Sindromul lui Adam-Stokes: Cum apare si cum se poate evita
Sindromul lui Adam-Stokes este de fapt un accident neurologic cauzat de o diminuare brusca a irigarii cerebrale. Sindromul lui Adam-Stokes atinge mai ales barbatii trecuti de varsta de 50 ani. La originea lui se afla o incetinire extrema a ritmului cardiac, prin bradicardie sau bloc auriculoventricular, raspunzatoare de o oprire cardiocirculatorie.
Simptome si semne Sindrom Adam-Stokes
Caracteristica sindromului este sincopa spontana, nelegata de efort. Subiectul isi pierde brusc constienta: el este palid, inert, dar respira in permanenta in pofida incetinirii sau disparitiei pulsului. El redevine constient dupa cateva zeci de secunde. Confirmarea acestei dereglari de conducere este obtinuta prin inregistrarea Holter (inregistrare electrocardiografica timp de 24 ore) si prin inregistrarea fasciculului lui His (care asigura conductia influxului nervos pana in ventricule), prin sonda intracardiaca. Cu scopul de a evita sincopele, ale caror consecinte pot fi grave, bolnavii beneficiaza de implantarea unui stimulator cardiac (pacemaker), care declanseaza contractiile cardiace in cazul opririi acestora.
Cum te afecteaza Sindromul Adam-Stokes?
De obicei, ritmul cardiac normal incetineste sau dispare pentru scurt timp. Cand ritmul cardiac incetineste, nu ajunge suficient sange in creier, asa ca te poti simti lesin sau lesina. Uneori, inima ta bate mai repede decat in mod normal. Cand curge prea repede, inima ta nu pompeaza sange asa cum ar trebui. In functie de ceea ce faci cand te simti lesin sau lesin, te-ai putea rani. Nu ar trebui sa conduceti o masina daca stiti ca aveti aceasta afectiune. Lesinul ar putea fi un semn al unei probleme grave de ritm cardiac numita aritmie in care inima ta nu bate asa cum ar trebui.
De ce apare sindromul Adam-Stokes?
Acest sindrom poate rezulta din urmatoarele probleme de sanatate:
- Infarct miocardic.
- Fibroza (de obicei asociata cu ischemie).
- Boala nodale atrioventriculara (AV).
- Boala cardiaca structurala sau valvulara.
- Tulburari electrolitice.
- Boli reumatice, inclusiv spondilita anchilozanta, artrita reactiva, artrita reumatoida, sclerodermia.
- Procese infiltrative inclusiv amiloidoza, sarcoidoza, tumorile cardiace, boala Hodgkin, mielomul multiplu.
Atacurile Adam-Stokes pot fi totodata legate ca si mod cauza-efect de probleme medicale precum:
- Bloc AV cronic sau paroxistic.
- Bloc sino-atrial (SA).
- Tahicardie supraventriculara paroxistica sau fibrilatie atriala.
- Simptomele atacului Stokes-Adams
- Exista colaps, de obicei fara avertisment.
- Pierderea constientei este de obicei intre aproximativ 10 si 30 de secunde.
- Se poate raporta paloare, urmata de inrosire la recuperare.
- O anumita activitate asemanatoare convulsiilor apare uneori daca atacul este prelungit.
De obicei, Sindromul Adam-Stokes (de gradul trei) este observat pe ECG in timpul unui atac, dar au fost raportate alte anomalii ECG, cum ar fi sindromul tahi-brady. Atacurile pot avea loc de mai multe ori intr-o zi.
Cum este diagnosticat sindromul Adam-Stokes
Medicul va diagnostica pe Stokes-Adams intrebandu-va despre istoricul dumneavoastra medical si despre perioadele de lesin. Ei va vor intreba daca ati fost palid inainte de atacuri si apoi roscat dupa. Medicul va va masura tensiunea arteriala si ritmul cardiac. Iti vor face un test EKG (electrocardiograma) pentru a cauta probleme cu ritmul inimii. Alte teste ar putea include o ecocardiograma (o ecografie cardiaca), un test de efort sau un monitor Holter, o masina purtabila care va inregistreaza ritmurile inimii.
Cum este tratat sindromul Adam-Stokes?
In unele cazuri, veti avea nevoie de un stimulator cardiac pentru a va controla ritmul cardiac. Este un dispozitiv mic pe care medicul dumneavoastra il plaseaza sub pielea in piept. Trimite impulsuri electrice regulate prin firele atasate inimii tale.
Ce este sindromul Adam-Stokes?
Stokes-Adams este o afectiune grava. Persoanele in varsta sunt mai expuse riscului de probleme grave decat tinerii. Dar aveti sanse mai mari de a trai o viata mai lunga cu tratament.
Cum se poate preveni sindromul Adam-Stokes?
Deoarece cauza Stokes-Adams este un ritm cardiac anormal, singurul lucru pe care il puteti face este sa va mentineti inima sa bata la un ritm regulat. Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu un stimulator cardiac.
Sursa: https://www.webmd.com/
Bibliografie:
1. R. Adams. Cases of Diseases of the Heart, Accompanied with Pathological Observations. Dublin Hospital Reports, 1827, 4: 353–453.
2. W. Stokes. Observations on some cases of permanently slow pulse. Dublin Quarterly Journal of Medical Science, 1846, 2: 73–85.
"Stokes-Adams; Adams-Stokes; Morgagni-Adams-Stokes Attacks". patient.info.
3. Katz, Jason; Patel, Chetan (2006). Parkland Manual of Inpatient Medicine. Dallas, TX: FA Davis. p. 903.