Totul despre macese: beneficii pentru sanatate si imunitate
Desi macesele se folosesc de sute de ani in diferite combinatii de plante in ceaiuri si tincturi pentru diferite afectiuni, proprietatile lor curative complexe au fost dezvaluite doar de cativac ani. Cum reusesc fructele de macese sa ajute organismul uman in lupta cu virusii gripali si cum trebuie preparate pentru a maximiza efectele benefice ale acestor fructe asupra imunitatii descopera in materialul urmator.
Ce sunt macesele? Soiuri de maceseCe contin fructele de macese? Ce boli trateaza?
Ce intrebuintari au macesele? Cum se obtine dulceata de macese?
Beneficii macese pentru imunitate. Ceai de macese beneficii
Cura cu ceai de macese seara. Vin de macese beneficii
Contraindicatii macese. Ceai de macese contraindicatii
Ce sunt macesele? Soiuri de macese
Din cele mai vechi timpuri, diferite tipuri de fructe din diferite soiuri de macese au fost folosite pentru efectul lor de stabilizare a glicemiei, pentru efectul antidiabetic, pentru stimularea imunitatii, pentru prevenirea tumorilor si efectului lor regenerant si cicatrizant.
Substantele importante secretate de macese, precum antioxidantii sunt cele mai eficiente in tratarea si prevenirea multor afectiuni. Macesele contin vitamina C, vitaminele A, P, K, B1 si B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu si antoxidanti.
Din sortimentul fara spini sunt cunoscute, pe plan mondial, varietatile Macese Piros 1, Macese Piros 2 si soiul romanesc Can, caracterizat prin tufe viguroase, inalte de 3 m, cu 5-6 tulpini, fructe mari (5,5 grame), alungite, de culoare rosu intens, cu epoca de maturare in septembrie si productie de 5-4 kg/tufa. Acestea sunt mai sensibile la seceta si la ger. Dintre soiurile cu spini amintim Wagenigen 2, Wagenigen 5 si Wagenigen 7, cu tufe mijlocii, cu ramuri acoperite de ghimpi desi si curbati, fructe rosii-caramizii.
Ce contin fructele de macese? Ce boli trateaza?
Ce contin fructele de macese si ce boli tratateaza vei afla din acest material.
Micile fructe rosii contin o multime de nutrienti - 49% apa, 21% zaharuri, 3,6% proteine, 3,5% acizi. 23% celuloza, 2,8% minerale dar si vitaminele C, B1, B2, B3, E, F, K, P si provitamina A. In ele mai regasim si acid linolic si arahidonic, dar si acid malis ci citric, ce contribuie la stabilizarea vitaminei C. De asemenea, macesele contin si betulina, dar si licopen, cel care le confera culoarea rosie.
Dintre ingredientele bioactive pe care le regasim in macese trebuie sa amaintim si substante glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide si glicozide ale beta-sitosterolului. Toate acestea substante nutritive recomanda macesele, precum si ceaiul de macese drept un adevarat panaceu.
Ce boli trateaza fructele de macese? Se stie deja ca sunt bogate in antioxidanti, micile boabe colorate in rosu aprins ocupa un loc de frunte in topul leacurilor recomandate pentru intarirea organismului inaintea sezonului rece. Indicata in acest scop, este mai ales pulberea de macese. Se macina boabele uscate cu rasnita, dupa care, pentru indepartarea samburilor, se trece pulberea prin sita. Se ia cate o lingurita, se tine 2-3 minute sub limba, dupa care se inghite cu putina apa, de 3-4 ori pe zi, intre mese.
Sunt recomandate pentru circulatia periferica deficitara poate fi mult imbunatatita prin urmarea, timp de doua luni, a unei cure cu sirop de macese, cate doua lingurite de trei ori pe zi. Mentinerea elasticitatii capilarelor si normalizarea circulatiei sangelui sunt si motivele pentru care unii medici recomanda macesele in afectiunile vasculare.
In plus, durerile reumatice pot fi prevenite daca se tine o cura cu infuzie de macese. Substantele antiinflamatoare si antioxidante din compozitia acestora, prin impiedicarea degradarii cartilagiilor din articulatii, ceea ce inseamna mentinerea elasticitatii membrelor si a coloanei vertebrale, vor reduce probabilitatea aparitiei crizelor reumatice.
Ce intrebuintari au macesele? Cum se obtine dulceata de macese?
Datorita aportului mare de vitamine si antioxidanti, macesele asigura functionarea normala a sistemului imunitar. Remediile pe baza de macese sunt tratamente naturale pentru imunitate si pentru tratarea simptomelor virozelor respiratorii. In acest scop, cura cu macese este recomandata mai ales in sezonul rece, cand este binevenita si asocierea cu propolis, miere, polen, catina, ghimbir.
Totodata, infuziile de macese si alte remedii sunt prescrise in multe tari pentru efectele lor cardioprotectoare. Consumul frecvent de ceai de macese ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la combaterea colesterolului rau. Beneficiile maceselor asupra inimii se datoreaza antioxidantilor, fibrelor si vitaminei C din aceste fructe.
Tot datorita antioxidantilor, macesele contribuie la neutralizarea stresului oxidativ, ceea ce inseamna incetinirea procesului de imbatranire celulara. Astfel, consumat in mod frecvent, ceaiul de macese protejeaza organismul de boli degenerative. De asemenea, acest remediu ajuta la mentinerea unui aspect sanatos si frumos al pielii pentru mai mult timp. Explicatia: continutul mare de vitamina C stimuleaza sinteza colagenului, ceea ce asigura fermitate si elasticitate pielii.
