Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Rubeola la copii: simptome, cauze si tratament

Rubeola la copii: simptome, cauze si tratament

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 mai 2023 Ultima actualizare: 10 mai 2023

Rubeola este o boala exantemica febrila, contagioasa, dar la femeile gravide, in special in primele luni de gestatie, poate produce o infectie cronica la fat, malformatii grave si / sau avorturi spontane. Se transmite prin stranut, tuse sau contact cu suprafetele contaminate. Probabilitatea ca o persoana nevaccinata sa dobandeasca boala daca traieste cu cineva care o are este de 90%. Astazi, cele mai multe infectii cu rubeola apar la adultii tineri nevaccinati, mai degraba decat la copii, ceea ce poate pune in pericol copiii pe care ii pot avea in viitor.

Simptome pentru rubeola la copii

Poate dura 14 pana la 21 zile pentru ca un copil sa dezvolte simptome de rubeola dupa ce a intrat in contact cu boala. Este important sa stiti ca un copil este mai contagios atunci cand eruptia incepe sa iasa. Cu toate acestea, copilul poate fi contagios in termen de sapte zile de la eruptie si cinci pana la sapte zile dupa aparitia eruptiei cutanate. Prin urmare, copiii pot transmite infectia altora chiar inainte de a sti ca au boala. Urmatoarele sunt cele mai frecvente simptome ale rubeolei. Cu toate acestea, fiecare copil poate experimenta simptome diferite.

Rubeola poate incepe cu o perioada de febra scazuta, disconfort general, simptome respiratorii superioare si diaree. Acest lucru poate dura de la una la cinci zile. Eruptia incepe pe fata si apoi se intinde pana la trunchi, brate si picioare, imbunatatindu-se, de obicei, pe masura ce eruptia se extinde la brate si picioare. Ganglionii limfatici din gat pot fi, de asemenea, mariti.

Copiii mai mari si adolescentii pot avea un anumit disconfort si inflamatie in articulatiile lor.

Simptomele incep intre 14 si 21 zile dupa infectie. Rubeola se caracterizeaza prin aparitia unor eruptii mici pe piele de o culoare roz, care apar pe fata si progreseaza spre extremitati, devenind mai numeroase in trunchi. Aceste eruptii cutanate nu provoaca mancarime sau disconfort si, de obicei, dispar in cateva zile. Impreuna cu petele rosiatice, simptomele rubeolei sunt destul de asemanatoare cu cele ale unui sindrom de gripa, cu disconfort general, febra usoara, roseata a ochilor, durere in gat (faringita) si inflamatie dureroasa a ganglionilor, in special a gatului, in jurul maimutei si in regiunea posterioara a urechilor.

In timp ce la copii rubeola este de obicei mai putin severa, uneori insotita de otita (infectii ale urechii), complicatia bolii este mai frecventa in randul adultilor care sufera de ea. Pentru copiii care au simptome, primul semn este, de obicei, o eruptie rosie. Alte simptome care pot aparea cu 1 pana la 5 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate includ:

Febra scazuta
Durere de cap
Conjunctivita usoara (roseata sau umflaturi ale partii albe a ochiului)
Disconfort general
Ganglionii limfatici umflati sau mariti
Tuse
Cauze
Rubeola este produsa de un virus din genul Rubivirus si se transmite in urmatoarele moduri:

Copii cu rubeola congenitala: Prin secretii ale corpului (secretii de urina, nas si gat) timp de un an sau mai mult.
De la persoana bolnava (indiferent daca are simptome sau nu) la persoana sanatoasa: Prin aer, prin picaturi de saliva
Femeile gravide o transmit fatului prin placenta
Rubeola se transmite prin stranut, tuse sau contact cu suprafetele contaminate (tesuturi, ochelari sau maini). Sansele ca o persoana nevaccinata sa faca boala daca traieste cu cineva care o are sunt de 90%. Cand virusul patrunde in organism, acesta trece in sange prin atacarea celulelor albe din sange, care, la randul lor, transmit infectia la caile respiratorii, piele si alte organe. Odata ce boala este suferita, pacientul dobandeste imunitate permanenta, astfel incat sa nu mai fie afectat de virus din nou. Pentru copiii infectati inainte de nastere, pot fi contagiosi timp de mai multe luni dupa nastere.

Perioada de incubatie a bolii, care dureaza de la momentul in care virusul intra in contact cu o persoana pana cand simptomele incep sa se dezvolte, de obicei variaza de la doua la trei saptamani. La randul sau, o persoana infectata cu virusul rubeolei poate transmite boala altor persoane cu doua zile inainte de aparitia simptomelor, fara a disparea riscul de infectie pana la o saptamana dupa aparitia semnelor bolii.

Tratament pentru rubeola la copii
Tratamentul specific pentru rubeola va fi determinat de catre medic tinand cont de varsta, starea  starea generala de sanatate si istoricul medical, severitatea bolii, toleranta copilului pentru anumite medicamente, proceduri sau tratamente. Scopul tratamentului pentru rubeola este de a ajuta la scaderea severitatii simptomelor. Deoarece este o infectie virala, nu exista niciun leac pentru rubeola. Tratamentul poate include cresterea consumului de lichide si odihna.

Cum este prevenita rubeola?
De la introducerea vaccinului impotriva rubeolei, incidenta acestuia a scazut substantial. Cele mai multe cazuri apar astazi la adulti sau copii care nu au fost vaccinati. Vaccinul rubeolic este de obicei administrat in combinatie cu vaccinul impotriva rujeolei si oreionului (vaccinul ROR).  Copiii nu ar trebui sa mearga la scoala timp de sapte zile dupa aparitia eruptiei cutanate.

