GRIPA vs. RACEALA: Toate informatiile de care ai nevoie ca sa le distingi corect

Într-o perioadă în care suntem tot mai expuși la diverse tipuri de viroze respiratorii, este esențial să știm să facem diferența dintre răceală și gripă. Deși, la prima vedere, pot părea similare, simptomele răcelii și ale gripei pot fi distinse încă de la primele semne. Dacă, de exemplu, după administrarea de vitamina C te simți mai bine și îți reiei activitățile normale rapid, cel mai probabil a fost vorba de o răceală ușoară. Spre deosebire de răceală, gripa este cauzată de un virus mai agresiv, motiv pentru care există vaccin antigripal, dar nu și vaccin anti-răceală. Mai mult, virusurile gripale pot avea multiple tulpini, unele dintre ele fiind periculoase pentru sănătatea umană.
Cum le recunoști corect și ce tratamente funcționează cel mai bine? Află în materialul următor.
Ce provoacă gripa? Ce provoacă răceala? Cauzele acestor afecțiuni
Gripa și răceala deli aparent au unele simptome în comun, ele au cauze diferite și etiologii diferite. Chiar dacă ambele sunt infecții virale, în spatele cauzalității acestor boli se ascund virusuri diferite. Gripa are în cele mai multe cazuri un debut abrupt și se manifestă mult mai intens, iar la grupele de vârstă vulnerabile - copii sugari, bătrâni sau oameni care suferă de comorbidități (afecțiuni respiratorii mai vechi, sistem imuno compromis cauzat de boli auto-imune, diabet în formă cronică, au trecut prin intervenții chirurgicale recente - transplant organe sau măduvă) poate avea complicații severe ce pot duce inclusiv la deces în cazuri excepționale. Cele mai complicate forme de gripă care pot avansa dacă este lasată netratată sunt pneumoniile si encefalopatie. Cele mai expuse persoane la aceste pericole sunt următoarele categorii de vârstă:
- sugarii,
- copii sub 5 ani,
- adulti peste 65 de ani,
- femei insarcinate,
- persoane cu boli cronice care suferă de astm, boli de inimă, boli renale, persoane insulino-dependente, persoane care suferă de obezitate cronică.
Unitatea de timp pentru profilaxia bolii
Una dintre cele mai importante diferențe dintre cele două forme infecțioase este unitatea de timp. Răceala afectează pe o durată mai scurtă şi într- un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susţinut de a lupta împotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusă în pericol. Când vorbim de răceală vorbim rareori de tuse seacă sau productivă, dureri de gât agresive sau febră persistentă. Altfel spus, tusea, strănutul sau durerile în gât ne pot indica decisiv dacă este vorba despre o gripă sau despre o simplă răceală, dar asta numai după o anumită perioadă de timp. De aceea e bine să consultăm un medic specialist dar nu înainte de a ne răspunde la următoare întrebări.
Debutul celor două afecțiuni: răceală vs. gripă
De cele mai multe ori, indiferent că vorbim de copii, bătrâni, bărbați sau femei, răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri ușoare de cap, senzația de mâncărime la nivelul scalpului și dureri de gât, iritații ale cavității bucale, urmate de creşterea consistenței mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
În cazul gripei - debutul este brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare și roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum și senzaţie de usturime a ochilor. Totodată sunt cazuri de gripă unde apar și alte simptome precum stări de greaţă şi vomă, diaree sau eczeme la nivelul buzelor și nasului.


Sursa bolii. La ce trebuie să fim atenți
Dincolo de diferențele la nivelul simptomurilor, răceala și gripa sunt declanșate de forme diferite de microorganisme. În cele mai multe cazuri, formele de răceală sunt determinate de rinovirusuri care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare. Acestea sunt mai puţin puternice decât virusul gripal, care poate proveni în urma unor epidemii și poate îmbrăca forme precum CoronaVirus, HIN1, gripă aviară sau alte maladii.
Recurența temporală
Când vine vorba de răceală, aceasta poate fi contractată pe tot parcursul anului, chiar și vara în teritoriile cu climat temperat. Gripa, în schimb, este mult mai des întâlnită în intervalul noiembrie-februarie, deoarece sistemul imunitar este sensibil în sezonul rece şi organismul necesită o îngrijire mai atentă. Asta în cazul în care vorbim de climat temperat.
Cum recunoști gripa după simptome? Simptome răceală
Așa cum vorbeam anterior, deși gripa și răceala au multe simptomatologii în comun, trebuie să reținem următoarele aspecte:
Cum recunoști stările gripale:
- Febra care poate oscila între 38 /39 de grade și care poate ajunge în cazuri extreme la 41/42 de grade Celsius, în special la sugari;
- Dureri musculare și crampe la nivelul stomacului;
- Transpirație abundentă atât pe parcursul zilei nu doar în timpul nopții;
- Frisoane recurente;
- Oboseală cronică;
- Lipsa poftei de mâncare și deshidratare la nivelul buzelor;
- Tuse seacă sau cu expectorații;
Cum recunoști formele de răceală:
- Secretii nazale abundente;
- Nas înfundat (rinoree);
- Durere de gât și gât iritat;
- Strănuturi repetitive;
- Tuse seacă ușoară;
Tratamente comune pentru gripă și răceală


