Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei si are o recurenta crescuta la copiii sub varsta de 10 ani. Ca si simptomatologie aceasta boala in faza incipienta se remarca prin stari febrile puternice, enantem, o forma de eruptie care apare pe mucoasele nazale in unele boli contagioase, inclusiv scarlatina si eruptie tegumentara maculo-papuloasa, urmata de descuamare tegumentara.
Aceasta boala este declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la nivelul orofaringelui.
Ce este scarlatina?
Care sunt cauzele aparitiei?
Care sunt simptomele?
Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul?
Ce este scarlatina?
Dupa cum am afirmat, scarlatina este o boala contagioasa, o infectie bacteriana care vizeaza copiii. Ea se transmite prin intermediul streptococilor. Streptococii fac parte din flora normala a omului si animalelor, gasindu-se in mod normal in tractul respirator superior. Dupa natura unui antigen din peretele celular, streptococii se impart in grupe serologice notate cu litere mari ale alfabetului latin: pana in prezent se cunosc serogrupele de la A la H si de la K la V.
Din punct de vedere al patogenitatii cel mai important este grupul A urmat in ordinea frecventei de C, G, B, D si F. In acelasi timp se clasifica si in functie de tipul de hemoliza pe care-l determina (la cultivarea in laborator), in: alfa-hemolitici (hemoliza incompleta), beta-hemolitici (hemoliza completa) si nehemolitici.
Agentul etiologic al scarlatinei este streptococul beta-hemolitic de grup A, care se transmite pe cale respiratorie, direct: prin picaturile de saliva raspandite in atmosfera in timpul vorbirii, stranutului, rasului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate si mai rar, pe cale digestiva.
Cum stii ca suferi de hiperhidroza?
Care sunt cauzele aparitiei?
Asa cum am mai spus, scarlatina este o boala infecto-contagioasa si poate declansa epidemii sporadice in spatiile unde sunt multi copii precum: scoli, gradinite, crese. Copiii sub varsta de 10 ani au un risc mai mare de a contacta boala, grupa de varsta cu cel mai mare risc find in intervalul 5-9 ani.
Legat de incidenta bolii, are apare cu o frecventa de 5 ori mai mare la baieti decat la fete, si ca zona sunt mai afectati copiii din mediul urban din cauza poluarii si a aglomeratiilor urbane fata de cei din mediul rural. In plus, s-a constatat faptul ca atunci cand vorbim de scarlatina ea are un impact mult mai puternic in lunile de toamna-iarna.
Scarlatina se transmite pe cale respiratorie, prin inhalarea particulelor de saliva ale unei persoane infectate. Tusea, stranutul si folosirea aceluiasi pahar ori a tacamurilor la comun sunt metode prin care scarlatina poate fi transmisa de la o persoana la alta. Ea apare atunci cand streptococii din zona cavitatii bucale sufera anumite mutatii care provoaca boala.
Persoana care poarta streptococul ce cauzeaza scarlatina este contagioasa cu 2-5 zile inainte de debutul bolii, adica din momentul in care este infectata la randul ei. Rareori, scarlatina este transmisa si prin consumul de alimente contaminate.
Odata patrunsi in caile respiratorii, streptococii se inmultesc la nivelul faringelui, determinand local angina („rosu in gat”) si elimina o toxina (eritrotoxina) care difuzeaza in organism determinand aparitia eruptiei cutanate caracteristice. Dupa ce copilul a facut scarlatina se spune ca ramane cu o imunitate durabila, fara ca sa mai faca boala peste ani, iar la baza acestei imunitati permanente stau anticorpii antitoxina.
Afla tot ce ai nevoie sa stii despre carenta de vitamine
Care sunt simptomele?
Scarlatina trece prin mai multe etape inainte de a-si atinge potentialul viral maxim si forma cu cele mai multe simptome si cu potential periculos. Ca si perioada de debut exista o perioada de incubatie care variaza intre 2-6 zile, iar boala debuteaza brusc cu febra, alterarea starii generale de sanatate, varsaturi puternice. Febra poate atinge valori la anumite persoane chiar si de 41-42 Celsius, dar cele mai multe cazuri au stari febrile cuprinse intre 39-40 grade Celsius. La anumiti copii apar si crize de tahicardie, iar la unii sugari si copii mici se scarlatina se manifesta si prin convulsii.
Ulterior, la examinarea orofaringelui se constata prezenta anginei eritematoase (rosu in gat), de culoare rosu-intens. De asemenea apar si modificari la nivelul limbii, care urmeaza un ciclu caracteristic pe parcursul evolutiei bolii. Astfel, in perioada de debut, limba este acoperita de un strat superficial albicios ca o pasta.
La 48 de ore de la debutul bolii, pe piele incep sa apara formatiuni de un rosu intens, stacojiu, punctat de mici papule rosii, aspre la pipait. Zonele cu cea mai mare incidenta sunt pieptul: zona anterioara a membrelor si zona gatului.
Semnele generale se mentin, febra persistand inca 2-3 zile de la aparitia primelor simptome pe piele. Doar in formele severe, toxice, se mentioneaza modificari cardio-circulatorii, la unii copii, inclusiv crize de tahicardie, hipotensiune arteriala, hepatomegalie, simptome neuro-psihice (agitatie, delir, convulsii, meningism) si artralgii toxice. Dupa maxim 14 zile de la debut, apare descuamarea pe anumite zone ale pielii. Limba se reepitelizeaza, avand o culoare rosie-inchisa si lucioasa. Netratata, scarlatina poate produce o multime de complicatii medicale, mai ales in perioada de convalescenta. Dar in prezent aceste complicatii sunt destul de rare datorita evolutiei sistemului medical.
Tu cat de multe stii despre avc si factorii de risc
Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul?
Majoritatea bolnavilor cu scarlatina se interneaza obligatoriu in spital timp de 7-10 zile pentru izolare si tratament. Dupa aceasta perioada bolnavul trebuie sa ramana izolat la domiciliu pana 21 de zile de la inceputul bolii, fiind urmarit in continuare de catre medicul de familie. Un bolnav se considera vindecat, daca examenele de urina sunt normale dupa retragerea ultimelor urme de pe corp. Tratamentul include neaparat un antibiotic prescris doar de catre medicul curant dar si medicamente antitermice precum panadol, aspirina, paracetamol si doze importante de vitamina C.
Mai jos poti vedea cum arata scarlatina la copii.
De retinut! Din cauza durerii in gat, pacientul poate intampina dificultati la inghitire. De aceea, se recomanda adoptarea unui regim alimentar bazat pe alimente moi si lichide: supe, ciorbe, piureuri, smoothie-uri. Ceaiurile caldute sunt si ele recomandate, acestea ameliorand disconfortul de la nivelul gatului. Febra mare poate cauza deshidratare, de aceea este foarte important ca pacientul sa consume apa si alte lichide din belsug pe toata perioada tratamentului.
Bibliografie:
Plasmeijer EI, Nguyen TM, Olsen CM, Janda M, Soyer HP, Green AC. The natural history of common melanocytic nevi: a systematic review of longitudinal skin desiseas 2017 ;
Roh MR, Eliades P, Gupta S, Tsao H. Genetics of melanocytic nevi. Pigment Cell Melanoma Res. 2015;
Silva JH1, Sá BC, Avila AL, Landman G, Duprat Neto JP. Atypical mole syndrome and dysplastic nevi: identification of populations at risk for developing melanoma (Sao Paulo). 2011;