Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Staza renala pielocaliceala: De ce apare si cum afecteaza sistemul renal

Staza renala pielocaliceala: De ce apare si cum afecteaza sistemul renal

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 10 decembrie 2024 Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

Gonoreea reprezinta o boala sexual transmisibila afectand atat barbati, cat si femei, avand la baza bacteria Neisseria gonorrhoeae, cunoscuta si sub denumirea de gonococ. Aceasta poate infecta nu doar organele genitale, dar si rectul, gatul si, in situatii mai putin frecvente, ochii. Factorii de risc majori includ relatiile sexuale neprotejate si schimbarea frecventa a partenerilor sexuali. Simptomatologia gonoreei variaza, necesitand interventie medicala pentru tratament. Fara o abordare terapeutica adecvata, infectia poate duce la complicatii serioase, subliniind importanta preventiei si a tratamentului prompt.

Ce este staza renala pielocaliceala?

Staza renala pielocaliceala este o conditie care implica acumularea si stagnarea urinei in regiunea pielocaliceala a rinichiului, peste intervalul de timp considerat normal. Pentru a intelege mai bine aceasta afectiune, este esential sa avem cunostinte de baza despre anatomia sistemului urinar. Rinichii, asemanatori cu boabele de fasole, sunt situati in zona abdominala, avand o localizare lombara. Acesti organe sunt esentiali in producerea urinei, datorita structurilor interne numite nefroni, care sunt responsabili pentru filtrarea sangelui si eliminarea deseurilor. Urina produsa de nefroni este colectata initial in calice, niste structuri in forma de cupa, care se unesc pentru a forma pelvisul renal. Acesta, impreuna cu calicele, constituie sistemul pielocaliceal, care se continua cu ureterul, tubul responsabil pentru transportul urinei catre vezica urinara si, ulterior, pentru evacuarea ei prin uretra. Zona de tranzitie intre pelvisul renal si ureter este cunoscuta sub numele de jonctiune pieloureterala. Cand vorbim despre staza renala pielocaliceala, ne referim la o incetinire sau oprire a fluxului urinei in aceasta parte a sistemului urinar, ceea ce poate duce la diverse complicatii. In mod normal, urina ar trebui sa curga constant prin calice, pelvis si ureter, fara intrerupere.

Cauzele stazei renale pielocaliceale

Obstructia cailor urinare reprezinta un fenomen patologic caracterizat prin impiedicarea fluxului normal al urinei de-a lungul arborelui urinar, avand ca rezultat stagnarea acesteia in portiunile superioare. Acest proces incepe cu obstructia traiectului urinar, fie completa, fie partiala, care duce la acumularea urinei in ritm mai rapid decat poate fi eliminata, rezultand in staza urinara. Cauzele obstructiilor urinare se impart in doua categorii principale: congenitale si dobandite. Obstructiile congenitale sunt rezultatul unor anomalii in dezvoltarea sistemului urinar care apar in perioada intrauterina. Printre acestea se numara stenoza meatala si ureterala, sindromul de jonctiune pielo-ureterala, valva de uretra posterioara, ureterele ectopice, ureterocelele si spina bifida. Detectarea timpurie a acestor anomalii, posibila prin ecografie prenatala, permite interventia chirurgicala precoce pentru corectarea acestora. Pe de alta parte, obstructiile dobandite apar ca urmare a unor conditii sau boli care afecteaza ulterior arborelui urinar. Acestea includ litiaza renala, istoricul de infectii urinare superioare, tumori ureterale, compresiuni externe, extensia malignitatilor din tractul genital, stricturile ureterale sau uropatiile obstructive asociate cu procese inflamatorii. Aceste conditii pot evolua fara simptome evidente timp indelungat, datorita capacitatii rinichiului opus de a compensa, insa in lipsa tratamentului adecvat, pot conduce la deteriorari semnificative ale functiei renale.

Simptome asociate cu staza renala pielocaliceala

Aceasta afectiune se dezvaluie pe un spectru larg de simptome, ce variaza considerabil in functie de rapiditatea si natura obstructiei ce o provoaca. Debutul acut al obstructiei se caracterizeaza prin simptome alarmante si intense: pacientii pot experimenta dureri severe sub forma colicii renale, greata, varsaturi, urinare dificila si dureroasa, prezenta sangelui in urina (hematurie) si chiar simptome de febra sau frisoane, indicand posibila prezenta a unei infectii. Evolutia cronica sau unilaterala a acestei stari se manifesta mult mai subtil. Indivizii afectati pot raporta o senzatie persistenta de presiune in abdomen, dureri lombare sporadice si de intensitate scazuta, disconfort la urinare, un jet urinar slab sau intrerupt, nevoia de a urina des si o senzatie de golire incompleta a vezicii, impreuna cu nicturie (nevoia de a urina frecvent noaptea).