Pentru debut, atât gripa cât și răceala au nevoie de tratamente care să conțină un antispatic, un antiinflamator pentru căile respiratorii şi un emolient pentru fluidizarea secreţiilor nazale. Vorbim practic de produse homeopate pe bază de ulei de eucalipt, carmol, mentă care au un puternic efect antiseptic pentru toate afecţiunile asociate căilor respiratorii - bronşite, faringite, laringite, sinuzite, astm bronşic sau pneumonii. Trebuie știut de exemplu că uleiul de eucalipt are efect antiinflamator, antimicrobian, analgezic şi de stimulare a sistemului imunitar, iar uleiul de mentol este eficient pentru creşterea anticorpilor din organism şi ajută la combaterea infecţiilor, reduce febra, are efect antispatic, antiinflamator şi de calmare a tusei.
Câte forme de virusuri gripale există
Gripa vs raceală am stabilit deja că sunt forme infecțioase care atacă sistemul imunitar cu impact asupra sistemului respirator. În special când vorbim de dureri cap agresive, în funcție de intensitate putem să ne dăm seama că avem de a face cu o formă de boală. Răceala și gripa atacă organismul în funcție de anumite criterii și în mod diferit. Până acum au fost identificate 4 tipuri de virusuri gripale împărțite pe clase - Virusuri clasa A, clasa B și clasa C. Există și virusuri gripali clasa D, dar vorbim de o specie de microorganisme care atacă doar animalele domestice precum bovinele și ovinele.
Virusurile de tip A au cele mai mare potențial de a provoca epidemii la nivel mondial, potrivit Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control). În lume există cel puțin 18 subtipuri diferite de virus A, tulpini care sunt numerotate de la H1 la H18 si 11 subtipuri diferite. De asemenea, virusurile gripale A pot avea mai multe tulpini diferite. Subtipurile actuale ale virusurilor gripale A intalnite la oameni sunt virusurile gripale A (H1N1) si A (H3N2).
Să nu uităm că în primavara anului 2009, a aparut un nou virus gripal A (H1N1), care a fost foarte diferit de virusurile gripale umane A (H1N1), care circulau la acel moment. Noul virus a provocat prima pandemie de gripa din ultimii 47 de ani, cunoscuta si sub denumirea de “gripa porcina”.
Virusurile gripale de tip B se pot divide în linii și tulpini gripale. În prezent, circulă în rândul populației virusurile gripale B care aparțin uneia dintre cele două linii: B / Yamagata și B / Victoria. Din fericire există pe piață vaccin pentru virusurile gripale A (H1N1), A (H3N2) și unul sau două virusuri gripale B (în functie de vaccin). Din păcate, vaccinul împotriva gripei sezoniere nu oferă protecție împotriva virusurilor gripale C.


