Dieta Flexitariana: Cum te ajuta sa metabolizezi mai multe vitamine si minerale
Dieta flexitariana a fost creata de nutritionistul Dawn Jackson Blatner si este o dieta non-restrictiva, care prioritizeaza consumul de legume, fructe, leguminoase, seminte, nuci si cereale integrale si reduce carnea sau pestele, dar fara a le exclude cu totul. Prin urmare, este o dieta vegetariana, dar nu devine astfel datorita includerii in principal a acestor proteine animale care sunt consumate ocazional.
De fapt, pentru a deveni o persoana flexitariana, dieta de urmat va consta in principal in cresterea consumului de legume si reducerea consumului de carne si fructe de mare. De asemenea, in ciuda utilizarii conceptului de "dieta", este important sa subliniem faptul ca este mai mult un stil de viata care raspunde preocuparilor ideologice, cum ar fi bunastarea animalelor sau durabilitatea planetei. Puteti folosi dieta flexitariana pentru a pierde in greutate, deoarece va servi pentru a invata sa manance mai curat, mai nutritiv si natural.
Ce inseamna dieta flexitariana pe termen scurt, mediu si lung
Un flexitarian si-a bazat dieta in principal pe consumul de fructe, legume, cereale si leguminoase. Nu ar fi o dieta vegana, deoarece alimentele de origine animala sunt permise: oua, lactate, si, in cele din urma, sporadic, carnea sau pestele sunt incorporate.Cu aceast mic aport de produse de origine animala se ajuta organismul sa functioneze optim, fara a fi nevoie de inlocuitori care sa ofere nutrientii necesari, asa cum se intampla in cazul vegetarienilor. Acolo unde este posibil, carnea organica va fi preferata.
Nu este vorba de interzicerea alimentelor sau de infometare, pur si simplu de organizarea meniului saptamanal, astfel incat alimentele naturale sa fie prioritare, fara procesare, si in care carnea sau pestele sunt consumate ocazional
Ce alimente se pot consuma in dieta flexitariana?
In cadrul dietei flexitariene puteti include multe grupe de alimente, desi in acest tip de dieta includeti de obicei mai multe legume, fructe si leguminoase in detrimentul proteinelor animale, cum ar fi pestele si carnea. Cu toate acestea, consumul acestora poate face in mod egal, desi intr-o masura mai mica. Acestea sunt alimentele pe care le puteti include in dieta flexitarianaꓽ
Legumele, hrana prioritara a dietei flexitariene
Fructel
Hranirea flexitariana permite consumul de leguminoase
Cerealele integrale, cea mai buna optiune pentru a obtine energie
Seminte
Desi adesea trec neobservate, veti fi surprinsi sa stiti ca semintele, cum ar fi semintele de in, susan, mac, chia sau seminte de dovleac ofera vitamine din grupele A, B, C si E, precum si fibre, grasimi sanatoase si imbunatatesc functionarea sistemului nervos central. Avand in vedere originea lor vegetala, se potrivesc perfect in dietele cu un consum redus sau deloc de produse de origine animala.
Bauturi vegetale si lactate
In aceasta sectiune, persoanele flexitariene pot include, de asemenea, in dieta lor, bauturi vegetale, cum ar fi soia, migdale, alune sau ovaz, printre altele. Dar, in plus, produsele lactate, cum ar fi iaurturile, kefirul sau branza, bogate in calciu si alti nutrienti, pot face parte, de asemenea, dintr-o dieta flexitariana.
Ouale pot face parte din regimul flexitarian
Acestea furnizeaza proteine cu valoare biologica ridicata, vitamina A, B, D si E, calciu, vitamina B2, printre altele.
Carne, peste si crustacee, proteine animale pentru consum ocazional intr-o dieta flexitariana
Dupa cum am indicat, proteinele animale, cum ar fi carnea sau pestele, sunt consumate mai rar in dieta flexitariana. De asemenea, consumul de carne alba este de obicei prioritar fata de carnea rosie. Pestele, pe de alta parte, nu este o problema datorita contributiei sale in grasimile omega-3, omega-6 si proteine cu continut scazut de grasimi.
Este hrana flexitariana pentru mine?
Aceasta dieta este special conceputa pentru acei oameni care se considera omnivori, dar doresc sa manance mai bine. In acest fel, consumul de carne de toate tipurile este limitat, dar fara a merge pana la a o interzice. In plus, este incurajat consumul de produse de origine vegetala, cum ar fi toate tipurile de fructe, leguminoase, legume si cereale integrale. Flexitarismul va contribui la scaderea in greutate, la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea multor boli (cardiovasculare, digestive etc.), intarind, totodata, grija fata de mediu.
De ce sa reduci consumul de carne?
