Ciclurile menstruale pot fi regulate sau neregulate. Menstruatiile pot fi reduse sau abundente, dureroase sau nedureroase, lungi sau scurte. Monitorizarea ciclurilor menstruale este foarte importanta, iar modificarea lor poate reprezenta un semnal de alarma. Pentru a afla ce inseamna de fapt aceste tulburari s ce manifestari au, am apelat la medicul ginecolog Erna Stoian. Iata ce spune specialistul pentru Ce se intampla, doctore? In general, fiecare femeie trebuie sa stie data ultimei menstruatii si durata ciclului menstrual. Ciclul menstrual, numarat de la prima zi de sangerare, pana la ziua urmatoarei menstruatii, dureaza in medie 28 de zile, cu variatii intre 21-35 de zile.
Amenoreea este considerata primara in cazul in care menstruatia nu apare pana la varsta de 18 ani. Cand menstruatia apare la varsta de 17 – 18 ani, se considera a fi o pubertate intarziata. Trebuie facuta distinctie intre amenoreea adevarata si amenoreea falsa sau criptomenoree. In criptomenoree, menstruatia nu se exteriorizeaza din cauza unui obstacol mecanic de la nivelul colului, vaginului sau vulvei. Acumularea in timp a sangelui menstrual la nivelul uterului si vaginului determina hematometrie si hematocolpos.
Tratamentul tulburarilor menstruale se face in functie de etiologie si variaza de la repaus si masuri igieno-dietetice, tratament hormonal, antiinfectios, pana la tratament chirurgical.