Datorita varietatii modurilor de manifestare, diagnosticarea precisa a stazei renale pielocaliceale devine o provocare, necesitand adesea recurgerea la investigatii paraclinice. Analizele de urina si urocultura pot dezvalui indicii ale insuficientei renale acute sau ale unei infectii, incluzand identificarea agentului patogen implicat. Ecografia reno-vezicala emerge ca o metoda de explorare initiala eficienta, oferind o imagine clara asupra prezentei obstructiei si a stazei urinare, contribuind astfel la directionarea diagnosticului. Tomografia Computerizata (CT) aduce in scena un nivel superior de precizie, dezvaluind detalii anatomice vitale atat ale sistemului reno-urinar, cat si ale structurilor invecinate. Scintigrafia renala, o tehnica avansata din domeniul medicinei nucleare, se distinge prin capacitatea sa de a localiza precis obstructia si de a evalua functia renala.

Tratament pentru staza renala pielocaliceala

Atunci cand vorbim despre tratamentul obstructiilor care afecteaza sistemul renal, abordarile terapeutice sunt diversificate si trebuie adaptate in functie de cauza specifica a problemei. Eliminarea cauzei obstructiei reprezinta cheia tratamentului eficient.

Acest lucru se poate realiza prin interventii chirurgicale, fie deschise, fie laparoscopice, atunci cand ne confruntam cu formatiuni de dimensiuni considerabile sau defecte congenitale. Pentru calculii renali, polipii sau trombii, tehnici endoscopice avansate ofera o solutie minim invaziva. In situatii unde obstructia este rezultatul unei boli sistemice, tratand afectiunea primara se poate adesea remedia si problema obstructiei. De exemplu, tratamentul adecvat al afectiunilor inflamatorii sau gestionarea efectelor neoplaziilor din proximitate poate conduce la rezolvarea stazei pielocaliceale.

Pentru pacientii care sufera de staza renala pielocaliceala, este important sa se asigure drenajul adecvat al urinei, care s-a acumulat din cauza obstructiei. Acest lucru se poate realiza prin plasarea unui tub de nefrostomie sau a unui stent ureteral, care faciliteaza evacuarea urinei. In paralel, managementul echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic este esential, adaptand tratamentul la valorile specifice ale ionogramei pacientului. Administrarea de antibiotice in mod empiric este recomandata in cazul suspectarii unei infectii, pana cand rezultatele antibiogramei devin disponibile, permitand astfel o abordare tintita a terapiei antimicrobiene.

Bibliografie:

Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2023; 

Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2018;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;

Articole similare
Sindromul Bloom: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala genetica rara Sindromul Bloom: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala genetica rara

Sindromul Bloom afecteaza multe sisteme diferite ale corpului si se caracterizeaza prin crestere lenta, sensibilitate la soare si un risc crescut de cancer. Simptomele includ statura scurta, eruptii cutanate sensibile la soare si un sistem imunitar care nu functioneaza corect. Unele persoane cu sindrom Bloom au dizabilitati de invatare, diabet de tip 2 si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si dezvolta cancer.

16 mai 2023
citește articolul
Sindromul Bartter: Simptome, tratament si gestionarea afectiunii Sindromul Bartter: Simptome, tratament si gestionarea afectiunii

Sindromul Bartter este o tulburare autozomal recesiva rara, care afecteaza rinichii si apare neonatal cu manifestari severe sau care pun viata in pericol, sau in copilarie ori la maturitate cu un curs mai bland, in functie de defectul genetic. Boala clinica este rezultatul reabsorbtiei renale defectuoase a clorurii de sodiu in ramura ascendenta bruta a buclei Henle, unde 30% din sarea filtrata este in mod normal reabsorbita.

15 mai 2023
citește articolul
Sindromul Meige: simptome, cum il recunosti, optiuni de tratament Sindromul Meige: simptome, cum il recunosti, optiuni de tratament

Sindromul Meige este o boala neurologica rara, caracterizata prin clipiri rapide sau spasme involuntare care cauzeaza inchiderea ochilor (blefarospasm) si prin spasme ale limbii si maxilarului (distonie oromandibulara) care pot duce la dificultati de vorbire, salivare si dificultati de mestecat sau inghitire.

Distonia este definita ca posturi anormale sau miscari involuntare din cauza contractiilor musculare sustinute. Boala poate fi progresiva si raspandita la alti muschi, cum ar fi muschii gatului, muschii respiratori sau muschii membrelor superioare, dar simptomele si severitatea lor pot varia foarte mult.

15 mai 2023
Edited 15 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.