Ce reprezinta creatinina serica mare: posibile cauze si simptome

Daca v-ati intrebat de ce apare creatinina in organism si de ce este un indicator important in anumite investigatii medicale, trebuie sa aflati faptul ca creatinina serica apare la finalul metabolismului muscular. Aceasta substanta este eliminata, in conditii normale, in fiecare zi din corpul uman intr-o forma care isi pastreaza structura moleculara nemodificata si ajunge la nefronii din rinichi. Pentru ca este usor de vizualizat cu diferiti parametrii in sange dar si in urina este un element crucial in depistarea anumitor boli si afectiuni renale si nu numai.
Cum se formeaza creatinina? Ea este un derivat crucial dintr-un compus vital pentru energia muschilor costali si intercostali, pentru muschii masticatori, muschii cardiaci si creier, numit CREATINA. Aceasta substanta este prima oara modificata si metabolizata de catre ficat, creatina fiind apoi deplasata spre celulele din interiorul muschilor si creier unde se transforma in fosfocreatina. Acest compus asigura doza de energie la nivel celular, si precum curentul alimenteaza bateriile, fosfocreatina alimenteaza mitocondriile si celelalte procese celulare. Din aceasta substanta, undeva la maxim 2% din creatina este transformata in creatinina si execrata din corpul uman prin intermediul urinei. Care este legatura dintre creatina si creatinina si cum influenteaza fluctuatiile de creatinina din organism instalarea anumitor boli vom afla din urmatorul material.
- Ce este creatina, cum apare in organism
- Ce inseamna un rezultat de creatinina serica mare?
- Creatinina serica mare – afectiuni care genereaza valori crescute
- Tipuri de creatina, ce trebuie sa stim
- Ce inseamna un rezultat de creatinina serica mica?
- Creatinina serica – valori normale, de referinta
- Creatinina serica mica – afectiuni care genereaza valori scazute
- Importanta monitorizarii creatininei serice
- Metode de reducere a creatininei serice
- Dieta si stilul de viata pentru mentinerea sanatatii renale
Ce este creatina, cum apare in organism
Creatina este una dintre sursele naturale de energie ale corpului pentru contractia musculara. Numele sau provine din cuvantul grecesc pentru carne. Aproximativ jumatate din aprovizionarea corupului provine dintr-o dieta carnivora si aproximativ jumatate este produsa in ficat. Ulterior, aceasta este livrata in muschii scheletici pentru utilizare. Aproximativ 95% din creatina este stocata in muschiul scheletic al corpului si este folosita in timpul activitatii zilnice. Creatina ajuta la mentinerea unei surse continue de enrgie a muschilor care lucreaza prin mentinerea productiei in tesutul muscular. Cantitati mici se gasesc si in inima, creier si in alte tesuturi. Creatina se gaseste si in alimente precum laptele, carnea rosie si fructele de mare. Intr-o dieta normala omnivora/carnivora un om normal consuma pana la 1-2g de creatina pe zi.
Vegetarienii pot avea cantitati mai mici de creatina in corpul lor. Creatina exista intr-o stare de echilibru cu un compus similar numit creatinina. Acesta poate fi masurat in teste de laborator ca etalon al functiei renale, este eliminat din corp prin urina. Acest lucru inseamna ca corpul trebuie sa elibereze creatina stocata in fiecare zi pentru a mentine nivelurile normale, cantitatea depinzand de masa musculara. Desi creatina este creata in mod normal in corp, trebuie mentinut nivelul ei prin dieta zilnica.


Ce inseamna un rezultat de creatinina serica mare?
