Indepartarea polipilor la sugari si copii: Cand se recomanda, ce trebuie sa evitam dupa interventie
Adenoidectomia este o procedura chirurgicala in care se indeparteaza vegetatiile adenoide si insulele limfoide de pe peretele lateral al rinofaringelui, care se afla in partea din spate a nasului. Polipii, pe de alta parte, necesita indepartare atunci cand devin mariti, inflamati sau infectati. Aceasta interventie chirurgicala, cunoscuta si ca adenoidectomia, este considerata a fi una usoara si cu un risc redus pentru pacienti.
Cand este necesara adenoidectomia sau indepartarea polipilor la sugari
Operatia pentru indepartarea polipilor este indicata la sugarii care sufera de adenoidita cronica, o inflamatie persistenta a vegetatiilor adenoide. Daca aceasta afectiune cauzeaza probleme mecanice in respiratie sau genereaza complicatii infectioase, se poate considera necesara interventia chirurgicala pentru inlaturarea polipilor si ameliorarea simptomelor. Aceste simpome includ tulburari de hranire, care pot duce la scadere in greutate din cauza dificultatilor in alimentare.
De asemenea, sforaitul in timpul somnului poate fi prezent, indicand posibile probleme respiratorii si poate afecta calitatea somnului. Aceste simptome pot sugera prezenta adenoiditei cronice sau a altor afectiuni care afecteaza caile respiratorii superioare la copii si pot necesita evaluare medicala si posibil interventie chirurgicala. Adenoidita cronica poate duce la complicatii infectioase care afecteaza caile respiratorii si alte zone inconjuratoare. Aceste complicatii includ:
- Otite acute (infectii ale urechii medii)
- Rinofaringite (inflamatii ale nasului si gatului)
- Laringite (inflamatii ale corzilor vocale)
- Traheo-bronsite (inflamatii ale cailor respiratorii inferioare) si in cazuri rare, septicemii (infectii grave care se raspandesc in intregul corp prin sange)
Cand se recomanda indepartarea polipilor la copii si adolescenti
La copiii cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani, adenoidectomia (indepartarea adenoidelor) este recomandata in anumite situatii, cum ar fi:
- Tulburari psihice si intelectuale, care pot fi influentate de obstructia nazala persistenta.
- Tulburari mecanice cauzate de obstructia nazala sau a trompei lui Eustachio, care pot afecta respiratia si functionarea urechii medii.
- Modificari cranio-faciale sau toracice, care pot aparea ca urmare a cresterii excesive a adenoidelor.
- Complicatii infectioase respiratorii precum laringita striduloasa (inflamatia corzilor vocale care cauzeaza respiratie zgomotoasa), spasmul laringian sau traheo-bronsitele (inflamatii ale cailor respiratorii inferioare).
- Complicatii infectioase cum ar fi otitele (infectii ale urechii medii) sau rinosinuzitele (inflamatii ale sinusurilor nazale).
Cum se face indepartarea polipilor la adulti
Adenoidectomia la adulti este rara datorita faptului ca vegetatiile adenoide, sau polipii, incep sa se micsoreze si sa se retraga dupa varsta de 14 ani. De obicei, necesitatea indepartarii adenoizilor nu este atat de frecventa la adulti, deoarece problema are tendinta sa se rezolve pe masura ce acestia inainteaza in varsta. Pregatirea preoperatorie pentru adenoidectomie incepe adesea cu mult timp inainte de interventia chirurgicala si implica urmatoarele aspecte:
Tratarea infectiilor
Focarele de infectie din zona buco-dentara si nazo-sinusala trebuie tratate in prealabil. Operatia se poate efectua dupa cel putin o luna de la disparitia simptomelor acute in zona nazofaringiana. Se evita sezonul rece, in care riscul de infectii virale este crescut, sau cel cald, care este asociat cu risc mai mare de hemoragii.
Echilibrarea afectiunilor associate
Daca exista afectiuni concomitente cum ar fi anemia, diabetul zaharat sau deficiente de vitamine si minerale, acestea trebuie tratate si echilibrate inainte de interventie.
Investigatii de laborator
Sunt efectuate investigatii obisnuite precum hemoleucograma, viteza de sedimentare a hematiilor, grupa sangvina, timpul de sangerare si timpii de coagulare pentru a evalua starea generala de sanatate si coagularea sangelui.