Majoritatea oamenilor nu stiu ca aproximativ 80% din suprafata agricola este utilizata pentru productia de hrana pentru animale. In plus, nu este obisnuit sa se stie ca 14% din emisiile de CO2 se datoreaza industriei zootehnice si ca aceasta este cauza a numeroase defrisari. Toate acestea sunt mai mult decat suficiente motive pentru a lua in considerare ceea ce se face cu resursele naturale si pentru a deveni constienti. In acest sens, un gest mic implica mari schimbari. Asigurarea continuitatii planetei depinde de fiecare cetatean.
Cu toate acestea, este adevarat ca alimentele de origine animala au un nivel ridicat de proteine, in plus fata de multi nutrienti, minerale si vitamine. Prin urmare, desi dietele vegetariene permit ca aceste produse sa fie inlocuite in mod satisfacator, dieta flexitariana ofera posibilitatea de a manca fara a renunta la ele. Astfel, flexitarismul combina cele mai bune dintre ambele diete: beneficiile unei diete bazate pe fructe, legume si leguminoase si nutrienti din carne si peste.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale unei diete flexitariene?
Expertii au subliniat numeroasele beneficii pentru sanatate ale acestui tip de dieta, fara a lua in considerare impactul pozitiv asupra planetei. Fiind o dieta bazata in principal pe fructe si legume, protejeaza sanatatea sistemului circulator, in special a inimii. O dieta mai curata si mai naturala va ajuta la controlul tensiunii arteriale si la cresterea asa-numitului colesterol bun. Mai putine grasimi, mai putine zaharuri procesate si mai multe alimente naturale.
Reducerea consumului de alimente procesate, care au un impact caloric ridicat, va provoca pierderea in greutate. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu este vorba de limitarea sau interzicerea alimentelor, ci de construirea unei diete echilibrate cat mai natural posibil. Si printre numeroasele beneficii ale acestei diete, va exista, de asemenea, pierderea in greutate. Prin urmare, desi nu este conceput numai in acest scop, este posibil sa incepeti o dieta flexitariana pentru a pierde in greutate.
Alimentele bogate in fibre, fara adaos de zaharuri si cu continut scazut de grasimi promoveaza o scadere a riscului de diabet in viitor. Acesta este un angajament pe termen lung pentru sanatate. In plus, este dovedit stiintific ca o dieta sanatoasa si echilibrata previne nenumarate boli, inclusiv cancerul. Este vorba despre a investi in sanatate, oferindu-i organismului substantele nutritive si antioxidantii necesari pentru buna functionare.
S-a dovedit ca anumite patologii gastro-intestinale sunt o consecinta directa a dietei neadecvate. Alimentele ar trebui sa fie considerate ca un medicament si de preferat ar fi sa nu ii dam organismului alimente care nu ii aduc niciun beneficiu (de exemplu, fast-food, bauturi dulci etc.). Nu in ultimul rand, constientizarea faptului ca resursele naturale ale planetei nu sunt nelimitate este cruciala. In acest sens, adoptarea unei diete responsabile din punct de vedere ecologic va contribui la reducerea emisiilor de gaze in atmosfera si la reducerea consumului de apa si nutrienti din pamant.
Dieta DASH: ce este si cum te poate ajuta sa-ti reglezi metabolismul
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) presupune abordari dietetice pentru a opri hipertensiunea arteriala sii este uneori prescrisa de medici pentru a ajuta la tratarea tensiunii arteriale ridicate. Tensiunea arteriala este cantitatea de presiune pe care sangele o plaseaza pe peretii arterelor. Aceasta variaza in mod normal pe tot parcursul zilei, dar daca ramane prea mare, aceasta se numeste hipertensiune arteriala. Tensiunea arteriala ridicata netratata poate duce la boli de inima, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca congestiva, boala renala si orbire, printre altele.
Modelul DASH a fost introdus pentru prima data in 1996, iar pe parcursul anilor au fost facute mai multe cercetari referitoare la potentialele beneficii ale acestui tip de dieta. In cadrul unui astfel de studiu, s-au repartizat aleatoriu 456 de persoane l pentru a testa efectele modelelor dietetice asupra scaderii tensiunii arteriale.
Bibliografie:
Wright, Margaret E.; Chang, Shih-Chen; Schatzkin, Arthur; Albanes, Demetrius; Kipnis, Victor; Mouw, Traci; Hurwitz, Paul; Hollenbeck, Albert; Leitzmann, Michael F. (15 February 2007). "Prospective study of adiposity and weight change in relation to prostate cancer incidence and mortality";
"Defining Adult Overweight and Obesity". Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021. Archived from the original on 28 September 2021;
"Metabolic syndrome – PubMed Health". Ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 5 February 2011;
Omega-3 fatty acids Archived 9 July 2008 at the Wayback Machine. Umm.edu (5 October 2011);
What I need to know about eating and diabetes (PDF). U.S. Dept. of Health and Human Services, National Institutes of Health, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Diabetes Information Clearinghouse. 2007;