Virusurile Herpes Simplex fac parte din familia Herpesvirusurilor si sunt de 2 tipuri: Herpes Simplex 1 (HSV-1) si Herpes Simplex 2 (HSV-2). Aceste virusuri infecteaza omul si sunt responsabile de aparitia unor leziuni la nivel oral sau al organelor genitale. Cel mai frecvent HSV-1 produce leziuni orale iar HSV-2 leziuni genitale. Leziunile sunt reprezentate de vezicule dureroase si pruriginoase pline cu un lichid incolor.
Aproximativ 80% din infectiile cu HSV sunt simptomatice, iar virusul odata patruns in organism se va cantona in ganglioni nervosi pastrand capacitatea de reactivare periodica.
Nu exista tratament pentru virus! Tratamentul se concentreaza pe reducerea simptomelor si limitarea focarelor. Este posibil ca plagile sa dispara fara tratament! Vitamina C, gargara cu bicarbonat de sodiu, suplimentele cu lizina, apa de gura cu proprietati analgezice si/sau antibiotice, crema / unguent cu oxid de zinc: sunt cateva exemple de tratamente complementare ce pot oferi o ameliorare a simptomelor in timpul recidivelor herpetice.
Perioada de incubatie a virusului care cauzeaza herpesul genital este de 2-12 zile, astfel ca o persoana infectata poate avea simptome care sa se manifeste in primele doua saptamani de la dobandirea virusului. Se poate, insa, si ca simptomele sa nu apara, iar persoana sa aiba infectia fara sa stie. In cele mai multe situatii, manifestarile bolii fie lipsesc, fie sunt usoare. Asta inseamna ca poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani pana apare vindecarea completa.