Infectia vaginala se instaleaza atunci cand este destabilizat echilibrul micromediului vaginal de catre o bacterie, care afecteaza aciditatea pH-ului si implicit, scade numarul de lactobacili vaginali.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 90% din cazurile de infectii vaginale sunt diagnosticate cu vaginita bacteriana (gardnerella vaginalis), trichomoniaza (trichomonas vaginalis) si candidoza (candida albicans). Doar medicul specialist iti poate spune cu precizie ce tip de infectie genitala ai dezvoltat, mai ales ca majoritatea simptomelor sunt de multe ori aceleasi.
De cele mai multe ori, infectiile vaginale sunt contactate in urma unui raport sexual neprotejat cu parteneri care poarta bacterii. Printre cauzele dezvoltarii unei astfel de complicatii se numara si tratamentele cu antibiotice, utilizarea pilulelor contraceptive, un sistem imunitar deficitar, utilizarea preparatelor intravaginale si spermicidelor, o igiena intima excesiva sau necorespunzatoare, obezitatea, parfumurile sau tampoanele si obiectele straine introduse intravaginal.
Un medic specialist iti va recomanda antibioticele potrivite sau tratament local pe baza de ovule intravaginale. Daca nu este tratata la timp, infectia se va extinde si catre tractul urinar, creeaza complicatii pe timpului sarcinii precum nastere prematura, scaderea greutatii copilului si chiar avort spontan. O vaginita bacteriana netratata te va predispune la contactarea altor tipuri de infectii vaginale. Un indiciu al prezentei Gardnerella vaginalis, bacteria tipica vaginitei bacteriane, este un rezultat anormal al testului Babes-Papanicolau.