Un rezultat de creatinina serica mare indica o posibila afectiune a rinichilor, aparitia unui blocaj pe tractul urinal, o deshidratare severa sau chiar afectiuni oncologice. O valoare crescuta de creatinina in organism poate fi cauzata de urmatoarele situatii:
- Consumul in abudenta de carne gatita rapid/ junk food, prajita, air fryer (contine creatinina transformata termic din creatina);
- Aport excesiv de proteine si suplimente de creatina, apare mai ales la cei care vor perfomanta musculara cat mai rapid si cresterea masei musculare in ritm accelerat;
- Exercitii fizice intense sau leziunile musculare- pot creste nivelul de creatinina din cauza deteriorarii musculare la nivel celular;
- Afectiuni musculare precum miastenia gravis, distrofii musculare;
- Deshidratarea pe fond de stari febrile poate determina o crestere falsa a concentratiei de creatinina datorita scaderii aportului de apa din masa musculara si urina;
- Abuzul de medicamente utilizati in insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala;
- Abuzul de medicamente folosite pentru a trata boli renale;
- Abuzul de medicamente care contin cimetidina, ranitidina sau famotidina folosite pentru tratamentul ulcerului gastroduodenal);
Depistarea nivelului de creatina serica face parte din uzantele de protocol ale oricarui set standard de analize sau examinari medicale indiferent de tipul de spital sau clinica la care se apeleaaza. Ce inseamna totusi un rezultat de creatinina serica mare? Ca sa intelegem mai bine valoric care sunt indicatorii crescuti trebuie sa intelegem care sunt valorile normale si cum se pot monitoriza.
Un rezultat normal este de 0,7 pana la 1,3 mg/dL (61,9 pana la 114,9 µmol/L) pentru barbati si 0,6 pana la 1,1 mg/dL (53 pana la 97,2 µmol/L) pentru femei. Daca ai un singur rinichi, sunt acceptate valori ale creatininei de pana la 1,8 mg/dL in intervalul normal. Ce trebuie retinut este faptul ca femeile au adesea un nivel de creatinina mai scazut decat barbatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca femeile au adesea mai putina masa musculara decat barbatii. Nivelul creatininei variaza in functie de dimensiunea si masa musculara a unei persoane, de varsta acesteia, de greutate dar si de alti factori.
Creatinina serica mare – afectiuni care genereaza valori crescute
Boala renala cronica
Una dintre cele mai cunoscute boli renale care poate cauza fluctuatii ale nivelului de creatinina in sange este Hiperazotemia. Aceasta boala mai poarta numele si de Hiperkaliemia si apare atunci cand nivelul de potasiu din sange depaseste si cu 10% limitele normale. Aceasta boala poate aparea atat din cauza unor tulburari renale care afecteaza nefronii sau din cauza abuzului de medicamente sau suplimente care contin potasiu. Potasiul este unul dintre electrolitii organismului, adica mineralele care poarta o sarcina electrica atunci cand sunt dizolvate in fluide corporale, cum ar fi sangele. Organismul are nevoie de potasiu pentru functionarea celulelor nervoase si musculare, dar un exces poate afecta, de asemenea, functionarea acestora. Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea potasiului, eliminand excesul prin urina. Hiperkaliemia poate aparea atunci cand aportul acestui mineral este mai mare decat capacitatea rinichilor de a-l elimina sau functia renala este afectata. Din aceasta cauza si valoarea creatininei poate creste pentru ca nu se mai elimina corect din organism.
Obstructie renala
Una dintre cele mai cunoscute cauze de obstructie renala este cauzata de Hidronefroza. Hidronefroza este definita ca dilatarea si distensia sistemului de colectare renala a unuia sau ambilor rinichi datorita obstructiei fluxului de urina. Sistemul urinar, asa cum stim, include pe langa rinichi si ureterele, vezica urinara si uretra. Fiecare rinichi are un cortex exterior si o medula interioara, care este formata in piramidele renale care se extind in pelvisul renal, care este continuat ca ureter. Hidronefroza poate aparea la orice varsta, iar prezentarea poate fi acuta sau cronica, fiziologica (foarte frecventa la femeile insarcinate) sau patologica, unilaterala sau bilaterala. Din cauza acestei boli apar depozite de creatinina in organism si nivelul acesteia este marit.
Abuzul de anumite medicamente
Atunci cand folosim prea multe medicamente sau luam o supradoza dintr-un anumit medicament ficatul se poate mari din cauza cantitatii prea mare de toxine pe care trebuie sa o metabolizeze si se blocheaza functiile hepatice. Ficatul marit se poate manifesta prin dureri de cap agresive, icter, ingalbenirea pielii si a albului ochilor, si prin dureri musculare nejustificate. Totodata daca activitatea ficatului este blocata implicit si metabolizarea creatinei si transformarea ei in creatinina este tulburata si apar fluctuatii ale creatininei in organism si sange.
