Pruritul este definit ca o senzatie neplacuta de mancarime cutanata. Poate sa apara oriunde pe piele si provoaca nevoia de a te scarpina. Daca ai alergie la intepaturile unor insecte precum tantari, capuse, tigrii de platan simti nevoia sa scarpini zona respectiva pana la os. Unele boli sistemice provoaca prurit agresiv, a carui intensitate variaza de la o senzatie usoara de mancarime la o veritabila suferinta si disconfort. Poate genera chiar insomnii sau poate altera echilibrul psihic.
Pruritul poate fi localizat in diferite zone ale corpului sau poate sa fie generalizat. In cazul manifestarilor generalizate, este deseori cauzat de boli sistemice si alergii, iar in situatiile in care apare localizat, este generat, in primul rand, de afectiuni cutanate. Exista prurit sistemic care se poate manifesta pe degete, gambe, antebrat, spate, piept, burta, zona inghinala, ceafa, pielea capului, dar exista si prurit anal care apare frecvent in cazul hemoroizilor.
Daca aveti senzatii severe de prurit, pana ajungeti la un consult tineti cont de urmatoarele observatii:- evitati zgarierea sau frecarea zonelor pruriginoase. Taiati-va unghiile scurt pentru a evita zgarierea pielii, lezarea acesteia. Membrii familiei va pot atrage atentia daca va scarpinati, sa opriti actiunea; - purtati haine din bumbac. Evitati tesaturile din lana; - cand faceti baie folositi o cantitate mica de sapun si clatiti-va bine. Folositi un amestec de ovaz sau amidon de porumb in loc de sapun;