Nu exista un medicament specific pentru a trata rubeola sau pentru a face boala sa treaca mai repede. In multe cazuri, simptomele sunt usoare. Pentru altii, simptomele usoare pot fi gestionate cu repaus la pat si medicamente pentru scaderea febrei. Daca sunteti ingrijorat de simptomele dumneavoastra sau de simptomele copilului, contactati medicul.

Diagnosticul se bazeaza pe simptomele pacientului. Cu toate acestea, multe cazuri de rubeola sunt usoare si/sau trec neobservate. Este dificil sa se efectueze diagnosticul, deoarece eruptiile cutanate sunt de obicei putin intense si de scurta durata. Cu toate acestea, specialistul poate detecta prin teste de sange daca persoana a suferit deja de boala si, prin urmare, este imuna.

Actiunea specialistilor in timpul bolii se concentreaza, de obicei, pe controlul simptomelor si vizeaza atenuarea febrei si a disconfortului general. Se recomanda odihna si izolarea pacientului pentru a evita noile infectii. Mergeti la medicul pediatru daca copilul cu rubeola respira cu dificultate sau tusea dureaza mai mult de patru sau cinci zile. Daca apar infectii bacteriene, cum ar fi otita sau pneumonia, medicul va prescrie tratamentul pe care il considera necesar. Este important sa nu ii administrati copilului antibiotice fara ca acestea sa ii fie prescrise de catre medic.

Cum alegi vitaminele pentru copii. Ce trebuie sa stii

Stim deja ca in cazul copiilor, sistemul imunitar se afla in plin proces de formare, iar recomandarea medicului, atunci cand ajungi cu copilul la control, va include cu siguranta cel putin un supliment alimentar. Vorbim de o serie de multivitamine si minerale care contin vitamina C, vitamine A precum fosfor si calciu pentru fixarea sistemului osos. In plus, pentru o dezvoltare armonioasa a intregului organism in mod coerent, copilul are nevoie in sange de proteine care sa il ajuta sa dezvolte anticorpi. O alimentatie corecta il ajuta pe cel mic sa aiba energie, sa aiba un ten fresh si sanatos.

Mentinerea sanatatii celor mici a fost din cele mai vechi timpuri o provocare. Datorita complexului B de vitamine prezent in societatea actuala in diferite fructe, legume si alte suplimente,  azi copiii au la dispozitie o varietate de suplimente alimentare care sa ii ajute la crestere.

Una dintre cele mai importante vitamine pentru copii este vitamina C. Vitamina C este indispensabila vietii, alaturi de toate celelalte vitamine si nu doar pentru copii ea e importanta. In prezent, se cunoaste faptul ca, daca luam doar vitamina E sau doar vitamina C, fara tot complexul de vitamine, acestea se transforma ele insele in radicali liberi, deci substante nocive pentru corp. Iata de ce toti specialistii din lume recomanda astazi ca, pe langa hrana variata pe care trebuie sa i-o furnizati copilului, un complex polivitaminic ar fi cel mai recomandat.

Lucruri mai putin cunoscute despre varsatul de vant

Bibliografie:

Chaves SS, Lopez AS, Watson TL, Civen R, Watson B, Mascola L, Seward JF. Varicella in Infants after Implementation of the US Varicella Vaccination Programexternal  2011 Dec;
Civen R, Lopez AS, Zhang J, Garcia-Herrera J, Schmid DS, Chaves SS, Mascola L. Varicella Outbreak Epidemiology in an Active Surveillance Site, 1995-2005 external, 2008. Mar 1;
Lebo EJ, Kruszon-Moran DM, Marin M, Bellini WJ, Schmid S, Bialek SR, Wallace GS, McLean HQ. Seroprevalence of Measles, Mumps, Rubella and Varicella Antibodies in the United States Population, 2009-2010external icon. Open Forum Infect Dis. 2015 Feb 20;
Leung J, Broder KR, Marin M. Severe Varicella in People Vaccinated with Varicella Vaccine (breakthrough varicella): A Systematic Literature Reviewexternal Rev Vaccines. 2017 Apr;

Articole similare
Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament

Este poate cea mai neplacuta senzatie pe care o avem. Apare cand te astepti mai putin, fie dupa ce mancam ceva, cand suntem in masina sau cand avem o afectiune care are, printre altele, si un simptom asociat cu aceasta senzatie. Senzatia de voma este de regula un simptom al bolilor si nu o afectiune in sine, ea este doar un mecanism de aparare si de conservare al organismului uman, exact cum este si febra.

14 octombrie 2024
Edited 14 octombrie 2024
citește articolul
Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament

Exista o varietate de afectiuni ale limbii care pot provoca diferite simptome si probleme de sanatate. Nu exista un singur tip de modificari ale limbii pe care sa le putem lua in considerare. Varietatea de simptome care pot aparea este semnificativa si, pe baza lor, specialistul va face diagnosticul problemei.

13 aprilie 2023
Edited 13 aprilie 2023
citește articolul
Bolile copilariei: De ce apar, cum le recunoastem, cum se pot preveni Bolile copilariei: De ce apar, cum le recunoastem, cum se pot preveni

Rubeola este o infectie virala cu o frecventa mai mare in copilarie. Poate fi practic asimptomatica sau prezenta cu febra. Simptomele includ eruptii cutanate roz care incep pe fata si piept generalizandu-se pe tot corpul in aproximativ 24 ore.

12 aprilie 2023
Edited 12 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.