Un astfel de virus este CoronaVirus. Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic. La om, au o mare afinitate pentru macrofage, epitelii respiratorii și enterice, producând peste 1/3 din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii (mai ales toamna și iarna), gastroenterite și o formă particulară a sindromului respirator acut sever (SARS).
Sunt al doilea grup viral, după rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, răcelii comune la om. Bolile oamenilor și animalelor provocate de coronavirusuri sunt numite coronaviroze. Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picături) sau fecal/orală. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infecțiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic.
Ce este flurona și cât de periculos este pentru organism acest amestec de simptome virulente
Despre posibilitațile amestecului de simptome s-a vorbit și în pandemie când se vehicula faptul că noile tulpini de Coronavirus să se manifeste în paralel și cu vechile forme de virus gripal. Specialiștii avertizează că în cazul unei duble infecții este prezentă o simptomatologie mult mai agresivă, cu o intensitate a durerilor care este clar diferita de gripa, cu dureri musculare, articulare, cu dureri de cap, nevralgii, stări de vomă, greață, lipsa tonusului, lipsa de pofta de mâncare care pot fi mult mai intense.
Virusul gripal poate fi de mai multe forme. Pe scurt, virusul gripal este singura specie din genul Alphainfluenzavirus din familia de virusuri Orthomyxoviridae, care cauzează gripa la păsări, mamifere și la om. Unele tulpini ale virusului gripal A provoaca o boală severă atât la păsările domestice, cât și mamifere sau om. Ocazional, virusurile sunt transmise de la păsările acvatice sălbatice la păsările domestice, iar acest lucru poate produce un focar sau poate da naștere pandemiilor de gripă umană.
Ce este kraken și cum ne putem proteja împotriva acestei noi tulpini de Coronavirus
Noua tulpina de Coronavirus numita Kraken, cunoscută sub denumirea oficială pentru specialiști XBB.1.5, se răspândește mult mai rapid ca celelalte tulpini, cel mai probabil pentru ca are cateva avantaje mari fata de tulpinile Omicron dominante in prezent.
Cum poți preveni gripa? Măsuri prevenție răceală
Cum putem preveni răceala
Răceala poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri simple care au la bază spălatul pe mâini cu apă și săpun, dar si evitarea contactului cu persoanele bolnave sau suprafetele infectate. La fel ca în cazul copiilor, experții recomandă adulților să nu-si atingă fața cu mainile. Ajută și consumul de alimente care au un conținut bogat în vitamina C - fructe (citrice, capsuni, papaya) si legume (broccoli, ardei gras, conopida, kale).
Cum putem preveni gripa
Vaccinul antigripal este cea mai bună protecție împotriva gripei. Măsurile de prevenție a răcelii sunt benefice și în cazul gripei, însă cea mai bună protecție este oferită de vaccinul antigripal, recomandat anual tuturor persoanelor vulnerabile, incepand cu varsta de 6 luni.


În primul rand, trebuie sa ne spalam des pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde pe fiecare mana si sa folosim un dezinfectant atunci cand nu avem acces la spatii pentru a ne spala pe maini. Este foarte important sa nu ne atingem fata si ochii inainte de a folosi un dezinfectant, mai ales daca am folosit mijloace de transport in comun inainte. In aceste conditii, e important sa ne intarim imunitatea pentru a scadea dramatic sansele de a contacta virusul, pentru ca este mult mai simplu sa previi decat sa tratezi. Specialistii din cadrul OMS recomanda sa evitam sa consumam carne din locuri insalubre sau a caror sursa de provenienta nu o cunoastem, sa gatim bine carnea dar si alte produse de origine animaliera - oua, lapte.
Pentru un sistem imunitar puternic organismul trebuie sa aiba acces la doza zilnica recomandata de anumite vitamine si minerale precum vitamina C, vitamina A, vitamina E si toate tipurile de vitamina B esentiale - B1, B2, B6, B12, etc. Pentru a veni in ajutorul vostru, Springfarma a marcat special produsele pentru imunitate pentru a putea fi localizate mai usor pe site . Vitaminele, Mineralele si suplimentele le gasesti mai usor cu acest link PENTRU IMUNITATE.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
-
Loscalzo J, et al., eds. Influenza. In: Harrison's Principles of Internal Medicine. 21st ed. McGraw Hill; 2022. https://accessmedicine.mhmedical.com, Accessed Aug. 6, 2024;
-
Grohskopf LA, et al. Prevention and control of seasonal influenza with vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2024-25 influenza season. MMWR Recommendations and Reports. 2024;
-
Kellerman RD, et al. Influenza. In: Conn's Current Therapy 2024. Elsevier; 2023. https://www.clinicalkey.com. Accessed Aug. 2, 2024;
-
Goldman L, et al., eds. Influenza. In: Goldman-Cecil Medicine. 27th ed. Elsevier; 2024. https://www.clinicalkey.com. Accessed Aug. 6, 2024;
-
Flu: What to do if you get sick. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/flu/treatment/takingcare.htm. Accessed Aug. 2, 2024;
-
Preventive actions. Centers for Disease Control and prevention. https://www.cdc.gov/flu/prevent/prevention.htm. Accessed Aug. 19, 2024;
-
Preventing respiratory viruses. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/respiratory-viruses/prevention/index.html. Accessed Aug. 19, 2024;
-
How flu spreads. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm. Accessed Aug. 19, 2024;
-
Health equity and flu. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/flu/highrisk/disparities-racial-ethnic-minority-groups.html. Accessed Aug. 19, 2024.