Examen clinic ORL
O examinare amanuntita la medicul specialist ORL este necesara pentru a evalua starea adenoidelor si pentru a planifica procedura.
Consult preanestezic
O evaluare preanestezica este importanta pentru a evalua starea pacientului si a alege anestezia adecvata. Pacientul este internat cu cel putin 24 de ore inainte de interventie pentru pregatirea finala si monitorizare. Operatia se desfasoara dimineata, pe stomacul gol, pentru a minimiza riscul de complicatii legate de anestezie si pentru a permite recuperarea postoperatorie.
Cum se desfasoara interventia
Operatia de indepartare a polipilor se efectueaza sub anestezie generala cu intubatie oro-traheala, datorita unor beneficii semnificative. Copilul este adormit si inconstient pe parcursul interventiei chirurgicale, eliminand anxietatea sau durerea asociata procedurii. Intubatia oro-traheala implica plasarea unei sonde in trahee, ceea ce previne aspirarea accidentala a sangelui sau a fragmentelor de polipi in caile respiratorii inferioare (trahee si plamani).
Chirurgul poate lucra in conditii ideale in timp ce copilul este adormit, ceea ce faciliteaza interventia si permite o abordare precisa si eficienta. Interventia chirurgicala in sine pentru indepartarea polipilor dureaza doar cateva minute si este efectuata prin gura. Se foloseste o chiureta Beckmann, care indeparteaza vegetatiile adenoide prin miscari de sus in jos. Procedura implica inlaturarea polipilor de pe peretii superior si posterior ai nazofaringelui, precum si de pe peretii laterali ai aceleiasi zone. Aceasta tehnica este folosita pentru a asigura indepartarea eficienta si precisa a adenoizilor in timpul interventiei.
Posibile complicatii ale extirparii polipilor
Dupa operatia de indepartare a polipilor, pot aparea complicatii postoperatorii, incluzand:
- Hemoragie - sangerarea poate surveni imediat dupa interventie sau chiar la 5-6 zile dupa operatie.
- Infectii - complicatiile infectioase sunt rare, datorita administrarii preventive a antibioticelor inainte de interventie.
- Torticolis - uneori, poate aparea torticolisul, adica o senzatie de gat intepenit sau dureros, ca reactie la procedura.
Pot aparea si alte complicatii, insa, in general, acest tip de interventie are succes, nefiind prezente repercursiuni. Dupa operatie sunt esentiale cateva ingrijiri postoperatorii:
Repaus la domiciliu
Se recomanda odihna la domiciliu timp de 5-6 zile dupa externare din spital.
Alimentatie usoara
In primele 24 de ore, se consuma doar lichide la temperatura camerei, cum ar fi lactate si lichide indulcite. In urmatoarele 2-3 zile, se introduce alimentatia semisolida cu compoturi si piureuri. Alimentatia normala poate fi reluata dupa 4-5 zile, dar se evita alimentele tari, foarte fierbinti, condimentele si lichidele acidulate.
Evitarea efortului fizic
Se interzice efortul fizic timp de 1-2 saptamani pentru a se permite organismului sa se recupereze corespunzator.
Tratament cu spray-uri nazale
Utilizarea spray-urilor nazale este necesara timp de zece zile pentru a mentine caile respiratorii libere si a preveni infectiile.
Medicatie
Tratamentul cu antibiotice si vitamine este recomandat pentru cinci zile pentru a preveni infectiile si a sustine procesul de vindecare.
Bibliografie:
Adams LA, George J, Bugianesi E, Rossi E, De Boer WB, van der Poorten D, et al. Complex non-invasive fibrosis models are more accurate than simple models in non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Gastroenterology and Hepatology. 2011;
Adams LA, Sanderson S, Lindor KD, Angulo P. The histological course of nonalcoholic fatty liver disease: a longitudinal study of 103 patients with sequential liver biopsies. Journal of Hepatology. 2005;
Aida Y, Abe H, Tomita Y, Nagano T, Seki N, Sugita T, et al. Serum cytokeratin 18 fragment level as a noninvasive biomarker for non-alcoholic fatty liver disease. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2014;
Aithal GP, Thomas JA, Kaye PV, Lawson A, Ryder SD, Spendlove I, et al. Randomized, placebo-controlled trial of pioglitazone in nondiabetic subjects with nonalcoholic steatohepatitis. Gastroenterology. 2008;