Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dieta daneza: ce este si cum poate modifica metabolismul

Dieta daneza: ce este si cum poate modifica metabolismul

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 septembrie 2024 Ultima actualizare: 16 septembrie 2024

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda dieta daneza pentru calitatile sale sanatoase, similare cu cele ale dietei mediteraneene. Cu toate acestea, desi similare, aceste regimuri difera in ceea ce priveste uleiul utilizat. Dieta daneza se bazeaza pe ulei de rapita, in timp ce dieta mediteraneana este dominata de ulei de masline.

Virtutile dietei daneze au fost adaugate recent la rezultatele unui studiu. Potrivit acestuia, daca se asigura faptul ca respectarea orientarilor indicate in regimul nordic (cu unele ajustari usoare), dieta daneza poate fi benefica si pentru copii, deoarece ii ajuta la stabilirea unor modele alimentare sanatoase, esentiale pentru varsta adulta.

Dieta daneza este un stil alimentar traditional in tarile nordice precum Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda si Islanda. Aceasta dieta se bazeaza pe alimente proaspete si locale, care sunt bogate in nutrienti si au un continut scazut de grasimi si zaharuri procesate. Alimentele comune din dieta daneza includ peste, carne de pasare, produse lactate, cereale integrale, legume radacinoase, fructe de padure, fructe de mare si seminte oleaginoase.

Ce trebuie sa ai in vedere inainte de a incepe dieta daneza

ulei-maslineulei-masline

Ca si in dieta mediteraneana, dieta daneza se bazeaza pe alimente vegetale, ocazional, legume cu frunze verzi si radacini. Ceea ce distinge alimentele nordice de altele este accentul pus pe produsele originare din aceasta regiune, cum ar fi fructele de padure, precum si pe pestele gras, cum ar fi somonul, macroul sau heringul. Dieta daneza se caracterizeaza printr-o dieta bogata in produse locale si sezoniere dominate de alimente vegetale, cum ar fi varza, merisoarele, merele, ovazul, tuberculii si secara. In acest tip de alimente, tipice tarilor precum Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Groenlanda sau Islanda, sunt recomandate produse din lapte integral si se consuma suficient lapte fermentat, sunt preferate cerealele integrale si un aport zilnic mediu de un litru si jumatate de apa. 

Astfel, distributia energiei este distribuita astfel incat intre 25 si 40% din consumul de alimente sunt predominant bogate in grasimi, 60% pentru carbohidrati si 10 pana la 20% proteine. Cea mai mare diferenta in ceea ce priveste dieta nordica este, in acest caz, uleiul. In tarile nordice, predomina folosirea uleiului de rapita.

Dieta daneza a fost legata de beneficiile pentru sanatate in mai mult de un studiu. Potrivit Universitatii Harvard, o dieta traditionala daneza bazata pe cereale integrale, fructe de padure, ulei de rapita si peste imbunatateste valorile legate de riscul de boli de inima, chiar si in cazurile in care persoanele care o urmeaza nu pierd in greutate. Studiul a inclus 200 de persoane din Suedia, Danemarca, Islanda si Finlanda, cu o varsta medie de 55 de ani, care erau supraponderale. Cei care au urmat dieta nordica au inregistrat niveluri mai scazute de colesterol si un control mai bun al glucozei din sange comparativ cu grupul de control.

Beneficii dieta daneza. Cand si cum le putem observa

Acest tip de dieta incurajeaza consumul de fructe si legume, cereale integrale si leguminoase, peste si oua si mai putina carne. De asemenea, promoveaza consumul de produse locale, care trebuie sa fie proaspete. Ghid general privind principiile care stau la baza dietei daneze:

  • Mai multe fructe si legume zilnic
  • Cereale integrale
  • Alimente de origine marina si oceanica
  • Carne rosie de calitate superioara, dar sa nu depasim 500 de grame pe saptamana
  • Alimente precum cereale, fructe, legume sa fie din culturi bio sau culturi locale, nemodificate genetic, fara pesticide sau fortate cu ingrasaminte chimice
  • Evitati aditivii din alimente, evitati alimentele procesate care au adaos de conservanti

Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale dietei daneze includ un risc mai mic de boli cronice si mortalitate. Aceste beneficii se pot datora abordarii vegetale a dietei, deoarece in dieta nordica se recomanda consumul a mai multor proteine de origine vegetala si un aport mai mare de fructe, legume, cereale (in special cereale integrale) leguminoase, nuci si seminte; toate acestea limiteaza consumul de carne rosie si procesata.

Dietele in care predomina alimentele pe baza de plante sunt legate de multe dintre aceste beneficii si par a fi o strategie eficienta de prevenire a diferitelor afectiuni.  In plus, se pare ca neconsumarea alimentelor ultraprocesate si reducerea consumului de carne rosie si sare ar explica riscul mai mic de boli grave asociate cu cei care tin dieta nordica. Pe de alta parte, se pare ca un aport ridicat de calciu (din produse lactate), omega-3 si proteine contribuie la sanatatea fizica generala buna si la functia cognitiva a persoanelor care il urmeaza, in special a persoanelor in varsta.

Care sunt principiile dietei daneze. Ce inseamna un regim danez

Dieta daneza sau regimul danez se bazeaza pe consumul de legume radacinoase, fructe de padure, cereale integrale, varza, mere, fructe de mare, lapte si lapte fermentat. Multe dintre aceste alimente traditionale nordice au fost asociate cu diferite beneficii pentru sanatate. Totodata, un regim danez alimentar descurajeaza consumul de carne rosie, de alimente semi-preparate sau junk food si recomanda in schimb consumul crescut de leguminoase, care sunt o sursa de proteine mai ecologica. Ca idee, in Islanda de exemplu un mare lant de mancare Fast-Food este interzis inca din anii 80.

Tarile nordice sunt, de asemenea, bine plasate geografic pentru pescuit, astfel incat pestele si crustaceele reprezinta o parte importanta a dietei. Spre deosebire de dieta mediteraneana care recomanda consumul de ulei de masline, dieta nordica recomanda uleiul de rapita. Acesta este bogat in grasimi mononesaturate sanatoase si contine, de asemenea, acid alfa-linolenic, un acid gras omega-3 de origine vegetala. De asemenea, dieta nordica recomanda consumul de grasimi in general mai „moi”, cum ar fi cele gasite sub forma de creme si margarina vegetala, limitarea cantitatii de sare la mai putin de 6 g pe zi si consumul a cel putin 1,5 l de apa sau lichid fara zahar pe zi.

Diferentele intre dieta daneza originala si dieta daneza cu pui

Dupa cum vom vedea in randurile urmatoare, dieta daneza originala presupune doar in anumite zile  consumul de carne si acolo unde nu se doreste consumul de carne alba/carne rosie se poate consuma pestele grill/ tonul/ fructele de mare. In dieta daneza cu pui asa cum spune si denumirea, carnea de pui grill se recomanda a fi consumata in fiecare zi, fie la pranz maxim 400 de grame fie seara maxim 200 grame. Poti opta zilnic doar pentru un singur moment in care consumi carnea de pui.

Totodata poti alterna zilele. Daca intr-o zi consumi la pranz 400 de grame de carne de pui grill a doua zi poti opta pentru 200 grame de carne de pui fiarta si tot asa. Poti sa faci aceste permutari succesiv sau concomitent si simultan. Dar nu inainte de a consulta un medic nutritionist. Totodata este important tipul de carne de pui pe care alegi sa il consumi. Trebuie sa fie un pui crescut liber la sol, hranit cu cereale fara alti aditivi sau hormoni de crestere.