Un consum exagerat de proteine
Creatinina serica fiind o substanta influentata direct de procesele metabolice din organism are legatura directa cu regimul alimentar si dietele iar un consum exagera de proteina animala hiperprocesata duce la un nivel crescut in sange si la crearea unor depozite nesanatoase in organism de creatinina.
Exercitii fizice intense
Miscarea este vitala si esentiala pentru organism dar atunci cand facem abuz si consumam creatina pentru a creste masa musculara asta se traduce si printr-o crestere anormala a creatininei din sange.
Tipuri de creatina, ce trebuie sa stim
Creatina este un supliment relativ sigur, cu putine efecte secundare raportate. Cu toate acestea trebuie retinute anumite indicatii. Una dintre ele se refera la cresterea in greutate din cauza retentiei de apa in muschii corpului. Va dura intre 7 si 28 de zile pentru a vedea efectele energetice in functie de cantitatea de creatina din organism. Poate fi periculoasa suplimentarea de creatina atunci corpul este deshidratat sau persoana doreste sa scada in greutate. Societatea Internationala de Nutritie Sportiva nu a gasit nici dovada ca utilizarea pe termen scurt/lung a creatinei poate provoca efecte nocive. Cu toate acestea, este recomandat si sugerat ca intotdeauna medicul sa fie contactat inainte de inceperea suplimentarii. Exista mai multe tipuri de creatina si fiecare are propriile reguli de consum si folosire precum:
- Creatina monohidrata – Majoritatea cercetarilor privind creatina au fost facute cu creatina monohidrata. Pentru majoritatea oamenilor, creatina monohidrata este o forma mai ieftina, dar eficienta pentru suplimentarea cu creatina. Este recomandata cumpararea unei creatine micronizate, care este macinata la o dimensiune mai mica decat alti monohidrati de creatina. Acesta ii este permis sa se dezvolte mai bine in lichid, sa provoace mai putine tulburari de stomac si sa fie absorbita mai bine de organism.
- Creatina clorhidrata – O forma de creatina care este atasata acidului clorhidric. Un studiu a constatat ca clorhidratul de creatina sub forma de Con-Cret a fost absorbit cu peste 60% mai bine decat creatina monohidrat. Acest lucru permite sa fie necesara o doza mai mica de creatina, precum si rezultate imbunatatite. De asemenea, previne disconfortul stomacal si orice retinere de apa sub piele pe care unii o raporteaza in urma consumului de creatina monohidrat.
- Creatina malata – Adesea enumerat ca malat de tricreatina sau malat de dicreatina. Aceasta forma de creatina este compusa din creatina legata de acidul malic. Acidul malic nu numai ca ajuta la absorbtia creatinei, dar creste si productia de energie. De asemenea, o mai buna rezistenta si mai putina oboseala au fost sesizate.
- Creatina orotata – Adesea numit ca orotat de tricreatina, aceasta este creatina legata de acidul orotic. Acidul orotic este un precursor al acizilor nucleici. Acidul orotic imbunatateste, de asemenea, formarea de creatina fosfat in celulele musculare. Creatina fosfata este produsa de corp pentru producerea energiei rapida, cunoscuta si sub numele de adenozin trifosfat. Acesta alimenteaza antrenamentele cu sarcini grele cum ar fi cele cu haltere sau gantere. Creatina gluconata – Aceasta forma de creatina implica creatina atasata la o forma de glucoza care imbunatateste absorbtia acesteia in organism.
Este recomandata suplimentarea cu creatina pentru atleti?
Sportivii profesionisti si amatori de la toate nivelurile sunt cunoscuti ca iau suplimente de creatina. Rutinele de antrenament le sunt imbunatatite considerabil si de asemenea si recuperarea de dupa antrenament. Creatina creeaza energie de „explozie rapida” si putere sporita, ceea ce imbunatateste performanta. Insa, exista studii care arata ca au si un efect redus asupra rezistentei aerobe. Majoritatea oamenilor care folosesc supliment de creatina sunt sportivi de sex masculin si sunt implicati in mare parte in sporturi de putere. Exemple ar fi fotbalul, luptele, hocheiul si culturismul.
Suplimentarea cu creatina este este de folos pentru multi sportivi. Suplimentul este permis de asociatii sportive profesioniste, precum Comitetul Olimpic International si Asociatia Nationala de Atletism. Beneficiile au fost raportate la barbati si femei, desi majoritatea studiilor au fost efectuate pe barbati. Unele studii noteaza ca femeile care iau suplimente de creatina ar putea sa nu simta la fel de multa putere precum barbatii.
