Deficitul de magneziu reprezinta un dezechilibru in organism iar statisticile confirma faptul ca 3 din 4 adulti sufera de un deficit de magneziu. Trebuie sa stii ca un adult are nevoie de aproximativ 300-400 de mg de magneziu pe zi, in functie de inaltime, greutate si sex, astfel incat sa mentina un echilibru fizic si psihic.
Simptome: Ameteli si furnicaturi, Stare generala proasta, Lipsa poftei de mancare, Convulsii, Contractii ale muschilor si crampe, Ritm cardiac anormal, Iritabilitate, Anxietate, Migrene, Insomni, Constipatie
Magneziul este al patrulea cation, ca abundenta din organism. Organismul adult contine aproximativ 1000 mmoli, din care aproximativ 50% se gaseste la nivelul oaselor iar cealalta jumatate este egal distribuita intre muschi si alte tesuturi vitale. Numai 15-29 mmoli se gasesc in lichidul cefalo-rahidian (LCR), iar concentratia serica este de 0,8-1,2 mmoli/l.
Cantitatea normala de magneziu ingerata zilnic (10-12 mmoli) este mult mai mare decat cea necesara mentinerii balantei de magneziu (8 mmoli/zi). Excesul este eliminat direct pe care renala. Excretia urinara de magneziu creste odata cu cresterea volumului LCR, in stari de hipercalcemie si hipermagnezemie si este scazuta de opusele acestora.