Printre cele mai intalnite boli ale ochilor se numara urmatoarele: alacrimie, blefarita, ochi uscat, pata galbena, celulita oculara, orjelet si urcior. Poti recunoaste problemele de la nivel ocular prin urmatoarele simptome: schimbarea culorii irisului, aparitia unei pete intunecate in centrul campului vizual, dificultate de focalizare pe obiecte apropiate sau indepartate, vedere dubla, uscarea ochilor cu mancarime sau arsura, episoade de vedere tulbure sau lacrimarea in exces. Printre factorii care duc la degradarea vederii, respectiv a ochilor, se numara si imbatranirea. Pe masura ce imbatranim, vederea se deterioreaza datorita degenerarii musculare, a cataractei si a glaucomului. Pe langa acesti factori, poate contribui si lumina solara UV, prea mult timp petrecut in fata ecranelor, consumul excesiv de alcool si fumatul. In cazul in care te confrunti cu o infectie, aceasta poate fi vindecata cu ajutorul unui tratament naturist.
Pentru a avea grija de sanatatea ochilor tai si pentru a evita expunerea in exces la radiatia uv din atmosfera, ai nevoie sa introduci in alimentatia ta produse sau suplimente care sa contina: vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina B, vitamina A, Vitamina D, acizi grasi omega 3, dar si substante precum beta caroten, luteina, seleniu si zinc. Substantele cu cele mai mari beneficii pentru sanatatea oculara sunt Carotenoizii. Aceasta clasa de antioxidanti este formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina si zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar.
Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E si C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.