacea.

Ceai de menta
Dincolo de aroma sa, aceasta bautura este consumata pentru proprietatile sale decongestionante si digestive. In timp ce din nou dovezile stiintifice nu sunt coplesitoare, unele studii au subliniat ca uleiurile de menta par sa ajute la reducerea indigestiei si a durerii de stomac. Alte studii au reflectat, de asemenea, o anumita capacitate a preparatelor pe baza de menta, cu scopul de a relaxa spasmele colonului si esofagului.

Printre ingredientele sale sunt flavonoidele antioxidante si din punct de vedere stiintific se crede ca uleiul de menta ar putea imbunatati simptomele intestinului iritabil. Desi sunt necesare mai multe studii pentru acest tip de ceai, se pare ca lupta impotriva infectiilor si previne cancerul, bolile de inima si alergia. Frunzele de menta au fost folosite in antichitate in special ca remediu digestiv.

Ceai alb
In cazul ceaiului alb, flavonoidele antioxidante si catechinele se remarca impreuna cu l-teanina. In studiile efectuate in laborator, ceaiul alb arata potential in prevenirea diabetului, a bolilor de inima si a cancerului. In plus, are mai putina cofeina decat ceaiul negru sau verde.

Ceai verde
Este compus din multi antioxidanti si nutrienti cu efecte benefice asupra organismului. Unele dintre aceste efecte includ imbunatatirea functiei creierului, pierderea de grasime, un risc scazut de cancer, printre altele. Ceaiul verde contine componente bioactive care imbunatatesc sanatatea, fiind bogat in polifenoli care au efecte precum reducerea inflamatiei, putand ajuta la combaterea cancerului.

Antioxidantii prezenti in componenta ceaiului verde pot reduce formarea radicalilor liberi in organism, care protejeaza celulele si moleculele de daune. Acesti radicali liberi sunt cunoscuti pentru ca joaca un rol fundamental in prevenirea imbatranirii premature, precum si a unor afectiuni.  

Ceai matcha
Acest ceai are in alcatuire ceai verde si are beneficii similare ceaiului verde pentru sanatate, fiind o optiune excelenta pentru a combate oboseala. Este, de asemenea, cunoscut pentru contributia sa antioxidanta concentrata in comparatie cu alte alimente. Deoarece ceaiul verde se remarca, de asemenea, printre componentele sale, flavonoidele antioxidante si alti polifenoli (catechine) si l-teanina sunt continute de ceaiul matcha. Conform studiilor, acesta are de 137 ori mai multe flavonoide decat ceaiul verde. S-a observat, de asemenea, ca incetineste afectarea rinichilor si  ficatului la animalele cu diabet zaharat.

Ceai de hibiscus
Hibiscus este o planta bogata in vitamina C si minerale. Este diuretic si, de asemenea, ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Valoarea sa principala consta in vitamina C (antioxidant) si mineralele pe care le poseda. Literatura stiintifica indica faptul ca ceaiul de hibiscus ajuta la scaderea tensiunii arteriale si chiar la scaderea colesterolului LDL. In plus, studiile de laborator indica faptul ca ar putea preveni bolile de inima si cancerul, putand lupta impotriva infectiilor bacteriene, cum ar fi E. Coli.

Ceaiurile din plante contin numeroase proprietati benefice organismului, insa pentru a obtine cele mai bune efecte, este important sa se studieze si contraindicatiile ceaiului care se doreste a fi consumat.  

De ce avem nevoie de somn. 12 plante care te vor ajuta sa te odihnesti

Petrecerea unei nopti fara somn face ca a doua zi persoana sa se simta epuizata, capricioasa, cu deficit de atentie, ceea ce afecteaza dezvoltarea normala a activitatilor si calitatea vietii. Si, desi aceste circumstante pot fi stresante si pot afecta bunul mers al activitatilor cotidiene,  ceea ce este ingrijorator este faptul ca insomnia poate genera efecte directe asupra sanatatii, poate avea impact asupra functiilor cognitive, poate creste riscul de obezitate sau boli de inima si chiar depresie.

La un moment dat, multi oameni in varsta se confrunta cu insomnie pe termen scurt (acuta), care dureaza cateva zile sau cateva saptamani. Acest lucru se datoreaza, de obicei, stresului sau unui eveniment traumatic. Cu toate acestea, unii sufera, de asemenea, de insomnie pe termen lung (cronica), care dureaza o luna sau mai mult. Insomnia poate fi principala problema sau poate fi asociata cu alte afectiuni sau medicamente.

Este important sa stiti ca obiceiurile de somn invatate din copilarie pot afecta comportamentele adultilor. Obiceiurile proaste de somn sau cele ale stilului de viata care pot provoca insomnie sau o pot inrautati, sunt, de exemplu: a merge la culcare la o ora diferita in fiecare noapte, a dormi in timpul zilei, a avea o calitate scazuta a mediului de dormit (prea multa lumina sau prea mult zgomot), a nu face suficiente exercitii si a se uita la televizor un timp prelungit, a folosi computerul sau un dispozitiv mobil in pat sunt comportamente care pot afecta calitatea si durata somnului. Deoarece somnul este foarte important pentru a mentine conditiile ideale de sanatate, exista cateva ceaiuri pe baza de plante care va pot ajuta sa dormiti mai bine si sa va odihniti.

12 plante care te vor ajuta sa te relaxezi

6 aprilie 2023
Related posts
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament

Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la nivelul orofaringelui.

28 februarie 2023
citește articolul
Biotina, Vitamina B7 sau Vitamina H, ce roluri are pentru organism Biotina, Vitamina B7 sau Vitamina H, ce roluri are pentru organism

vitamina h se gaseste in carne (pasari de curte), in special organe (ficat si rinichi), produse lactate (lapte, branza si unt), galbenusul de ou, stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi, avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, nuci, ciuperci, mazare verde, conopida, drojdie de bere, germeni de grau, fasole, linte, tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide.

28 septembrie 2020
citește articolul
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism

Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.

15 septembrie 2020
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.