Vitamina D – este una dintre cele mai studiate vitamine, dovedindu-si eficienta in preventia racelii, gripei, dar si a altor numeroase conditii medicale. In mod normal, vitamina D este produsa de organism sub actiunea razelor ultraviolete asupra pielii, in urma expunerii la soare, doar ca in sezonul rece este mai dificil sa beneficiem de efectele razelor solare, asa ca se poate recomanda administrarea de suplimente.
Vitamina A – joaca, de asemenea, un rol important in prevenirea infectiilor, prin influentarea activitatii limfocitelor T si B. Vitamina A se gaseste in compozitia multor suplimente alimentare, dar multe persoane sufera de un deficit de absorbtie, cauzat fie de alergii alimentare, fie de secretia insuficienta de enzime digestive. In aceasta situatie se recomanda administrarea de pancreatina, care ar trebui sa rezolve malabsorbtia vitaminei A.
Vitamina C – este poate cea mai utilizata vitamina in lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene, 1 g sau chiar o doza mai mare administrata zilnic avand efecte antivirale si de potentare a raspunsului imun. Este recunoscut beneficiul terapeutic al vitaminei C inclusiv in afectiuni medicale precum boala Lyme sau chiar cancer, cand se recomanda doze mari pe cale intravenoasa.
Zinc – administrarea zilnica poate preveni diverse tipuri de infectii, iar combinarea acestuia cu vitamina C, doi antioxidanti puternici, poate reduce nivelul crescut de plumb din sange.
Seleniul – contribuie la reducerea stresului oxidativ si la potentarea raspunsului imun. Asocierea cu vitamina E poate fi benefica mentinerii unui nivel optim de sanatate, datorita actiunii sinergice a celor doua elemente.