Diabetul este o tulburare metabolica incadrata in topul celor mai intalnite afectiuni endocrine, considerat a fi boala secolului XXI. Deoarece nu exista un tratament care sa vindece diabetul, persoanele astfel diagnosticate il pot controla cu ajutorul suplimentelor alimentare si prin abordarea unui stil de viata sanatos, regimul alimentar fiind prima si cea mai pretioasa indicatie. Conform statisticilor, in Romania sunt peste 2 milioane de persoane care se confrunta cu diabet.
Exista trei tipuri de diabet, diabet de tip 1 sau diabet insulino-dependent, diabet de tip 2 sau non-insulino-dependent si diabet gestational. Diabetul de tip I, conform statisticilor, se regaseste la aproximativ 5-10% din totalul cazurilor de diabet si este o boala autoimuna care apare ca urmare a unei deficiente a sistemului imunitar care ataca si distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Astfel pancreasul nu mai produce deloc insulina sau o produce in cantitati infime.
Diabetul de tip 2 este cea mai des intalnita forma de diabet, manifestandu-se la aproximativ 90-95% din totalul cazurilor astfel diagnosticate. In aceasta situatie, cu toate ca pancreasul produce suficienta insulina, din cauze inca neelucidate, organismul nu o poate folosi eficient. Diabetul de tip 2 este asociat cu obezitatea si stresul, dar si antecedentele familiale si diabetul gestational pot fi factori de risc care sa conduca la declansarea sa. Aproximativ 80% dintre persoanele supraponderale sunt diagnosticate cu diabet de tip 2. Diabetul gestational apare in timpul sarcinii si, in majoritatea cazurilor, acesta dispare ulterior, insa, femeile care au prezentat aceasta forma, conform statisticilor, prezinta un risc de 20 - 50% de a dezvolta diabet de tip 2 in urmatorii 5-10 ani.
Diabeticii trebuie sa aiba 5 mese pe zi, trei mese principale si doua gustari pentru a tine in frau nivelul glicemiei. De asemenea, trebuie sa respecte orarul acestor mese, micul dejun fiind recomandat a se lua la prima ora a diminetii si cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare. Un specific al dietei impune cantarirea alimentelor astfel incat sa se evite consumarea a mai mult de 500 de grame de fructe pe zi, acestea fiind bogate in fructoza, un echivalent al zaharului, si nu mai mult de 500 de grame de lactate si 130 de grame de produse bogate in amidon.