Dulceata de macese necesita mai mult timp pentru preparare. Rezultatul, dulceata dulce-acrisoara este pe placul tuturor si se potriveste de minune in diferite dulciuri sau pur si simplu unsa pe paine. Pentru aceasta reteta pentru dulceata de macese nu sunt cantitati fixe, trebuie respectate doar proportiile. Astfel, pentru cantitatea de macese de care dispuneti, calculati exact acceasi cantitate de zahar si jumatate de cantitate de apa. In cazul in care nu doriti o dulceata foarte dulce, puteti sa scadeti zaharul cu 100 de grame, dar nu mai mult.
Beneficii macese pentru imunitate. Ceai de macese beneficii
Atunci cand ne gandim la beneficii macese pentru imunitate, primul lucru care ne vine in minte ne gandim la ceai de macese beneficii pe care le cunoastem de la bunici.
Ceaiul de macese este un vitaminizant ce sprijina in mod special sistemul imunitar. Daca am lua ca etalon pentru continutul de vitamina C fructele precum lamaile sau grepfrutul, trebuie sa stii ca macesele au de 50 de ori mai multa vitamina C. In comparatie cu merele, ele contin de 200 de ori mai multa vitamina C, acesta fiind si motivul pentru care este recomandat in curele pentru imunizare.
Aceasta vitamina nu are rol doar in imunizarea organizmului, ci si in procesele metabolice fundamentale precum reactia de oxido-reducere si respiratia celulara. Macesele ajuta la cresterea rezistentei capilarelor sanguine, avand si proprietati astringente, diuretice, antidiareice, stimuleaza pofta de mancare si sprijina digestia.
Cura cu ceai de macese seara. Vin de macese beneficii
Cura cu ceai de macese seara se poate tine fie cu ajutorul infuziei de planta, fie cu ajutorul pudrei de macese ce poate fi consumata in iaurt, in supa, sau sub forma de infuzie. In primul rand, macesele stimuleaza imunitatea avand un puternic rol regenerant, antiinflamator, cicatrizant, asigura o functionare buna a organelor interne, a sistemului cardiovascular si au efect antidiabetic. In plus, macesele combat astenia, regleaza metabolismul si este indicat consumul de macese inca de la varste foarte fragede.
Vinul de macese beneficii - Este o licoare medicinala cu proprietati terapeutice incontestabile, este indicat impotriva afectiunilor aparatului digestive, starilor de nervozitate, anemiei, reumatismului si imbunatatirea sistemului imunitar. Proprietatile terapeutice ale vinului medicinal din macese au fost descoperite si apreciate inca din antichitate, iar medicina moderna tine sa confirme aceste efecte benefice asupra starii generale de sanatate.
Continutul bogat de vitamine si minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier), taninuri si acizi organici recomanda acest vin medicinal pentru cresterea rezistentei organismului la infectii, precum si pentru imbunatatirea poftei de mancare. Vinul din macese este recomandat in afectiuni ale tractului gastro – intestinal, boli de nervi, dereglari de metabolism sau boli de inima.
In plus cand vrei sa afli ceai de macese pret trebuie sa stii ca sunt diferente intre macese crude si macese uscate. In plus exista si macese otravitoare si trebuie sa ai grija cand vine vorba despre intrebari la care trebuie sa dai raspuns precum - cand se culeg macesele sau cand se culeg macesele pentru vin.
Totodata trebuie sa stii din timp macesele la ce sunt bune si care este perioada propice de recoltare macese. In plus trebuie sa stii ca florile de macese si planta de maces ceai trebuie pregatite inainte de folosire si ca ceaiul de macese in exces poate da efecte adverse daca nu esti atent. Trebuie sa stii de exemplu ca ceaiul de macese creste tensiunea.
Contraindicatii macese. Ceai de macese contraindicatii
Macesele nu sunt recomandate in sarcina si alaptare. De asemenea, pediatrii nu recomanda ceai de macese contraindicatii la bebelusi, ci doar dupa implinirea varstei de 3 ani. Este de evitat consumul de ceai in randul celor care au insuficienta cardiaca. O atentie deosebita trebuie acordata semintelor, mai ales perisorilor prezenti pe acestea, pentru ca irita puternic aparatul digestiv si aparatul respirator si nu este recomandata ingerarea lor. Persoanele alergice pot avea reactii severe si chiar crize de astm bronsic, de aceea se recomanda evitarea contactului cu perisorii maceselor.
Totodata, dincolo de proprietatile terapeutice ale ceaiului de macese, acesta prezinta si unele contraindicatii. Medicii atrag atentia ca acestea nu ar trebui consumate in exces, mai ales daca le sunt consumate si semintele. Acestea din urma au peri care irita esofagul si contin cianida, o substanta toxica pentru organism.
Ceaiul de macese ar trebui evitat de catre diabetici sau persoanele care urmeaza un tratament pentru scaderea tensiunii arteriale. Aceste categorii de persoane pot sa consume ceai de macese doar la recomandarea medicului si urmand dozajul stabilit de acesta.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/rosehip-uses-and-risks
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/
REFERINTE:
Andersson, U. American Journal of Physiology, Endocrinology, and Metabolism, January 2011.
News release, 2008. National Standard web site.
Christensen, R. Osteoarthritis Cartilage, April 11, 2008.
Cohen, M. Australian Family Physician, July 2012.
Andersson, U. European Journal of Clinical Nutrition. May 2012.
National Comprehensive Database web site: "Rosehip."