Studiile demonstreaza ca administrarea de suplimente cu creatina pot imbunatati performanta la exercitii. Pe langa asta, ajuta la recuperearea dupa exercitii intense, sau chiar sa ajute sportivii sa tolereze sarcini grele de antrenament. Alte beneficii precum cresterea masei musculare fara grasimi in timpul antrenamentului nu poate sa lipseasca. Deoarece vegetarienii au un stoc de creatina intramuscular mai mic, ei pot vedea castiguri mai mari din administrarea suplimentelor. Cu toate acestea, poate dura mai mult pentru a construi niveluri in tesutul muscular. Cu toate acestea nutritionistii avertizeaza ca aceste suplimente trebuie consumate doar dupa ce este consultat un medic de specialitate pentru ca in timp pot aparea efecte adverse daca se face abuz de suplimente pe baza de creatina.


Ce inseamna un rezultat de creatinina serica mica?
La pacientii care se constata ca nivelul de creatinina serica este sub limita normala exista riscul ca la nivelul rinichilor sa apara blocaje renale cauzate de diferite probleme metabolice, boli autoimune sau alte cauze externe. Totodata, scaderi ale concentratiei de creatinina serica se observa in sarcina unde valorile normale pentru persoanele gravide este situat undeva in intervalul 0.4 - 0.6 mg/dl.


Creatinina este un compus care apare in urma metabolizarii creatinei la nivelul muschilor din corpul uman. Atunci cand masa musculara scade brusc din cauza unor accidentari, leziuni, boli autoimune, sarcina ( in cazul femeilor) este firesc ca nivelul acesteia sa scada brusc din organism si concentratia ei din urina sa fie mult mai mica decat limitele normale. Cele mai intalnite cazuri cand valoarea creatininei serice coboara spre limitele inferioare sunt:
- Malnutritia sau lipsa de proteine, vitamine din organism duce, asa cum este firesc la pierderea masei musculare. Malnutritia poate aparea din cauze externe (pauperitate, persoanele nu se pot hrani corespunzator din cauza lipsei de resurse materiale sau poate aparea ca si consecinta din cauza unor tulburari precum anorexia sau bulimia cand persoan respectiva se infometeaza voluntar din cauza unor probleme psihice);
- Afectiuni cronice precum miastenia gravis sau distrofia musculara, pot determina scaderi drastice ale nivelului de creatinina din organism;
- Afectiuni cronice renale pot determina scaderea concentrantiei de creatinina daca rinichii nu mai functioneaza corect si nu mai filtreaza corespunzator si elimina prin urina mai mult decat substante toxice ci elimina atat proteine si minerale;
Creatinina serica – valori normale, de referinta
Rinichii au rolul de a mentine creatinina serica la un nivel normal. Rezultatele pentru creatinina serica sunt masurate in micromoli pe litru (μmol/L) si miligrame pe decilitru (mg/dL). La persoanele care nu au boli renale sau nu sufera de tulburari metabolice, intervalul nromal al creatininei serice se situeaza in intervalul 0,9-1,3 mg/dl in cazul barbatilor si 0,6-1,1 mg/dl la femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani. Evident ca la bebelusi, copiii sub 12 ani sau persoanele peste 70 de ani valorile normale fluctueaza
Creatinina serica mica – afectiuni care genereaza valori scazute
Masa musculara redusa - Cand si de ce apare
Dincolo de problemele ce tin de metabolismul alimentar precum malnutritia sau tulburarile psihosomatice precum anorexia sau bulimia, una dintre cele mai frecvente probleme medicale care duc la pierderea masei musculare este cauzata de sarcopenie. Sarcopenia este o parte naturala a imbatranirii, ceea ce inseamna ca, de la varsta de 30 de ani, organismul incepe sa piarda intre 3 si 5% din masa musculara pe deceniu, odata cu inactivitatea fizica. Pe termen lung, sarcopenia are un impact negativ asupra calitatii vietii, performantei, morbiditatii, succesului transplanturilor medicale si chiar a mortalitatii.
Daca muschii nu sunt utilizati in mod regulat, acestia vor slabi si acest lucru va duce la pierderea mai rapida a masei musculare. De exemplu, daca trebuie sa petreceti mai mult timp stand in pat din cauza unei leziuni sau a unei boli, este posibil sa aveti o pierdere musculara crescuta cu pana la 10-15%. In plus, 3-4 saptamani in care nu mergeti sau nu faceti activitati fizice pot duce la pierderi musculare considerabile iar acest lucru cauzeaza si scaderea creatininei serice.
Pierderea in greutate extrema - cand si de ce apare
Pierderea in greutate involuntara se dezvolta de obicei pe parcursul mai multor saptamani sau luni. Poate fi un semn al unei tulburari mentale sau fizice semnificative. Scaderea in greutate este de obicei considerata importanta din punct de vedere clinic daca depaseste 5% din greutatea corporala sau 5 kg in mai mult de 6 luni. Ca sa clarificam acest aspect, vorbim aici de pierdere in greutate brusc fara sa intervenim cu diete sau schimbarea drastica a regimului alimentar. Nu vorbim aici de malnutritie, anorexie sau bulimie care nu doar ca duc la scaderea masei musculare dar cauzeaza asa cum este firesc si pierderea in greutate. Atunci cand vorbim de pierdere in greutate involuntara vorbim fie de boli tiroidiene sau boli cronice la nivelul sistemului digestiv si urinar, precum:
- Hipertiroidismul sau alte tulburari hormonale care duc la o accelerare a arderilor din organism;
- Diabetul in forma cronica;
- Tulburari care provoaca o absorbtie insuficienta a mineralelor si vitaminelor la nivelul intestinelor sau se elimina prea multe substante benefice de catre rinichi;
- Diferite forme de cancer ale aparatului digestiv;
Efectele adverse ale abuzului de diferite medicamente; - Abuzul de droguri si alcool;
Importanta monitorizarii creatininei serice
Exista o legatura de cauzalitate intre valoarea cretininei serice din organism si diferite boli si tulburari metabolice. Ce trebuie sa retinem? Valoarea ei normala din organism la care trebuie sa ne raportam ori de cate ori facem analize medicale si in functie de valoarea acesteia mai mare sau mai mica sa luam masurile care se cuvin in functie de rezultatul analizelor.


Sursa: medicover.ro
Metode de reducere a creatininei serice
Medicii specialisti si nutritionistii recomanda un stil de viata echilibrat, consumul suficient de lichide, si aici vorbim de apa, ceai, fara bauturi carbogazoase, abuz de alcool. Totodata se recomanda un regim alimentar echilibrat si potentat intre proteine, minerale, vitamine, evitarea consumului de proteine in exces, de alimente grase sau sarate.
Dieta si stilul de viata pentru mentinerea sanatatii renale
Atunci cand vorbim de sanatatea rinichilor si de mentinerea sanatatii renale in parametrii cat mai mult timp este vital sa avem o dieta bazata pe cat mai multe fructe si legume. Ultimele studii din domeniu au aratat ca prin consumul de fructe precum pepene, ananas, rosii sau legume precum castravete, brocolli creste cantitatea de vitamine si antioxidanti din organism si riscul de a avea leziuni renale sau de a suferi de acidoza metabolica scade cu pana la 40% iar daca includem in stilul de viata si miscare moderata de minim 30 de minute zilnic acest risc scade cu pana la 60%. Daca nu putem sau nu suportam sa consumam peste este important sa includem in alimentatie acizi grasi precum Omega 3 sau Omega 6. Acesti acizi se gasesc si in nuci si alte seminte dar ii gasim in diferite suplimente farmaceutice.
Bibliografie:
Labarca G, et al. Bronchoscopic lung volume reduction with endobronchial Zephyr Valves for severe emphysema: A systematic review and meta-analysis. Respiration. 2019;
Breo Ellipta (prescribing information). GlaxoSmithKline; 2019. https://www.mybreo.com/copd/index.html. Accessed May 28, 2019;
Ferri FF. Chronic obstructive pulmonary disease. In: Ferri's Clinical Advisor 2020. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 10, 2020;
Qaseem A, et al. Diagnosis and management of stable chronic obstructive pulmonary disease. A clinical practice guideline update from the American College of Physicians, 2021;